Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piękna relacja 8) 

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

• 1 rok później...
Napisano

Super start po długiej przerwie :5640dc6fa0398_07Cool:

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Do Płomienia najlepiej podejść bez filtra pod ciemnym niebem. Mgławica świeci w dość szerokim zakresie i filtr UHC wcale nie pomaga tak, jak by się życzyło po widokach M42. Na średnim niebie lepiej poradzi sobie szerokopasmowy filtr ALP. Pomoże też zerkanie i lekkie ruchy lornetką, żeby dostrzec ulotną poświatę mgławicy.

W dobrej lornetce można przesunąć Alnitaka poza pole widzenia, ale w średniej jakości sprzęcie nieostrość przy krawędzi pola może zamazać mgławicę.

• Like 3

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano

Chcąc dodać coś o płomieniu, to jest bardzo wrażliwy na tło - jak jest mleko, to nie za bardzo chce się pokazać. Wskaźnikiem może być widoczność M33 gołym okiem albo NELM w okolicach ~6.5mag.

• Like 2

| Taurus 500 | SV80/480 | GPO 8x42 | Forge 15x56 | TS BA8 20x110 | 

Messier 110/110 | H400I 399/400 | H400II 49/400 |

Napisano
6 godzin temu, polaris napisał:

Do Płomienia najlepiej podejść bez filtra pod ciemnym niebem. Mgławica świeci w dość szerokim zakresie i filtr UHC wcale nie pomaga tak, jak by się życzyło po widokach M42. Na średnim niebie lepiej poradzi sobie szerokopasmowy filtr ALP. Pomoże też zerkanie i lekkie ruchy lornetką, żeby dostrzec ulotną poświatę mgławicy.

Tak, zauważyłem że filtr nie dawał znaczącej poprawy kontrastu. Na kolejne obserwacje wybieram się pod niebo dużo lepsze niż to w moim ogródku, więc Płomień powinien w końcu dać za wygraną.

Pozdrawiam!

Napisano
2 godziny temu, Perseus napisał:

Ja za każdym razem próbuje podejść do płomienia 10" i nigdy mi się nie udało :| Może przydałoby się większe powiększenie, albo jak piszecie ciemniejsze niebo. Pozostaje próbować :)

Albo niebo do kitu albo masz tak jak ja. Ja nie widzę mgławic :5640dc6e79ff9_03Silly: Choć w sylwestra widziałem tak wyraźnie Płomień w 8", że żałowałem że nie poszedłem po lornetkę. Nigdy tak wyraźnego nie widziałem. Ale ogólnie mgławice przychodzą mi z trudem.

Napisano

Musisz ćwiczyć oko i doskonalić metodę zerkania. Musisz też "nauczyć" mózg postrzegania mało kontrastowych obiektów. Myślę, że będzie coraz lepiej.

• Like 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano

Idzie mi coraz lepiej z mgławicami, część zmagań jest na forum (np. patrz "Czy aby na pewno NGC 7000 ?"). O wiele lepiej wychodzą mi galaktyki (Kwintet Stephana w 8" na średnim niebie) i ewentualnie słabe gromady otwarte (niedługo relacja o jednej takiej).