Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio zakupiłem sobie teleskop akt watcher dobson 130/650 problem jest taki że przy obserwacji dowolnego obiektu okularem 10mm ten jest strasznie rozmazany a gdy obserwuje go okularem 25mm jest już ok ale oczywiście widać go w mniejszym powiększeniu ostatnio obserwowałem Jowisza przez okular 25mm był on zwykłą świecącą plamką gdzie było widać 4 księżyce ale gdy obserwowałem przez okular 10mm nawet księżyców nie było widać warto wspomnieć iż mieszkam w małym miasteczku gdzie do wrocławia mam 40 min drogi skażenia sztucznym światłem nie ma jakiegoś dużego natomiast w dzień obserwacji były lekkie mocno prześwitujące chmury. Czy to wina warunków pogodowych czy może moja albo wina stoi po obu stronach z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Prawdopodobnie
Im większe powiększenie, tym bardziej warunki pogodowe wpływają na obraz

GSO Dobson 10", Newton 114/900 EQ-1, stara lornetka z szafy

Napisano

1. W ciągu dnia popatrz przez teleskop z okularem 10mm na odległe obiekty - łapie ostrość?
2. Masz kolimator? Prawdopodobnie lustro główne się ciut przestawiło.

Newton 12' DOB GOTO, refraktor Sky-Watcher SK909 EQ3-2, okulary: 100°: 8, 10 13, 17 i Soligor 25, lornetka 15x70
Na meteory: PL000E, PL000F i PL000G https://globalmeteornetwork.org/status/, czasem oko nieuzbrojone

Napisano

Być może brak wychłodzenia teleskopu i słaby seeing. Zimą w miastach jest fatalny seeing, bo wszyscy palą w piecach. Wyjedź za miasto na obserwacje. Lekkie, mocno ptrześwitujące chmury nie powinny mieć wpływu na rozmazanie.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano

A masz kitowe okulary?

Ja mam w pamięci, że jak wsadziłem w wyciąg 25mm to nie było tragedii, natomiast 10mm był zupełnie nieakceptowalny.