Skocz do zawartości

Dobson 14 GO TO zamienione kierunki lewo/prawo, góra/dół


damianww

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Kupiłem Dobsona 14 GO-TO z "szalejącym" systemem GO-TO. Na pierwszy rzut oka wydawało się, że system naprowadzania działa (a raczej nie działa) jak mu się podoba. Po pewnym czasie i próbie zrobienia paru rzeczy zauważyłem, że w systemie są zamienione kierunki (?). Trzymając pilot SynScan jak mam teleskop po swojej prawej stronie (czyli stoję przy wyciągu okularowym) jak klikam strzałkę w lewo to front teleskopu jedzie w prawo. Analogicznie jak klikam strzałkę w górę, to front teleskopu jedzie w dół. Sprawdziłem moje przypuszczenia w "Show position" i tam:Zaczynał od Alt = 00000, Azm = 00000. Klikam guzik w dół i wtedy front teleskopu jedzie do góry a w Alt zaczyna mi się zwiększać liczba na MINUS. Czy jak front jedzie do góry to wysokość nie powinna rosnąć? Tak samo jak klikam w lewo to teleskop skręca w prawo i azymut z 0 zmienia się na 360 i zaczyna spadać. Czy skoro teleskop jedzie w prawo to nie powinien rosnąć od zera a nie spadać od 360? Jak wybieram obiekt na niebie, do którego ma zmierzać teleskop to koordynaty tego obiektu odpowiadają temu, co jest w rzeczywistości, natomiast teleskop jedzie w przeciwnym kierunku (myśli, że jedzie na podane przez siebie koordynaty).

Oto co do tej pory zrobiłem:
-wszystkie "triki" z zastosowaniem funkcji PARK - czyli odkręcanie sprzęgieł, przestawianie włączonego/wyłączonego teleskopu itd
-ustawianie na 1 gwiazdę, 2 gwiazdy
-zaktualizowałem silniczki i pilota do najnowszej wersji
-wszelkie próby ręcznego ustawienia teleskopu

Czy macie jakieś pomysły co mogę spróbować zrobić przed odesłaniem go do serwisu? W serwisie powiedzieli mi, że naprawa (w zależności jak skomplikowana) może być liczona w miesiącach.
Pozdrawiam 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Aras napisał:

Zachęcam do szukania obiektów bez go to. To jest dopiero satysfakcja 😊

Również wolę szukać ręcznie, jednak chciałbym naprawić ten system + śledzenie jest bardzo fajną opcją a niestety przez to nie działa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, midimariusz napisał:

Może zadzwoń po prostu do serwisu.

 

Dzwoniłem. Tak jak na końcu napisałem może być wiele rzeczy (tak mi powiedzieli). I naprawa może potrwać do kilku miesięcy. No i koszt też różny oczywiście. Może być tak, że poprzednia osoba poprzepinała kabelki ale bez jakiejś instrukcji wolałbym sam nie ruszać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Damian P. napisał:

To chyba znacznie dłużej niż trwają naprawy teleskopu Hubble'a.

Najpierw długo będzie trwało zlokalizowane problemu, a jak zlokalizuja i okaże się że coś do wymiany to możliwe że będą musieli zamawiać części na które się długo czeka. Plus mają trochę sprzętu do robienia więc tak się sumuje. Dlatego chciałbym spróbować sam coś zrobić. Nie chcę mi się wierzyć że silniczki będą do wymiany albo enkodery. Przecież to wszystko chodzi tylko odwrotnie... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, polaris napisał:

Czy ten system był wadliwy od początku, czy zwariował w trakcie użytkowania?

Ja go kupiłem już z wadliwym systemem. Wcześniej było ok ale nie wiem czy poprzedni użytkownik go nie rozkręcał 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To niech sprzedawca podpyta kolegę, gdzie wpychał swoje łapska i co rozkręcał. Tak będzie owiele łatwiej dojść przyczyny .

 

Skoro serwis stwierdził, że może być wiele przyczyn, to z forum raczej nikt nie pomoże nie widząc tego sprzętu na oczy.

Serwisanci z przyczyn oczywistych nie chcą się dzielić swoją wiedzą.

 

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, midimariusz napisał:

To niech sprzedawca podpyta kolegę, gdzie wpychał swoje łapska i co rozkręcał. Tak będzie owiele łatwiej dojść przyczyny .

 

Skoro serwis stwierdził, że może być wiele przyczyn, to z forum raczej nikt nie pomoże nie widząc tego sprzętu na oczy.

Serwisanci z przyczyn oczywistych nie chcą się dzielić swoją wiedzą.

 

Dzwoniłem do Pana Tomasza z SerwisAstro i dostałem informację, że mogą być półkule zamienione ale wszystkie gwiazdy jakie podpowiada mi teleskop są na naszym niebie. Więc Pan Tomasz powiedział że guziki lewo-prawo i góra - dół mogą być zamienione i gdzieś w ustawieniach się to zmienią. Niestety nic takiego nie widzę nigdzie A przegrzałem te ustawienia parę razy. Może jakieś kombinacje klawiszy... Wrócę z pracy to jeszcze raz przejrzę. W internecie też nie mogę znaleźć informacji na ten temat. A odnośnie tego kolegi to jestem w kontakcie ze sprzedawcą i czekam na informacje 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomyślałem ze zanim naprawisz to może spróbować uzywac teleskop  na odwrót tylko trzeba było by odkręcić tą płytę na której jest  półeczka na okulary. Skoro pracuje na odwrót a gwiazdy pokazuje z naszej półkuli. Minus to szukacz by był nie użytecznym bo by był pod wyciągam.

Mak 150/1800,  Achro 120/600,  N10 GoTo, Celestron nexstar 5i, AZ 5, Nikon EX 8x40

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, Smorff84 napisał:

Pomyślałem ze zanim naprawisz to może spróbować uzywac teleskop  na odwrót tylko trzeba było by odkręcić tą płytę na której jest  półeczka na okulary. Skoro pracuje na odwrót a gwiazdy pokazuje z naszej półkuli. Minus to szukacz by był nie użytecznym bo by był pod wyciągam.

Problemem jest to że do góry nogami nie da się zamontować teleskopu bo on ma takie szyny żeby go umiejscowić. Może montaż dałoby się przekręcić ale musiałbym sprawdzić. Docelowo wolałbym jednak zrobić to porządnie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam już pomysłu. Kupiłem adapter wifi, połączyłęm się, przegrzebałem ustawienia kilkukrotnie i nigdzie nie widzę możliwości przestawienia czy to pólkuli czy kierunków poruszania się teleskopu. Skierowałem teleskop na prawo i do góry, a obie wartości mam ujemne

blad.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W najnowszej wersji jest coś takiego jak "Tryb odwrócenia południka". Tylko, że jak instaluję najnowszą aplikacje to nie chce się połączyć z systemem. Musiałem zainstalować 1.9.6 gdzie tej funkcji nie ma. Jakieś pomysły jak połączyć się z SynScan za pomocą najnowszej apki? Widziałem w internecie że sporo osób miało ten problem i oni instalowali właśnie starszą wersję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

© Robert Twarogal 2010-2024