Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 godzin temu, ignisdei napisał:

Najgorsze dla 50-letniego mężczyzny jest to, że staje się dalekowidzem. Nie mogę odczytać atlasu bez okularów i to jest masakra.

Dokładnie z tego powodu przerzuciłem się na Pocket Sky Atlas Jumbo Edition. Literki większe, nie trzeba zgadywać.
Ale kto wie, może za kolejną dekadę trzeba będzie sprawdzić, czy nie mają Airbus Edition.

• Haha 2
Napisano
37 minut temu, Erik68 napisał:

(potężna aktywność Słońca)psuje niebo

Z pewnością. Jednak jak obserwuję spod domu to i tak świeci mi od wschodu Wrocław i sąsiedzi a w dodatku łysy rozświetlał zachód. Dlatego nie nastawiałem się na super widoki a jednak dzięki tej przejrzystości warto było dłużej posiedzieć na świeżym powietrzu.

ATM 13",GSO 8", ES-y 82 : 24mm, 14mm, 8,8mm, 6,7mm, 4,7mm , GSO Superview 30mm, Nikon Action EX 10x50

Napisano

Od czasu kiedy do grona moich znajomych dołączył Księżyc astro życie stało się pełniejsze i przyjemniejsze. Myślę że jeśli spróbujecie księżycowych wędrówek wasze astro hobby stanie się dużo przyjemniejsze. A nie tylko "czekałem aż łysy zajdzie" albo "Słońce zbyt aktywne", albo "sąsiad światło świeci". Jeśli ograniczymy się tylko do DS wszystko is deth. Zresztą chmury sprowadzą nas wkrótce na ziemię 🤣 

Pozdrawiam Jarek 

• Like 2
  • Haha 1

Refraktor Sky-Watcher 120ED Black Diamond na EQ5 z prowadzeniem w osi RA oraz zestaw kilkunastu niezbędnych okularów, Orion 2x54 Ultra Wide Angle 36°, Zenith 10x50 5.5°, DO Extreme 7x50 ED, Vanguard Tracker 3

Napisano

Ja z tych, co lubią obserwować Księżyc. Zawsze mnie fascynował a czasu spędzonego na obserwacjach nigdy nie uważałem za stracony. 

• Like 1

-

Napisano

Nie no łysy zawsze chetnie u mnie, wspaniały cel obserwcyjny byle kurna seeing był chociaz w miare  dobry. 

• Like 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

• 5 miesięcy później...
Napisano

P.s. Przepraszam za wszelkie błędy stylistyczne i ortograficzne. Piszę z telefonu i muszę uważać żeby przez przypadek nie utracić wpisu. Jest to dość trudne więc liczę się z tym że czasami coś źle napiszę a czasami słownik mi zmieni wyraz na inny.

ATM 13",GSO 8", ES-y 82 : 24mm, 14mm, 8,8mm, 6,7mm, 4,7mm , GSO Superview 30mm, Nikon Action EX 10x50

Napisano

Dzięki Maćku! W czasie kiedy wizualowcy przechodzą na "ciemną stronę",znikają niektóre stałe działy obserwacji wizualnych,a astrofoto zalewa FA, fajnie jest poczytać ,relację z obserwacji .

• Like 2

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano

Pewnie że załapałem. Jest wzmianka o tym w tekście.

Napisano

Wiesz z tą kometą to byłe jej tyle wszędzie pełno , że aż za dużo. Faktycznie jak przeszukiwałem niebo w jej poszukiwaniu i "wleciała" w pole widzenia to wykrzyknąłem Wow 😉

• Thanks 2

Napisano
2 godziny temu, bikfisz napisał:

Wiesz z tą kometą to byłe jej tyle wszędzie pełno , że aż za dużo.

Widział ją nawet pies i kot sąsiada, i jelonek "Benio" który podgryza mi drzewka, nie wspominając o miliardach zdjęć ,które zapychały-chają internet.Wracając do tematu. Przy takiej "niewyraźnej" przejrzystości(chmury wysokie, mglisto,itp),bardzo dobrze sprawdzają się obserwacje jasnych mgławic planetarnych, które są jakby mniej podatne na taki warun.Dodając do tego dobry seeing, który przeważnie wtedy występuje(nie jest to regułą) ,można przywalić połerem i wyciągnąć sporo farfocli.Do galaktyk ,jak zresztą się już wielokrotnie przekonałeś ,musi być żyleta (przejrzystość) i super niebo,apertura (12"-20") to rzecz drugorzędna.

• Like 3

• 5 miesięcy później...
Napisano

Cześć. 

Moja ulubiona pora roku w pełni. 

Uwielbiam ją także pod względem obserwacji wizualnych. Mnogość galaktyk i przyjemne temperatury to jest to. Gdyby jeszcze chmury chciały współpracować.

Jak co roku na Święta, odwiedziny bliskich i wyjechaliśmy  pod ciemne, lubuskie niebo.

Prognozy jak zwykle nie rozpieszczały ale tak jak zapowiadali pojawiło się dosłownie 2 godzinne okno pogodowe i pojawiła się okazja aby "odpalić" niutka. Dawno już nie spoglądałem przez niego pod tym ciemnym gądkowskim niebem. Pierwsze zerknięcie w okular i przypomniałem sobie dlaczego to połączenie (ten teleskop i to niebo) tak dobrze do siebie pasują. Tryplecik w lwie w sam raz łapie się w polu widzenia w es 24 . Hamburgerek widoczny wyraźnie, tak więc nie mogłem już doczekać się przeskoku w Pannę. Tam rajd po dziesiątkach galaktyk w łańcuchu Markariana i wokół niego. Cudowny widok aż chciałoby się większe pole. Na dłużej zabawiłem w Igle. Tutaj nawet zmieniłem okular na 14 i przez chwilę pogapiłem się na cieniutką kreseczkę z kuleczką w środku. Zerkaniem pojawiał się także pas pyłowy. 

Niestety nadejszły cirrusy i przeskoczyłem na czystą stronę aby podziwiać "dziewiątkę". Tak nazywam ulubioną M51 bo wraz z sąsiadką układają się własnie w tę cyfrę. Było naprawdę dobrze, jednak długo nie trwało. Cirrusy zasnuły całe niebo i po nieco ponad godzinie trzeba było zakończyć "wypad w kosmos".

Apetyt wzrósł a za tydzień zapowiadają ładną pogodę. Chyba tu wrócę aby na dłużej zatopić się w wiosennych galaktykach.

• Like 6

Napisano (edytowane)

Oglądanie zdjęć nie daje nawet namiastki tego co czuje się zerkając własnoocznie w okular ,😍

Jak pisałem w poprzednim poście nie mogłem podarować sobie takiej okazji i wczoraj rano opuściłem deszczowy i ponury Wrocław po to by wrócić po kilku dniach w Lubuskie. Wszystkie prognozy mówiły że od 17.00 zacznie się wypogadzać, a o 22.00 chmury znikną zupełnie i pozostanie tak 3 dni i nocy. Tak też się stało i chwilę po 22.00 stałem już przy schłodzonym teleskopie czekając aż zgasną wszystkie światła w domu.

Ah co to była za nocka. Było wprost bajkowo. Nie wątpliwie pomogło w tym składane krzesło astronomiczne otrzymane od Mikołaja. Tak naprawdę był to jego chrzest bojowy. Sprawdziło się rewelacyjnie podczas oglądania obiektów nisko "zawieszonych", wczoraj była to dłuższą chwilę podziwiana Sombrero, oraz obiektów w zenicie, no tutaj bank rozbiła a jakże M51.

Oglądanych galaktyk było znacznie, znacznie więcej. Myślę że spokojnie koło setki z czego kilkanaście z nich podziwiałem dłuższą chwilę.

Było też kilka moich najów i o nich chcę w tym wpisie napomnieć :

- najwięcej galaktyk oglądanych jednej nocy

- najbardziej oddalone galaktyki jakie kiedykolwiek widziałem NGC4889 i NGC 4874 w Warkoczu Bereniki oddalone jak czytałem o około 360 mln lat (jakby to brzmi przy np Cygaro które jest tylko 10 czy 11 mln lat od nas)

- najmniej jasna galaktyka - NGC 3187 , widziałem ją tylko przez chwilę , ale jestem pewien że tam była

- największa ilość "nowych" dla mnie galaktyk zoczonych jednej nocy (trzy wspomniane  wyżej , ale także NGC 3608,3607,3684,3681,3686 w tylnej części Lwa oraz w Pannie NGC 4206, 4168, 4312 i pewnie jeszcze sporo innych)

- najwięcej zaobserwowanych szczegółów w M51 , był to więc najlepszy widok tej galaktyki jaki kiedykolwiek ogladałem. Nie potrafię dobrze opisać widoku w okularze, ale w końcu ramiona spiralne były tak wyraźne że mogłem studiować ich szczegóły

- największa liczba wypowiedzianych zdań o treści "wow, ale widok" ( na M51, na Sombrero, na Igle , na Wielorybie, Kiju hokejowym na Srebrnej Smudze, Podbitym oku czy też patrząc na mnogość galaktyk w Pannie.

Między czasie , zaliczyłem kilka gromad kulistych I dwie planetarki - Sowę I Pierścionka, ehhh co będę przynudzał ...

Powiem tylko że warto było zarwać nockę do niemal 3 nad ranem a już o 4.30 wyjeżdżałem z synem na ryby więc czasu na odpoczynek przed kolejną nocką nie wiele. 

Apropos , może podpowiecie na czym warto boby dzisiaj zawiesić oko ? Z pewnością jest jeszcze mnóstwo obiektów których nie widziałem a są tego warte .

Edytowane przez bikfisz
Błędy
  • Like 9

Napisano

Wczoraj też pierwszy raz od roku zabrałem 12" na obserwacje, aby było co robić jak Canon zbiera klatki.  Tak się dobrze obserwowało, że od ok 23:00 do ponad 3:00 w nocy i zmarzłem jak cholera, bo było -3 st. C jak wracałem. Padło sporo obiektów, głównie messierów - kuliste - M13, M3, M5, M92, M10, M12, M14, M53, M107, planetarki M27, M57, M97, i sporo galaktyk - M51, M101, M63, M64, M94, M104, M106, Wieloryb, Igła.  Muszę częściej zabierać 12" bo to dużo więcej zabawy niż lornetką i małymi teleskopami, najgorsze tylko te znoszenie podstawy z lustrem z 2 piętra do samochodu 😣. Plus dodatkowe 2 rundy z resztą sprzętu . 

• Like 7

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano (edytowane)

Rozleniwiamy się coraz bardziej zapominając że obserwacja nieba to historia przede wszystkim romantyczna. Oglądanie zdjęć na ekranie romantyzmu jest raczej pozbawione, a jak mniemam cała ta praca nad obróbką materiału to już istna harówka jak w kopalni.

Tymczasem ta odrobina wysiłku z zapakowaniem gratów i kilka kilometrów w aucie przenosi nas w inny wymiar. Zdala od świateł, miast, ekranów i innych ludzi. Wtedy możemy poczuć się obywatelami wszechświata a okular w który zerkamy pozwala podejrzeć nam co się dzieje na podwórku u sąsiadów 😉

Edytowane przez bikfisz
Błędy
  • Like 4

Napisano
6 godzin temu, bikfisz napisał:

Apropos , może podpowiecie na czym warto boby dzisiaj zawiesić oko ? Z pewnością jest jeszcze mnóstwo obiektów których nie widziałem a są tego warte .

Trochę tego połknąłeś Macieju, może te także widziałeś.Będę pisał bez NGC ,chyba że się jakiś ICek trafi.Na początek 2 piękne nieregularne w których aż się w głowie zawraca od j.rejonów HII-4449,4214,powyżej której długaśna kantująca 4244.Przy pierwszych dwóch możesz się pobawić powerem schodząc do 400x. 4395-duża i b słaba, max FOV (100*) i 10mm -12mm okularu.4145 (tutaj 5-6mm okular ,może trafisz spirale) i kilkanaście minut od niej 4151 gal.Seyferta z pięknie punktującym jądrem, w latach 90 jej punktowe jądro prawie pozbawione halo,zrobiło na mnie niesamowite wrażenie.5005 cudo! miniatura M31 tutaj można się bawić od 10mm-5mm.5350 jedna z galaktyk przepięknej grupy Hickson68. Możesz też poglądać M106 ,w pełnej krasie ,czyli z zewnętrznymi ramionami i dużym halo tam 10-12 mm i 100* pola.Wszystko w CVn.Napiszę jeszcze kilka propozycji wieczorem..

• Like 2
  • Thanks 1

Napisano

Hej jasna strono mocy wizual żyje i ma się dobrze tylko pogoda i księżyc rzadko współpracują ale wczoraj było cudnie , jak na moje zachodniopomorskie warunki  to i sensowna wilgotność oraz obyło się bez mgieł tylko mrozik lekko przyatakował.

I moim celem były wczoraj a jakże galaktyki na ostatki przed nadejściem białych nocy , padały hurtem w gwiazdozbiorze Lwa oraz pograniczu Warkocza i Panny, moim małym celem oprócz poprostu nagapienia się ile wlezie była próba zobaczenia mięska w hamburgerze , ale nie mogę powiedzieć że napewno się udało , wszak 10 cali to żadna armata , miejsce może i nie najgorsze , ale LP już tam niestety dość operuje na południu , ale cieszę się bardzo z nocy pod gwiazdami Wreszcie! 

Podobnie jak @bikfisz zastanawiam się co dziś wziąć na ruszt , zacznę myślę dziś od Panny bo coś tam jeszcze zostało po wczorajszym, chętnie też zatrzymałbym się dziś dłużej przy jakiś galaktykach  i próbował czegoś tam się dopatrzeć ale chyba trzeba na to więcej cali.

Też chętnie wysłucham propozycji doświadczonych kolegów co by tu spróbować powalczyć dziesiątką ?

• Like 2

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano

Irek, dzięki za fachowe jak zawsze podpowiedzi. Z pewnością popróbuję.

Koszy89, super że chce Ci się jeździć i pisać o tym, dzięki temu temat żyje.

W Gądkowie wczoraj wilgotność była powiem że rekordowo mała. Praktycznie zero wody w powietrzu. Tak jeszcze nigdy nie miałem. Nie mam jeszcze dostatecznie dużego doświadczenia aby ocenić przejrzystość, ale tak intuicyjnie powiem że coś koło 7/10. 

Ciekawe jak będzie dzisiaj.

Napisano

Wizual forever .

Tak jak pisałeś , klimat jaki panuje gdy w ciszy nocy obcujesz ze wszechświatem , świadomość na jak odległe światy spoglądasz jest fascynująca, to że  możesz przy pomocy amatorskiego sprzętu zobaczyć odległe galaktyki , magia.

Chęci są bo i jak nie mieć , tylko ta pogoda by częściej była jak teraz i najlepiej gdy noc trwa dłużej  jednak , ale się na to nic nie poradzi .

• Like 2

Spróbuję pomóc...

Napisano

To ja jeszcze po przynudzam.Maciej wszystko w przedziale 200x-250x co by szczegół się ujawnił.3344(LMi) .3631(UMa) ,2403(Cam) co siepanie tam dzieje ,Hll wychodzą 250-300x. 3395/96(LMi) piękna parka .3432(LMi),3786/88(UMa),3995/94/91(UMa) piękne trio.4051(UMa). Jutro coś dopiszę.

Godzinę temu, Koszy89 napisał:

chętnie też zatrzymałbym się dziś dłużej przy jakiś galaktykach  i próbował czegoś tam się dopatrzeć ale chyba trzeba na to więcej cali.

10" to już sporo szczegółów pokaże. Powtórzę kilka nr.4449,4214,2403,2907,M106,M51,2841,5005. Nie bójcie się ludzie powiekszeń,EP min1.4mm czyli dla 10" to 180-200x, Przy dużym powerze(300x dla 10") część galaktyki jest wygaszona, ale wychodzą szczegóły nie dostępne dla mniejszych pow.Puści dziada dryfem przez pole widzenia i zerkaj i tak kilka razy.

• Like 2
  • Thanks 1

Napisano

Dzięki @Erik68, mam okular 7/82  to spróbuję przyładowac i zrobić jak mówisz , może coś mi wylezie . 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Przeczesałem wczoraj wszystko co proponował Irek w Psach Gończych. Co prawda nie byłem w stanie dostrzec wszystkiego o czym pisał, ale przygoda była fajna. Część z tych obiektów już widziałem wcześniej (zresztą też po propozycjach Irka), ale reszta faktycznie oglądana pierwszy raz. Super wrażenie 4244, taka delikatna długa, po prosty cudo (ja po prostu uwielbiam te kantujące). Bardzo fajne wrażenia w dużych powiększeniach z Hickson 68. Nawet przy powiększeniu około 200 x w polu widzenia trzy galaktyki z czego dwie powiązane i pomieszane że sobą niczym w M51.

I właśnie w M51 wczoraj skończyłem. Jej widok wczoraj był tak bajeczny (a oglądam ją niemal podczas każdej sesji) , że nie mogłem wzroku oderwać. Najlepszy detal wychodził w okularze 8.8 co w moim teleskopie daje 187 x , przy źrenicy 1,7. Te ramiona były tak wyraźne że mimo iż nie potrafię szkicować miałem ogromną ochotę je uwiecznić. Wychodziły też te "rozmazania" jak rozumiem rozciagnięte ramiona po zderzeniu u dołu przy M51 i u góry u tej małej. W okularze 6,7 co daje 246 x a źrenicę 1,34 wychodziły na zbliżeniu poszczególne obszary w ramionach, ale ogólny odbiór lepszy był w 8,8.

Ehhh..., tak pożegnałem się z wiosennymi galaktykami.  Zdecydowanie nasyciłem się ich widokiem i spokojnie mogę czekać na sierpień kiedy skończą się białe noce by znowu przeczesać niebo w poszukiwaniu delikatnych mgiełek.

Wszystkim życzę przy najmniej tyle pozytywnych emocji i niesamowitych wrażeń jakich ja doświadczyłem w ten weekend.

• Like 6

Napisano

Wczoraj wyszedłem troszkę poobserwować Lwa, miałem plan obserwacji jednak zamglenie było tak silne, że odpuściłem ze względów estetycznych, po znalezieniu Tripletu. Było  widać trzy, ale ...Spróbuję tej nocy nawet poprawiłem kolimację w Capelli.

• Like 1

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

No jestem ciekaw jak to co widziałem wyglądałoby w takich 16 calach. 

Ciekawe jak wielką jest różnica. Co więcej wyłazi.

Napisano
1 godzinę temu, bikfisz napisał:

No jestem ciekaw jak to co widziałem wyglądałoby w takich 16 calach. 

Ciekawe jak wielką jest różnica. Co więcej wyłazi.

Galaktyki potrzebują dobrego ciemnego nieba i przejrzystości.Aperturą nic nie wskórasz jak masz słabe niebo,dla mnie (z doświadczenia) niebo graniczne to ok 21MPAS. Z dużym uproszczeniem można założyć że takie 16" na miejscówce gdzie obserwujesz ,to tak jak twoje 13"w lubuskim. Z tym że w 13" pod lubuskim niebem obrazy i tak będą ładniejsze i bardziej kontrastowe. Jak porównywaliśmy wielokrotnie 14" z 16" u mnie z podwórka (ok 20.8-21MPAS) to w 16" galaktyki w przeciętną noc, wyglądały jak w 14" w noc z b.dobrą przejrzystością,a muszę wspomnieć że w 16" były 96% warstwy vs 92% w 14". Ogólnie pod takim niebem nawet przeskok z 12" na 20" nie robi łał .Pod niebem przynajmniej Bortle 3 być może było by och i ach...

• Like 2

Napisano

I mnie udało się wczoraj owocnie wykorzystać druga pogodną noc , warunki były nawet lepsze niż ubiegłej nocki , jeszcze niższa wilgotność, żadnych problemów z roszeniem a około godziny drugiej coś dobrego stało się z niebem , zgodnie z kolegą @Castro stwierdziliśmy że jest ewidentnie lepiej , przejrzystość wzrosła i jakby LP zmalało, ciekawy efekt bo chyba o tej godzinie nie pogasły już żadne światła , pobliska wioska świeciła tak samo całą noc , mogli by ją gasić kurcze . Może przywiało czystszego powietrza i mniej światła rozpraszało się w nim .

Próbowałem powalczyć z propozycjami Erika jak i za radą użyć większego poweru , schow wczorajszej nocy skradła głównie a jakże M51 , w okularze 7 mm EP 1,4mm pow x180 widok był mega , zakrywalem lewe oko i zerkałem na nią przechodząca przez pole okularu , jej spirala była widoczna przez większość czasu a momentami seeing serwował taki widok ze zbierałem szczękę,  wychodził również jakby łączący je most oraz otaczającą je materia , WOW , w pozostałych galaktykach nie specjalnie udało mi się coś wyłowić , ulotnymi momentami coś tam lekko majaczyło w M106 i spodobal mi się ewidentnie nieregularny kształt galaktyki prostokątnej bo tak podpisana jest w mym atlasie, ngc 4449 , aha jeszcze dobrze znana parka m81 m82 , rozochocony widokiem M51 i im postanowiłem przyłożyć wiekszym powerem , również x180 , obie zareagowały bardzo dobrze , zwłaszcza M82 ukazując dobrze swój kształt i momentami jakby ten ciemniejszy obszar .

Po serii galaktyk widok polepszenia nieba , DM aż po horyzont drzew na południu , a zwłaszcza widok Tarczy czy Skorpiona spowodował że. Je wytrzymałem i urządziłem sobie Lato w kwietniu 😅 przepiękne M 11 z okularem 11/82 zajęło mi nieco czasu potem m 26 by po chwili  przeskoczyć na M 16 i M 17 najpierw bez filtr a potem z OIII , omega była obłędna , stęskniłem się za nią , błądząc lekko na boki z zapiętym tlenem wyłaziły tam jeszcze jakieś drobne farfocle .

Mając już filtr w akcji nie mogłem sobie odmówić przeskoczenia w Łabędzia , no to się nie może znudzic kurde , seeing dopisywał znakomicie , obszar Veila z tlenem dawał czadu , włókienka były bardzo ostro zarysowane a między miotłą a wschodnim oprócz trójkąta Pickeringa  wyłaziło sporo innej drobnicy ,zasiedlismy tam trochę bo było co zwiedzać, w okularach es 24 i 30 , jako ,że i tak w 30 mm nie mieszczą się całe to wolałem widok w 24 jako że dobry seeing ładnie ukazywał struktury.

Był też crescent i oczywiście Ameryka z Pelikanem ale tu już bardzo brakuje  szerokiego pola dla pełni efektu .

Oprócz mojego tlenu svbony 7nm z którego jestem mega zadowolony , dzięki @dobrychemik !!!  ; wypróbowaliśmy również Krzyśka @Castro duobanda svbony , spisał się również bardzo dobrze pokazując nieco inaczej wymienione obiekty , ale w samym tlenie świeciły nieco jaśniej .

Kolejna super nocka kilka przygodnych meteorów , super klimat , szkoda że wpadają tak rzadko . Pomimo dużego deficytu snu ani się spostrzegliśmy a zrobiła się czwarta , niebo już wyraźnie pojaśniało ale filtr robił swoje , nie mniej zaczęliśmy się zwijać.

Aż mnie korci czy dziś też nie uderzać trzeciej nocki ale obawiam się o energię gdy zajadę na miejsce .

No i cholercia znów obudził się apetyt na większą armatę chociaż już rezygnowałem ostatnio ze zmian z powodu zbyt rzadko trafiającej się pogody bez księżyca.

• Like 8

Spróbuję pomóc...

Napisano
2 godziny temu, Koszy89 napisał:

schow wczorajszej nocy skradła głównie a jakże M51 , w okularze 7 mm EP 1,4mm pow x180 widok był mega ,

Super że takie warunki nam się w końcu trafiły. Od razu rośnie ochota i motywacja do zakrywaniu nocek i telepania się że sprzętem. Widzę że podobne mieliśmy wrażenia co do widoku M51. Wczoraj prezentowała się wyjątkowo okazałe (pomogło też jej ustawienie niemal w zenicie).

Trzeba nam więcej relacji z obserwacji, to dodatkowo motywuje żeby ruszyć się z domu, a może i zachęci innych aby "odkurzyć" sprzęt . 

• Like 1

Napisano
4 godziny temu, Erik68 napisał:

Z dużym uproszczeniem można założyć że takie 16" na miejscówce gdzie obserwujesz ,to tak jak twoje 13"w lubuskim

No to jeśli w 16"  u siebie widziałbym tak jak w 13" w lubuskiem, to jestem ciekaw widoku w takiej szesnastce właśnie tam🤯

Muszę kiedyś wybrać się na jakiś zlot , może będzie okazja zerknąć przez coś większego. A w sumie to może lepiej nie bo może potem ciężko mi będzie wrócić do trzynastki.