Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...
  • 3 lata później...
Napisano

Dzięki uprzejmości Słońca tego forum - Admina - na dolnym pasku bannerowym pojawiły się dwie nowe ikonki, które przekierowują na zestawienia artykułów z serii Small Wonders (Tom Trusock) i Binocular Universe (Phil Harrington). To wspaniałe listy obserwacyjne dla obserwatorów w każdym stadium zaawansowania, tak lornetkowych jak i teleskopowych.

Gorąco zachęcam do lektury.

• Like 3

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Do Small Wonders lubię od czasu do czasu powracać, to jedne z najsympatyczniejszyh artykułów jakie czytałem. Teraz chciałem zajrzeć do opisu Żyrafy, ale jej nie znalazłem. Już chciałem zrzucić winę na moje oczy, ale jeszcze poszukałem na CN i tam też nie ma. Szkoda. :-[ A taki fajny gwiazdozbiór :)

Napisano

Rzeczywiście, ale niestety to jednak nie ten kaliber (nie ta ogniskowa?) i nie ma tutaj wzmianki o tym czego szukałem.

• 2 lata później...
Napisano

Świetna wiadomość! PS Oczywiście w kraju nad Wisłą pewnie nikt nie będzie jej miał w ofercie i trza będzie sprowadzać z Niemiec, jak zwykle. 

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano
14 minut temu, Panasmaras napisał:

Ktoś się pisze na zamówienie grupowe?
Bo ja zamawiam na bank!

Chyba po to, by nanosić poprawki na mapki/szkice/opisy ciemnot. :) Ps też to kupię, dogadamy się odnośnie zamówienia. 

• Haha 2
Napisano

Nie przypominam sobie, żebym ci mówił to tej koncepcji. Ale fakt, trafiłeś bez pudła Crazy
A tak bardziej serio, to mam jednak nadzieję, że trochę tego udało mi się przegapić i będzie skąd czerpać inspiracje.

Napisano

Dobra, czyli już wiemy, że będzie sens robić akcję grupową - chyba, że jakieś bookdepository zaskoczy nas lepszą ceną (a oni miewają darmowe wysyłki).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zerknąłem kiedyś na NGC 1924. Ot, niepozorne galaktyczne maleństwo jakich wiele na niebie, ale sąsiedztwo ma faktycznie intrygujące. :)

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 2.02.2018 o 08:44, Panasmaras napisał:

Dobra, czyli już wiemy, że będzie sens robić akcję grupową - chyba, że jakieś bookdepository zaskoczy nas lepszą ceną (a oni miewają darmowe wysyłki).

Na stronie wydawnictwa jest już cena promocyjna, ale cena przesyłki zabija i sprawia, że koszty zakupu stają się kuriozalne.

www.astronoce.pl

Napisano

Ano.
Przy wklepaniu sześciu sztuk, cena przesyłki skoczyła do $167. Niby lepiej ($30/wysyłkę sztuki), ale chyba wciąż pozostanie czekać na pojawienie się książki w BookDepository.

• 2 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...
  • 1 rok później...
Napisano

W dziale OBSERWACJE na Astronocach przybyło ostatnio kilka relacji. Grupa poznańska zreaktywowała się już w trzeciej odsłonie i staramy się aktywnie spotykać. Doszła nam też nowa miejscówka Sulejewo Folwark, z ciemnym niebem i przyzwoitymi warunkami na rozstawienie sprzętów.

http://www.astronoce.pl/obserwacje.php

• Like 5

www.astronoce.pl

Napisano

Na Astronocach pojawiły się trzy kolejne tłumaczenia artykułów z serii Cosmic Challenge. Jeden dla miłośników mgiełek, a dwa kolejne dla Lunatyków. Jak zwykle, świetne teksty Phila Harringtona. Polecam.

COSMIC CHALLENGE - Ramiona spiralne M51

COSMIC CHALLENGE - Miejsca lądowań misji Apollo

COSMIC CHALLENGE - Kratery księżycowe Armstrong, Aldrin i Collins

• Thanks 1

www.astronoce.pl

Napisano

Dobijamy z serią CC do września 2019:

COSMIC CHALLENGE - Mgławica planetarna IC 4732

COSMIC CHALLENGE - Mgławica emisyjna Simeis 57

Przy okazji: Cosmic Challenge doczekało się ponownego druku z uaktualnionymi tabelami i mapami + lepszymi kopiami szkiców. Część nowych danych Phil udostępnia na swojej stronie:

http://www.philharrington.net/cc02.htm

www.astronoce.pl