Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W ogóle nie chcemy nic więcej, bo jak wiadomo takie zdjęcia można zrobić w każdym sklepie z idealnie ciemnym niebem!

Mówiąc serio - odświeżam ten wątek, czekając na kolejne foty 🙂

• Like 2

"Spójrz ponownie na tę kropkę. To nasz dom. To my" 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hmm te meteoryty są tak wystawione publicznie i jeszcze nikt nie pokusił się o kradzież? 😉 Wygląda na to, że jesteśmy przysłowiowe "100 lat za...." 😛 Widoki zacne i ta kolonia tkaczy robi wrażenie

Napisano
1 godzinę temu, Alice napisał:

Hmm te meteoryty są tak wystawione publicznie i jeszcze nikt nie pokusił się o kradzież? 😉 Wygląda na to, że jesteśmy przysłowiowe "100 lat za...." 😛 Widoki zacne i ta kolonia tkaczy robi wrażenie

No właśnie 2 już ukradli. Reszta jest dość mocno przymocowana i nie tak łatwo z centrum miasta buchnąć ważący kilkaset kilo kamień.

SW 8'' na EQ5, kitowe okulary 25mm i 10mm, Nagler 17mm, Hyperion 5mm, barlow 2x. Kilka kolorowych filtrów. Nikon Action 10x50.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 9.09.2024 o 09:44, Energetyk napisał:

Materiał powoli dojrzewa. Jednym z DS-ów na mojej liście była galaktyka Centaurus A (NGC5128). Sklasyfikowana jako galaktyka soczewkowata lub eliptyczna z wyraźnym pasmem pyłowym zasłaniającym jądro.

Czas jaki przeznaczyłem na nią to 44x180s. Zdjęcia robione Lacertą 72/432 ED + QHY183C posadzone na Takahashi EM200 z guidingiem MGEN III. Jak na niewiele ponad 2h materiału to wydaje mi się, że fajnie wyszło. Jednak Bortle 1 robi robotę.

NGC5128Final1.thumb.jpg.57a16091de85ec618f9cdd535745081a.jpg

Miodzio!!! Zajebisty szczegół 🤩

• Like 1
  • 2 miesiące później...
Napisano

Fajna fotka, zwłaszcza że to obiekt u nas niedostępny 😥

Dla mnie tylko troszkę się wydaje nieostre w centrum jak sobie już przybliżam. Ale może to, że już rozdzielczość nie pozwala na więcej. 

Zrobiłeś postępy Paweł przez ten rok. Gratulacje. Uczcimy to na zlocie w marcu😎

Napisano
11 godzin temu, Stiopa napisał:

Fajna fotka, zwłaszcza że to obiekt u nas niedostępny 😥

Dla mnie tylko troszkę się wydaje nieostre w centrum jak sobie już przybliżam. Ale może to, że już rozdzielczość nie pozwala na więcej. 

Zrobiłeś postępy Paweł przez ten rok. Gratulacje. Uczcimy to na zlocie w marcu😎

A jak!!! Tego zlotu nie zamierzam odpuścić.

• Like 1

SW 8'' na EQ5, kitowe okulary 25mm i 10mm, Nagler 17mm, Hyperion 5mm, barlow 2x. Kilka kolorowych filtrów. Nikon Action 10x50.

Napisano
9 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

@Energetyk czym robiłeś zdjęcia z relacji (te wyżej za dnia i szersze kadry)? Zdjęcia wyróżniają się jakością 😉 

Miałem trzy puszki. Nikona Z6II, Nikona D810 mod oraz na backupie Nikona D750. Za dnia przeważnie chodził Z6II z Sigmą 24-105 f4. Używałem też Sigm Art 14mm, 28mm, 50mm, 105mm

• Like 1

Napisano

Ostatni obiekt łapany przez teleskop. Mgławica Krewetka IC 4628.

Sprzęt:
📷 Lacerta 72ED
🔭 QHY183C
⚙️ Takahashi EM200
39x180 sekund + pakiet klatek kalibracyjnych
Akwizycja: Maksim DL
Obróbka: Pixinsight, Photoshop
IC_4628_Mgawica_Krewetka.thumb.jpg.8b45bbd6b849a951848f82740473d9f6.jpg

• Like 4