Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. No więc tak: :) jestem tu u Was nowy mam nadzieję że mi pomożecie/podpowiecie. Planuję kupno pierwszego teleskopu, co sądzicie o w/w teleskopie. Mieszkam na obrzeżach miasta więc niebo do najciemniejszych nie należy, jednakże mam możliwość wyjazdu na wieś. Co do tego co chciałbym oglądać: przede wszystkim planety ;) ale nie ukrywam że chciałbym też podejrzeć coś z obiektów głębokiego nieba :) np. obiekty z katalogu Messiera. Z góry dzięki za podpowiedzi. W razie pytań chętnie odp.

Pozdrawiam 

Napisano

Im większe lustro - tym lepiej. Zależy na czym Ci bardziej zależy - z miasta (też mieszkam) ciężko Ci będzie z DSO. Raczej US. Do DS'ów trzeba będzie się za miasto udać niestety. Druga sprawa to trzeba się nauczyć nieba - GOTO Ci nie pomoże a może tylko zniechęcić. Wskażesz obiekt - źle pojedzie i nic nie zobaczysz. Później będziesz się zastanawiał dlaczego nic nie widać zamiast sprawdzić czy dobrze wycelowało ;)

Montaż ATM, niutek 130/650 z ASI034 do guide na refraktorku 70/500, Nikon D3100 full spectrum + pier  ;)

Napisano

Polecam Newtona na dobsonie na początek (używka) i stellarium w kompie.

Montaż ATM, niutek 130/650 z ASI034 do guide na refraktorku 70/500, Nikon D3100 full spectrum + pier  ;)

Napisano

dzięki za podpowiedź, stellarium już mam ;) Newton na Dobsonie chyba odpada bo chce być w miarę mobliny żeby wyskoczyć za miasto na wieś (tam w nocy gasną latarnie a do najbliższego miasta 20km, więc niebo dużo ciemniejsze niż u mnie)

Napisano

Myślę, że koledzy z forum mnie poprą - do wizuala (tylko wizual) dobson jest wygodny. Sam na ostatnim zlocie się zastanawiałem nad zamianą 12tki na jakiegoś paralaktyka i mi przeszło. Zostawiłem sobie dobsona do wizuala - teraz używam stołka barowego co bardzo podniosło komfort obserwacji (podpatrzyłem stołek Marka). Lustro 130mm nie da Ci zbyt dużo radości, sam posiadałem 130/900mm newtona i przesiadka na 12tkę to tak jak spotkanie fiata 126p z Jelczem ;). Obrazy bez porównania - dlatego polecam większe lustro na dobsonie. Dobsona można kupić w wersji flex. Jeśli nie zamierzasz robić fotek (na razie) to zastanów się nad ręcznym sterowaniem - rezygnacja z goto pozwoli kupić większe lustro.

Napisano

Hey, miałem i mam nieraz okazję polukać przez dokładnie taki sam teleskop, Pentaflex 130/1000.

Właściciel teleskopu a mój kolega zakupił go właśnie jako pierwszy sprzęt do obserwacji i delikatnie rzecz ujmując nie jest zadowolony.

Jeżeli zależy Ci na montażu paralaktycznym to kup 150/750 na eq3 lub 200/1000 na eq5, oczywiście napędy czy go-to można także i tu kwestia grubości portfela:) Co do Dobsona to ja celował bym na początek w 8'moze nie duże lustro jak na Dobsona ale obrazy i tak zmiażdżą pentaflexa już na samym starcie:)

Podsumowując i odpowiadając na Twoje pytanie, sądzę że wskazany teleskop Pentaflex to najgorszy teleskop przez który prowadziłem obserwacje i lepiej aby żadne go-to i marketingowy chłam nie przesłonił oczywistej prawdy, ten teleskop nie nadaje sie do wizuala. Oczywiście to moje subiektywne odczucia i nie każdy musi się z tym zgodzić :)

pozdr

SW 200/1000 Celestron VX,
LVW 8,13,22  i jakieś tam szkiełka:)
NIKON 10x50 EX

------  PTMA Poznań  ------ 

Napisano

Hey, miałem i mam nieraz okazję polukać przez dokładnie taki sam teleskop, Pentaflex 130/1000.

Właściciel teleskopu a mój kolega zakupił go właśnie jako pierwszy sprzęt do obserwacji i delikatnie rzecz ujmując nie jest zadowolony.

Jeżeli zależy Ci na montażu paralaktycznym to kup 150/750 na eq3 lub 200/1000 na eq5, oczywiście napędy czy go-to można także i tu kwestia grubości portfela:) Co do Dobsona to ja celował bym na początek w 8'moze nie duże lustro jak na Dobsona ale obrazy i tak zmiażdżą pentaflexa już na samym starcie:) pozdr

No i ten wywód powinien wystarczyć.

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc