Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piekna jest w tej skali , super  fota, faktycznie ciekawy ten ogon na tym etapie i taki "gęsty"

Oj jak to sie pieknie zapowiada na jesień 🤔

Kometo przetrwaj pogoda zlituj sie .

Moze byc kometa na miarę tych największych...

• Like 2

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano

Coraz ładniejsza 🙂 Ale patrząc na Stellarium to raczej się za bardzo jej blaskiem nie nacieszymy bo będzie wiała coraz niżej a noce coraz jaśniejsze...

@jolo - zrobił nam się bałagan na forum bo zdjęcia komet są w większości w dziale astrofoto/DS, tam już zakładałem temat ze zdjęciem tej komety.

Napisano

W astrofoto/DS komet bym nie dawał, już prędzej w astrofoto/US. 

A tutaj, cóż, jeśli w wątku obserwacyjnym przeplatają się zdjęcia, komentarze i relacje - tym lepiej. Mojej fotki nie chciałem dawać na solo wątek w dziale astrofoto 😄 

jolo-astrojolo.png

Napisano (edytowane)

No właśnie długo szukałem gdzie dać temat ze zdjęciem, wpisując słowo kometa w wyszukiwarkę pokazuje zdjęcia komet w dziale DS. Szkoda, że nie mamy podzielonego astrofoto US/DS na podfora jak dział obserwacyjny. Dzięki za wyjaśnienie 🙂 

Edytowane przez Przemek_K
  • 3 miesiące później...
Napisano (edytowane)

stellarium-002.thumb.png.aa3c7365f0a819192fc7cf97e19aff68.png

Wschodzi  40 minut PRZED  słońcem . Na sąsiednim forum pisali swego czasu ,że po 20 września powinna być już szansa złapać warkocz , po 27 września  może nawet komę , zakładając czyściutkie niebo przy horyzoncie. Jasność około 4 mag. No i wcześnie rano     

Edytowane przez Krzysztonn
  • Like 1
  • 3 tygodnie później...
Napisano

U mnie na południu wychodzi zza horyzontu, tuż przed wschodem słońca , oby pogoda dopisała...

Screenshot_20241006-074955~2.png

• Like 1

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Przez kilka dni dokumentowałem ok 6.00, przed wschodem słońca horyzont, niestety nawet cienia warkocza nie dostrzegłem 😞

20241010_060125.jpg

20241010_060122.jpg

20241009_060744.jpg

20241009_060739.jpg

20241008_063622.jpg

• Like 2

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, ignisdei napisał:

Przez kilka dni dokumentowałem ok 6.00, przed wschodem słońca horyzont, niestety nawet cienia warkocza nie dostrzegłem 😞

Na sąsiednim forum jest wyjaśnienie dlaczego ostatnio przed wschodem Słońca kometa NIE MOGŁA być widoczna...

Edytowane przez Mareg
  • Like 1
  • Thanks 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Super! Trzymamy kciuki za pogodę i czekamy na piękny warkocz 😉 

• Like 1

TS Optics 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | Bresser Messier AR-102/600, AZ4, Baader Hyperion 31 mm, Baader Morpheus 12,5 mm, ES 2" UHC

Napisano

Próbowałem dziś podejść do niej na obrzeżach Szczecina. Niestety, nie udało mi się jej znaleźć przez dużą lornetkę. Nawet Wenus dało się wypatrzec... A kometa na podobnej wysokości była. 🥲

Oby pogoda pozwoliła na kolejne próby.

• Like 1