Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj w nocy(z 21 na 22 czerwca) unikatowe zjawisko. Najniższa pełnia księżyca od 2006 roku. W czasie górowania Księzyc będzie śmigał bardzo nisko nad południowym horyzontem. Od 11 stopni na południu  Polski do 6 tylko stopni na północy.

stellarium-002.png.867c16d44728296f45e16881d57e291e.png

• Like 4
  • Thanks 1
Napisano

Już wczoraj bardzo nisko szedł po horyzoncie południowym, żeby nie chmury, to bym się pokusił nawet o astrofotografię, bo tak strasznie nie przeszkadzał i było widać trochę gwiazd .

• Like 2

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

"Niskie położenie Księżyca sprawi, że będzie oświetlony bardziej niż zwykle, a jego barwa przybierze intensywnie pomarańczowy kolor."

Wiwat astronomowie z Onet Podróże (i poloniści też)! 🥳

• Haha 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
8 minut temu, Janko napisał:

A ja myślałem, że to z powodu bliskości do wilanowskich latarni.

I szklarni. Nadal nie rozumiem, dlaczego to pełnia "truskawkowa" a nie "ogórkowa". 

"Spójrz ponownie na tę kropkę. To nasz dom. To my" 

Napisano

Podobnie do @Thomas i ja bym popatrzył na tę pełnię. U mnie na wschodzie prognozy są bardziej obiecujące, ale chmury nisko nad horyzontem w oddali mogą wszystko zepsuć. Synoptycy straszą burzami, gradem i trąbami powietrznymi; oby było spokojnie w ten weekend, zwłaszcza u Was na zachodzie.

DO-GSO 8"

Nikon Action 10x50 EX   II   APM 16x70 MS ED

Napisano

Takie tam... z wczoraj (23.06, godz. ~2:00, faza 99%). Iphone 7 w ES 30mm z polaryzacyjnym. Podciągnięte w GIMPie i sofcie iOSowym... wiem... szału może nie ma, ale lubię takie przerysowanie.

drzewa_1.png

moon99_strawberry.png

• Like 6

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3
Bino: Celestron SkyMaster Pro ED 20x80 + Benro: MACH3

Napisano
8 godzin temu, jolo napisał:

image.png.317e74fb1684f5fba09b5501f1df376c.png

Marcin - kiedy przesiadka? 🙂

Żyrafa jak malowana. 

Rozważam. A na razie maluję żyrafy 🙂 

52 minuty temu, Acidtea napisał:

Genialna ta żyrafa!

Też tak uważam!

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII