Skocz do zawartości

Prognozy zorzy polarnej (również nad Polską)

ChessNet

Rekomendowane odpowiedzi

To byla noc ogromnej frustracji i wkurwienia 😭

Jedna taka noc na 19 lat a tu chmury.

Miejcie litość 

• Haha 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

11 minut temu, Koszy89 napisał:

Miejcie litość 

Chmury chmurami trzeba być cierpliwym, druga sprawa zorza ma być widoczna jeszcze dzisiaj soboty na niedzielę. Tak słyszałem.

Pod Wrocławiem chmury rozeszły się około 22.50, ale stałęm z 20 minut i nic nie widziałem, żadnego różu. Poszedłem spać, bo poprzednia nocka była zarwana z powodu obserwacji. Potem widziałem, że ludzie z mojej miekscówki wrzucali piękne fotki.

Więc gdzie ta zorza była! Ludziska pisali, że z centrum Krakowa widzieli gołym okiem. Eh.... ja nie mogłem narzekać na pogodę, a i tak przegapiłem 😞

ATM: montaż AZ bartonianbino-leżak do lornetek

Aculon 7x35, Geco 8x30, Bushnell Legend M 8x42, Meade Pro 10x56, Nikon Monarch 5 16x56, APM 25x100 ED,

SW 102/500, Bresser 102/1350.

44 minuty temu, Koszy89 napisał:

Miejcie litość 

Nie przejmuj się, mam to samo 😞

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

@Paweł Sz.  zajebiste zdjęcia. 1 i 2 najlepsze. O której godzinie widziałeś tą zorze?

U mnie w Kiekrzu przez chmury przebijala się różowa poświata między godz 22.20-22.40. Nawet to robiło wrażenie. Posiedzialem na polu do 23.00 i pomimo, że chmury się lekko rozrzedziły nie było już jej widać. 

Seestar S50/SW ED80

Wczoraj patrzyłem sobie naNGC 2403, ok 22:30 kiedy oderwałem oko od okularu, zobaczyłem że Auriga jest skąpany w czerwonej poświacie,w miarę upływu czasu zorza przesuwała się na NE ,a czerwień przyjmowała różne odcienie ,zaczęły pojawiać się pionowe pasy ,niekiedy tak jasne jak smugi samolotów.Największy jasny sięgał aż do gwiazdy Polarnej! Jak dla mnie to jedno z najbardziej spektakularnych zjawisk na niebie,jakie w życiu widziałem! PETARDA!!!! Zdjęcia nie robiłem nie mam ajćfuna, ale i tak,żadne zdjęcia ,czy film tego nie oddadzą,to trzeba było zobaczyć na żywo!

• Like 2

luneta sześć cali, ef przez pięć

Dołączam do osób dotkniętych całkowitym zachmurzeniem. Nie mogę jednak narzekać na chmury, bo miałem wiele pogodnych nocy podczas tego nowiu na obserwacje. Z drugiej strony szkoda nie zobaczyć takie zorzy. Mam tylko nadzieję, że jeszcze będzie, bo meteo pokazuje u mnie dziś i jutro pogodę.

1 godzinę temu, Thomas napisał:

@Paweł Sz.  zajebiste zdjęcia. 1 i 2 najlepsze. O której godzinie widziałeś tą zorze?

U mnie w Kiekrzu przez chmury przebijala się różowa poświata między godz 22.20-22.40. Nawet to robiło wrażenie. Posiedzialem na polu do 23.00 i pomimo, że chmury się lekko rozrzedziły nie było już jej widać. 

U mnie było sporo chmur, na spontanie pojechałem z sąsiadem w kierunku Nowego Tomyśla, bo tam radar dawał największe szanse. Już na trasie niebo się oczyściło i nad głową mieliśmy sam fiolet widoczny przez szybę auta. Po ponad godzinie jazdy i szukaniu miejsca dojechaliśmy na jakieś pole około 22:30 i wtedy złapałem ten kadr z Księżycem. 15 minut później było po wszystkim, zielone majaczyło ale bez szału. Około północy zaczęliśmy pakować sprzęt i wtedy jebs - czerwień się znów rozlała. Szybko wyciągaliśmy aparaty z auta 🙂 Szaleństwo trwało gdzieś do drugiej, ostatnia fotka to zenit, zorza rozciągała się przez całe niebo, a zieleń była widoczna nawet na południowych krańcach. Północ, wschód i zachód miał kolory tęczy, zrobiło się tak jasno jakby nastał świt. Dla mnie niesamowite przeżycie, zorzę widziałem pierwszy raz i to od razu z takim rozmachem 😉 O 3 wróciłem do domu, było warto 🙂

ps. ogólnie ta miejscówka jest świetna na zorze, nie ma łuny na północy, wschodzie i południu, jest tylko delikatna poświata na zachodzie od Nowego Tomyśla.

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 5

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED | Benro MACH3 TMA37AL + S6
szeptykosmosu.pl

Ja miałem stosunkowo najbliżej zorzy (Ustka), ale okazało się że najdalej bo chmury. Po cichu mam nadzieję, że parametry się utrzymają i dzisiaj jeszcze się uda. Wieczór ma być pogodny.

Ale Wasze zdjęcia niesamowite. Te kierowane w zenit niecodzienne, ale obłędne 

pozdrawiam Radek

41 minut temu, Ossek napisał:

Wczorajsza zorza z Ustki😁

Też liczę, że dzisiaj będzie lepiej😀

Ossek gdzie będziesz się rozstawiał? My zwykle podjeżdżamy że Słupska od ul. Żeromskiego. Lub zejście na plażę od nowej drogi z Przewłoki

pozdrawiam Radek

Rozstawianie to za duże słowo😀 komórka oparta o coś stabilnego i to wszystko😀 dziś planuję trzecie molo po zachodniej stronie, bo cała wschodnia część wczoraj pływała w pomarańczowej łunie (nie od zorzy 😀).

Ja też się dziś wybrałem zobaczyć. Moje dzieci ze mną 😊.

Przez chwilę można było dostrzec zorzę. Niestety chmury nie pozwoliły się nacieszyć w pełni, ale też dość szybko siadł spektakl... Pogoda idealna do obserwacji ma być od jutrzejszej nocy... 🤬