Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kochani,

Króciutko: 8-calowy Dobson, niebo na pograniczu Bortle 4 i Bortle 3, jak do tej pory do planet służył BCO 6 mm - pole widzenia nie jest jednak dla mnie. 

Chcę kupić coś nowego - najprawdopodobniej Pentax lub Nagler. Pytanie jest takie (zaufajcie, że przekopałem chyba wszystkie wątki na ten temat, ale trudno z nich wyprowadzić jednoznaczny wniosek): czy okular 5 mm w Polsce ma w ogóle sens? Zdaję sobie sprawę, że to ryzyko, jednak nawet na tym forum są Użytkownicy, którzy twierdzą, że głosy typu "wyciągniesz go 2 razy w roku" są mocno przesadzone. Jakie są Wasze doświadczenia na tym polu? Który rozmiar okularu do planet doradzalibyście najmocniej? 

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź - myślę nad tym od... No, już trochę dni:)

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Napisano

@Czadras W Newtonie f/6 pewnie niezbyt często. Wszystko zależy od tego ile chcesz utopić kasy w zestaw okularów. W APO czy Newtonie f/~4 okular 5mm będzie miał sens. A okulary kupujesz na dłużej - teleskopy możesz zmieniać. Można kupić też niezłą 5tkę, za mniejsze pieniądze. Choćby 5mm „ED” Omegon/Artesky/BST.

• Like 1

| Taurus 500 | SV80/480 | GPO 8x42 | Forge 15x56 | TS BA8 20x110 | 

Messier 110/110 | H400I 399/400 | H400II 49/400 |

Napisano

Nie chcąc zakładać kolejnego tematu, pozwolę sobie podpiąć się pod istniejący jako, że jestem w dokładnie takiej samej sytuacji.

W posiadaniu również Dobson 8" i poszukuję jakiegoś sensownego okularu do obserwacji planet. Docelowo do DSów będę szukał czegoś odrębnego.

Sporo czytałem i pierwotnie byłem zdecydowana na Meade Series 5000 UWA 8,8mm 1,25" natomiast jest niedostępny (jeśli jednak ktoś z czytających chciałby odsprzedać to chętnie przyjmę), stąd rozważam następujące opcje:

• Baader Hyperion 8 mm 2/1,25"
  • Meade Series 5000 PWA 7mm 1,25"
  • Vixen LVW 8mm (też trudno dostępne więc opcjonalnie Vixen SLV- 9mm 1,25”)
  • Explore Scientific Okular 82° Ar 8,8mm 1,25"

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc w finalnym wyborze. 

PS. witam, bardzo mi miło gościć wśród was.

Napisano

Patrząc na ceny tych okularów można dojść do wniosku, że to już nie tak znowu daleko do Pentaxa XW 7 mm, który część Forumowiczów wskaże pewnie jako okular docelowy... Tak tylko mówię. 

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Napisano

No chyba że masz na myśli okulary z drugiej ręki i zostanie w granicy kilku stówek. Ale Pentax to Pentax 🙂

Napisano

Dobor okularów planetarnych  do dobsona dzieli sie w uproszczeniu na pójście 3 drogami.

Jedną z nich preferowaną przeze mnie jest wybór okularów klasycznych z małą ilością szkła ktore to są predysponowane do takich zastosowań. 

Mowa oczywiście o okularach takich jak orto czy plos , Ke ,Rke dają one możliwie najlepszy obraz za nie wygorowane pieniądze, mowa oczywiście  o dobrych okularach a nie o okularach kitowych czy budżetowych np plosach gso.

Np uzywany okular ortho fujijama kupimy zwykle za okolo +/-400 zł .

Okulary te  mają  jednak swoiste cechy takie jak małe pole i wraz z  coraz mniejszą ogniskową  coraz mniejszy ER.

W dobsonach zwykle nie mamy napędu który śledził by obserwowany obiekt w związku  z czym te cechy są  dla niektórych obserwatorów używających dobsoba trudne do zaakceptowania .

Jako uzytkownik zarowno dobsona Gso 10"  jak i maka na eq powiem tak .

Na dobsie na planetach mniej wiecej do granicy okularu UO ortho 9 mm jest wystarczajaco wygodnie, przy dobrze wyważonym ułozskowanym przede wszytkim GSO i odrobinie wprawy prowadzenie  reczne za planetami jest dość komfortowe. Mialem krotko synte sky watcher 8" to tam juz nie wygląda to tak dobrze bo zamiast łożysk jest ślizg teflonowy. Po doswiadczeniu z ulozyskownym GSO nie chce synty widziec na oczy, tam bez przerobki dobsona na łożyska wszelkie manipulacje w osi elewacjii i azymutu są nie komfortowe. 

Jednak nigdy nie bedzie to to samo co montaz eq z napędem.  No poprostu inny montaz inny świat.

Wobec tych cech okularów, pole , ER, producenci wyszli na przeciw oczekiewniom użytkowników i tu wyłania  sie druga i trzecia droga ktorą można  pójść .

Poświęcając nieco jakości obrazu za podobne pueniadze +/- 400 zl na rynku wtórnym mozemy kupić okulary ktore dadzą nam wygodny ER i czasem również i większe pole.

Tu bardzo popularnymi okularami są konstrukcje vixena lv, nlv, slv  które  to wciaz dają małe pole ale ER jest duze i komfortowe.

Inna opcja zawierajaca sie w drodze nr 2 to zarówno wygodny ER jak i większe pole. Popularnym przykladem takiego okukaru za nie wygórowane pieniądze będą celestrony x cell. Kupione jako nowe na Ali express bądź na rynku wtornym rowniez nie powinny przekroczyć  400 zl a często taniej.

Trzecia droga to droga to pójście na całość a wiec chcemy dobrego pola , ER i jakości nie wiele ustępujacej konstrukcją ortho .

Jak latwo sie domyśleć to opcja najdroższa. 

Pierwsze okulary sensownie łączące te cechy to przytoczone wyżej morfeusze , ich cena na rynku wtórnym to zwykle plus minus 950 zł potem mamy drozsze jeszcze pentaxy nikony czy okulary od telewujka .

Z tego co mozna wyczytać pentax czy nikon daje juz tak dobre obrazy planet że osoby o zasobmych portfelach którzy mimo to decyduja sie na wybór dobrych orto to planetrani wyjadacze , koneserzy mający na dobrym montazu eq zawieszony zwykle b drogi refraktor.

Nie miałem możliwości porównywać dobrze roznic w tych okularach ale troche tak i duzo czytam i wg mnie jakość obrazu uklada sie następująco.

Królują orciaki dobre orciaki ale drogie wieloszklowce jak np nikony są im bardzo bliskie w jakosci, dla wielu obserwatorów roznice będą nieuchwytne, dojrza je osoby o bdb wzroku i doawiadczeniu w obserwacjach przez wiele różnych sprzętów .

Na trzecim miejscu plasują sie wspomniane przeze mnie vixeny , te podobno najlepsze lv i nlv to juz tylko rynek wtorny, wciaz dostepne slv są podobno najsłabsze. 

Później będą celestrony x celle i im podobne jak np popularne ts hr planetary.

Oczywiście sa inne okulary ktorych nie wymieniłem jak np wymienione przez Bartoliniego.

Napewno porzuc pomysl by okularem planetrnym stal sie jakis ES czy hyperion. 

Mam esy do obserwcji DS i mam orciaki do US i roznice w jakości obrazu na planetach czy ksiezycu widac bardzo wyraźnie.  

Co zrobilbym na twoim miejscu ?

Kupiłbym na początek okular Starbase 9 mm , dobry i nie drogi w sam raz na początek. 

Da ci sensowne powiekszenie ktore zwykle ze względu na Polski seeing bedzie tym odpowiednim i pozwoli odpowiedzieć sobiena pytanie jaki w takiej konstrukcji dla mnie jest komfort czy go nie ma ? A wtedy latwiej bedzie decydować co kupić  w przyszłości. 

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano

Zakładam, że wąskie pole jest problemem głównie z powodu konieczności gonienia planety, a nie chęci oglądania jej w szerszym kontekście.

Może zamiast szukać okularu z szerokim polem warto pozostać przy orciaku i spróbować platformy paralaktycznej?

Napisano
8 godzin temu, Czadras napisał:

Patrząc na ceny tych okularów można dojść do wniosku, że to już nie tak znowu daleko do Pentaxa XW 7 mm, który część Forumowiczów wskaże pewnie jako okular docelowy... Tak tylko mówię. 

Sugerując się cenami sklepowymi to nie wiem czy tak nie daleko, bo ich cena to ok. 1600 co znacznie przekracza moje możliwości. Natomiast można założyć, że wybrany okular ma być tym docelowym dopóki nie wejdę na poziom freak 🙂 

@Koszy89, przede wszystkim bardzo Ci dziękuje za tak obszerną odpowiedź. Nie wiem jakie są parametry tych kitowych okularów w dobsonie które mam, ale rzeczywiście podążanie nawet za księżycem jest irytujące, stąd wnioskuję, że kąt pola jest istotnym czynnikiem. Stąd z propozycji które podałeś w ramach pierwszej i drugiej drogi kierując się tylko polem, lepszym wyborem byłby Celestron X-Cell niż Ortho Fujiyama. Natomiast jaka jest różnica praktyczna między ortho a SWA która różni te dwa okulary? Czy to jest tylko kwestia pola widzenia, która w ortho jest po prostu mniejsze czy chodzi też o samą jakość obrazu?

Będąc przy kwestii pola widzenia, tutaj nie do końca rozumiem to co napisałeś.

7 godzin temu, Koszy89 napisał:

Trzecia droga to droga to pójście na całość a wiec chcemy dobrego pola , ER i jakości nie wiele ustępujacej konstrukcją ortho .

Czy to jest tak, że pomimo mniejszego pola widzenia ortho, zapewniają lepszą jakoś obrazu niż propozycje, które podajesz dalej w tej częsci 👇 

8 godzin temu, Koszy89 napisał:

Pierwsze okulary sensownie łączące te cechy to przytoczone wyżej morfeusze , ich cena na rynku wtórnym to zwykle plus minus 950 zł potem mamy drozsze jeszcze pentaxy nikony czy okulary od telewujka .

Pentax, Nikon czy TeleVue, na nie jeszcze przyjdzie czas. Myślę, że jako amator i tak nie byłbym w stanie ich dobrze wykorzystać a kosztują sporo kasy. Potencjalnie wspomniane przez @polaris (dzięki 🙌) Morpheus 9mm mogłyby być wyborem ale czy dobrze rozumiem, że mimo większwego pola i er, wg. nie będą lepsze niż jakikolwiek ortho, nawet wspomniany na końcu Starbase 9mm? 

Napewno porzuc pomysl by okularem planetrnym stal sie jakis ES czy hyperion. 

Z czego wynika taka sugestia? Chodzi o jakość obrazu? Bo jednak ER i pole ma lepsze w porównaniu do tych orto które wrzucałeś?

Co zrobilbym na twoim miejscu ?

Kupiłbym na początek okular Starbase 9 mm , dobry i nie drogi w sam raz na początek. 

Da ci sensowne powiekszenie ktore zwykle ze względu na Polski seeing bedzie tym odpowiednim i pozwoli odpowiedzieć sobiena pytanie jaki w takiej konstrukcji dla mnie jest komfort czy go nie ma ? A wtedy latwiej bedzie decydować co kupić  w przyszłości. 

Zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie teraz u bardziej doświadczonych obserwatorów wywołam teraz uśmiech politowania, ale... Mówi się, że te kitowe okulary mogą służyć jako zaślepka, lecz w jakim stopniu albo czym się będzie objawiać przewaga zaproponowanego przez Ciebie Starbase'a względem tego kitowca? Okej 9mm vs. 10mm, natomiast ten kitowy Super plossl ma większe pole (nie wiem jak wypada porównanie er). Czy sama konstrukcja szkieł orto już deklasuje tego kitowca czy są też jakieś inne aspekty? 

Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie @Koszy89 i wybacz banalne pytania z mojej strony.  

5 godzin temu, piotrfie napisał:

Zakładam, że wąskie pole jest problemem głównie z powodu konieczności gonienia planety, a nie chęci oglądania jej w szerszym kontekście.

Może zamiast szukać okularu z szerokim polem warto pozostać przy orciaku i spróbować platformy paralaktycznej?

@piotrfie jak wspomniałem wcześniej rzeczywiście gonienie jest irytujące, ale na ten moment jeszcze nie na tyle aby inwestować w dodatkowe rozwiązania 🙂 

Napisano

@mirek.mirekER i pole wlasne okularów to w wypadku obserwcji planetranych kwestia jedynie i az wygody i komfortu a wiec tak zgadza się orto mimo mniejszego pola oferuje wyższą jakość obrazu bo po prostu pole jak i ER nie przeklada sie na jakość obrazu sensu stricte ostrosc kontrast... 

Podalem uproszczony ranking okularów i odnosi się on do jakości obrazu wlasnie a wiec ostrosc i kontrast  przede wszystkim. 

Pojscie na calosc jest wiec to że masz  zarowno oba parametry wygody jak i jakość obrazu jak w orto lub prawie jak w orto zalezy jakie orto i czy morfeusz czy nikon np.

Porzuc myślenie o es i hyperion jako planetarne odnosi sie oczywiscie do jakości, miekki obraz sporo wlasnej AC itd . To okulary do ds są. 

Jak ma sie kitowiec do chocby starbase? Ano da jakościowo wyraźnie lepszy obraz.  Pole i Er jak pisalem to parametry wygody  w tym wypadku. 

A jakiego dobsona w ogole masz ? Sky watcher czy Gso ?  Jak SW to pierwsze co zrob to dodaj łożyska do podstawy skoro piszess ze podazenie za księżycem jest irytujące.  

Na stronie astromaniak vel ekomaniak masz symulator teleskopu mozesz tam sobie zobaczyć ile ci da wieksze pole okularu.

Pamietaj ze niemal kazdy okular na brzegach daje marny obraz a kazdy najlepszy daje na osi .

Jak cos nadal nie jasne to czytaj i drąż pełno tego jest i jakby co pytaj 

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano

W kwestii Pentaxa - spokojnie dostaniesz nowego w przedziale 1300-1400 (ceny nowych można też obniżyć w magiczny sposób - pisz na priv, jeśli jednak Pentaxa będziesz rozważał). 

W kwestii Morfeusza - to jest świetny okular, świetna jest cała ich seria. Czy daje lepszy obraz niż Ortho? Usłyszysz pewnie głosy za i przeciw. Ale...

Tu trzecia kwestia - jeśli dopiero zaczynasz, nie lekceważyłbym na Twoim miejscu kwestii pola widzenia i źrenicy wyjściowej jako mniej ważnych niż jakości obrazu (choć patrząc na Twoje propozycje chyba to już sam czułeś). Te różnice w jakości dla kogoś początkującego są trudne do dostrzeżenia. Za to fakt, że Orciak da Ci 52 stopnie pola, a taki Morfeusz 76, ma znaczenie kolosalne na początku. Ujmując to najprościej jak się da: planeta w Orciaku ucieka z okularu szybciej niż w np. Morfeuszu. Musisz za nią pędzić tym Dobsonem. Po miesiącu czy dwóch komfort obserwacji może okazać się ważniejszy niż niewielkie różnice w jakości. Been there, done that. 

Jeszcze innym rozwiązaniem, które budżetem pasowałoby do Twoich oczekiwań, byłby zestaw Baader Classic Ortho 6 i ES, dajmy na to 11 (w opcji z drugiej ręki, właściwie nie wiem, czy niedługo sam nie wystawię). Ten Orciak na początek sprawdza się zaskakująco dobrze, ES z kolei to jakieś kompromisowe rozwiązanie między planetami a niektórymi DS-ami. 

Żeby dowiedzieć się, czy w ogóle polubisz Orciaki, musiałbyś jednego sprawdzić. Natomiast jeśli nie Pentax, to najlepszą propozycją z tych, które tu padły, w mojej ocenie wydaje się Morfeusz. 

Napisano

@Czadrastylko ze na 6 mm w dobsie 8 " czyli power x200 to warunki są u nas naprawdę  rzadko, zalezy gdzie mieszkasz...

Dwa ze taki bco 6 w dobsie to juz wlasnie niezbyt wygodnie ze względu na er przede wszytkim dlatego pisalem iz moja subiektywna granica to orto 9 mm takze te 6 to napewno nie okular pierwszej potrzeby .

Es 11 ? Nie bylo raczej pytania o az taki kompromis zeby i ds i tym tez , tylko o planetarne. 

Spróbuję pomóc...

Napisano

No i wydaje sie ze skoro pada pytanie jak sie ma starbase 9 do kitowe 10 to kolega Mirek ma skywatchera bo sw ma kitowe 10 mm a gso 9 mm . Takze nie zna zycia ten kto nie wie jak rozni sie prowadzenie dobsa SW vs GSO 😉

Spróbuję pomóc...

Napisano

@mirek.mirek No właśnie - gdzie prowadzisz obserwacje? Miasto? Lepsze warunki? Bo to może mieć znaczenie w tych rozważaniach. 

@Koszy89 Pełna zgoda - BCO 6 mm dla Dobsona 8 cali bywa momentami za dużo, chociaż sam, pomimo braku wygody, zacząłem go sobie chwalić. Obserwuję pod naprawdę dobrym niebem i często nad ranem - gdy już trafiłem z seeingiem, to Jowiszem czy Saturnem w tej 6-tce byłem jednak zachwycony. 

Co do okularu planety/DS-y - to rozwiązanie podpowiedziano mi tutaj na forum, żeby tak zacząć i doprawić BCO, chociaż też pytałem wyłącznie o planetarny. Po prostu staram się przypomnieć sobie z autopsji, co ma znaczenie na samym początku i teraz zaczynam być wdzięczny za tamtą radę. Bo gdybym na starcie skupił się wyłącznie na planetach, po kilku-kilkunastu obserwacjach mógłbym nie złapać bakcyla.  

No ale to jak z tą kwestią wygody nad jakością bądź odwrotnie - wszystko zależy od pierwszych celów i tego, jak chcemy do nich dojść. Znam ludzi, którzy do planet na starcie chcieli dochodzić przez Ortho i już posprzedawali teleskopy 🙂

Napisano

No to pogratulować miejscowki ze bco 6 bywa tylko momentami za duzo 😉

Ja u siebie x200 ogladam na palcach jednej reki w roku mimo iz szukalem jakis wzniesień otwartych terenow itd.

Co do łączenia ds z us jednym okularem to da sie ale no uparcie bede twierdził ze nie ES-em , nie lubie ich nawet na ksiezycu a na jowiszu to juz wogole.

Dlatego gdy ktoś zaczyna zwykle poleca sie kupno 2 okularow jeden podstawowy do planet i 2 podstawowy do ds i są to zwykle różne ogniskowe wiec no tym bardziej trudno załatwić to jednym okularem i np taki es 11mm w 8 " F6  bedzie dawał niedosyt powiekszenia na US a na wielu DS bedzie dawal za mała źrenice. 

Gdybym dzis kupowal 8 cali dobsa i mógł kupić tylko dwa okulary kupilbym wlasnie starbase 9 do us i esa14 czy nawet 18 do DS. Potem cos krotszego by byc gotowym na seeing pod planety 

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano

Polecam Wzgórza Trzebnickie ze Stawami Milickimi za plecami - miejscówka chyba jeszcze niezbyt znana, ale dzieją się w niej cuda 🙂

No ale co do BCO + ES - gdybym był w pełni zadowolony, nie zakładałbym tego tematu. To nie tak, że to złe okulary - po prostu człowiek po jakimś czasie chce więcej i lepiej. W kwestii ES-ów i planet, to będziesz chyba już którąś osobą tutaj, która mówi, że do takiej obserwacji trzeba podejść z dystansem. I chyba zaczynam się z tym zgadzać. 

• Like 1

Napisano

Bardzo interesująco czyta się tę dyskusję, dziękuję. 

@Koszy89 wczoraj po odpisaniu na Twoją pierwszą wiadomość zaczęły mi się układać odpowiedzi na pytania, które zadałem, natomiast Twoja pierwsza wiadomość z dziś już rozwiewa moje wątpliwości. Choć wciąż nie wiem na co się zdecydować, ale tutaj już bardziej mam zagwozdkę czy iść budżetowo i wybrać BCO lub Celestrony wspomniane już tu wcześniej czy pójść w tego Morfeusza, niż zagwozdkę jaki konkretnie okular. 
Myślę, że odpowiedź na pytanie 'czy Morfeusz może stać się moim okularem docelowym do planet' (a przynajmniej do czasu przejścia na wyższy level obserwacji/pasji) znacząco pomogłaby w podjęciu finalnej decyzji. Bo rzeczywiście różnica cenowa jest między nimi całkiem spora, więc jeśli miałbym Morfeusza zmieniać za niedługo to może nie ma sensu się teraz pakować w takie koszta i lepiej pójść budżetowo.

Jeśli chodzi o miejsce obserwacji to zacząłem od podwórka w Rzeszowie i po obserwacji tymi kitowcami Jowisza czy księżyca chce się więcej. Ostatnio zacząłem wyjeżdżać poza miasto. Co prawda ciemna okolica dookoła choć to wciąż ok 15km od miasta więc nie są to perfekcyjne warunki.

@Koszy89, apropo tuningu łożyska, są na to jakieś gotowe rozwiązania czy to bardziej kwestia przeróbek chałupnicze? Wrzuciłem na szybko frazę w Google ale niewiele znalazłem, poszukam w wolnej chwili na forach. 

Dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

Jest na astroszopie cbyba lozysko omegona do dobsonow jest tez masa takich tematów na forach bo swego czasu ludzie masowo robili to w syntach.

Kup celestrona na ali express i starbase w delcie. Obie 9 tki . Jeden sobie zosyawisz a drugi sprzedasz, tak empirycznie dowiesz sie najwięcej z tym ze A do planet jeszcse troche wody musi upłynąć ale jest ksiezyc. 

Jako początkujący myślę bardziej spodoba ci sie celestron.

Kupując go na ali express przedstawia wysoki stosunek ceny do jakości. 

Ja wole ortodyksyjne podejscie i wybralbym starbase ale jal sobie przypomnę jak prowdzi sie synte na tych teflonach to jak pisalem wczesniej...

Koniecznie dokonaj ulozyskowania przynajmniej osi azymutu 

Spróbuję pomóc...