Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Właśnie na święta wielkanocne sobie zakupiłem bardzo fajną lornetkę DO extreme ED 7x50 i jak pierwszy raz trzymałem w rękach tą lornetkę byłem pod dużym wrażeniem 😁  Lornetce wykorzystano elementy niskodyspersyjne ,potężne pryzmaty co nie muszę się martwić o winietowanie obrazu i przyciemnienie na brzegu obiektywów 😮 lornetka potężna i solidna wykonana,obudowa dość masywna,jak na taką wagę nie sprawia mi z jej utrzymaniem w rękach,po prostu poręczna pod wiejskie niebo. W lornetce wykorzystano soczewki typu ED o zredukowanej korekcji aberracji chromatycznej czyli brak kolorowych obwódek na brzegi na przykład na księżycu. Bardzo dobra rozdzielczość obrazu dzięki soczewkom ED 😮 To jasna lornetka,dość szerokie pole widzenia nawet o 7.54 stopni według testów na optyczne 😁Testując na nocnym gwieździstym niebem,dość szerokie pole widzenia nawet więcej niż 7.5° pole kątowe jak na tą klasę lornetek. Obiektywy antyodblaskowe zielono-fioletowe a na okularach zielone średnie intensywne. Rozstaw osi okularów w jedno pole chodzi sztywnie nawet fajnie. Patrząc na nocne niebo pod wiejskie ostrość gwiazd punktowe prawie po same brzegi, po prostu bajer i potwierdzam! Naturalna kolorystyka gwiazd a dzięki braku aberracji chromatycznej 😁 Dość szerokie okulary o polu własnym około 52 stopnie. Krystaliczny obraz a ostrość jak żyleta. Miałem kilka lornetek zwykłym szkłem ale soczewki ED im nie dorównuje po prostu czysty płaski krystaliczny obraz brak dystorsji w obrazie. Dobra głębia ostrości i regulacja dioptrii osobno dla każdego oka. To potężna lornetka za te pieniądze warta zakupu.

Takie mam uczucie jak bym trzymał w rękach z klonów lornetek Fujinona 😃 

Świetna lornetka i jestem zadowolony.

PSX_20240330_173155.jpg

PSX_20240329_143606.jpg

Edytowane przez astrodamian27
  • Like 1

Lornetka DO extreme ED 7x50 

Napisano

Widać różnicę między lornetką DO extreme ED 7x50 a myśliwską lornetką DO titanium 7x50. 

Czyli DO extreme ED to masywne lornetki do klonów fujinona 😄

PSX_20240329_143645.jpg

• Like 2

Napisano (edytowane)

Patrzałem na rogalik i nie widziałem kolorowej obwódki na brzegach księżyca,po prostu bajer czysty płaski krystaliczny obraz jak na taką klasę lornetek extreme ED 😁

...

Nie widzę efektu studni jak w innych modelach 7x50 😁

...

Acha,jeszcze chciałem powiedzieć że cena tej lornetki była okazyjna za 1175 złoty ponieważ ostatnia sztuka na teleskopy.pl prawie trzy stówki w kieszeni zaoszczędziłem 🫡

...

W lornetce zastosowano najnowocześniejsze warstwy antyrefreksyjne FCM co daje nam jasny kontrastowy obraz 😁

Edytowane przez Panasmaras
pozwoliłem sobie skleić cztery kolejne posty - mod.
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Jest różnica w obrazie pomiędzy lornetkami titanium 7x50 i extreme ED 7x50. Dużo szersze pole widzenia w extreme ED jest dobra rozdzielczość obrazu i ostrość gwiazd prawie w całym polu widzenia a w lornetce titanium 7x50 gwiazdy się rozjeżdżały i małe pole widzenia i widoczny efekt studni 😁 

W lornetce extreme ED kolorystyka gwiazd bardziej oddane nasycone a w titanium bardziej wyblakłe wiadomo AC  i zwykle szkło 😀 

Okulary są dużo szersze niż w titanium. 

• Like 1

Napisano

A jak u Was trzymają się pokrywki obiektywów? Bo u mnie w 10x50 ogóle się nie trzymają i wypadają za każdym razem gdy przechylę lornetkę obiektywami w dół.

• Like 1

Tu była kiedyś jakaś stopka, ale nie nadążała za zmianami sprzętowymi...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

Napisano

W mojej 7*50 jedna trzyma druga nie.

Optymista powie to świetnie.

Pesymista, że lornetka DO jest do bani!

• Like 1

Refraktor Sky-Watcher 120ED Black Diamond na EQ5 z prowadzeniem w osi RA oraz zestaw kilkunastu niezbędnych okularów, Orion 2x54 Ultra Wide Angle 36°, Zenith 10x50 5.5°, DO Extreme 7x50 ED, Vanguard Tracker 3

Napisano

Świetna lornetka DO extreme ED 7x50 do obserwacji astronomicznych takie jak gwiazdy zmienne 😁

Patrzałem na rogalik nie widziałem kolorowej obwódki na brzegu księżyca po prostu czysty przejrzysty obraz. Ostrość kraterów na księżycu idealnie 🤗 czyli brak AC i świetna korekcja aberracji chromatycznej 😁 

Ważne że ustawienia ostrości dla każdego oka mam na stałe diopra +/-5 

No powiem szczerze spojrzałem na gwiazdę węglową UU AUR no pięknie widać było gwiazdę oddana barwa czerwono pomarańczowym nasyconym kolorem 😮

Na pewno nie zamieniłbym tej  lornetki na teleskop nawet za dopłatą 🤣

Tylko pogody brak 😄

PSX_20240421_132937.jpg

PSX_20240421_133011.jpg

• Like 1

• 1 miesiąc później...
Napisano

Lornetkę posiadam już od dwóch miesięcy i powiem szczerze nie sprawia mi problemów,nic się nie dzieje. Kolimacja trzyma idealnie. Patrząc na gwiazdy te czerwone czy pomarańczowe po prostu miodzio a dzięki braku AC 😁 

Brak dystorsji po prostu piękny płaski czysty obraz 🤗 

Duże pole widzenia zgodnie z specyfikacją aż 7.5° może nawet o 0.4° stopni i pięknie widać połacie nocnego nieba,to bardzo szerokokątna lornetka 😮 

Ostrość prawie po same brzegi dużo lepiej niż w titanium 7x50 😁 

Wysoka transmisja światła i widoczny szczegółowy obraz na gwieździstym niebem.

Co mogę pochwalić to bardzo dobra głębia ostrości 😀PSX_20240531_131531.jpg.22da60882d81e3dacea9dd1b42d07ad6.jpgPSX_20240601_180124.thumb.jpg.6f5afe258a11008a47235d8342692133.jpg

Napisano (edytowane)
W dniu 17.04.2024 o 11:47, cyberboss napisał:

A jak u Was trzymają się pokrywki obiektywów? Bo u mnie w 10x50 ogóle się nie trzymają i wypadają za każdym razem gdy przechylę lornetkę obiektywami w dół.

Nie miałem tej Delty w rękach, ale gdzieś zasłyszałem sposób na wypadające zaślepki obiektywów. Po założeniu spróbuj delikatnie je wcisnąć, tak aby na środku były lekko wklęsłe; może ten sposób okaże się dobrym.

Edytowane przez grzegorz15
  • Like 1

DO-GSO 8"

Nikon Action 10x50 EX   II   APM 16x70 MS ED

Napisano
31 minut temu, grzegorz15 napisał:

Nie miałem tej Delty w rękach, ale gdzieś zasłyszałem sposób na wypadające zaślepki obiektywów. Po założeniu spróbuj delikatnie je wcisnąć, tak aby na środku były lekko wklęsłe; może ten sposób okaże się dobrym.

No nie dopasowali pewnie fabryce w Chinach 😁 też mam z tym problem nie zaprzeczam ale mi to nie przeszkadza 😜

Napisano (edytowane)

Lornetka jest trochę ciężka ale daje radę trzymać w rękach po prostu poręczna a obraz nie trzęsie ponieważ duże pole kątowe i małe powiększeniu x7,tak więc spoko 😆 

Gwiazdy punktowe aż przyjemność obserwować 😁 

Patrzałem na rogalik i nie widziałem kolorowej obwódki po brzegach księżyca, dobra korekcja aberracji chromatycznej 🤭

• 7 miesięcy później...
Napisano

No cóż,lornetka DO extreme ED 7x50 jak do tej pory spisuje się dobrze. Kolimacja bez zarzuty,nic się nie odkleiło nic nie pękło 😁 fajnie się obserwuje gwiazdy zmienne i nie tylko bo księżyc fazie rogalika ładnie widać kratery,ostrość dla moich oczów mam ustawione na stałe w okularach jest idealne. Barwy gwiazd o rzeczywistym nasyconym kolorem i to jest ważniejsze dla widma gwiazd zmiennych,na październikowym niebem wieczorem ładnie było widać kometę C/2023 A3 Tsuchinshan ATLAS przez lornetkę 7x50 super koma i jądro oraz długi warkocz 😉

Szkła obiektywów czyste bez rys,warstwy antyodblaskowe widoczne fioletowo-zielonkawe nie starte jak na mój gust powinno być ok. 

Duże pryzmaty. nie widać tak zwany "efekt studni" jak widoczne w tradycyjnych modelach to takie duszki odbicie 😁

Mam szacunek dla tej lornetki,gdy nie obserwuje nocne niebo to zawsze lornetka jest przechowywana w futerale aby zadbać o sprzęt 😀

Tak więc fajna sprawa z tą lornetką i będzie na lata.

PSX_20250110_104004.jpg

PSX_20250110_105415.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

Świetna astronomiczna lornetka i udane kilkaset obserwacji gwiazd zmiennych pod wiejskim ciemnym niebem 😁

Lornetka poręczna,świetnie skorygowana AC, ostrość jak żyletka,duże pryzmaty,płaskie pole widzenia,dobra jakość wykonania,dość szerokie pole kątowe ciut więcej niż 7.5° stopnia 😉

PSX_20250312_152429.jpg