Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

EAA to obserwacje Live! Mam więc pomysł by utworzyć temat, w którym na żywo dzielić się będziemy relacjami z obserwacji.

Co o tym myślicie?

Ja dziś mam nadzieję na trochę pogodnego nieba i właśnie wystawiam moje astroklamoty. Będzie relacja Live 😉

Edytowane przez misiowaty
  • Like 2

-

Napisano

Możesz streamować to nowoczesny silnik ,wszystko przyjmie 🙂

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

@misiowaty, może w tym nowym wątku napisz nam proszę jaki to sprzęt daje takie obrazy.

Fajnie że parametry akwizycji widać na skrinszotach.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Mareg napisał:

@misiowaty, może w tym nowym wątku napisz nam proszę jaki to sprzęt daje takie obrazy.

Fajnie że parametry akwizycji widać na skrinszotach.

Sprzęt to Newton 200/760 i kamera ASI2600MCP na HAE29.

Obraz NGC 6888 mocno wykadrowany.

Znowu w ostatniej chwili uciekałem przed deszczem.. 😄

• Thanks 1

-

Napisano

Też wczoraj dziada livestackowałem, ale było już zbyt dużo odrzuconych klatek, pogoda się rąbała... a wiecie, że w niestabilnych i zmieniających się  warunkach atmosferycznych, lepszy jest pulse guide niż ST4 (on camera?)

20240609_011816.jpg

• Like 3

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Cześć!

Ostatnio po spotkaniu z NGC 6888 pozostał niedosyt 😞

Ale dzisiaj wróciłem, uzbrojony dodatkowo w filtr L-Enhance. Jest różnica!

Sprzęt jak ostatnio: Newton 200/760+ASI2600MC+HAE29+L-Enhance

Fotka ekranu z mocno wykadrowaną mgławicą.

IMG_3654.jpeg

• Like 1

-

Napisano (edytowane)

Na koniec jeszcze fragment Veil'a( 25x30sek z filtrem L-Enhance), już częściowo przez chmury 😞

IMG_3662.jpeg

• Like 2

-

Napisano
4 godziny temu, misiowaty napisał:

Pełna godzina akwizycji.

To już takie EAA dla wytrwałych 🙂 Ja więcej niż kwadransa chyba nigdy nie wytrzymałem 🙂 

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Napisano
49 minut temu, jolo napisał:

To już takie EAA dla wytrwałych 🙂 Ja więcej niż kwadransa chyba nigdy nie wytrzymałem 🙂 

Pełna zgoda! Po tych doświadczeniach wyraźnie widać, że (zapewne w zależności od obiektu) kilkanaście minut wystarczy. Później progres staje się mało widoczny i warto przechodzić do kolejnego obiektu. Ja eksperymentuję też z technikami asqrofotograficznymi i tutaj ten dodatkowy czas procentuje w obróbce. Crescenta robiłem godzinę, bo chcę spróbować mocniejszej obróbki.

-

Napisano

Stosujesz OAG czy guider? A jeśli tak to jaki oraz jaką kamerę guide?

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, ignisdei napisał:

Stosujesz OAG czy guider? A jeśli tak to jaki oraz jaką kamerę guide?

Używam szukaczoguidera. OAG jest jak dla mnie zbyt problematyczny.

Kamerkę mam ASI120MM, ale kiedyś miałem szukaczoguider zrobiony ze zwykłego szukacza SkyWatcher z jakąś kamerką planetarną i działało perfekt!

Mój obecny nazywa się: ArteSky Guidescope UltraGuide MKII 32mm. Jest bardzo lekki i mocuję go zamiast szukacza.

-