Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, jolo napisał:

To jeszcze możesz potestować z filtrem IR pass do luminancji (albo mono na Księżycu), bo w 462 wszystkie piksele (nie tylko R) są czułe w tym zakresie i można zebrać sporo światła w dobrej rozdzielczości. Taki "pseudo mono" sygnał z kamerki kolorowej ?

Tak, dobrze mówisz ? Jak tylko będę miał możliwość to przetestuję z filtrem IRpass ?

Na co komu niebo bez gwiazd?

Napisano

Tylko pozazdrościć, wyjątkowo nie mogłem przybyć na zlot?. Ale będę śledził relację ze zlotu. Nie krępować się i fotki dawać jak najwięcej?

• Like 1

Napisano
W dniu 22.09.2022 o 18:40, jolo napisał:

Trzymam kciuki za pogodę! U mnie nos czerwony i sterta chusteczek rośnie ? 

U mnie też czerwony , przechodzący nawet w fiolet, nie sądzę jednak by to pogoda miała na ten stan jakikolwiek wpływ

Napisano

W imieniu Forum i własnym , wszystkim Zlotowiczom, życzę udanego wypoczynku oraz pogody, szczególnie w nocy! ?

image.png

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano
1 godzinę temu, ignisdei napisał:

W imieniu Forum i własnym , wszystkim Zlotowiczom, życzę udanego wypoczynku oraz pogody, szczególnie w nocy! ?

image.png

Rozumiem, że mapka poglądowa bo aż tak słodko to się chyba nie zapowiada.  ? Gdyby się jednak sprawdziło, czego zlotowiczom życzę, było by super. 

Wszystkim w Zatomiu -  POGODNYCH BEZCHMURNYCH NOCY! 
Obserwować, fotografować, relacjonować.

pzdr.

kolubryna.png.8d59151b31f26c46cefe437cb6877310.png.6ab331f9fd6f149ad8a987db5de5cce7.png          dobs.png.ecfcb96e3d6c01c4709af98233f10d50.png.1be66bd20c83ed41a59383b489b980f4.png         lorneciarz.png.9ad19df04d3fe28f955657e702f4bf04.png.1def9e038e16b257154e50563bc6b603.png         astrofoto3.png.584d13b936bb39f641d6cebd903e7e9f.png.95e776d09b401bf6be9c706a08fcc39b.png         buz-foto.png.94bb26f8c07bebf03204e54ac0fb8bdd.png.1025039cc94ef519f22f7ec493e95f85.png

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

No i pięknie... A co to za pokaz laserowy??? Tego jeszcze nie było. ?

Baner III.jpg

Szybka pomoc 

Napisano
50 minut temu, szdom1 napisał:

No i pięknie... A co to za pokaz laserowy??? Tego jeszcze nie było. ?

Aaa, to tak sobie robiliśmy wskaźnikami na dymie z ogniska ?
Była też walka na miecze laserowe. Foty się nie robiły więc można było poszaleć. ?

Napisano

He, he, he, No to pełna profeska. Ludziska kupują projektory laserowe nawet za kilka tysi a tu proszę, z ręki takie cuda powstają. ? 

• Like 1

Baner III.jpg

Szybka pomoc 

Napisano

Ja już dojechałem. Dziękuję wszystkim za wspaniałą atmosferę, @Gayos dzięki za ogarnięcie organizacji zlotu, @Ciekawska za wspaniały prezent...

Ps. Nie znalazł ktoś czarnej kurtki Marco Polo? Niestety zaginęła w akcji...

• Like 1
  • Thanks 2

Tu była kiedyś jakaś stopka, ale nie nadążała za zmianami sprzętowymi...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

Napisano
4 minuty temu, cyberboss napisał:

Ja już dojechałem. Dziękuję wszystkim za wspaniałą atmosferę, @Gayos dzięki za ogarnięcie organizacji zlotu, @Ciekawska za wspaniały prezent...

Ps. Nie znalazł ktoś czarnej kurtki Marco Polo? Niestety zaginęła w akcji...

Ja też dojechałem i też dziękuję za wspólne spędzenie czasu w Takim towarzystwie i pod Takim niebem. ? Dziękuję zwłaszcza @SQ3TLE i @Ciekawska za porady i pomoc w odpaleniu skanera radiowego.?

Ps. Jakaś granatowa pikowana kurteczka wisiała w naszym pokoju. Może to ta? Pozostaje skontaktować się z panem Leszkiem.

• Like 1
  • Thanks 3

Napisano

Dzwoniłem do pana Leszka, ale nic nie zostało?

Tu była kiedyś jakaś stopka, ale nie nadążała za zmianami sprzętowymi...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

Napisano

Przyłączam się to podziękowań.

Dziękuję za znakomitą atmosferę i ciekawe spędzenie czasu.

• Like 1
  • Thanks 2

CGEM DX,BM-152/760,ES-30/82,ES-14/82,MTO-500,Canon700D

Napisano

Dziękuję za kolejny udany zlot. Było kameralnie i bardzo sympatycznie.  Podziękowania dla @Gayosza organizacje. 

Obserwacje czwartkowe bardzo owocne. Jak dla mnie Zatomskie niebo kolejny raz ukazało swój potencjał.  Piątkowe ognisko również bardzo sympatyczne. Naleweczka @Virus idealnie się zgrała z muzyką The Doors ?

Do zobaczenia na kolejnym...

• Like 4
  • Thanks 1

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)

Kurtka faktycznie była, wisiała w Pyrze 5 na wieszaku. Wychodziłem i wyjeżdżałem ostatni, zrobiłem jej fotki, żeby wrzucić na forum z pytaniem czyja to?, ale niestety jej nie zabrałem - sądziłem, że może to kogoś z obsługi Pyrlandii... ?

Zmierzyłem sobie w serwisie mapy.cz (dzieki, @stefanchm ? ) obie traski, które zrobiłem - wczorajszą z Zatomia do Drawna, i dzisiejszą, wokół jeziora Ostrowieckiego (po drodze z Zatomia do Wrocławia zatrzymałem się na parkingu przy Głusku, i poszedłem połazić ? ). Wyszło ok. 25 km do Drawna, i ok. 18 km wokół jeziora ? Zwłaszcza tą drugą trasę szczerze polecam - rewelacyjna przyroda, a trasa bardzo zróżnicowana. Jest i fragment nad samym jeziorem, i świetna dębinka, i lasy bukowe na trasie od Pustelni z powrotem na parking przy Głusku. Ekstra, można się nieźle zorientować, jak wygląda przyroda DPN-u ?

Dzięki wszystkim za świetną atmosferę i ciekawe rozmowy ? Oby jak najszybciej do wiosennego zlotu!

PS: @Ciekawska - miejscowość, którą pomyliłem z Petrą to Efez, to tam widziałem te kolumnowe starożytne budowle ? 

trasa-drawno.jpg

trasa-jezioro.jpg

Edytowane przez Piotr K.
  • Like 8