Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej. nie bylo to widowiskowe zdarzenie. przy horyzoncie chmury, a wenus pojawila sie kiedy niebo bylo juz jasne. ja odnalazlem planete przez szukacz 6x30, o godz.5;39. zdjecie zrobilem kompaktem iso200, t=1/1.6 Dołączona grafika

Napisano

Zdjęcie klimatyczne -ale gdzie jest Wenus?  ;)

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Pod Księżycem, 2/3 odległości do dolnej krawędzi kadru :)

Czyli gwiazdka nad Horyzontem to Wenus...znaczy się bardzo specyficzna koniunkcja  ;D

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Dlaczego?

Odległość na niebie między ciałami wynosi ok 5°, rektascencja prawie ta sama (różnica 15', wg Stellarium koniunkcja będzie dziś w okolicach godziny 16:00).

Na moje zupełnie niespecyficzna koniunkcja, tyle że zaobserwowana w niekorzystnym położeniu obu ciał dla obserwatora na półkuli północnej. Gdybyś był na półkuli południowej, określiłbyś tę koniunkcję wręcz jako klasyczną.

Napisano

faktycznie wenus widoczna bardzo slabo. od rana przeszkadzaly geste chmury bezposrednio nad horyzontem. widac to na zdjeciu ksiezyca, jak bardzo bylo oslabione swiatlo. zdjecie zrobione o godz.5;07.Dołączona grafika

Napisano

Szacun dla wszystkich którym chciało sie wstać po 5 rano, zrobic siku, ubrać się, zabrać aparat i statyw, wyjść na dwór i zrobic zdjęcie tej koniunkcji. Zdjecia zasługują na uznanie i niema dyskusji czy koniunkcja jest taka czy owaka buuuuaaaahahahaha!

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg
  • 1 miesiąc później...
Napisano

witam. dzisiejsza koniunkcja Wenus i Jowisza. okolo 4,30 zobaczylem Wenus przez szukacz, a potem Jowisza, przez skyluxa przy pow.35x. obie planety byly widoczne w odleglosci okolo 0.7 stponia od siebie i miescily sie w jednym polu widzenia okularu 20mm. Wenus byla widoczna jako jasna gwiazda, natomiast Jowisz juz jako mala blada tarczka, na ktorej mozna bylo z ledwoscia dostrzec majaczacy pas rownikowy. zdjecie jest troche poprawone, ale Jowisza widac bardzo slabo. w okularze teleskopu widzialem Jowisza do okolo godz.5 potem zakonczylem obserwacje.Dołączona grafika

• 4 tygodnie później...
Napisano

witam. nie jest to koniunkcja ale dwie oddzielne fotki. Jowisza sfotografowalem o godz. 03.12 a Wenus o godz.03.59. jezeli ktos chce poogladac Jowisza to juz sa widoczne dwa pasy rownikowe i mozna rowniez dostrzec ksiezyce, ale przez krotki okres bo szybko robi sie jasno. Mariusz.Dołączona grafika

• 10 miesięcy później...
  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...
Napisano

Przypominam o porannej koniunkcji Wenus i Księżyca 26.02. Czyli przygotowujemy się w nocy z 25 na 26 ;) Spotkanie będzie bardzo bliskie więc polecam zarwać wczesny poranek!

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano

O 5.00 kończę pracę, 15minut później jestem w domu więc jeżeli pogoda pozwoli to nie odpuszczę. :)

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

A morze ktoś podać przybliżony czas największego zbliżenia porannej koniunkcji Wenus i Księżyca 26.02.14.

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10
Event Horizon Observatory

Napisano

Kurcze, niecałe 8 stopni nad horyzontem. Nie wiem czy się wbiję!

Baner III.jpg

Szybka pomoc 

Napisano

Też mam ten problem, a dokładniej to las :(

"Roztacza się przede mną niezbadany ocean prawdy" - Sir Isaac Newton.

Napisano

Może nie jest to maksymalna faza, ale jest, po pierwsze to wiadukt, a po drugie nad horyzontem gęste chmury. Gdy wiadukt przestał przeszkadzać i tak musiałem czekać aż zza churew wyjdą.

EOS 600

2sek

ISO 800

f/32

post-1305-0-88661000-1393394133_thumb.jp

• Like 6

PTMA o. Szczecin

Napisano

Witajcie...

Najpierw miałem plan, żeby wyskoczyć z rana z teleskopem, ale mam jeszcze kilka innych rzeczy do zrobienia, więc ograniczyłem się do szybkiego wypadu z lornetką, choć i tak nie żałuję. Zaczynałem obserwację około 6:05 kiedy Wenus była prawie idealnie nad księżycem, a zakończyłem koło 6:30 (mniej więcej). Widok był rzeczywiście piękny, chociaż ja miałem dodatkowe atrakcje w postaci samolotu przelatującego pod księżycem i podkreślającego całość pięknie zabarwioną przez słońce kreską smugi kondensacyjnej  :D Chwała dla kontroli ruchu lotniczego, że akurat umieścili ten samolot na takiej wysokości, bo dzięki temu miałem iście bajkową scenę  :)

Cassegrain 8" (w budowie)  //  SW 102/1000  //  DO Titanium 10x56  //  Oberwerk 20x80

Napisano

Szans na fotki żadnych bo to czas kiedy do pracy wychodzę. Niemniej jednak nacieszylem oko przez kilka minut. Zachwycający widok.

Lyra 102/1100 achro, WO Redcat 51 apo,  HEQ5 pro, Skywatcher Star Adventure, 8x42, Asiair

Napisano

Wieczorem prawdziwa wiosna, Niedźwiedź robi fikolka nad moim domem, i miliony widocznych gwiezdnych przyjaciół :) a rano chmurwy 100%

na przedwczesnej astro-emeryturze

Napisano

No to teraz Ja.

Pracę skończyłem o 5.00 Już po drodze widziałem przepiękny  pomarańczowy rogalik z ozdabiającym go błyszczącym diamentem. W domu byłem jakieś 20 min później. Około 5,30 obserwatorium było otwarte i setup gotowy do pracy. Czekałem tylko aż Księżyc w całości wyłoni się z poza pobliskiego budynku i kiedy zabierałem się za ustawianie ostrości nasz kochany rogalik schował się za gęstą warstwą chmur. (Około 5.35) Tak gęstą i ogromną, że nie było szans na obserwację. Na tym zakończyłem moją przygodę z dzisiejszą koniunkcja Księżyca i Wenus. I choć przez kilka minut nasyciłem się pięknym widokiem to pozostaje pewien niedosyt, że można było więcej...

pzdr

Szymon

Ps. Taki mamy klimat...

Baner III.jpg

Szybka pomoc