Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Napisano

Pozostał ostatni termin na obserwacje i foto Mare Orientale.

30.07.2015r - czwartek

12 godzin do pełni, libracja: W -4,1*; S -5,9* (składana libracja w kierunku południowo zachodnim - 7.2*); Księżyc około 5* na północ od ekliptyki.

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10

AstronomiAamatorska Event Horizon Observatory @Event Horizon ObservatoryMethuselach     

Napisano

Wczoraj (28 VII) na obiekty związane z Mare Orientale było nieco za wcześnie, ale korzystając z luk w chmurach popatrzyłem wieczorem na Księżyc w 26. dniu cyklu.

Mare Crisium niemal na samym północno-wschodnim skraju tarczy. Skraj południowo-zachodni ze wspaniałą rzeźbą  Misa gigantycznego krateru Bailly wcięta głęboko w krawędź terminatora, z wypiętrzonymi wałami na obu skrajach   i iskrą wierzchołka górskiego pośrodku. Powyżej, niemal równolegle do terminatora, wyraźna, prosta i długa smuga.Mapa mówi tylko o znajdującym się w tej okolicy systemie rowów Rimae Sirsalis, jednak nie chce mi się wierzyć, że mogłem je zobaczyć przez lornetkę 15x56 (fakt, że świetną - Vortex Kaibab). Może jakiś nie zaznaczony na mojej mapie promień od jednego z pobliskich kraterów?

• Like 4

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Ostatnio rozmawiałem z Jurkiem i bardzo dziękuje wszystkim zaangażowanym w projekt obserwacji Mare Orientale.

Zapraszam razem z Jurkiem na ostatnią w tym roku okazję do spojrzenia na Morze Wschodnie. Życzę wszystkim pięknej pogody.

Jak by ktoś nie pamiętał jest to dzisiaj.

30.07.2015r - czwartek

12 godzin do pełni, libracja: W -4,1*; S -5,9* (składana libracja w kierunku południowo zachodnim - 7.2*); Księżyc około 5* na północ od ekliptyki.

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10

AstronomiAamatorska Event Horizon Observatory @Event Horizon ObservatoryMethuselach     

Napisano

A jak tam u innych?

Mare Rainbonale >:(

Pies nie chciał wyjść na dwór - wieje i leje, 12*C.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Z 300 mm. Czarny punkcik przy Grimaldim to ISS, ale tak beznadziejnie ustawiona, że nie widać paneli. Jednoczesna korzystna libracja i tranzyt ISS to rzadka gratka. Dla takich chwil chciałoby się mieć większą optykę. Księżyc dość nisko nad dachami, więc ostrość taka sobie.

(podmieniłem zdjęcie po lepszej obróbce)

post-37-0-27145900-1438291168_thumb.jpg

• Like 9

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano

Gratuluję ISSa. Marzenie :)

Dachy nieco przeszkadzały, ale coś udało się zarejestrować.

SW10", 1200mm, ISO200, 1/1000, EOS 50D w ognisku głównym, 2000px.

post-4377-0-98558300-1438292115_thumb.jp

• Like 5
Napisano

Ale żeś trafił ISS i dogodna libracja do Mare Orientale.

On się przygotowywał - nie na darmo o CalScaya pytał czy hula :)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Mała prośba Panowie o w miarę możliwości opisanie zdjęcia. Z oryginalnej rozdzielczości można zrobić crop z fragmentu gdzie jest Morze i wskazać. To tak dla potomnych.

Napisano

Takie zrządzenie losu :) A co najlepsze, tranzyt był widoczny sprzed mojego domu. Zdjęcie raczej tylko kronikarskie, bo rozdzielczość kiepska i musicie wierzyć na słowo, że to ISS. Dla niedowiarków mam jeszcze 5 klatek z widoczną ISS.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano

Mnie się wczoraj udało chyba najlepiej podczas tej akcji. Przez lornetkę 15x56 widać było wyraźnie oba wały górskie wokół M. Orientale a nawet "wgryzienie" samej misy morza w krawędź tarczy. Co więcej, w powiększeniach 12x i 10 x także dało się wypatrzyć te formacje (jak się już wiedziało, o co chodzi ;) ). Warunki u nas były świetne.

Edycja:

Gdy tak patrzę na zdjęcia zamieszczone na sąsiednim forum, to wydaje mi się, że Góry Leibnitza też wieczorem widziałem na dolnym skraju tarczy. Nie tylko wczoraj, ale i przedwczoraj wystawały tam jakieś  dwa podejrzane wierzchołki.

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Zdjęcie z czwartku, a właściwie z piątku 31-07-2015 0:40 Synta 8'' na dobsonie, w ognisku głównym aparat Canon EOS450D, stack 50 zdjęć 1/640sek ISO 200,   wyrównane PIPP, AutoStakkert

post-541-0-93818900-1438427142_thumb.jpg

Synta 8'' na dobsonie, w ognisku główny, barlow GSO 2'' ED x 2  aparat Canon EOS450D, stack 10 zdjęć 1/200sek ISO 200,   wyrównane PIPP, AutoStakkert

post-541-0-23480200-1438427184_thumb.jpg

• Like 4

APO TS 130/910;  ASI 290MM; okular Baader Scopos 30 mm 2",  ES 14mm,  ES 6,7 mm, EQ6-R Pro, Player One Poseidon-m Pro, Player One Phoenix Filter Wheel7×2“, Antlia LRGB-V Pro , Jolo AstroHub 3.0

Napisano

Pozwoliłem sobie zacytować podsumowanie wraz ze zdjęciami kolegi Jurka.

http://astropolis.pl/topic/47583-mare-orientale-kampania-obserwacyjna-w-2015r/?p=587192

"MAK 150/1800, ASI 120M, filtr red GSO#29, EQ-ATM, AutoStakkert!2 (450/2500), Registax 6, (mozaika Microsoft ICE), animacja: Easy GIF Animator.

Pierwszy kadr: 1 czerwiec 2015r., 23.21 cwe, 19 h do pełni, libracja: W -5,2*; S -5,2*;

Drugi kadr: 2 lipca 2015r., 00.01 cwe, 5 h do pełni, libracja: W -4,8*; S -6,5*.

Podsumowanie pięciu terminów obserwacyjnych Mare Orientale.

Najlepsze zdjęcia udało mi się uzyskać w czerwcu i lipcu. O ile lipcowe zdjęcie przedstawia najlepiej oświetlony obszar zachodniej krawędzi, o tyle kadr z czerwca przedstawia to miejsce najbardziej kontrastowo i on okazał się być moim najlepszym "orientalnym trofeum". Wystarczy rzut oka na pas leżący pomiędzy dwiema pierścieniowymi strukturami Mare Orientale (Montes Rook i Montes Cordillera), aby zrozumieć dlaczego. Ostre linie cienia podkreślające pasma obu górskich łańcuchów, miejscami przechodzące w grzebieniaste formy lub schodkowe tarasy; stożkowe pagórki z plamkami czerni u podnóży wyglądające jak piegi na srebrnym obliczu - nakrapiają i deformują oświetlony jednolicie obszar; szerokie i łagodne wypiętrzenia z pasmami cieni jak wstążkami wyginanymi przez "lunarne wiatry"; kaskady łukowatych uskoków, które, gdyby tylko podążać za nieskrępowaną wyobraźnią, mogłyby uchodzić za odpowiednik wiszących ogrodów Semiramidy i wreszcie rozsiane po obu stronach uciekających poza terminator końców pierścieni, a także nad obszarem centralnym, samotne szczyty, jak jarzące się światłem iglice kłujące mrok - krople rodzącego się rozpromienienia na niewidocznej stronie Księżyca, zwiastun obietnicy, że kiedyś sięgniemy wzrokiem poza tą widoczną teraz barierę ciemności i zachwycimy się.

Wygląda więc na to, że nie trzeba ekstremalnej libracji, by widok prawdziwie zachwycił. Animacje powinny wzmocnić wrażenia towarzyszące oglądaniu Mare Orientale (kiedyś będą rozszerzone do kilku klatek), a opracowania transformowanych (rozciągniętych równoleżnikowo) zdjęć, również pozwolą popatrzeć na zachodnią krawędź z trochę innej perspektywy.

42 obserwatorów, mniej lub bardziej zaangażowanych w akcję obserwacyjną i oficjalnie sygnalizujących swoje obserwacje na różnych forach: na Astropolis, na Astromaniaku, na Forum Astronomicznym i na AstroCD - to bardzo dużo. Jak na nasze warunki pogodowe, taka aktywność związana z obserwacjami kawałka krawędzi Srebrnego Globu i to w czasie pełni jest nie do przecenienia - cieszy, buduje sympatyczne relacje międzyludzkie, mobilizuje (do może następnych akcji?). To duża wartość hobbystyczna, ale ogromna wartość społeczna - tworzenie wirtualnej wspólnoty: edukacyjnej, celów, pozytywnych emocji, wartości.

Dziękuję, za każdą relację, każde zdjęcie, każdy sygnał i ocenę - za to, że mogliśmy razem patrzeć na Morze Wschodnie, którego brzegi były pięknym generatorem fal zadowolenia i empatii. Mam nieodparte wrażenie, że Mare Orientale dla każdego z Was było atrakcyjnym miejscem."

post-10-0-89714700-1438692112_thumb.gif

post-10-0-93360500-1438692122_thumb.gif

post-10-0-36396300-1438692127_thumb.jpg

post-10-0-37489000-1438692132_thumb.jpg

I przyłączam się do podziękowań dla wszystkich którzy brali udział w akcji.

• Like 3

Napisano

Chciałem zebrać i moje fotografie. niestety materiał przeze mnie zebrany jest kiczowaty...

Za to z mojej strony taka mała ciekawostka:

30.07.2015.. Księżyc pięknie świeci. Nic tylko rozstawiać sprzęt i focić. ale zaraz zaraz? gdzie mój sprzęt? dlaczego nie zabrałem go ze sobą?

Ale chyba zdjęcia wyjaśnią to w najlepszy sposób ;)

post-910-0-81507000-1438726974.jpgpost-910-0-45754400-1438726977.jpg

I w taki oto przedziwny sposób po raz trzeci miałem okazję uwiecznić mare orientale. Tym razem w czasie koncertu Comy na Woodstockowym polu O0

• 9 miesięcy później...
Napisano

Cytuje za Jurkiem.

"Za dwa tygodnie będziemy mieli pierwsze w tym roku okno obserwacyjne dla południowo zachodniej krawędzi Księżyca - pora więc na stosowną zapowiedź lub jak kto woli, przypomnienie. 

Przed północą, w niedzielny wieczór 19 czerwca będzie dostępne naszym obserwacjom Mare Orientale. Ubiegłoroczna kampania obserwacyjna zmobilizowała ponad czterdziestu obserwatorów i mam nadzieję, że aktywnych w tym roku będzie przynajmniej tyle samo. Zapraszam więc wszystkich dotychczasowych sympatyków Morza Wschodniego, jak również wielu z nas, którzy chcieliby poczuć swoisty dreszczyk emocji i miłą atmosferę obecną wśród obserwatorów zachodniej krawędzi naszego satelity, do spotkania "nad brzegami Mare Orientale". Niechaj estetyka tego miejsca urzeknie wielu z Was i da Wam okazję do uczestniczenia w emocjonującym przedsięwzięciu. Życzę pogody i miłych przeżyć mogących być częścią atrakcji letnich wieczorów.

19 czerwiec br. przed północą: Księżyc 13h przed efemerydalną pełnią; libracja W -3,9*; S -6.5*; wysokość 20,5* (dobre parametry do obserwacji)."

• Like 4

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...