Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piękna sprawa, gratuluję talentu! :)

Jakiej wielkości jest obraz?

pozdrawiam,

Wojtek

Napisano

Dziękuję :) a wymiary to 50x70 cm

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano

Niezłe obrazy daje ten Twój SkyWatcher 114... :)

Sorki, nie mogłem się powstrzymać :D A obraz super, mam nadzieję że nie ostatni.

• Like 3

jolo-astrojolo.png

Napisano

Haha :D a ten SW to był prezent od rodziców x lat temu (teraz zbieram na syntę 10" :P ), a jak mnie natchnie i czas będzie to coś jeszcze namaluję ;)

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX

astrosztuka

Napisano

Tak. Śliczny, malowniczy a zarazem taki jak o nim wiemy.

Księżyc Jowisza Io jest może najbardziej egzotycznym satelitą Układu Słonecznego.
Aktywny wulkanizm na Io odkryła sonda Voyager 1 w 1979 roku, potwierdzając możliwość wynikającą z analiz teoretycznych skutków pozostawania Io na takiej orbicie.
Wulkanizm, skład i wygląd Io poznaliśmy lepiej w wyniku obserwacji przez sondę Galileo od 1996 roku do 2001 roku; koniec misji Galileo w 2003.

Newton 10 cali na Dobsonie - dobry wybór - znakomity stosunek możliwości do ceny (wart swojej ceny).

• Like 1

"Kilka lat temu fizycy skonstruowali na podstawie tej teorii bardzo uproszczony model Wszechświata, z którego wynikało, że Wielki Wybuch był tak naprawdę Wielkim Odbiciem. Przed chwilą "zero", w której zaczął się nasz Wszechświat, istniał jakiś inny kosmos, który się kurczył. Kiedy jego gęstość i temperatura osiągnęły krytyczną wartość, losy świata się odwróciły" ERGO: Zawsze był jakiś kosmos :P

• 3 miesiące później...
Napisano

Świetne obrazy Ola :) . Co byś powiedziała na to żeby namalować samego Jowisza z wielką czerwoną plamą . To by było wyzwanie ,tym bardziej że w tym roku bieda z fotkami . Pogoda nie daje za wygraną.

• Like 1

http://puu.sh/ar7Lj/3e788532b6.jpg

SW 300/1500  ASI120MM , ASI178MM  NEQ6

sygnatura.jpg

Napisano

Nie tak dawno próbowałam, ale póki co to nie na moje zdolności... męczyłam się ze 2 tyg., ale w końcu się wkurzyłam i go zamalowałam czymś innym-jak mnie natchnie, to skończę ;)

A tak szczerze się przyznając, to działo się to na poprzednim obrazie ("Io")-przestał mi się podobać i chciałam go przemalować... teraz trochę żałuję, ale jak kupię sobie jeszcze jakieś duże płótno to namaluję lepsze :D

(Nie krzyczcie za to :P )

• Like 1

astrosztuka

Napisano

Miło mi że się podoba... dodam jeszcze jeden "obraz",  też namalowany około 2 lata temu, przedstawiający Marsa. Pastele na kartonie, format A4 :D

post-2746-0-76456200-1419064636_thumb.jp

• Like 9

Teleskop Sky-Watcher 114/900 EQ1; Super Plössle 10 mm, 12,5mm, 20 mm, 25mm; Barlow 2x; Lornetka 12x50

• 4 miesiące później...
Napisano

Jako że pogody brak, natchnęło mnie, by pudełka na różne rzeczy przyozdobić wzorem 'galaxy'. Kolor zielony - pasujący do ścian pokoju.

Ja z takim talentem i wzorem ,,galaxy" już bym wszedł na ściany 8)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Dziękuję za miłe słowa :)

Ja z takim talentem i wzorem ,,galaxy" już bym wszedł na ściany 8)

Już mam w planach zakup większego płótna i trzaśnięcie sobie obrazu z takim wzorem lub jakąś konkretniejszą mgławicą. A we wakacje mogę namalować coś w tym stylu i wystawić jako nagrodę w którymś konkursie ;)
  • Like 3

astrosztuka

Napisano

Dziękuję za miłe słowa :)

Już mam w planach zakup większego płótna i trzaśnięcie sobie obrazu z takim wzorem lub jakąś konkretniejszą mgławicą.

Do czerwca będę miał naszą MW na południowej ścianie w rozmiarach 250 x 200 cm - późno bo późno ale dopiłem swego 8)

Napiszę o tym jak skończę.

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Olu - bardzo fajnie pomalowałeś to pudełko :)

Jedynie miałbym zastrzeżenia do zielonkawego zafarbu i pojechanych gwiazdek w rogach :D  >:D

• Like 9
Napisano

Czy według Was taki obraz mógłby posłużyć jako nagroda np. w etapie kwartalnym konkursu na najlepszą obserwację?  :D

Jak najbardziej - ustalimy tylko, w którym etapie. 

• Like 1
  • 4 miesiące później...
Napisano

Naprawdę świetna praca! ;) Może jedynie popracuj nad rzęsami, ale to tylko moja małą opinia. :D Czekam na kolejne prace. :)

• Like 1

Teleskop Sky-Watcher 114/900 EQ1; Super Plössle 10 mm, 12,5mm, 20 mm, 25mm; Barlow 2x; Lornetka 12x50

Napisano

Rzęsy pewnie specjalnie poczochrane żeby porzypominały włókna ciemnych mgławic ;)

Napisano

Naprawdę świetna praca! ;) Może jedynie popracuj nad rzęsami, ale to tylko moja małą opinia. :D Czekam na kolejne prace. :)

Rzęsy to właśnie przy rysowaniu oczu moja słabość, zwłaszcza jak obrazek jest dość duży... Ale jeszcze pokombinujemy :D

Rzęsy pewnie specjalnie poczochrane żeby porzypominały włókna ciemnych mgławic ;)

To taki smaczek dla Panasamarasa ;)
  • Like 2

astrosztuka