Skocz do zawartości

Czy chcecie EKOLOGA NA TYM FORUM?  

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcecie EKOLOGA NA TYM FORUM?

• Tak, posty Ekologa mi nie przeszkadzają niech pisze dalej!
    • Nie, posty Ekologa mnie irytują niech zniknie z Forum!

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
43 minuty temu, midimariusz napisał:

Dziwne rzeczy piszecie. 

Mi na androidzie nigdy nie pokazują się żadne reklamy na AM.

Jakby nie ten wątek nie wiedzialbym  że tam są jakieś reklamy.

To jest jakoś uwarunkowane w zależności od systemu czy coś w tym stylu?

P.s.

Sorry za off top.

Na PC ta wejdź...

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Z ciekawości zajrzałem na AM i też nie widzę żadnych reklam.
Może to jest kwestia ustawień przeglądarki.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

No jak? Pan Materac to sprawa stricte astronomiczna.😬 Możesz się na nim przekimać podczas zlotu. Położyć  na nim teleskop, okulary by się nie zbiły. 

Pan Materac doradzi, otuli, bajkę opowie o Andromedzie i Perseuszu?  🤣

A co na to AI ? 

pan materac.jpg

Facet przebrany za materac obserwuje przez  teleskop gwiazdy a w tle na niebieskim polu  widnieje napis Astromaniak

Pan Materac to taki ziom...

• Haha 2

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Wersja z bino! 😂

Facet przebrany za materac obserwuje przez  teleskop gwiazdy a w tle na niebieskim polu  widnieje napis Astromaniak

• Haha 1

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, midimariusz napisał:

Dziwne rzeczy piszecie. 

Mi na androidzie nigdy nie pokazują się żadne reklamy na AM.

Jakby nie ten wątek nie wiedzialbym  że tam są jakieś reklamy.

To jest jakoś uwarunkowane w zależności od systemu czy coś w tym stylu?

P.s.

Sorry za off top.

2 godziny temu, Mareg napisał:

Z ciekawości zajrzałem na AM i też nie widzę żadnych reklam.
Może to jest kwestia ustawień przeglądarki.

Od  stylu forum którego używacie -  reklamy googla są   tylko na najnowszym, tym z galaktyką w tle.
Są również na  telefonach, ale tam są na samym dole strony. 

Edytowane przez Lukacz
Napisano

Cześć, w wersji mobilnej reklamy pokazują się - jeśli już - na dole strony. Jeśli już, bo nie cały serwis jest jeszcze zeskanowany przez roboty Adsense i na niektórych stronach reklam po prostu nie ma. To jest i tak tymczasowy interfejs, będziemy robić upgrade silnika i wówczas trzeba będzie zrobić zupełnie nową skórkę, wówczas będziemy ostatecznie decydować gdzie i jakie reklamy dopuścić.

pozdrowienia Łukasz   

BANER-BEZPROFILU.png.b4d0d25772f1ea42928d85737417bc2c.png

Napisano

O tym Upgrade silnika słyszę już od kilku lat.

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Napisano

Owszem - i był to spory kłopot ponieważ upgrade z tak archaicznej, niedotykanej przez wiele lat wersji nie jest prosty i wymaga aktywnej asysty po stronie hostingu, polegającej m.in. na dostosowywaniu środowiska takiego jak wersja php do wymagań kolejnych wersji silnika forum. Takich kroków trzeba wykonać sporo korzystając cały czas ze wsparcia po stronie hostingu. Ale w tej chwili forum jest przeniesione na nowy serwer, a ja jestem już umówiony z hostingiem na przeprowadzenie całej akcji. Czy się uda - nie wie nikt, ale będziemy próbować.

pozdrowienia Łukasz   

Napisano

Idzie chłopak w zaparte. Chciałem Wam oszczędzić ale publikujemy 🤪Jak tu nie ulec tak pokornej prośbę 😀

Screenshot_20240522-205831~2.png

Napisano
1 godzinę temu, ignisdei napisał:

Idzie chłopak w zaparte. Chciałem Wam oszczędzić ale publikujemy 🤪Jak tu nie ulec tak pokornej prośbę 😀

Screenshot_20240522-205831~2.png

Odpisałbym mu, że wszystkie bany są wieczne 🙂

• Like 1
  • Haha 2

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Napisano

Ja stanę w obronie Ekologa i powiem , że na AM napisał jeden post o tematyce astronomicznej.

Więc nie wszystkie wpisy były złe.

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Napisano
9 godzin temu, Czadras napisał:

Odpisałbym mu, że wszystkie bany są wieczne 🙂

Tym razem we formularzu wiadomości wszechświatów nie było, więc pewną niekonsekwencją, byłoby informować, że ban jest wszech wieczny  😛  

Napisano
26 minut temu, felcia97 napisał:

Dzisiaj rano ok. 4.30 obudził mnie Zdziusiu swoim angielskim śpiewem cdn

Daj zdjęcie ptaka 😀

Napisano
W dniu 21.05.2024 o 22:41, lulu napisał:

Powiem krótko i mam nadzieję, że nikogo nie urażę: jeśli niechęć do pikseli i parówek jest dla kogoś ważniejsza niż korzyści z aktywności na forum, to nie ma sensu gimnastykować się aby zabiegać o względy takiej osoby. Z prostego powodu - te korzyści z obecności na forum wycenia ona bardzo nisko. Bilans energetyczny z takiej gimnastyki nigdy się nie domknie.

Jeśli chodzi o mnie, nie czuję się urażony, pełen luz. Niemniej, myślę, że sam wiem lepiej, jak wyceniam korzyści, jednak chyba nie ma sensu gimnastykować się, żeby próbować cokolwiek wyjaśniać, bo są osoby, które mają po prostu inne spojrzenie na sprawę, no i zawsze mają swoją rację. Konsensus nigdy nie nastąpi.

Co do zabiegania o względy, w zupełności się zgadzam i proszę absolutnie nie tracić energii na takie osoby.

W dniu 22.05.2024 o 11:42, ignisdei napisał:

Pan Materac to taki ziom...

Ja przykładowo zdążyłem już załapać się na mega promocję na telewizory oraz dowiedzieć się, że koniec z głuchotą i mogę odzyskać słuch, jak tylko będę wkładał coś do ucha. Ziomów naturalnie też trochę się poznało:

capture-20240522-195019amam.thumb.png.f1f73c6e3bf8979fba061e45fa279bf2.png

capture-20240522-sssazdsdsdds.png.a7eeb3b65d2a55ec8177dc1d35ccf275.png

• Like 1
Napisano

Borze Jodłowy, przez chwile myślałem że na powyższym screenie , w miejscu reklam wyświetla się jakiś  "mem" autora z  tytułu niniejszego tematu. 
Ależ to byłby sztos !

Napisano

Ja tak tylko troszkę ad vocem Astromaniaka: reklamy kontekstowe, które tam widzicie, są najczęściej skrojone pod Wasze preferencje przeglądania sieci. Czyli to Google podpowiada Wam, czego możecie potrzebować i tak Was profiluje, nie Lulu czy ich załoga. Jedni zobaczą materac, inni telewizory, jeszcze inni zestaw do makijażu. Ja miałem zakład pogrzebowy, więc wszystkie te chwile odeszły jak łzy na deszczu, czas umierać 🙂

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Napisano (edytowane)
32 minuty temu, Czadras napisał:

reklamy kontekstowe, które tam widzicie, są najczęściej skrojone pod Wasze preferencje przeglądania sieci. Czyli to Google podpowiada Wam, czego możecie potrzebować i tak Was profiluje, nie Lulu czy ich załoga.

Często są skrojone, ale równie często nie są i w przypadku Maniaka i moim, akurat to drugie. Zaręczam, że nie dostrzegłem żadnego związku mojego przeglądania sieci z żadną reklamą na Maniaku. Nie oglądałem w necie absolutnie nic o stylizacjach, parówkach, monetach, rowerach, miejscach do wypoczynku, piecach na drewno i innych. Mógłbym tak wymieniać jeszcze długo. Na dodatek właśnie pojawiła się reklama miksera, która jest ruchoma... przyspieszony filmik, co nieporównywalnie bardziej rozprasza, choćby kątem oka, niż obrazek. Wiem, że to nie Lulu i załoga, tylko google. A powiązania z moim przeglądaniem miałem chyba często np. na olx.

PS Korzystam głównie z kompa, ale czasem wchodzę też z telefonu i tam też wyświetlają się reklamy. Jest o tyle lepiej, że są na dole i można nie przewijać do końca.

Edytowane przez Damian P.
Napisano (edytowane)

Jeżeli konkluzją z tej dyskusji ma być odkrycie, że tematyka reklam niekoniecznie pasuje do tematyki mediów w których się one pojawiają, to jako osoba związana zawodowo z branżą reklamową mogę to potwierdzić.

Oczywiście byłoby bardziej elegancko, gdyby reklamy pochodziły od firm z branży astro i być może w przyszłości uda nam się zaprosić takich reklamodawców do współpracy. Jednak na dziś są bardziej palące potrzeby, takie jak upgrade silnika. A tymczasem serwis trzeba utrzymywać - reklamy w jakimś stopniu zmniejszają związane z tym obciążenia. Tyle w temacie.

Edytowane przez lulu

pozdrowienia Łukasz   

Napisano
12 minut temu, Damian P. napisał:

Często są skrojone, ale równie często nie są i w przypadku Maniaka i moim, akurat to drugie. Zaręczam, że nie dostrzegłem żadnego związku mojego przeglądania sieci z żadną reklamą na Maniaku. Nie oglądałem w necie absolutnie nic o stylizacjach, parówkach, monetach, rowerach, miejscach do wypoczynku, piecach na drewno i innych. Mógłbym tak wymieniać jeszcze długo. Na dodatek właśnie pojawiła się reklama miksera, która jest ruchoma... przyspieszony filmik, co nieporównywalnie bardziej rozprasza, choćby kątem oka, niż obrazek. Wiem, że to nie Lulu i załoga, tylko google. A powiązania z moim przeglądaniem miałem chyba często np. na olx.

PS Korzystam głównie z kompa, ale czasem wchodzę też z telefonu i tam też wyświetlają się reklamy. Jest o tyle lepiej, że są na dole i można nie przewijać do końca.

To jest bardziej skomplikowany mechanizm, w tym przypadku nie działa na zasadzie szukasz parówki - pokazuje Ci się parówka (choć tak też się zdarza). W zależności od ustawień reklamy AdSense to może być: 1. konsekwencja tego, co w sieci przeglądają inne osoby korzystające z tego samego IP 2. dokładnie tak samo w przypadku osób zalogowanych do usług Google w pobliżu Ciebie 3. algorytm podpowiada to, co ludzie najczęściej szukają po tym, czego szukałeś Ty. 

Spróbuj sprawdzić w trybie incognito czy zestaw reklam jest ten sam. U mnie różni się on znacząco. 

I jak pisze @lulu - tematyka reklamy nie pokrywa się z tematyką portalu (choć jest opcja, by to zmienić, najczęściej kosztuje). Na portalu o popkulturze zobaczysz reklamy mięsa, na forum fanów szpaków możesz zobaczyć reklamę karmy dla kota. 

Wybaczcie proszę odejście od tematu. Ja też bym chciał, by na forach astronomicznych witającą mnie grafiką było aktualne APOD, ale to nie jest takie proste. 

• Like 1

Napisano (edytowane)

Jakiś czas temu odbyłem przez telefon z androidem (system należy do Google) rozmowę na temat high-endowych wzmacniaczy audio. Mój interlokutor chwalił się zakupem takiego urządzenia. Po paru minutach reklamy high-endowych wzmacniaczy audio zaczęły mi się wyświetlać na stronach mojego własnego serwisu (niezwiązanego z high-endowymi wzmacniaczami audio). Ponieważ jest to tematyka niezwykle niszowa, nie prowadzi się kampanii tego typu bez bardzo precyzyjnego wytypowania grupy docelowej. Jak widać przejrzystość mechanizmów targetowania reklam jest mniejsza niż mogłoby się wydawać.

W sumie moja przygoda zakończyła się dość łagodnie - ot kilka obrazków lampowych urządzeń po kilkadziesiąt tysięcy każde. Strach pomyśleć co mogłoby mi się wyświetlić, gdybym odbył rozmowę o parówkach.

Edytowane przez lulu

pozdrowienia Łukasz   

Napisano
5 godzin temu, lulu napisał:

Strach pomyśleć co mogłoby mi się wyświetlić, gdybym odbył rozmowę o parówkach.

• Haha 1
Napisano

Może ktoś mi wyjaśni o czym jest ten wątek i to ględzenie do jakich wniosków ma nas doprowadzić.?

Napisano
W dniu 22.05.2024 o 14:48, midimariusz napisał:

O tym Upgrade silnika słyszę już od kilku lat.

Ja myślę, że głównym powodem dla którego tego nie robią jest fakt,że płatne engine nie są dane raz i na wieki. Musisz co chwilę  aktualizować taki nasz  IPB (bez tego w dzisiejszych czasach nie jesteś w stanie użytkować takiego silnika o bardzo zaawansowanych parametrach)

By mieć dostęp do aktualizacji silnika, musisz płacić za niego co pół roku, inaczej zablokują ci dostęp do wszystkiego. Druga sprawa to templatki ( z wyjątkiem białej uniwersalnej którą dostaje z silnikiem), te które są darmowe są nędznej jakości ale to można byłoby ominąć poprawkami graficznymi, które są do zrobienia , ale diabeł tkwi w czymś diametralnie  innym - znów  aktualizacje. Kupując płatną templatkę, masz gwarancję  że człowiek który aktualizuje te skórki jest na bieżąco i zdąży z  aktualizacjami silnika, te  aktualizacje silnika, są praktycznie co miesiąc. Ludzie którzy robią coś pro publico bono i wypuszczają skórkę darmową ,nie mają czasu aby jeszcze co miesiąc wprowadzać do niej poprawki ,dostosując je do aktualnej wersji silnika ,robią to raz na jakiś czas a do tego czasu templatka  "krzaczy".

Niestety moi drodzy, FA jest aktualizowane praktycznie raz w miesiącu, templatka przynajmniej raz na trzy miesiące , bo co chwilę wychodzą nowe łatki. Głównie chodzi o bezpieczeństwo. I oczywiście płacimy za tę templatkę (skórkę) co pół roku stały abonament.

Zastanawiałem się nad instalacją takiej  giełdy ,jak mają na Astropolis. Jest ładna, intuicyjna i przede wszystkim ładnie filtruje tagi.(classified)

Niestety nasz budżet by na tym bardzo ucierpiał , bo jednorazowy zakup to 150 baksów A co 6 mies. trzeba bulić 45 $ za dodatek "commerce".

Nie mamy tak rozbujanej giełdy, żeby inwestować taką kasę z powierzonych przez użytkowników środków.

×××

Suma sumarum Maniak musiałby mieć naprawdę zintegrowaną społeczność, jak kiedyś, jeżdżącą razem na zloty i związaną emocjonalnie z forum.

Takie rzeczy może zagwarantować tylko admin z talentem przywódczym, charyzmą i wiedzą. Taką osobą był Janusz Płeszka, po jego śmierci nie ma  następcy o podobnym formacie. Ja sam uczyłem się w 2006 -8 podstaw optyki ,tajników kolimacji sprzętu i innych rzeczy, wprost od Janusza. Wiedzę facet posiadał taką typową, warsztatową. Teraz modne jest prawienie wielkich przemów na temat gwintu i złączki, lub wyższości okularów nad innym, przez ludzi którzy mają średnie pojęcie w temacie. Janusz to miał obcykane i nikt nie mógł go podważyć,był w tym dobry mimo trochę spapranego charakteru.

Tymczasem Maniak teraz to jest to jedna wielka giełda, ludzi którzy korzystają z forum, ale nic do niego tak naprawdę nie dokładają.

Tyle jeśli chodzi Lulu, o Twoje zapytanie, jaki sens jest brać od ludzi kasę.

Napisano

Napisałeś sporo, ale nadal nie wiem jaki jest sens brać pieniądze od ludzi skoro można je brać od reklamodawców?

pozdrowienia Łukasz   

Napisano

@lulu w sumie to jest dyskusja o wyższości Świat Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy i vice versa.

Wszystko, jak mawiał klasyk, ma plusy dodatnie i plusy ujemne 😉

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.