Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie,

Wybieram się z grupą znajomych  na całkowite zaćmienie Słońca w USA. Jest nas siedmioro, brakuje nam ósmej osoby. Poniżej zamieszczam garść informacji, może ktoś z Was się zdecyduje? Terminy już naglą, w pasie zaćmienia brakuje już miejsc noclegowych lub są bardzo drogie (choć pod tym względem noclegi mamy już obstawione), ale za miesiąc kupujemy bilety lotnicze i to jest pierwszy koszt, który należy ponieść.

- zaćmienie 8 kwietnia 2024 w Teksasie niedaleko Dallas i San Antonio

- wylot 29 marca, powrót 22 kwietnia (Wielkanoc poza domem), lotnisko w Saint Louis

- koszty szacuję na 12 000 - 15 000 zł

Wynajmujemy samochód (lub dwa) i tym samochodem robimy pętlę poprzez stany: Missouri, Tennessee, Arkansas, Teksas, Luizjanę, Alabamę, Tennessee, Missouri. Gdzieś tam kątem ścinamy Kentucky, Georgię i Illinois. Duże miasta na trasie: St. Louis, Memphis, Dallas, Austin, Houston, Nowy Orlean, Nashville. 

Planowane atrakcje (niektóre płatne, niektóre nie; na to, co płatne, będziemy starali się kupić bilety przez internet): 

- Gateway Arch w Saint Louis + prom po Mississipi, fragmenty Route 66 

- Graceland w Memphis, czyli w domu Elvisa Presleya

- Muzeum Kolei Amerykańskiej we Frisco (przedmieście Dallas)

- spęd bydła w Fort Worth

- 1,5 mln nietoperzy  i zapora  na Kolorado w Austin

- rodeo w San Antonio

- Muzeum NASA w Houston

- muzeum w Centrum Lotów Kosmicznych Marshalla w Huntsville

- kolejka górska i wodospad podziemny w Chattanooga

- plantacje w Nashville

Program jeszcze się tworzy i uściśla. Nie wiem, czy zdążymy do Marshalla w Alabamie, ale zrobimy wszystko, by tam być. To, co napisałam,  jest pewnym zarysem programu. 

Jednak najważniejsze jest zaćmienie i te wszystkie atrakcje są jemu podporządkowane. Dlatego zależy nam na kimś, dla kogo będzie ono również  priorytetem. W kwestiach organizacyjnych proszę nam zaufać. 6 lat temu podobną wyprawę zorganizowaliśmy po stanach środkowo-zachodnich (Nevada, Arizona, Oregon, Idaho, Utah, Kalifornia, Nowy Jork) i trochę ten kraj znamy, zwłaszcza pod kątem odległości 😉  Chcemy, by dołączyła do nas osoba zdyscyplinowana i potrafiąca dostosować się do grupy. Samotne oddalania się, spóźniania, spanie do południa, pijaństwo, marudzenie - nie wchodzi w grę. W takim przypadku dostaniesz adres i telefon do  polskiej ambasady i dalej radzisz sobie sam. Luksusów u nas nie znajdziesz, ale zobaczysz najpiękniejsze zjawisko na niebie.

To jest szóste zaćmienie, które współorganizuję (choć jedno do Argentyny z powodu wirusa nie wyszło, a drugie tylko na głęboką fazę częściową do północnej Szkocji).

Koszty rozłożą się w ciągu roku. Za miesiąc loty (ok. 4000), potem wynajem samochodów (szacuję 2000 zł, ale licho wie). Później będę kupowała wejściówki w miarę, jak będą się pojawiały (obecnie niedostępne). Na ten moment wejście do Graceland 100 USD, rodeo 33. Niektóre hotele będą mi ściągać kasę w marcu, więc trzeba będzie mi coś wpłacić na konto. Nie przewidujemy radosnej twórczości w stylu "o, tu jest fajnie, to posiedzimy dłużej", bo przejazdy tam są spore (w tym dwa 8-godzinne). A na zaćmienie trzeba zdążyć i na samolot trzeba zdążyć. Na miejscu robimy wspólne zakupy żywieniowe i składamy się na benzynę i resztę noclegów. Raczej więc musi być gotówka. Nikt, kto zobaczy zaćmienie całkowite, nie będzie niezadowolony. To niemożliwe.

Grupa, która jedzie, i nasze zaćmienia:

- ja  Turcja 2006, Syberia 2008, Chiny 2009, Australia 2012, Szkocja 2015 (tu tylko faza 96% niedaleko Loch Ness), USA 2017

- Kasia USA 2017

- Dorota  pierwsze zaćmienie

- Małgosia pierwsze zaćmienie

- Artur  Syberia 2008, Chiny 2009, Malediwy (obrączkowe) 2010, Australia 2012, USA 2017

- Rafał Australia 2012, USA 2017

- Szymon Syberia 2008

Być może  w Teksasie spotkamy się z Jarkiem i jego rodziną, którzy mają na swoim koncie 9 zaćmień (w tym obrączkowe w Hiszpanii 2005, całkowite w Chile 2020 i całkowite w samolocie nad Wyspami Owczymi 2015).

Edytowane przez Anna

Każdy ma prawo do własnego zdania, ale nie do własnych faktów.

• 1 miesiąc później...
Napisano (edytowane)
W dniu 22.04.2023 o 19:34, Emilia_W napisał:

Cześć. ja bylabym wstepnie zainteresowana. Jestem osobą zdyscyplinowaną. Mam na koncie kilka zaćmień. Emilia 

Emilio, odpisałam Ci w wiadomości prywatnej.  Program nam się rozwija. Wiemy już, że odwiedzimy Lincolna w Springfield i Tomka Sawyera w Hannibal. Prawie wszystkie noclegi mamy zarezerwowane.

Edytowane przez Anna

Każdy ma prawo do własnego zdania, ale nie do własnych faktów.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć!Dopiero teraz znalazłem temat wyjazdu na zaćmienie do STANÓW..Tak się składa że 8 kwietnia mam urodziny...okrągłe...Gdyby było miejsce to jestem zdecydowany. Na tym forum i w tej społeczności jestem od pierwszego zlotu w 2010 r. Daj znać czy jest szansa..pozdrawiam Jacek.

Tylko lornetki ;) TZK 10x80,  Vixen BT 80 M-A, Oberwerk 20x80, BPC 25x70 , Pentax 12x50 , Levenhuk 16x42 ,Vixen Polaire

• 8 miesięcy później...
Napisano

Na wypadek poszukiwania miejscówki gdyby pogoda płatała figle polecam gorąco tę symulację zaćmienia - jedną z najdokładniejszych jaka kiedykolwiek została wykonana...