Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo przyjemna fotka. Mi się podoba. Technicznie jej nie oceniam, bo są lepsi ode mnie w tej kwestii i najczęściej jest tak, że połowy rzeczy nie dostrzegam [emoji1].

AZ-EQ6 GT, Quattro-200 CF, Atik 314L+, EFW2 9x1.25", ASI 120MM, Guider 50/180, SkyMaster 15x70

mareksliwinski.pl

Napisano

Dla mnie jest również ok. Każde zdjęcie jest odzwierciedleniem tego jak widzi je ten kto stoi za wizjerem i nie musi sie pokrywać z utartymi kanonami.

Napisano

Dla mnie jest również ok. Każde zdjęcie jest odzwierciedleniem tego jak widzi je ten kto stoi za wizjerem i nie musi sie pokrywać z utartymi kanonami.

Niby tak, ale po  ocenie zdjęcia warto skorzystać z uwag bardziej doświadczonych kolegów :-)

Napisano

Ładnie wyszło, a zważając na fakt że to z miasta i tylko 3h to super.

Dopóki nie będziesz pod niebem 5.5-6mag albo lepszym, to nie zauważysz różnicy między materiałem 15x600s a 30x300s niezależnie od obiektu. Jedynie klatki 600s będą mocniej przepalone i trudniej będzie przywrócić kolor gwiazdom. Pod ciemnym niebem jak najbardziej 600s ma sens (Twoim zestawem), a nawet 900 w dobrych warunkach.

jolo-astrojolo.png

Napisano

Ładnie wyszło, a zważając na fakt że to z miasta i tylko 3h to super.

Dopóki nie będziesz pod niebem 5.5-6mag albo lepszym, to nie zauważysz różnicy między materiałem 15x600s a 30x300s niezależnie od obiektu. Jedynie klatki 600s będą mocniej przepalone i trudniej będzie przywrócić kolor gwiazdom. Pod ciemnym niebem jak najbardziej 600s ma sens (Twoim zestawem), a nawet 900 w dobrych warunkach.

Po prawie rocznych testach aparatu doszedłem do podobnych wniosków.

Podczas sesji widoczność była na poziomie 4-4,5mag. :-(