Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Światło Słońca po przejściu przez atmosferę Ziemi emituje nawet 100 000 Luksów na m2. Ile natomiast Lumenów emituje maksymalnie Słońce z małego wycinka powierzchni Słońca z metra2?

Napisano
17 minut temu, Janko napisał:

Na murku przy skwerze w moim osiedlu dzieciaki napisały: kto pyta - wielbłądzi 🐪🐫

Gdzieś podane są takie dane w publikacji naukowej, do której mnie nie udało się jeszcze dotrzeć ?

Napisano

W publikacji naukowej napisali:

a) podziel całkowitą jasność Słońca przez jego powierznię

b) pisz w odpowiednim dziale forum, a nie byle gdzie, bo robisz balagan

c) mniej pisz.

Tyle znalazłem, dalej w publikacji były już tylko odnośniki do innych prac.

• Haha 1
Napisano
13 minut temu, Tetraskelion napisał:

Gdzieś podane są takie dane w publikacji naukowej, do której mnie nie udało się jeszcze dotrzeć ?

Takich danych to w publikacjach naukowych nie ma, bo to nie miejsce na liczby, które można sobie samemu wyliczyć na podstawie ogólnie dostępnych danych.
Pierwsza-lepsza strona znaleziona przez Gugla, gdzie wyliczają lumeny emitowane przez Słońce:

https://kogalla.com/blogs/tech-trail/how-many-lumens-is-the-sun

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
2 godziny temu, Mareg napisał:

Takich danych to w publikacjach naukowych nie ma, bo to nie miejsce na liczby, które można sobie samemu wyliczyć na podstawie ogólnie dostępnych danych.
Pierwsza-lepsza strona znaleziona przez Gugla, gdzie wyliczają lumeny emitowane przez Słońce:

https://kogalla.com/blogs/tech-trail/how-many-lumens-is-the-sun

Dziękuję za tą publikację. Czyli można powiedzieć, że Słońce emituje  jasność tuż przy swojej powierzchni maksymalnie 127 tysięcy Lumenów.  Powiem szczerze, że myślałem, że o wiele więcej, bo w słoneczny dzień , czyste bezchmurne niebo, na Ziemi mamy 100 tysięcy Luksów, czyli można powiedzieć, że tylko 27 tysięcy Lumenów jest większe natężenie światła przy Słońcu niż przy powierzchni Ziemi. Przy założeniu, że światło wraz ze wzrostem odległości ulega rozbieżności i traci fotony, to niewiele traci światło Słońca po pokonaniu tak gigantycznej odległości jaką jest 150 mln. km.

Napisano

Chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś informację zawartą pod wskazanym linkiem. Twoje drugie zdanie wydaje się być sprzeczne z udostępnionym przekazem. A zatem dalsze Twoje wywody wydają się być również błędne.

Pozdrawiam   

• Like 1
Napisano
Godzinę temu, WhyDuck napisał:

Chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś informację zawartą pod wskazanym linkiem. Twoje drugie zdanie wydaje się być sprzeczne z udostępnionym przekazem. A zatem dalsze Twoje wywody wydają się być również błędne.

Pozdrawiam   

Światło ulega rozbieżności wraz ze wzrostem odległości. Dlaczego więc mówisz że jest to błędne stwierdzenie. Takie są fakty.

Napisano (edytowane)

Twoje drugie zdanie trzy posty wyżej brzmi "Czyli można powiedzieć, że Słońce emituje  jasność tuż przy swojej powierzchni maksymalnie 127 tysięcy Lumenów", a jedno ze zdań pod linkiem brzmi "Zatem na orbicie Ziemi na każdy metr kwadratowy nasze słońce emituje 127 000 lumenów"   i dalej "Nasze słońce emituje 35,73 oktylionów lumenów"  . To chyba są różniące  się stwierdzenia. Nie rozumiem jak na bazie artykułu mogłeś stwierdzić, że Słońce emituje  jasność tuż przy swojej powierzchni maksymalnie 127 tysięcy Lumenów.

Nigdzie nie napisałem, że definiowana przez Ciebie rozbieżność nie zmienia się wraz ze wzrostem odległości.

Edytowane przez WhyDuck
Napisano
11 minut temu, WhyDuck napisał:

Twoje drugie zdanie trzy posty wyżej brzmi "Czyli można powiedzieć, że Słońce emituje  jasność tuż przy swojej powierzchni maksymalnie 127 tysięcy Lumenów", a jedno ze zdań pod linkiem brzmi "Zatem na orbicie Ziemi na każdy metr kwadratowy nasze słońce emituje 127 000 lumenów"   i dalej "Nasze słońce emituje 35,73 oktylionów lumenów"  . To chyba są różniące  się stwierdzenia.

Nigdzie nie napisałem, że definiowana przez Ciebie rozbieżność nie zmienia się wraz ze wzrostem odległości.

Napisałeś "A zatem dalsze Twoje wywody wydają się być również błędne. " Czyli które moje wywody uważasz za błędne?

Napisano

Kolejne zdania po drugim zdaniu 6 postów wyżej, czyli "Powiem szczerze, że myślałem, że o wiele więcej, bo w słoneczny dzień , czyste bezchmurne niebo, na Ziemi mamy 100 tysięcy Luksów, czyli można powiedzieć, że tylko 27 tysięcy Lumenów jest większe natężenie światła przy Słońcu niż przy powierzchni Ziemi. Przy założeniu, że światło wraz ze wzrostem odległości ulega rozbieżności i traci fotony, to niewiele traci światło Słońca po pokonaniu tak gigantycznej odległości jaką jest 150 mln. km."

Napisano
8 minut temu, WhyDuck napisał:

Kolejne zdania po drugim zdaniu 6 postów wyżej, czyli "Powiem szczerze, że myślałem, że o wiele więcej, bo w słoneczny dzień , czyste bezchmurne niebo, na Ziemi mamy 100 tysięcy Luksów, czyli można powiedzieć, że tylko 27 tysięcy Lumenów jest większe natężenie światła przy Słońcu niż przy powierzchni Ziemi. Przy założeniu, że światło wraz ze wzrostem odległości ulega rozbieżności i traci fotony, to niewiele traci światło Słońca po pokonaniu tak gigantycznej odległości jaką jest 150 mln. km."

Mówiąc, że " dalsze Twoje wywody wydają się być również błędne. " można zrozumieć tylko w jeden sposób, że wszystkie następujące po tym zdaniu moje wywody uważasz za błędne. Ale zostawmy to. Wypowiedz się konkretnie, określ co uważasz za błędne sformułowanie które napisałem w tekście?

Napisano

Dobrze, odpiszę jak najprościej.

Jeżeli drugie Twoje zdanie "Czyli można powiedzieć, że Słońce emituje  jasność tuż przy swojej powierzchni maksymalnie 127 tysięcy Lumenów" nie jest prawdziwe, to kolejne zdania z Twojego postu, będące jego konsekwencją, czyli "Powiem szczerze, że myślałem, że o wiele więcej, bo w słoneczny dzień , czyste bezchmurne niebo, na Ziemi mamy 100 tysięcy Luksów, czyli można powiedzieć, że tylko 27 tysięcy Lumenów jest większe natężenie światła przy Słońcu niż przy powierzchni Ziemi. Przy założeniu, że światło wraz ze wzrostem odległości ulega rozbieżności i traci fotony, to niewiele traci światło Słońca po pokonaniu tak gigantycznej odległości jaką jest 150 mln. km." też mijają się z prawdą.

Napisano
15 minut temu, WhyDuck napisał:

Dobrze, odpiszę jak najprościej.

Jeżeli drugie Twoje zdanie "Czyli można powiedzieć, że Słońce emituje  jasność tuż przy swojej powierzchni maksymalnie 127 tysięcy Lumenów" nie jest prawdziwe, to kolejne zdania z Twojego postu, będące jego konsekwencją, czyli "Powiem szczerze, że myślałem, że o wiele więcej, bo w słoneczny dzień , czyste bezchmurne niebo, na Ziemi mamy 100 tysięcy Luksów, czyli można powiedzieć, że tylko 27 tysięcy Lumenów jest większe natężenie światła przy Słońcu niż przy powierzchni Ziemi. Przy założeniu, że światło wraz ze wzrostem odległości ulega rozbieżności i traci fotony, to niewiele traci światło Słońca po pokonaniu tak gigantycznej odległości jaką jest 150 mln. km." też mijają się z prawdą.

To napisz mi ty ile lumenów ma Słońce bezpośrednio przy swojej powierzchni.

Napisano

W astronomii operujemy terminem wielkosci gwiazdowej wyrażonej w magnirudo. Rozróżniamy wielkosc gwiazdową  absolutną oraz obserwowaną... to wszystko. ..nic wiecej nie trzeba. Nie trzeba wchodzic w fotony, luksy i lumeny.

W wiki m.in. o wielkosci gwiazdowej  absolutnej  https://pl.wikipedia.org/wiki/Absolutna_wielkość_gwiazdowa

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano
11 minut temu, JSC napisał:

W astronomii operujemy terminem wielkosci gwiazdowej wyrażonej w magnirudo. Rozróżniamy wielkosc gwiazdową  absolutną oraz obserwowaną... to wszystko. ..nic wiecej nie trzeba. Nie trzeba wchodzic w fotony, luksy i lumeny.

W wiki m.in. o wielkosci gwiazdowej  absolutnej  https://pl.wikipedia.org/wiki/Absolutna_wielkość_gwiazdowa

To błąd wprowadzać sobie takie uproszczenia. Powinna być jasność i klarowność w nauce. Powinno być dokładnie wiadomo jaką energię liczoną w lumenach emituje Słońce, czyli z metra 2 Słońca jaka jasność światła emitowanego rzucanego na m2 powierzchni przeszkody tuż przy Słońcu odczytywaną w wartościach energii światła(Luksach).

Napisano (edytowane)

Ja wiem czy uproszczenia? Po prostu specyfika danej dziedziny nauki. Bardziej wygodne jest operowanie magnutudo. Np. nikt nie okresla odleglosci pomiedzy gwiazdami w metrach...

Tu jest to wyjaśnione:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkość_gwiazdowa

Edytowane przez JSC

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano
Godzinę temu, Tetraskelion napisał:

To błąd wprowadzać sobie takie uproszczenia. Powinna być jasność i klarowność w nauce. Powinno być dokładnie wiadomo jaką energię liczoną w lumenach emituje Słońce, czyli z metra 2 Słońca jaka jasność światła emitowanego rzucanego na m2 powierzchni przeszkody tuż przy Słońcu odczytywaną w wartościach energii światła(Luksach).

Słyszałeś kiedykolwiek o brzytwie Ockhama? 

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Napisano
6 godzin temu, Czadras napisał:

Słyszałeś kiedykolwiek o brzytwie Ockhama? 

Maksyma głosi: "należy dążyć do możliwie jak największej prostoty" Czy w świecie którym technologia stoi na tak wysokim poziomie, mamy dążyć do prostoty i prymitywizmu? Podczas wybuchu bomby jądrowej podawana jasność reakcji jądrowej, to 1000 krotność jasności Słońca i 50 mln. stopni Celsjusza.  A podawana jasność Słońca miała by wynosić tylko 120 tysięcy Lumenów? i 6 tysięcy stopni Celsjusza? Powinniśmy mieć wszystko podane w liczbach. Ile lumenów emituje pole powierzchni Słońca. Taki stan uproszczeń o którym mówi przytoczona przez ciebie maksyma generuje wątpliwości.

Napisano

Kolego teraz jest era foto paneli na wsi i mieście ale erę paneli poprzedzila era rozwoju badań słoneczka na potrzeby przemysłu. Poszły dotacje granty i opracowano tabele energii słonecznej dla praktycznie każdego miejsca na Ziemi.  Poczytaj. 

Napisano
14 minut temu, felcia97 napisał:

Kolego teraz jest era foto paneli na wsi i mieście ale erę paneli poprzedzila era rozwoju badań słoneczka na potrzeby przemysłu. Poszły dotacje granty i opracowano tabele energii słonecznej dla praktycznie każdego miejsca na Ziemi.  Poczytaj. 

Tylko, że ja nie pytam o wartości energii ze Słońca która dociera na Ziemię. Ja pytam o energię  maksymalną jaką emituje 1m2 Słońca tuż przy Słońcu

Napisano

Dobra brniemi dalej w tej jałowe dyskusji ilość na powierzchni plam słonecznych czy innej obok podczas wyrzutu czy przed itp. 

Napisano (edytowane)

Kolego Tetraskelion,

Zacytowałem wyżej fragment artykułu podlinkowanego przez kolegę Mareg: Nasze słońce emituje 35,73 oktylionów lumenów" skąd wobec tego bierze się Twoje stwierdzenie, że "podawana jasność Słońca miała by wynosić tylko 120 tysięcy Lumenów"?

A jeśli chodzi o Twoje zdanie "To napisz mi ty ile lumenów ma Słońce bezpośrednio przy swojej powierzchni" - powiem tylko tyle: jeśli chcesz wydawać rozkazy, idź do wojska (zdanie ma tryb rozkazujący). To Ciebie interesuje ta wartość, a jeśli nie potrafisz jej wyliczyć, a tym bardziej poprawnie zinterpretować, to obawiam się, że dalsze Twoje wnioski będą niekoniecznie prawdziwe.  

Ja tylko starałem się uzmysłowić Tobie, że błąd popełniony na początku rozumowania skutkuje błędnymi dalszymi wnioskami. Tak jak pisał któryś z kolegów wyżej - mniej chłopskiego rozumu i "filozofowania".

Tu akurat wprost sprawdza się łacińskie przysłowie "Per aspera ad astra - Przez trudy do gwiazd".

Edytowane przez WhyDuck
Napisano
17 minut temu, Tetraskelion napisał:

Tylko, że ja nie pytam o wartości energii ze Słońca która dociera na Ziemię. Ja pytam o energię  maksymalną jaką emituje 1m2 Słońca tuż przy Słońcu

Jeśli jesteś taki dociekliwy, to sobie policz, zamiast tutaj zawracać innym, że tak powiem - głowę. Wszystkie potrzebne dane da się znaleźć.

No ale wiemy, że nie o wiedzę Ci chodzi 😈

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
4 minuty temu, Janko napisał:

Jeśli jesteś taki dociekliwy, to sobie policz, zamiast tutaj zawracać innym, że tak powiem - głowę. Wszystkie potrzebne dane da się znaleźć.

No ale wiemy, że nie o wiedzę Ci chodzi 😈

Nie da się tego policzyć, bo światło po drodze na Ziemię ulega rozbieżności więc z każdym kilometrem światło Słońca będzie tracić na wartości, ale nie wiadomo jaki jest stopień rozbieżności w przeliczeniu na stopniowy wzrost odległości.

Napisano
2 minuty temu, Tetraskelion napisał:

Nie da się tego policzyć, bo światło po drodze na Ziemię ulega rozbieżności ...

Jeśli tak twierdzisz, to po co zawracasz innym głowę i pytasz?

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Napisano
2 minuty temu, Janko napisał:

Jeśli tak twierdzisz, to po co zawracasz innym głowę i pytasz?

Są naukowcy, są urządzenia, są lasery, sondy, to chyba należy się zwykłemu człowiekowi odpowiedź na wydawało by się proste pytanie brzmiące. Ile lumenów maksymalnie emituje 1 metr 2 Słońca? Czy nie, czy mamy tkwić w prymitywizmie Brzytwy Ockhama?

Napisano

Z obu zapoczątkowanych przez Ciebie tematów wynika, że jesteś bardziej światłoczuły niż Natalia Kukulska w piosence o noszonym w sobie świetle. Aż dziw bierze, że jeszcze nie narysowałeś na kartce uśmiechniętego Słońca jako punkt wyjścia do obliczania lumenów. 

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Napisano (edytowane)
8 minut temu, Tetraskelion napisał:

Są naukowcy, są urządzenia, są lasery, sondy...

To wiesz co? Pisz do Instytutu Fizyki PAN z zapytaniem. Jednak podejrzewam, że sam znasz odpowiedź, więc może lepiej od razu do Komitetu Noblowskiego?

Edytowane przez Janko

Bułat Okudżawa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.