Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po trzech dniach z rzedu  seeingowej padaki u mnie  i porażce wczoraj z sojuzem mialem juz dzis odpuscic calkiem ale księżyc tak pieknie świeci do mnie ze nie wytrzymalem  , nie zamierzałem jednak zasiadac sie na nic poważniejszego i slusznie ,a w ruch poszlo moje grab and go czyli Zrt457 na statywie foto przerobione na 1.25 "

Bez spiny male powiekszenia relakas cala tarcza ladny widok ale nawet w tej skali i aperturze odrazu widac ze warunki u mnie dalej kiepskie.

Całkiem dobra robote zrobila pierwszy raz uzyta dzis przyslona do 50 mm f9 Obwodka znikła a ksiezyc wybielił sie nieco , przy tej skali spadek apertury do pominiecia.

Dobrze miec taki szybki sprzęt. 

20240517_212930.jpg

20240517_213029.jpg

IMG-20240517-WA0025.jpeg

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Ja obserwowałem Księżyc przez 3 dni: 12-14 oraz dziś 18go. Za każdym razem byłem zadowolony z warunków, które pozwalały na power w przedziale x118 - x167. Dziś nawet robiłem test rozdzielczości na Plato z uzyciem balrow'a x2 i x3. Najmniejszy krater jaki udało mi się rozpoznać w konfiguracji 8,5x3 (x354) miał średnicę 3,3km. Co ciekawe, seeing zaczął się psuć grubo po zachodzie słońca i okazało się, że najlepsze powiększenie na księżycu uzyskałem jeszcze za dnia, w chwili zachodu słońca - czego kompletnie się nie spodziewałem.

Inną ciekawostką było to, że w okularze 6mm x3, dającym powiększenie x500, które znacznie wykracza poza możliwości mojego telepa, nadal widziałem sporo cudów na Księżycu, których przy mniejszych powiększeniach nie widziałem do tej pory. 

@Koszy89: wychodzi na to, że na obrzeżasz Szczecina (dokładnie Bezrzecze, czyli sypialnia Szczecina, tuż przy polach, w kierunku południowo-zachodnim, gdzie kończą się zabudowania) warunki są znacznie lepsze.

• Like 2

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin

Napisano

ja obserwowalem ostatnie 4 dni z rzędu liczac dzis @Shuwar seeing to czesto lokalna sprawa jest to fakt . Wiem jaki mam u siebie zazwyczaj wiem jaki potrafi byc i jak rzadko jest tak dobry zeby można było uzyc czegos chociaz w  pobliżu x200  gdzie to powiekszenie wnosi cos do obserwcji  nie zmienia jakości obrazu tylko czysto powiększa obiekt ,takze gratuluje wyników , tez dla każdego to co innego zadowolnie z obrazu jak i subiektywna ocena ze" seeing pozwala na " jakies tam powiekszenie. 

Wczoraj byłem w szczerym polu  w okolicach Czarnej Łąki bo polowalem na sojuza i niestety seeing był rownie kiepski.

Btw jestes pewien tej  średnicy  3.3 km w Plato  ? Bo cos mi sie zdaje ze tam nie ma takich duzych dziurek  ? 😉

Dwa, dobry seeing tuz w okolicach zachodu słońca czego sie nie spodziewałeś to dosc znana zależność podobnie rzecz sie ma o świcie czy tuz przed switem , zobaczysz gdy zdazy Ci sie posiedziec do rana lub podejmiesz poranną zasiadke niedlugo na planety. 

Seeing to zmienna i kapryśna małpa i jeszcze przyjdzie Ci sie o tym przekonać a warto przekonać sie jak wiele od niego zalezy na planetach zwłaszcza bo na ksiezycu ktoś czasem moze odnieść wrazenie ze jest w miarę,a na Jowiszu zwlaszcza wychodzi to odrazu.

Napewno nie mozna stwierdzić na tej podstawie takiej prawidłowości ze Bezrzecze ma lepszy seeing niz Dąbie, raz bedzie tak a raz odwrotnie.

Predysponowane miec lepszy seeing bywaja wzgórza bez sąsiedztwa przeszkod zaburzajacych termika w pobliżu, szukalem takich miesjc u nas , Np okolice wiezy telewizyjnej w Kołowie , wyniki tez były różne 😉

W kazdym razie zycze samych dobrych seeingów 😉

post-18076-0-13914200-1467068438.jpg

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
6 godzin temu, Koszy89 napisał:

Btw jestes pewien tej  średnicy  3.3 km w Plato?

Mówiąc Plato, chodziło mi o cały region, nie tylko samo wnętrze krateru (tam nie widziałem nic, za małe na warunki w tamtej chwili) ale i najbliższe sąsiedztwo. Rozmiaru jestem pewien. Działałem z atlasem Księżyca, długi czas obserwowałem, by mieć 100% pewności, że widzę dokładnie to, co na mapie. Robiłem to stopniowo, od największych: 20km, przez 6-5-4km, aż do najmniejszego zauważalnego przeze mnie, czyli 3,3km.

image.png.c32362e282e40cd578583fd7ed70259c.png

A co do seeingu: nie chodzi mi o to, że jedno miejsce ma zawsze lepszy seeing od drugiego. Bardziej o to, że lepsze warunki mogą pojawiać się częściej w jednym miejscu, a drugim rzadziej. Na wspomnianym przez Ciebie Dąbiu woda może mieć na to spory wpływ (różnica temperatur, wiatr, itp.). Moja domowa miejscówka wygląda całkiem ok (zestawię to kiedyś z obserwacją na wyjeździe gdy tylko stwierdzę, że opanowałem sprzęt w zadowalającym stopniu). Mieszkam na jednym z wyższych miejsc w okolicy (nieco poniżej 60m n.p.m.), osłonięty okolicznym mini lasem (jakieś 50-100m ode mnie), za domem już praktycznie nie mam zabudowań, jedynie pola, na których sarny i zające mogą co najwyżej pierdzieć bąki poruszając w ten sposób atmosferą 🙂 Na mapach zanieczyszczenia światła jestem na pograniczu, gdzie Bortle 5 przechodzi w 4 (oczywiście niebo w kierunku Szczecina jest o wiele gorsze, niż te południowe / zachodnie w kierunku niemieckich pól i wiosek). Zdaje się, że kilka lat temu udało mi się zamieszkać w całkiem fajnej, obserwacyjnej miejscówce 🙂

Pogody i seeingu życzę!
(bo nadchodzące dni nie wróżą nic dobrego)

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin

Napisano

Po kilku dobrych latach przerwy miło znów wrócić do oglądania nocnego nieba. W budżetowej lornetce 15x70 z ręki Wieszak bardzo ładny, gwizdy punktowe, chociaż jeszcze nisko nad horyzontem o 22. Światło miasta sporo zabrało z jasności oraz księżyc. Poza tym, udało się uchwycić M13 w Herkulesie jako mgiełkę. Jestem zadowolony. 

• Like 4

DO-GSO 8"

Nikon Action 10x50 EX   II   APM 16x70 MS ED

Napisano (edytowane)

W takim razie jesli nie widziałeś żadnego wewntarz Plato w 8 calowym lustrze to warunki nie były dobre 😉

Ten jeden na obrzeżu i dwa wieksze wewnatrz przy normlanym seeingu zwykle wychodzą dość łatwo. Oczywiscie tylko jako swiecący punkcik.

Miejscowke napewno masz ogolnie rzecz biorąc lepszą niz ja w Dabiu choc tez juz na brzegu Dabia jestem a nie miedzy budynkami.

Chodzilo mi o to ze seeing na ślepym koniu jeździ, nie trafisz i trudno o jakies prawidła ale sa miejsca lepsze i gorsze.

Tez no tak patrze ze uzywales Esa 8.5 również z  barlowem a esy 82 niewiem jak inne bo nie mialem sa mało ostre.  Najlepiej powinno byc z tym vixenem 6 solo .

Tak pogoda sie skończyła i z resztą  ksiezyc juz wczoraj był dość nisko a to jest zaraz po seeingu czy nawet wespół z seeingiem kluczowa rzecz

Edytowane przez Koszy89

Spróbuję pomóc...

• 2 miesiące później...
Napisano

Kawałek pogody i obiekty na niebie a przede wszystkim Księżyc za którym się stęskniłem znów zmobilizowały by nastawić budzik i opuścić ciepłe łóżko 😉

IMG_20240726_020557715.jpg

• Like 2

Spróbuję pomóc...

• 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Podziwiam Saturna czekając na Jowisza. Seeing momentami rewelacyjny. Wczoraj przegrałem z kondensacją ale dzisiaj już astrosuszarka w gotowości! 😜

-

Napisano

Podziwiam Saturna czekając na Jowisza. Seeing momentami rewelacyjny. Wczoraj przegrałem z kondensacją ale dzisiaj już astrosuszarka w gotowości! 😜

aa.. w użyciu C8 EHD

-

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jest pełnia=jest pogoda! 😜

Jest też na szczęście Saturn i Jowisz. Może uda się odnaleźć Urana -choć bez gwiazd będzie trudno.

Pozdrawiam obserwujących 👍

• Like 1

-

Napisano

A jaOIG3.jpeg od tej pełni,  mam już lekkie mdłości... 😉

• Like 1

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano
2 godziny temu, misiowaty napisał:

Jest pełnia=jest pogoda! 😜

Jest też na szczęście Saturn i Jowisz. Może uda się odnaleźć Urana -choć bez gwiazd będzie trudno.

Pozdrawiam obserwujących 👍

Mi się nie udało z Uranem.  Ale tak naprawdę poza wycelowaniem w miejsce gdzie powinien być nic więcej nie zrobiłem 🙂

• Like 1

Oczy i trochę szkła żeby zebrać więcej światła ?

Napisano (edytowane)

Lepsza pełnia niż chmurwy..

Saturn przekroczył już meridian i zaczyna schodzić w stronę horyzontu.

Obserwowałem wyraźny północny pas równikowy, wyraźnie odcięty pierścień z cieniem na tle planety.

Zdarzało mi się w tym roku obserwować Przerwę Cassiniego jako ciemny obszar "odcinający" samą końcówkę pierścienia. No ale nie dzisiaj...

W użyciu: refraktor 10cm.

17 minut temu, [email protected] napisał:

Mi się nie udało z Uranem.  Ale tak naprawdę poza wycelowaniem w miejsce gdzie powinien być nic więcej nie zrobiłem 🙂

Uran blisko Księżyca, trudno będzie znaleźć gwiazdy odniesienia.

PS

Rozstawiając sprzęt widziałem miedzy domami sąsiadów Wenus! Tylko oczyma ale była olśniewająca.. dosłownie!

Edytowane przez misiowaty
  • Like 2

-

Napisano

Wemus jako Gwiazdę Wieczorną mam w idealnym położeniu względem mojego balkonu na VIII piętrze. Widuję ją ostatnimi wieczorami a nawet przed zmierzchem, gdy tylko południowy zachód nieco się rozchmurza.

• Like 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano (edytowane)

Niebo jasne, Księżyc jak latarnia, ale brak chmur i dobre warunki...cóż szkoda nie skorzystać. Po 22:00 rozstawiłem się na balkonie z 20x70.

Dla odmiany do lornetki zamocowałem tanie filtry UHC. Następnie skierowałem ją w kierunku Oriona. Pomimo pełni, filtry dość ładnie wyłuskały z jasnego tła nieco detalu i charakterystyczny kształt mgławicy pojawił się w okularach 🙂 Taka namiastka ciemnego nieba😉 

Przeglądając Stellarium natrafiłem na mgławicę planetarną NGC 2392 (Mgławica Eskimos) o jasności 9.6 magnitudo. Z ciekawości udałem się w tamten rejon i samą mgławicę zarówno z filtrami jak i bez odnalazłem niemal od razu - mała, rozmyta gwiazda 🙂 Widok może niezbyt spektakularny, ale kolejny obiekt z katalogu NGC do kolekcji. Filtry schowałem do kieszeni i spojrzałem jeszcze na parę klasyków jak M44 czy M35.

Przyznam szczerze, że te 1.5h nie wiem kiedy minęło 🙂 

20241116_231134(1).thumb.jpg.7e8fc8feaa572367f6250e0f1ff54fbb.jpg

Edytowane przez Patryk P.
  • Like 3

Vortex Vanquish 8x26, Vortex Viper HD 8x42, Canon IS II 10x30, APM 20x70 ED
MAK 90

• 1 miesiąc później...
Napisano

Cześć,

w powietrzu mgła, syf i PM10 ale za to jaki seeing! Dawno nie miałem tak dobrych warunków do obserwacji planet. Dzisiaj podziwiałem Wenus i Saturna, a aktualnie 'creme de la creme': Jowisza. Szkoda, że wystawiłem tylko N150/750, warunki są na największe rury..

Pozdrawiam

-

Napisano

Cześć. U mnie na razie słaby seeing. Wczoraj był wypas!

Pozdrawiam Jarek 

Refraktor Sky-Watcher 120ED Black Diamond na EQ5 z prowadzeniem w osi RA oraz zestaw kilkunastu niezbędnych okularów, Orion 2x54 Ultra Wide Angle 36°, Zenith 10x50 5.5°, DO Extreme 7x50 ED, Vanguard Tracker 3

Napisano

Cześć. U mnie seeingowa masakra .

Pozdrawiam Jarek 

Refraktor Sky-Watcher 120ED Black Diamond na EQ5 z prowadzeniem w osi RA oraz zestaw kilkunastu niezbędnych okularów, Orion 2x54 Ultra Wide Angle 36°, Zenith 10x50 5.5°, DO Extreme 7x50 ED, Vanguard Tracker 3

• 1 miesiąc później...
Napisano

Cześć,

wystawiłem dzisiaj sprzęt i trafiłem SEEING !

Najpierw wąski sierp Wenus, a teraz szukam szczęki po pierwszych widokach Jowisza! Rewelacja!

Kto się jeszcze nie rozstawił niech nie zwleka!

-

Napisano

Wystartował tranzyt cienia Io! Mam najlepsze warunki w tym sezonie planetarnym, jak do tej pory! Nic, że tyłek marznie 😉

-

Napisano (edytowane)

Cześć,

dzisiaj seeing nie tak dobry jak ostatnio ale niezły. Do listy obserwowanych obiektów dołączyłem dzisiaj Urana (z pomocą GOTO). Nic szokującego, tylko niebieskawa kropka, ale Uran to.. Uran!

Po krótszej niż ostatnio wizycie u Jowisza teraz więcej czasu dla Marsa. Ale mamy planetarny urodzaj 😉

Mroźnie pozdrawiam

Edytowane przez misiowaty
  • Like 3

-