Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam koledzy,

Potrzebuje porady w kwestii gruszki fotograficznej.

Przede wszystkim chce jej używać do zdmuchiwania pruszy z  obiektywów  lub okularów astronomicznych. Jest wersja mniejsza i większa. Nie wiem, na którą się zdecydować.  Teoretyczne walory są w opisie, ale może ktoś używa lub używał z prezentowanych  ponizej modeli i z praktyki może coś doradzić?

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=7089&lunety=Lenspen Photo Hurricane Blower gruszka fotograficzna SKU HB 1

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=7090&lunety=NiSi Power Air Blower gruszka fotograficzna

Seestar S50/SW ED80

Napisano

Mam bardzo podobną do tej tańszej - w zestawie z pędzelkiem i takim lens penem. Po 4 czy 5 latach wciąż dmucha wyśmienicie i nic się złego nie dzieje z nią. 

• Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

Z podlinkowanych nie mam co prawda żadnej, ale mam dwie inne, więc podrzucę dla rozeznania. Najpierw kupiłem ten zestaw ze względu na samą gruszkę, a nie tak dawno kupiłem z kolei ten zestaw ze względu na sam płyn (i sprawdzenie tych bibułek), więc gruszka i reszta były jedynie dodatkiem. Używam w zasadzie tylko tej pierwszej, bo jest szybsza i nie zsuwa się dysza. Na tej drugiej ta niebieska końcówka się powoli zsuwa i trzeba poprawiać, poza tym, po zduszeniu wolniej odbija, co akurat mnie trochę niecierpliwi. Moc w obu jest chyba podobna. Generalnie jestem zadowolony z tej pierwszej, ale trudno powiedzieć, czy będzie lepsza od którejś z Teleskopy.pl. Na początku sam brałem pod uwagę tą droższą (NiSi) z Teleskopy.pl, ale ostatecznie kupiłem inną i już zostanie.

Ogólnie zauważyłem, że gruszka pomaga bardziej na luźniejsze paprochy i zwykle po zdmuchnięciu z soczewek okularów, lub z filtrów, i tak muszę coś poprawiać inną metodą. Szczególnie na filtrach różne drobinki lubią się mocno trzymać.

• Thanks 1
Napisano
56 minut temu, Damian P. napisał:

... bo jest szybsza i nie zsuwa się dysza.

(...)

Ja mam dysze w każdej gruszce osadzone na kleju, żeby być pewnym, że dysza nie wystrzeli w czyszczoną optykę albo mi nie spadnie na obdmuchiwane lustro.

• Thanks 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
9 godzin temu, Damian P. napisał:

Z podlinkowanych nie mam co prawda żadnej, ale mam dwie inne, więc podrzucę dla rozeznania. Najpierw kupiłem ten zestaw ze względu na samą gruszkę, a nie tak dawno kupiłem z kolei ten zestaw ze względu na sam płyn (i sprawdzenie tych bibułek), więc gruszka i reszta były jedynie dodatkiem. Używam w zasadzie tylko tej pierwszej, bo jest szybsza i nie zsuwa się dysza. Na tej drugiej ta niebieska końcówka się powoli zsuwa i trzeba poprawiać, poza tym, po zduszeniu wolniej odbija, co akurat mnie trochę niecierpliwi. Moc w obu jest chyba podobna. Generalnie jestem zadowolony z tej pierwszej, ale trudno powiedzieć, czy będzie lepsza od którejś z Teleskopy.pl. Na początku sam brałem pod uwagę tą droższą (NiSi) z Teleskopy.pl, ale ostatecznie kupiłem inną i już zostanie.

Ogólnie zauważyłem, że gruszka pomaga bardziej na luźniejsze paprochy i zwykle po zdmuchnięciu z soczewek okularów, lub z filtrów, i tak muszę coś poprawiać inną metodą. Szczególnie na filtrach różne drobinki lubią się mocno trzymać.

hej , uzywam tej samiej gruszki co Damian z pierwszego linku , porównianie mam tylko do takiej z apteki wieć trudno odnieść się czy te które linkujesz będą lepsze czy takie same, ale uważam ,żę żadna gruszka i tak nigdy nie posprząta do końca , nie mniej  gruszka się przydaje. Z tej jestem zadowolony , jest miekka , również dysza jest gumowa miekka, szybko nabiera powietrza z powrotem , dmucha dość mocno , wraz z pędzelkiem , płynem IPA i płatkami kosmetcznymi tworzy mój zestaw czyszczacy , od szmatek odszedłem na rzecz płatków właśnie po których włoski zdmuchuję gruszką własnie . 

BTW , płyn IPA kupiłem taki większy 0,5 l z dyszą , wychodzi duzo taniej i znajduje zastosowanie nie tylko w czyszczeniu optyki , a podręczną jego ilość można przelać sobie np do buteleczki po płynie BAadera

• Thanks 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano

Miałem tę pierwszą z linku z Teleskopy.pl - nie polecam, po 3-4 miesiącach końcówka wyraźnie się poluzowała. Nie na tyle, by miała wylecieć w trakcie używania, ale przezorność akurat tutaj nie zaszkodzi. 

Później zmieniłem na  i tak już zostało. Przy czym też używam wyłącznie z krótszą końcówką - to znacznie wygodniejsze.

• Thanks 1

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Napisano
21 godzin temu, Mareg napisał:

Ja mam dysze w każdej gruszce osadzone na kleju, żeby być pewnym, że dysza nie wystrzeli w czyszczoną optykę albo mi nie spadnie na obdmuchiwane lustro.

Też właśnie polecam ten sposób, dwie kropelki kleju cyjanoakrylowego i można używać wiecznie najtańszej gruszki 🙂 

• Thanks 1