Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minuty temu, Janko napisał:

To wiesz co? Pisz do Instytutu Fizyki PAN z zapytaniem. Jednak podejrzewam, że sam znasz odpowiedź, więc może lepiej od razu do Komitetu Noblowskiego?

Aha, czyli jest tak, że ten kto odpowie na pytanie pt. "Ile lumenów maksymalnie emituje 1 metr 2 Słońca?" Dostanie Nobla? 🙂

Napisano (edytowane)

Albo Paszport Polsatu. Ze Słoneczkiem, rzecz jasna.

Edytowane przez Czadras

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Napisano
Godzinę temu, Janko napisał:

To wiesz co? Pisz do Instytutu Fizyki PAN z zapytaniem. Jednak podejrzewam, że sam znasz odpowiedź, więc może lepiej od razu do Komitetu Noblowskiego?

Dzwoniłem, pytałem, nie znają odpowiedzi na pytanie pt. Ile lumenów emituje maksymalnie Słońce tuż przy swojej powierzchni. Coś tam wspominają by sobie samemu dokonać obliczeń i wziąć pod uwagę pole powierzchni Słońca. A ja mówię jakie znaczenie ma wielkość Słońca w takim przypadku. To że Słońce jest ogromnie duże nie ma znaczenia dla absorpcji lumenów tuż przy powierzchni Słońca.  Kiedy znajdowalibyśmy się 1 metr od Słońca natężenie światła było by większe w takiej odległości niż jak znajdowalibyśmy się w odległości 1000km od Słońca choć  wtedy na 1000km pole widzianej powierzchni wzrosło by i było by większe niż z odległości 1 metra, to jednak natężenie światła musiało by zmaleć. Trudna sprawa z tymi naukowcami- teoretykami 🙂

Napisano
2 godziny temu, Tetraskelion napisał:

Aha, czyli jest tak, że ten kto odpowie na pytanie pt. "Ile lumenów maksymalnie emituje 1 metr 2 Słońca?" Dostanie Nobla? 🙂

Nie ten kto zada takie pytanie zostanie idiota roku

Napisano

Myślę, że skoro nie da się tego obliczyć, a Ty masz trop co jest nie tak, to Nagroda Nobla nie jest wykluczona. Pewności nie ma, że się dostanie, ale 4 mln PLN to jest sporo kasy, więc warto próbować.

Każda nowatorska teoria wymaga po prostu udowodnienia, myślę, że nie ma sensu pytać się o to na forum, bo skąd mamy wiedzieć? Spróbuj się skupić opisaniu i wyjaśnieniu i to opublikuj. To jest amatorskie forum astronomii, nie rozwiązujemy tutaj problemów nierozwiązywalnych. 

Napisano
1 minutę temu, Sebastian Ś. napisał:

Myślę, że skoro nie da się tego obliczyć, a Ty masz trop co jest nie tak, to Nagroda Nobla nie jest wykluczona. Pewności nie ma, że się dostanie, ale 4 mln PLN to jest sporo kasy, więc warto próbować.

Każda nowatorska teoria wymaga po prostu udowodnienia, myślę, że nie ma sensu pytać się o to na forum, bo skąd mamy wiedzieć? Spróbuj się skupić opisaniu i wyjaśnieniu i to opublikuj. To jest amatorskie forum astronomii, nie rozwiązujemy tutaj problemów nierozwiązywalnych. 

Pewnie masz rację, dziwi mnie, że na największym forum astronomicznym w Polsce nie am ludzi z uniwersytetów, nie ma ludzi z wykształceniem fizyka, astrofizyka. Dziwi mnie, że taka podstawowa sprawa jak jasność Słońca nie jest ludziom znana. Nie podaje się takich informacji do wiadomości zwykłego człowieka który płaci podatki na utrzymanie tych wszystkich instytucji i nic w zamian nie dostaje. Mówi się natomiast o wielkości gwiazdowej, albedo które to pojęcia mają się jak piernik do wiatraka odnośnie wiedzy na temat jasności danej gwiazdy. Bo co ma wspólnego wielkość gwiazdy z jej jasnością przy samej jej powierzchni. Myślę sobie głośno, że może celowo takie informacje nie są podawane, bo wtedy ktoś jeszcze mógł by dokonać konkretnego obliczenia które obaliło by dotychczas obowiązująca teorię o tak gigantycznych odległościach od gwiazd, gdzie mówi się że źródło światła gwiazdy nie istnieje już tysiące lat, a my nadal go widzimy. Trudno to nawet wyobrazić sobie, żeby światło mogło istnieć bez źródła światła i biec sobie samotnie przemierzając wszechświat i oświetlać obiekty po drodze które dziwnym trafem nie zasłaniają tego światła, gdzie nie ma zakłóceń w postaci ugięcia grawitacyjnego światła, nie ma zakłóceń innego rodzaju, a jak weźmiemy pod uwagę naturę rozbieżności światła fotonów czyli że w miarę wzrostu odległości od emitera rozbiegają się, to jak to w ogóle możliwe by tak duże odległości nie spowodowały brak widzenia danej gwiazdy z powodu niewystarczającej ilości lumenów wpadających do oka obserwatora. Według moich obserwacji, to wielkości obiektu nie mają przełożenia na jasność obiektu i tak na ten przykład powiem, że nawet gdyby całe boisko piłkarskie wyścielić żaróweczkami led o mocy 1 wat~~100 Lumenów, to do oka obserwatora nie wpadnie 1000 Lumenów, tylko nie więcej niż 100 Lumenów w przełożeniu na Luxy. A jak zwiększymy pole powierzchni tak oświetlonego boiska i zaczniemy się od niego oddalać, to okaże się, że natężenie światła zacznie spadać z powodu rozbieżności fotonów tak jak możemy to obserwować w emitowanej wiązce fotonów z lasera, gdzie najpierw mamy małą zbieżność punktową, a następnie wraz ze wzrostem odległości coraz większą rozbieżność punktową. Nie traktujcie mnie proszę jak wroga, bo na takie traktowanie myślę, że nie zasługuję. Coś nie zgadza się w doniesieniach naukowych na opisywane przeze mnie tematy dotyczące światła w kosmosie. Nikt tutaj nie chce wdać się w rzeczową dyskusję, bo boi się wykluczenia przez otaczająca go społeczność i najlepiej zaatakować tego co pisze, że coś się nie zgadza, wyzwać go od trolli i szurów, by problem zniknął. Pewnie takie wyzywanie mnie od trolli da w końcu pretekst moderacji tego forum by uniemożliwić mi pisanie, tak myślę, choć może pozytywnie mnie zaskoczycie i zabawię tutaj troszkę dłużej
😉 

Napisano (edytowane)

Stary, nikt nie traktuje Cię jak wroga ani nikt nic przed Tobą nie ukrywa. Natomiast

- masz braki w wiedzy fizyczno-matematycznej

- jesteś opanowany jakąś niejasną idee fixe, której z powodu braków wiedzy a może i specyficznego charakteru nie potrafisz sobie zracjonalizować.

Tyle i tylko tyle. Nikt nie chce Cię prześladować, ale sam się podkładasz.

I to by było na tyle.

Edytowane przez Janko

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
2 minuty temu, Janko napisał:

Stary, nikt nie traktuje Cię jak wroga ani nikt nic przd Tobą nie ukrywa. Natomiast

- masz braki w wiedzy fizyczno-matematycznej

- jesteś opanowany jakąś niejasną idee fixe, której z powodu braków wiedzy a może i specyficznego charakteru nie potrafisz sobie zracjonalizować.

Tyle i tylko tyle. Nikt nie chce Cię prześladować, ale sam się podkładasz.

I to by było na tyle.

Wytykasz mi braki w wiedzy, podaj więc konkrety. Napisz w której opisanej tutaj właściwości fizycznej światła napisałem nieprawdę. Co to znaczy "podkładasz" ? Nie wolno zadawać na forum pytań, na które świat naukowy nie udziela odpowiedzi?

Napisano
11 minut temu, felcia97 napisał:

Korzystam z uprawnień i o godzinie 22.00 zamykam temat. Po zachodzie Słońca. 

Ależ oczywiście, takie jest prawo moderatora. Ale jaki masz powód na zamknięcie tematu? Mogę liczyć na uzasadnienie?

Napisano

A czy przypadkiem Słońce nie jest płaskie? Bo jesli jest kuliste, to po co te wyliczenia na 1 metr kwadratowy?

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano

Astronomowie i fizycy profesjonaliści zazwyczaj nie siedzą na forach astronomii amatorskiej, czasem na pewno tak, ale w mniejszości. Jak masz takie poważne przemyślenia i hipotezy to właśnie raczej w innym kierunku. Tutaj jesteśmy hobbystami i nie wyprowadzamy przełomowych teorii. 

• Like 1
Napisano

No ale Stary... Przecież Ty tu sugerujesz, że społeczność naukowa z jakichś ukrytych powodów nie podaje lumenów bo to przypadkiem odsłoni PRAWDĘ o odległości gwiazd albo to, że, o zgrozo, wszechświat w ogóle może nie istnieć, bo tak Ci wyszło z dedukcji na temat rozproszenia światła. To jak ktokolwiek ma to traktować poważnie? I jak ma tu nie dostrzec założonej na takie wywody folii? Taką dedukcją to mogę dojść do wniosku, że mój pies jest kotem, bo mruczy gdy go drapie za uchem. Ale przecież nie napiszę o tym w sieci, wychodząc z założenia, że właśnie przynoszę rewolucję na naukowe barykady. 

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Napisano
30 minut temu, Tetraskelion napisał:

Ależ oczywiście, takie jest prawo moderatora. Ale jaki masz powód na zamknięcie tematu? Mogę liczyć na uzasadnienie?

Na panelu podczas TPN na Grabarce sp. prof. Wos wygłosił prelekcje na temat Słońca i jego ziarnistej budowy. Chcesz obliczyć parametr każdego ziarna? 

Napisano
6 minut temu, Czadras napisał:

No ale Stary... Przecież Ty tu sugerujesz, że społeczność naukowa z jakichś ukrytych powodów nie podaje lumenów bo to przypadkiem odsłoni PRAWDĘ o odległości gwiazd albo to, że, o zgrozo, wszechświat w ogóle może nie istnieć, bo tak Ci wyszło z dedukcji na temat rozproszenia światła. To jak ktokolwiek ma to traktować poważnie? I jak ma tu nie dostrzec założonej na takie wywody folii? Taką dedukcją to mogę dojść do wniosku, że mój pies jest kotem, bo mruczy gdy go drapie za uchem. Ale przecież nie napiszę o tym w sieci, wychodząc z założenia, że właśnie przynoszę rewolucję na naukowe barykady. 

Przed chwilą zdobyłem kontakt z naukowcem który ma obliczyć  wartość jaką emituje światło Słońca z metra2 swojej powierzchni tuż przy powierzchni. Może moderacja pozwoli mi na opublikowanie tej informacji najpóźniej w poniedziałek. Do tej pory wstrzymuję się z pisaniem komentarzy.

Napisano
9 minut temu, Tetraskelion napisał:

Przed chwilą zdobyłem kontakt z naukowcem który ma obliczyć  wartość jaką emituje światło Słońca z metra2 swojej powierzchni tuż przy powierzchni. Może moderacja pozwoli mi na opublikowanie tej informacji najpóźniej w poniedziałek. Do tej pory wstrzymuję się z pisaniem komentarzy.

Ok

Napisano

Całe forum będzie czekać - i na tożsamość naukowca-wywrotowca, który przerwie zasłonę milczenia i wyłamie się z dyktatu ukrywania prawdziwej odległości do gwiazd przez społeczność naukową też. 

• Like 1
  • Haha 1

Napisano

Ciekawe jak wypadna obliczenia odleglości do  gwiazd w stosunku do obliczen wykorzystujących paralaksę... 🙂

Napisano
3 godziny temu, felcia97 napisał:

Ok

Proszę gdy te obrazoburcze treści pojawią się już na forum, abyś zgodnie z obietnicą zamknął temat,  przyniesiemy go do  Nibimbrowni ...

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano (edytowane)

Te infirmacje mozna znaleźć w necie w ciagu 10 minut... własnie znalazłem.

Nie chce mi sie ich teraz wstawiac, bo nie wiem w jakim celu maja slużyc? Co chcemy obliczyc, co z tego ma wynikac?

To troche jak wiedza o liczbie ziaren piasku na Saharze. Do sie to policzyc... tylko po co?

Edytowane przez JSC
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Ale po co ta dyskusja? Gość nie rozumie pojęcia lumena i jak on jest definiowany. Gdyby to choć trochę rozumiał, to by nie było głupiego wątku o równie głupim tytule.

Edytowane przez dobrychemik
literówki
  • Thanks 1
Napisano

@Tetraskelion zazwyczaj jak dzwoni się do tego typu instytucji najpierw łączy cie z portiernią. Może po prostu zapytałeś niewłaściwą osobę? 🤔 Niemniej, czekam z niecierpliwością na odpowiedź naukowca 🙂

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

• wessel zablokował ten temat
Napisano

Dzisiaj o godz.20.00 upłynął termin przedstawienia danych dotyczące tego tematu przez autora tego wątku. Dane i obliczenia nie zostały przedstawione. Cały ten zgielk okazał się balonem i zwykłym trolowaniem. Jeżeli Tetraskelion zacznie znowu jakiś śmiesznonaukowy temat, to zaproponuje bana. Pozdrawiam. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.