Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak zawsze super recka. Przy sprzęcie astrofotograficznym zawsze są drobne niedociągnięcia. A przy backfocusie 55 mamy możliwość zamontowania koła lub szuflady filtrowej, choć te mocowanie mogli by poprawić. Widzę po przejrzeniu ich sprzętu to w zasadzie odpowiedz do użytkowników obiektywów. Tu w zasadzie dostajemy gotowy sprzęt do focenia ze wszystkimi dodatkami. Na Astroplis ktoś foci Askarem FR500 bez reduktora i dobrze wychodzi https://astropolis.pl/topic/88523-ic2169-w-przedbiegach/

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10

AstronomiAamatorska Event Horizon Observatory @Event Horizon ObservatoryMethuselach     

Napisano

Wczoraj udało się wyszarpać godzinkę nieba, niestety znowu z wysokimi chmurami, dlatego też warunki były kiepskawe i zasięg gołym okiem oceniam na 4-4.5mag. Tym razem zamiast ślepego na czerwień Sonego podpiąłem do FMA230 kamerkę Player One Saturn C z kolorowym czipem IMX533 i złapałem godzinkę materiału z Woźnicy (60x1 minuta). Całość wisiała na Adventurerze i działała pod kontrolą AstroLinka 4 Pi. Wynik poniżej 👌

Dość fajnie wyszła różnica pomiędzy błękitnymi refleksyjnymi pyłami w IC405 i zielonkawym tlenowym centrum IC410. Wcześniej nie zwracałem na to jakoś uwagi, ale wiadomo - własne fotki ogląda się inaczej 🙂 

2023-02-22-Auriga-tests.thumb.jpg.d39b8af1fae10e354ba76c78043274d1.jpg

• Like 9

jolo-astrojolo.png

• 3 tygodnie później...
Napisano

I na koniec (przynajmniej ode mnie) jeszcze jeden kadr mały. Tym razem do Askara zapiąłem kamerkę mono z kołem i przez chwilę pomiędzy chmurami udało się wyszarpać 20 minut materiału. Przy okazji pierwsze obroty pod niebem zaliczył Star Adventurer GTi - którego przeznaczeniem są wyjazdy. Pewnie niedługo trochę więcej o nim napiszę, ale na dziś mam za mało zebranych danych 🙂

Star Adventurer GTi, Askar FMA230, QHY268M, guidowane szukaczem 6x30 z ASI290MM. 10x2 minuty bez kalibracji - winieta trochę usunięta, ale trochę zostało. 

Pełna klatka i powiększony środek.

2023-03-13-M45-test.thumb.jpg.b94057ac543f5fcb532664ee6ecb90b5.jpg

2023-03-13-M45-test-crop.thumb.jpg.8512d9502c4b049005a08852d577fc8b.jpg

• Like 7

jolo-astrojolo.png

• 5 miesięcy później...
Napisano (edytowane)

Hej.

Miło mi dołączyć do klubu użytkowników FMA230. Generalnie mam z tym dużo frajdy, choć pogoda u mnie kiepska.

Mój Askar pracuje z ASI 2600MC-Pro (a więc APS-C, nawet nie full frame), a po drodze mam szufladę ZWO i ZWO OAG 42mm. No i mam z tym pewien problem: niewłaściwy backfocus. W rogach i lekko na krawędziach mam komy skierowane promieniście do/od środka, co świadczy, że kamera jest za blisko reduktora. 

https://www.altairastro.help/info-instructions/instructions-howto/howto-adjust-sensor-reducer-flattener-spacing-for-better-star-shapes/

Co ciekawe i denerwujące, zwiększenie odległości poprzez wprowadzenie aluminiowych pierścieni Baasera 48mm (0.5mm + 0.2mm) zwiększyło komę, zamiast ją zmniejszyć, co jakby potwierdza doświadczenie kolegi Jolo z jego pełną klatką Sony. Wniosek taki, że wypadałoby dystans zmienjszyć, ale jak, skoro minimalny układ to OAG + szuflada, czyli 16.5mm + 21mm, co razem z back focusem kamery 17.5mm daje wymagane 55mm. Więc co jest nie tak i jak to zmienić? 

Zdaje się, że część użytkowników jest z miejsca zadowolona, a druga część narzeka na back focus.

A oto pierwsze światło (jesli tak można powiedzieć o 6 nocach, wcale nie z rzędu...):

NorthAmericaPelican01Half.thumb.jpg.95e1666db9884e9c19a2e7dfc603b050.jpg

Edytowane przez Vroobel
  • Like 3

Vroobel

mounts :  Opus Magnum ATM EQ Fork Mount + OnStep * Celestron CGX * SW EQ5  systems :  ASIair Plus * Astroberry (KStars, Ekos, PHD2)
scopes  :  Bresser Messier 10" F/5 * Altair Wave 102 EDT APO F/5.6 * Askar FMA230 F/4.6 * Altair Starwave ASCENT 102 ED F/11 (planet killer) * Vixen A80M * SW Evoguide 50ED
sensors :  Canon 6D (modified)  * ASI 2600MC-Pro * ASI 224MC * ASI 678MC * ASI 120MM mini

https://www.astrobin.com/users/Vroobel/

Napisano

Fajne pierwsze światło - gratulacje. Gwiazdy w kątach faktycznie wymagałyby poprawki. 

Dobrze by było najpierw się upewnić, że skrócenie backfocusa pomoże - wkręcić filtr L w środek Askara, ustawić 53mm i przetestować. Bo jak nie pomoże, to lepiej wtedy reklamować lunetkę. 

Jak pomoże, no to trzeba coś wykminić - krótszą szufladę, albo OAG, albo zrezygnować z OAGa.

• Like 2

jolo-astrojolo.png

Napisano (edytowane)

Dzięki. Rezygnację z OAG już mi podpowiedziano i na szczęście mam Evoguide. Wtedy można kombinować z różnymi pierścieniami zamiast OAGa. Tak naprawdę, to ten OAG był kupiony pod Newtona 10" F/5. A jak Ty sobie poradziłeś, że w końcu uzyskałeś 52-53mm?

BTW, zanim zacznę cokolwiek reklamować, przymierzę się do Pelikana z innym refraktorem: Altair 102 EDT APO, to sprawdzony, rzetelnie wykonany refraktor i będzie moim punktem odniesienia dla tego toru z OAGiem.

A gwiazdy da się poprawić, bo były zebrane osobno z innym filtrem, więc można to powtórzyć w dowolnym momencie po rozwiązaniu problemu.

Edytowane przez Vroobel

Vroobel

mounts :  Opus Magnum ATM EQ Fork Mount + OnStep * Celestron CGX * SW EQ5  systems :  ASIair Plus * Astroberry (KStars, Ekos, PHD2)
scopes  :  Bresser Messier 10" F/5 * Altair Wave 102 EDT APO F/5.6 * Askar FMA230 F/4.6 * Altair Starwave ASCENT 102 ED F/11 (planet killer) * Vixen A80M * SW Evoguide 50ED
sensors :  Canon 6D (modified)  * ASI 2600MC-Pro * ASI 224MC * ASI 678MC * ASI 120MM mini

Napisano

Ja nie używam OAGa i u mnie kamerka z kołem to 34.5mm. Do tego złączka 19mm i tak mi starcza w mojej konfiguracji, żeby było wszystko wystarczająco proste. 

PS - też mam Evoguide na barana właśnie 🙂 Nie całkiem tanio i nie całkiem lekko, ale sprawdza się znakomicie. 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Dzięki, pomyślę.

7 minut temu, jolo napisał:

PS - też mam Evoguide na barana właśnie 🙂 Nie całkiem tanio i nie całkiem lekko, ale sprawdza się znakomicie. 

... i nie całkiem czerwono... 😄

• Haha 1

Vroobel

Napisano

Hej.

Gwiazdy poprawione. Zamiast OAGa od ZWO został użyty pewien zestaw pierścieni M48 o łącznej długości 14.5mm (czyli o 2mm krótszy back focus) i Evoguide. Nie jest perfect, ale dla mnie jest to akceptowalne.

Stanowi to dla mnie zagadkę, bo to dokładnie odwrotne zachowanie od klepanych wszędzie. Zgodnie z obrazkiem, jeśli gwiazdy są rozciągnięte po rogach promieniście, to dystans powinien być zwiększany, aż do pojawienia się odwrotnego efektu. Czy to już nie dotyczy nowoczesnych reduktorów w układzie poczwórnym?

BackFocus.jpg.bf43092d8d34cd66bc2fb9442a2b5672.jpg

NorthAmericaPelican02Half.thumb.jpg.28079bc0bce89545785e6b6f63365940.jpg

• Like 1

Vroobel

Napisano

W tym Askarze też tak miałem - za duża odległość = gwiazdy jak na pierwszym obrazku, czyli odwrotnie.

Ale jak miałem WO Zenithara 80ED i jakiś stary flatener od WO, to było jak na obrazku. 

Więc to pewnie zależy od modelu FF/FR.

• Like 1

jolo-astrojolo.png

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,
Zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu.
Mam takie pytanko odnośnie ASKAR'a FMA 230. Producent podaje ze opcja o ogniskowej 230mm jest do astrofoto, a 275mm do wizuala, ale czy jest możliwość korzystania z tej dłuższej ogniskowej do astrofoto? Jesli tak to jaka matryce byłoby to wstanie pokryć i jakie wady z tym się wiążą?

Napisano

Na pewno będzie krzywizna pola - przy f/5.5 matryce kamerek planetarnych typu 290 czy 462 będą na prosto, ale już większe (np 533) na pewno będą na skraju pola wyraźnie krzywe. 

jolo-astrojolo.png

• 1 rok później...