Skocz do zawartości

Wydzielone - dyskusje na temat twórczości Ekologa

lukost

Czy chcecie EKOLOGA NA TYM FORUM?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcecie EKOLOGA NA TYM FORUM?

• Tak, posty Ekologa mi nie przeszkadzają niech pisze dalej!
    • Nie, posty Ekologa mnie irytują niech zniknie z Forum!

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Czadras napisał:

Moderuję znacznie większe forum (ok. 3-4 mln użytkowników miesięcznie)

A mogę spytać, co to za forum, o tak dużej liczbie użytkowników? Raczej panuje pogląd, że fora internetowe umarły na rzecz Facebooka...

37 minut temu, Piotr K. napisał:

A mogę spytać, co to za forum, o tak dużej liczbie użytkowników? Raczej panuje pogląd, że fora internetowe umarły na rzecz Facebooka...

To nie stricte forum rodzaju FA, ale społeczność (sekcja komentarzy + spotkania w realu) polskiej strony internetowej średnio-dużej wielkości, która, co zabawne, wyewoluowała z forum 13-14 lat temu. Jeśli chcesz szczegóły, odezwij się prywatnie 🙂

Natomiast ruch na forach, w komentarzach na stronach, Disqusie i innych faktycznie zanika na rzecz mediów społecznościowych (nie tylko FB). Dlatego tak ważne jest, by o te perełki, które zostały, dbać. Ktoś tu wcześniej napisał w tym wątku, że "jest nas już tak mało". Nie wiem, ilu nas tu jest, ale czasami zostawiając jedną osobę można stracić dwie bądź sto. FA ma też coś na kształt swojej "duszy" i "charakteru". Ale to temat na zupełnie inne rozważania w kontekście tego, jak sprawić, by to forum przeżyło nas wszystkich:)

• Like 3

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

6 godzin temu, Koszy89 napisał:

Mam nadzieje ze ten bardzo dobry wpis zostanie przeczytamy przez osoby decyzyjne z forum astromaniak gdyz obecnie jedynie wciąż  tam wystepuje problem ekologiczny tu czy na AP jest milutko i spokojnie bez tej "bzdetopseudopropagandotrolo tfurszości"

Naprawdę bardzo cenne jest Twoje spojrzenie i co wiecej pochodzi od kogoś kto sie z tym styka codziennie 

Przetoczyla sie ostatnio na AP dyskusja o forum AM , jesli zechcesz zamieść tam swój  wpis . Na maniaka niby tez mozna ale na AP zostanie a na maniaku skasuja i powiedzą  Ci ze to hejt lincz i nagonka oraz zaszczucie czlowieka 😉

Nic prostszego @lulu ma konto na tutejszym forum.

Na AM powiedzmy że jakaś nieduża dyskusja jest, być może jej skromność powoduje  niejako "ostrzeżenie" zawarte w inicjującym ją poście;

"Być może docelowo skasujemy ten wątek by nie pozostawiać zachęty do takich rozpraw."

W każdym razie dobrze wiedzieć że problem z treściami jednego użytkownika jest dostrzeżony i forowicze są zachęcani do zgłaszania nieregulaminowych postów.

• Thanks 1

Czasem człowiek mało wie i drugi musi mu to uświadomić.... toż to benedyktyńska praca 🤣👍Screenshot_20240518-002649~2.png

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

No cóż, jako wiceprezes osiedlowego koła hodowców kanarkow parzystopiorkowych aż mnie skręca by zapełnić dziurę po E. Kanarki to taki wdzięczny temat i ile się u nich dzieje. 

• Haha 4

Co tam kanarki - obyczajówka, LGBT, światopogląd - to są właściwe tematy dla astroamatorów. No i jeszcze te obrazki - aż się łza w oku kręci  🥳

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

W dniu 17.05.2024 o 13:30, Koszy89 napisał:

Mam nadzieje ze ten bardzo dobry wpis zostanie przeczytamy przez osoby decyzyjne z forum astromaniak gdyz obecnie jedynie wciąż  tam wystepuje problem ekologiczny tu czy na AP jest milutko i spokojnie bez tej "bzdetopseudopropagandotrolo tfurszości"

Naprawdę bardzo cenne jest Twoje spojrzenie i co wiecej pochodzi od kogoś kto sie z tym styka codziennie 

Przetoczyla sie ostatnio na AP dyskusja o forum AM , jesli zechcesz zamieść tam swój  wpis . Na maniaka niby tez mozna ale na AP zostanie a na maniaku skasuja i powiedzą  Ci ze to hejt lincz i nagonka oraz zaszczucie czlowieka 😉

Witam i uspokajam - na forum Astromaniak prowadzimy reformę regulaminową i czyszczenie nieregulaminowych wpisów. Nie występuje u nas problem ekologiczny.

Dla zainteresowanych więcej informacji w tym wątku: https://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=73296

Edytowane przez lulu

pozdrowienia Łukasz   

BANER-BEZPROFILU.png.b4d0d25772f1ea42928d85737417bc2c.png

Aż sprawdziłem. 

Stukam aktywne tematy i kawalek w dół wywala mi na stronie wpis a tam np tresowane świnie i ci okrponi myśliwi  bezlitosnie zabijają dziki .

Pomijajac oczywiscie totalny bezsens takiego wpisu na forum (tak wiem to hydepark itd ale ja nie klikam Hydepark tylko aktywne tematy )

Dla mnie to dalej jest dyskusja światopoglądowa bo dla jednych jest (...) i czyńcie sobie ziemię poddaną a dla innych nie zabijajajmy biednych świnek od tego juz tylko krok do zakazać  hodowli dowalmy podatek na mięso itd itd zakazac mięsa jesc szczaw i mirabelki...

Wpisywaliscie weganizm jako temat wrażliwy? Nie wiem nie pamietam nie znam sie.

Prosze tylko nie traktuj tego jako przyczynek do dyskusjii czy ten wpis sie miesci czy sie nie mieści bo ja tylko wyrazam opinie ze JAK DLA MNIE TO JUZ JEST SYMPTOM TAKI A NIE INNY... 

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Granicą dla mnie jest to, czy takie wpisy przeszkadzają innym, prowokują konflikty i dezorganizują korzystanie z forum. Zarówno na Astromaniaku jak i na każdym innym forum jest i zawsze będzie pewna pula wpisów nie na temat, a nawet kontrowersyjnych - ważne są proporcje i uciążliwość. Cała ekologia jest w pewnym sensie obciążona piętnem światopoglądowym. Temat ewolucji nie jest? A okrągłość Ziemi...? Mało jest ludzi wierzących że Księżyc jest pustym w środku, sztucznym obiektem "nasłanym" tu przez kogoś? Czy to znaczy że należy zabronić dyskusji o budowie geologicznej albo historii Księżyca?

Ostatnie dni to spory wysiłek włożony w to aby najbardziej kontrowersyjne wpisy pousuwać, a resztę poszufladkować tak aby nie zawadzały tym, których taka tematyka - z ekologią na czele - nie interesuje. Praca trwa.

• Like 1

pozdrowienia Łukasz   

12 minut temu, lulu napisał:

(...) A okrągłość Ziemi...? Mało jest ludzi wierzących że Księżyc jest pustym w środku, sztucznym obiektem "nasłanym" tu przez kogoś? Czy to znaczy że należy zabronić dyskusji o budowie geologicznej albo historii Księżyca?

Poważnie takie tematy dopuszczasz na forum, było nie było, astronomicznym? Jeśli tak to sztandar wyprowadzić i nie mam więcej pytań...

Zrozumiałem że to Ty postulujesz aby uszanować wrażliwość miłośników takich teorii i nie dopuszczać "światopoglądowej" dyskusji w której kwestionuje się płaskość Ziemi czy pustość Księżyca...

pozdrowienia Łukasz   

Chciałbym tylko dorzucić swoją subiektywną opinię odnośnie Astromaniaka, gdyż pojawiła się tam jeszcze jedna rzecz, która według mnie, oprócz całych tych eko-hyde-parków, jest strzałem w drugie kolano. Nie wnikam, czy zamknięto kontener z wysypującymi się śmieciami, prawdę mówiąc niewiele już mnie to interesuje, ale nawet jeżeli tak, to w jego miejsce otworzono kubeł z innymi. Poniżej wyrażam jedynie moje osobiste odczucia i być może tylko ja tak to widzę – jeśli tak,  wpis proszę uznać za nieistotny.

Niewątpliwie wraz z utratą szefa i sternika kilka lat temu, Astromaniak nie był już taki sam. Z czasem odnosiłem wrażenie, że z wolna schodzi na psy, ale teraz w moim odczuciu sięgnął dna. Reklamy są dla mnie obrzydliwym natręctwem internetu, natomiast fora astronomii pod tym względem są jak czysta woda, albo jak przejrzyste powietrze, gdzie jest miło wejść. Pojawienie się reklam na forum astronomicznym, podobne jest do postawienia latarni w parku ciemnego nieba. Od dłuższego czasu z pewnych powodów ograniczyłem się na Maniaku jedynie do moich mało istotnych opisów obserwacji, chyba tylko z sentymentu, ale teraz zrozumiałem, że mój sentyment był jedynie bańką mydlaną.

Gdyby nie Twoja deklaracja dotycząca ograniczenia aktywności na Astromaniaku, mógłbym zapytać czy jesteś gotów wesprzeć finansowo utrzymanie jego infrastruktury tak by zrezygnować z reklam. Ale wobec tak zdecydowanej deklaracji wygląda na to, że pytanie byłoby retoryczne. Tak czy inaczej dziękuję za uwagi.

pozdrowienia Łukasz   

20 godzin temu, lulu napisał:

Gdyby nie Twoja deklaracja dotycząca ograniczenia aktywności na Astromaniaku, mógłbym zapytać czy jesteś gotów wesprzeć finansowo utrzymanie jego infrastruktury tak by zrezygnować z reklam. Ale wobec tak zdecydowanej deklaracji wygląda na to, że pytanie byłoby retoryczne. Tak czy inaczej dziękuję za uwagi.

To nie zbieracie kasy na utrzymanie forum od ludzi? Finansujecie z reklam?

Gdzie tu sens?

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

W dniu 19.05.2024 o 21:28, lulu napisał:

Granicą dla mnie jest to, czy takie wpisy przeszkadzają innym, prowokują konflikty i dezorganizują korzystanie z forum. Zarówno na Astromaniaku jak i na każdym innym forum jest i zawsze będzie pewna pula wpisów nie na temat, a nawet kontrowersyjnych - ważne są proporcje i uciążliwość. Cała ekologia jest w pewnym sensie obciążona piętnem światopoglądowym. Temat ewolucji nie jest? A okrągłość Ziemi...? Mało jest ludzi wierzących że Księżyc jest pustym w środku, sztucznym obiektem "nasłanym" tu przez kogoś? Czy to znaczy że należy zabronić dyskusji o budowie geologicznej albo historii Księżyca?

Ostatnie dni to spory wysiłek włożony w to aby najbardziej kontrowersyjne wpisy pousuwać, a resztę poszufladkować tak aby nie zawadzały tym, których taka tematyka - z ekologią na czele - nie interesuje. Praca trwa.

Ja Cię @lulu bardzo szanuję i podoba mi się też kierunek zmian, o którym raportujesz. Tylko dwie małe uwagi:

1. Nigdy do końca nie wiesz, czy teorię pustego Księżyca albo innej płaskiej Ziemi w polskiej sieci głosi człowiek faktycznie wierzący w tego typu bzdury, czy to jednak odprysk znacznie większego problemu farm kont/dezinformacji/światopoglądowego najazdu na fora i strony. Wrzucałem niedawno newsa o Starshipie - przepiękne nagranie z Everyday Astronaut. Przez kilka dni cisza, poziom odsłon taki sobie i nagle wielkie "bum". Pod newsem 200 komentarzy, większość dotycząca tego, że "Jak ten Starship przebił, hehe, kopułę", "NASA z Muskiem znowu nakręcili w studio fajny film" albo "niektórzy ludzie wciąż wierzą w te brednie, że latamy w kosmos". No to sobie sprawdzamy IP - faktycznie z Polski, tylko po pogrzebaniu wyszło, że konta były zakładane w Bangladeszu, Chinach i Rosji. I wiem, że to nie jest jednorazowy przypadek; któraś z gazet opisywała ten problem, nazywając go bodajże "siewcami głupoty". Słowem: dyskusja jest zawsze w cenie, ale ta z człowiekiem na nią otwartym, nie z sieciowym trollem wspomaganym przez AI i inne narzędzia. 

2. A to prowadzi do drugiej uwagi: wpuszczanie wszelkich wariacji "Ekologów" jest o tyle problematyczne z punktu widzenia AdSense i samego Google, że w skali długofalowej bywa strzałem w stopę. Google właśnie zakończyło kolejną aktualizację algorytmu w tym roku i jeszcze mocniej niż dotychczas stawia na wiarygodność informacji. Fora i strony z zawartością nie tyle podważającą dyskurs naukowy, co po prostu ex cathedra głoszącą coś odwrotnego, powoli zaczynają lecieć na łeb, na szyję w pozycjonowaniu. Niższa pozycja - mniej wejść - mniej kasy. To się dopiero zaczyna, po zaimplementowaniu AI w wyszukiwarce na pełną skalę rozkręci się na dobre. 

3. To już większa uwaga do wszystkich. Nawet ten wątek pokazuje, że fora astronomiczne w tym kraju mogą się nawzajem od siebie uczyć jeśli chodzi o istnienie w sieci. Jestem tu tylko mrówką, więc nie wiem, na ile to możliwe, ale moim zdaniem zintensyfikowanie "współpracy" mogłoby być bardzo owocne dla wszystkich zainteresowanych. Bo wbrew pozorom to nie mecz między rywalami - patrząc szerzej, sieciowo, to raczej gra w tej samej drużynie. 

• Like 3

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

7 godzin temu, lulu napisał:

Zbierać kasę od ludzi skoro można ją wziąć od Google? Gdzie tu sens?

Potem masz wygląd, jaki masz. Wyskakuje Ci: Rolnik szuka żony i Zenek Martyniuk...

• Haha 1

Wolę poświęcić 300x250 pikseli na Zenka i rolnika, niż wyciągać do ludzi ręce po pieniądze. Również nie rozumiem powodów dla których mielibyśmy dyskutować tutaj takie tematy.

pozdrowienia Łukasz   

21 godzin temu, lulu napisał:

Zbierać kasę od ludzi skoro można ją wziąć od Google? Gdzie tu sens?

Sens jest w braku reklam. Ale może userzy na Maniaku mają neutralne zdanie (lub ich zdanie się nie liczy).

W dniu 19.05.2024 o 22:12, lulu napisał:

Gdyby nie Twoja deklaracja dotycząca ograniczenia aktywności na Astromaniaku, mógłbym zapytać czy jesteś gotów wesprzeć finansowo utrzymanie jego infrastruktury tak by zrezygnować z reklam.

Co do mojej aktywności, zawęziłem ją jakiś czas temu z powodu przytłoczenia giełdą i wygaśnięcia wizuala, a dla mnie część obserwacyjna na forum to coś, co mnie trzyma. Nie potrafię dyskutować o wyższości jednego refraktora nad drugim przez 20 stron. Nie jestem też handlarzem, który zawsze ma coś do sprzedania forumowiczom. Swoje durnowate opisy wrzucałem nadal, bo trzymał mnie sentyment; od Astromaniaka zaczynałem dziesięć lat temu i wtedy było to miejsce dość klimatyczne. Był również tak zwany dział "Wolne tematy astronomiczne", w którym można było wrzucić coś luźniejszego, ale jakoś każdy znał umiar. Poza tym, dział ten miał nawet automatyczną kasację wątków po upływie (chyba) pół roku. Nikt jednak nie robił bałaganu, który miał wpływ na jakość forum. Co prawda pamiętam, że już wtedy, z 10 lat temu, była na Maniaku rozmowa o zbanowanej osobie, która miała nick "Ekolog", jednak, z tego co kojarzę, właściciel forum nie pozwalał sobie na takie folklory.

4 godziny temu, lulu napisał:

Wolę poświęcić 300x250 pikseli na Zenka i rolnika, niż wyciągać do ludzi ręce po pieniądze.

Tylko że te piksele, to taka inna odmiana natrętnego spamera. Nawet gorzej, bo w małowartościowe wątki można od biedy nie wchodzić, aby nie widzieć grafik, czy tekstu, a tutaj musisz na to patrzeć, mimo że masz to w dupie; musisz zobaczyć niechciane twarze, musisz zobaczyć majtki i staniki, buty, telefony, narzędzia, parówki, czy przeczytać mimowolnie jakiś tekst. Co prawda takie rzeczy nie odkładają się na kupce w różnych wątkach, za to sypią się przed oczami.

Tak czy inaczej, życzę wszystkiego dobrego.

6 godzin temu, felcia97 napisał:

Zakoncie ten wątek, bo zaczne przedstawiać codzienne relacje z życia kanarkow parzystopiorkowych.

Jest tutaj wątek "Nie tylko astro", gdzie pojawiają się od czasu do czasu ptaszki 😉 

• Like 1

Powiem krótko i mam nadzieję, że nikogo nie urażę: jeśli niechęć do pikseli i parówek jest dla kogoś ważniejsza niż korzyści z aktywności na forum, to nie ma sensu gimnastykować się aby zabiegać o względy takiej osoby. Z prostego powodu - te korzyści z obecności na forum wycenia ona bardzo nisko. Bilans energetyczny z takiej gimnastyki nigdy się nie domknie.

pozdrowienia Łukasz   

A tak z ciekawości ,możesz aktywować na Maniaku moje wygaszone konto Ignisdei? To jedno z pierwszych kont na Maniaku z 2005 roku 😀

@ignisdei pytasz @lulu o to? https://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?p=28875#p28875
Pytam bo pamiętam, jak jeszcze byłem modem na AM, czy mam  zmienić Tobie nazwę  konta  z  nazwą FA w nicku na starą.
To konto (Ignisdei) jest usunięte, zostały tylko posty więc marne szanse.

Edytowane przez Lukacz

Marcin ma rację - niestety to konto nie jest dezaktywowane, a po prostu usunięte. Oczywiście mógłbym próbować jakiegoś ręcznego rzeźbienia i np. wyłuskania z bazy danych postów opatrzonych tym loginem aby nadać im ID nowo założonego konta o tej nazwie - ale nie mam pewności w ilu miejscach i tabelach należałoby tego typu ręczne manewry przeprowadzić, więc nie odważę się na to. Możemy założyć nowe konto, ale poprzedni "dorobek" pozostanie z nim niezwiązany. Dokładnie jak w wypadku niegdysiejszego manewru z ekologiem 🙂

pozdrowienia Łukasz   

Ok zmień proszę samą nazwę na Ignisdei 😀

Dziwne rzeczy piszecie. 

Mi na androidzie nigdy nie pokazują się żadne reklamy na AM.

Jakby nie ten wątek nie wiedzialbym  że tam są jakieś reklamy.

To jest jakoś uwarunkowane w zależności od systemu czy coś w tym stylu?

P.s.

Sorry za off top.

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

© Robert Twarogal 2010-2024