Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś pojawiły się wizualne obserwacje tej komety, wszystkie z nich wskazują na jasność około 9.0 mag.

W najbliższych dniach, jeśli pogoda pozwoli, postaram się na nią zapolować.

• Like 1
Napisano

Szczególnie łatwo będzie ją znaleźć w wieczór wigilijny - będzie wtedy świecić zaledwie kilka minut kątowych od Marsa. Początkiem stycznia przejdzie ona do Wodnika, a w trzeciej dekadzie stycznia odnajdziemy ją w Rybach, gdzie zostanie niemal do końca lutego.

Próbowałem wczoraj wyzerkać ją lornetami 15x70 i 28x110 - bez powodzenia. Warunki podmiejskie (lekko zaświetlone niebo), ale za to bardzo dobra przejrzystość. Podejrzewam, że po prostu ginęła w blasku Marsa. Na szczęście w necie można znaleźć sporo zdjęć ukazujących to spotkanie.

• Like 3
Napisano

Ja wypatrzyłem ją w dziurze w chmurach 5 dni temu (20 grudnia 2014) w 33 cm teleskopie.

Już chwilę po zachodzie Słońca wyniosłem teleskop za ogród i czekałem aż się odpowiednio ściemni. Najpierw wypatrzyłem oczywiście Marsa, nieco później bez trudu odnalazłem trzy gwiazdy o jasnościach 6.5 - 7.5 mag, obok których miała się znajdować kometa. Z czasem (wraz ze ściemniającym się stopniowo niebem) widać było coraz więcej i w czasie kiedy w teleskopie po raz pierwszy wypatrzyłem sąsiednią gwiazdkę o jasności 11 mag, w okularze zaczęła też majaczyć kometa. Było to około godziny 16:50, czyli w czasie, kiedy Słońce było jeszcze niecałe 12 stopni pod horyzontem. Mój pośpiech wynikał z tego, że z zachodu zbliżały się chmury pierzaste, które niedługo po 16:50 zaczęły sięgać okolic komety i Marsa. Przez kolejne 10 minut kometa to pojawiała się, to znikała, aż w końcu kilka minut po 17:00 dziury pomiędzy cirrusami się skończyły i kometa przestała być widoczna

Pomimo, że jej jasność oceniłem na około 9.0 mag, przy średnicy głowy około 3', to ze względu na niezbyt dobre warunki była ona obiektem trudnym.

• Like 3
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Po grudniowym wybuchu jasność komety 15P/Finlay dość szybko wróciła do normy i aż do 16 stycznia kometa miała jasność około 10 mag. Za to 16 stycznia kometa wybuchła ponownie i obecnie jej jasność to około 7 - 8 mag!

Jakby tego było mało, kometa świeci obecnie znacznie wyżej niż miesiąc temu, powinna więc być łatwym celem dla każdego teleskopu, a i w lornetkach nie powinna być wielkim problemem.

• Like 3
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Kometa obecnie przemyka przez mój znak zodiaku, więc to dobra okazja na zdjęcie (każda okazja jest dobra :) ):

post-1260-0-90614800-1424348483_thumb.jp

post-1260-0-84661000-1424348484_thumb.jp

Jej jasność bez filtra wyznaczyłem w Maximie na 13.5 mag przy aperturze 30".

• Like 4

jolo-astrojolo.png