Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gratulacje 8)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Dzięki, choć parę obiektów mi brakuje. Ale może kiedyś dozbieram, co prawda już nie na platformie ale tym samym sprzętem z takimi samymi czasami. Najbardziej jestem dumny z tego że wiosną udało mi się ustrzelić wszystkie galaktyki z Panny, że udało mi się we wszystkie trafić:) 

• Like 2
Napisano

Super. Śledzę temat od początku. Gratulacje.

Meade LB 12"
Lornetka DO 10x50+ statyw foto made in germany,,
Scopos 30mm ,Meade SWA S5000 16mm,  ES 8.8mm , Ortho 10mm, Bino TS
Antares ALP 1,25" Bader SC 1,25" 

Napisano

Jak na Dobsona na platformie to dla mnie fotki SUPER, i ta ilość ustrzelonych obiektów. Czekam na cd :).

Takahashi FSQ 106ED, TS 50/205 guidescope, NEQ6pro belt mod, QHY8L, ALccd5L-IIc, 550d

Napisano

Wielkie gratulacje za taki projekt - jeszcze troszeczkę szczerbaty, ale do pełni szczęścia niedaleko :) Szacunek!

jolo-astrojolo.png

Napisano

SUPER niezła kolekcja skarbów. Ładną wystawę można by zrobić. Życzę super pogodnych nocy by ustrzelić resztę. Pozdrawiam

Meade LB 12"
Lornetka DO 10x50+ statyw foto made in germany,,
Scopos 30mm ,Meade SWA S5000 16mm,  ES 8.8mm , Ortho 10mm, Bino TS
Antares ALP 1,25" Bader SC 1,25" 

Napisano

Dzięki, będę starał się ustrzelić resztę, tym bardziej że od 2 tyg mam lepsze warunki do polowania na obiekty nisko położone ( taras na piętrze). Więc jeśli warunki kiedyś pozwolą to na pewno zapoluję:) chyba dwa obiekty z listy mi wcięło bo wiem że materiał na pewno zbierałem a pozostały puste foldery, nie mam pojęcia jak mi się pokasowało :) 

Napisano

Dzięki, będę starał się ustrzelić resztę, tym bardziej że od 2 tyg mam lepsze warunki do polowania na obiekty nisko położone ( taras na piętrze). Więc jeśli warunki kiedyś pozwolą to na pewno zapoluję :)

Pobierz sobie ten plik - rozpakuj i po otwarciu stawiając kursor w ramce pod nazwą np. M 1 - wyśrodkuj i możesz sobie wpisać datę zdobycia Mki :)

The Messier Catalogue - Zdobycze - Dar.zip

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Pobierz sobie ten plik - rozpakuj i po otwarciu stawiając kursor w ramce pod nazwą np. M 1 - wyśrodkuj i możesz sobie wpisać datę zdobycia Mki :)

attachicon.gifThe Messier Catalogue - Zdobycze - Dar.zip

W wolnym czasie sobie odhaczę kiedy co zdobyłem. Tyle że z datami kiedy zbierałem materiał będzie problem bo zostawiłem same stacki więc ich daty znam. 

A z ciekawostek: by sfotografować te obiekty, mojemu canonowi przybyło ok 12 tys. klatek na liczniku:)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze lepiej powklejać swoje zdjęcia zamiast tych czarnobiałych

TAKAHASHI FSQ-106ED,  QHY 163M, QHY 163C, NEQ 6
SW 150/750, SW DOB 10, Platforma paralaktyczna
AstroWalker, SW Star Adventurer 2i
Canon 1100D, lornetka Nicon Action 10x50,
Napisano

Super projekt.

TAKAHASHI FSQ-106ED,  QHY 163M, QHY 163C, NEQ 6
SW 150/750, SW DOB 10, Platforma paralaktyczna
AstroWalker, SW Star Adventurer 2i
Canon 1100D, lornetka Nicon Action 10x50,
  • 2 miesiące później...
Napisano

Wczoraj nadarzyła się okazja choć w warunkach ciężkich co widać. No i niestety już nie dobsonem tylko 150/750. Ale nie mogłem przepuścić okazji choćby efekt nie był za ciekawy:)

Oto m93:

post-1211-0-46330400-1422886052_thumb.jp

• Like 1
  • 1 rok później...
Napisano

Mała aktualizacja (nie, nie zapomniałem że coś mi brakuje) ;) powolutku powolutku... :D

M4.

m4.jpg

M68.

m68.jpg

M80.

m80.jpg

M83.

m83.jpg

M107.

m107.jpg

• Like 2