Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej , a więc jak w tytule .

Lubię mieć rózne sprzęty bo są różne , mają inne wady, zalety i optymalne zastosowania wobec czego korzystam z Newtona, maka , jasnego achro i lornetek ; brakuje mi więc jakiegoś ciemniejszego achromatu , na Apo mnie nie stać ... SCT nie potrzebuje ...

Myśl o jego zakupie chodzi za mną od dawna , a teraz jest ona dodatkowo spotęgowana nastaniem tych okropnych białych nocy , które mieszkając na północy kraju zatruwają życie na grube dwa miechy uniemozliwiając moje głowne cele obserwacyjne jakimi są DS , planety w tym roku też pózno , jest oczywiście Księżyc, Słońce ,ale moje myśli kierują się ostatnio do pomijanych do tej pory gwiazd podwójnych i wileokrotnych i tu optymalnym sprzętem było by brakujące ogniwo czyli ciemny achromat własnie , a przynajmniej tak mi się zdaje ...

Niegdyś posiadałem jedynie SW90/900 ,ale nie sprawdziłem wtedy jego zdolnośći na podwójnych ... jakieś doświadczenia ? 

Chciałbym poznac wasze opinie , najlepiej doświadczenia osobiste , waszą wiedzę na temat tego co oferuje rynek sprzętu nowego jak i wtórny , ja przeglądam tylko olxa i allegro ,  nie mam doswiadcznia w zakupie uzywek zza granicy , chetnie czegoś się dowiem na jakie sprzerty mozna tam trafić , jak wygląda wysyłka,jakie ceny ...

Miałby to być refraktor dla mnie głownie do podwójnych własnie , ale i zeby czasem inaczej spojrzeć na Księżyc czy planety .

Póki co z tego co jest dostępne faworytem wydaję się być Bresser 100 f13, ale nie pogardziłbym właśnie i skromniejszą aperturą , najchetniej widziałbym jakieś 80/1200 ale nie bardzo jest gdzie to kupic . Budżet nie za duży , coś właśnie w okolicach tego bressera , ale chętnie widziałbym cos taniej uzywanego , może znane Wam są jakieś konkretne telepy nawet mniejsze jak 80 mm ale własnie dobrze skorygowane i dostępne ?

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

A jaki montaż?

Jakie masz konkretnie telepy? 

Edytowane przez JSC

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano
29 minut temu, JSC napisał:

A jaki montaż?

Jakie masz konkretnie telepy? 

EQ MON2 i AZ4

GSO10''Dob , SwMak127 , Sw120F5, Zrt457 😉 

Zarówno Newtonem jak i Makiem spokojnie rozdzielam Epsilony czy Izara przy normalnym seeingu , ale  przywidziało mi się żeby miec do takich celów achromata , żeby ładniej było 😉 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

Superjakosc w achromacie to własnie jakis 80/1200 i seeing mu nie przeszkadza.

Ale...

Widze ze ten Bresser 102/1350 jest w bardzo korzystnej cenie.  Pokaże wiecej na Księżycu i planetach niz 80/1200, bo ma wieksza aperture i dluższa ogniskową (taka moja uzyteczna na potrzeby własne  teoria). Tylko ze dublowalby Maka i w pewnym sensie tego 120/600. No i seeing juz mu nieco szkodzi na podwójne. W kazdym razie pewnie warto, tym bardziej ze ma dobry wyciag. Wolny od aberracji chromatycznej nie bedzie ( w bardzo dyżych powiekszeniach, zalezy tez od okularu oczywiscie), ale aberracja sferyczna powinna byc niewidoczna, czyli że wytrzyma spore powiększenia - grubo ponad 200x.

Edytowane przez JSC

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, JSC napisał:

(...)

Widze ze ten Bresser 102/1350 jest w bardzo korzystnej cenie.  Pokaże wiecej na Księżycu i planetach niz 80/1200, bo ma wieksza aperture i dluższa ogniskową (taka moja uzyteczna na potrzeby własne  teoria). Tylko ze dublowalby Maka i w pewnym sensie tego 120/600. No i seeing juz mu nieco szkodzi na podwójne. W kazdym razie pewnie warto, tym bardziej ze ma dobry wyciag. Wolny od aberracji chromatycznej nie bedzie ( w bardzo dyżych powiekszeniach, zalezy tez od okularu oczywiscie), ale aberracja sferyczna powinna byc niewidoczna, czyli że wytrzyma spore powiększenia - grubo ponad 200x.

Seeing nie zawwze jest słaby, zwłaszcza na 100 mm, a jak już jest, to można by tego 102/1350 przysłonić na 80 mm i dostać piękne ~ f/17. Na pewno to pomoże na seeing i wszystkie aberki, z chromatyczną włącznie.

Edytowane przez Mareg
  • Like 2

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano (edytowane)

Niby cos tam z ta plastikową cela było nie tak ( poprawili w nowych egzemplarzach) , ale ktos kto to opisywal, mial przede wszystkim odwrotnie wlożona soczewke, chyba juz tak fabrycznie (?), stad to zamieszanie.

Edytowane przez JSC