Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Korzystając z dobrej pogody, jaka już niestety od nas odeszła, zająłem się obiektem o wielu nazwach (M51).

Wtedy dowiedziałem się też, że nazywa się ją Znakiem Zapytania, czy Mgławicą Pana Rosse. W tagach dałem chyba wszystkie możliwe :D

Warunki na niebie były całkiem dobre, lecz mróz dawał z całej siły, więc trochę szybko się zwinąłem, ale oto jest :)

M51 8min x 25 ISO 800

Canon 1000D; SW 150/750

Full: https://www.dropbox.com/s/2f0ljmwkqd3sadm/M51%2016.02.2015r.jpg?dl=0

A tymczasem pora wyjechać na narty! Trochę mnie nie będzie, także będę odpowiadał na PW za tydzień.

post-535-0-74232400-1425141353_thumb.jpg

post-535-0-43782500-1425141361_thumb.jpg

Napisano

Bardzo podoba mi się sama galaktyka i IC-k 4263 się załapała :)

Alan tylko jakieś paski idące od prawego górnego do lewego dolnego (na galaktyce dobrze widać ??? ???  Widzisz je czy to mnie się tak ubzdurało i pojaśnienie lewo dół na całej klatce ???

No i dawno Cię tu nie było  :)  http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/6609-konkurs-astrofotografia-miesiaca-forum-astronomicznego-luty-2015r/

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Dzięki Jacku :)

Szczerze Ci powiem, że już w jednej ręce trzymam plecak, a w drugiej narty, więc później jak wrócę z gór zerknę jeszcze na te paski. Póki co nic nie widzę

Napisano

Dzięki Jacku :)

Szczerze Ci powiem, że już w jednej ręce trzymam plecak, a w drugiej narty, więc później jak wrócę z gór zerknę jeszcze na te paski. Póki co nic nie widzę

No to spiesz się :) (dół znaku zapytania - na jego tle je dobrze widać)

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

No to spiesz się :) (dół znaku zapytania - na jego tle je dobrze widać)

Sprawdziłem na kompie Alana ( prawidłowo skalibrowany monitor ) i rzeczywiście nie widać tego problemu, za to na moim lapku, gdzie mam przejaśniony obraz  widzę problem o którym piszesz.

SW 12" Flex GoTo / Star Adventurer / Nikon D5300 
Moje fotki: www.astrobin.com/users/Elay/

Napisano

Ja na lapku też je widzę, tak jakby błędy po składaniu materiału albo po odszumianiu. 

Ale mimo to zdjęcie jest świetne! Muszę zasadzić się na nią pod ciemnym niebem ;)