Skocz do zawartości

Lipiec: Lutnia, Orzeł, Łabędź, Lisek i Strzała

Rekomendowane odpowiedzi

Chociaż jeszcze czerwiec, nie mogłem się powstrzymać przed skierowaniem teleskopu już na "lipcowe niebo"( w/g Atlas Gwiazd P. Rudź). Po trudnych obiektach w Wężu z przyjemnością oglądałem coś naprawdę spektakularnego! M27 - mgławica planetarna w Lisku.

Sprzęt: Newton 200/760+ASI2600MCP+ L-QuadEnhance+HAE29. Klatki po 30 sek.

IMG_0128.png

• Like 6

-

• 2 tygodnie później...

Cześć,

na wczorajszy wieczór zaplanowałem obserwacje EAA 6 obiektów i plan zasadniczo udało się zrealizować, choć z fotki M56 nie jestem zadowolony. Gromady kuliste muszę focić inaczej (jeszcze nie wiem jak 😉 )

Fotorelacja z obserwacji:

Lutnia: M56 i M57

Łabędź: Ameryka Północna i Pelikan, wschodni i zachodni Veil, Albireo.

Ramki po 30sek w ilościach, które widać na zrzutach ekranu. Mgławice z filtrem L-Enhance, Albireo bez filtra -pojedyncza klatka 1sek.

M56 z filtrem L-QuadEnhance

Sprzęt: Newton 200/760+ASI2600MC+HAE29. Warunki słabe, warstwa wysokich chmur i LP.

IMG_0144.png

IMG_0150.png

IMG_0160.png

IMG_0163.png

IMG_0167.png

IMG_0171.png

IMG_0176.png

• Like 4

-

Cześć,

wczoraj wystawiłem teleskop wcześniej, by się....ogrzał?! 😉

Eksperymentowałem z zestawem wyjazdowym, tj: FRA400+ASI485MC+HAE29. Po zabawie z kamerami chłodzonymi zaskoczeniem była ilość szumu generowanego przez ASI485. Fakt, że sensor miał prawie 30 *C !

Obserwowałem mgławice planetarne w Orle z filtrem dwupasmowym L-Enhance. Na tak małe obiekty ogniskowa 400mm to jednak mało no i ten szum...

Klatki po 30 sekund w ilościach widocznych na zrzutach ekranu.

Zatem: NGC6781, NGC6804, NGC6852. Ta ostatnia ma zaledwie 28" średnicy kątowej. Mniejszych (a jest ich w Orle wiele) już nie próbowałem..

NGC6781.png

NGC6804.png

NGC6852.png

• Like 4

-

Napisano (edytowane)
47 minut temu, Stiopa napisał:

Pytanie mam, obserwujesz obiekty przez kamerę i Asi Air? 😛

Kamera jest podłączona do komputerka ASIair i dalej przez WiFi łączy się z tabletem z aplikacją ASIair. To co kamera przesyła do komputerka ASIair jest obrabiane (debayering, kalibracja, stacking, etc), a wynik (LiveStack) jest aktualizowany i przesyłany przez WiFi a przez to widoczny na tablecie. Zrzuty ekranu z tabletu zamieszczam w temacie i jest to to, co widzę siedząc przy teleskopie.

Nie wiem, czy o to Ci chodziło?

Edytowane przez misiowaty
  • Like 1
  • Thanks 1

-

Dzięki kolego za obszerne wyjaśnienie 😁 Mam Asi Air i wiem co i jak. Raczej byłem ciekawy Twojej opcji obserwowania. Ja używam tylko do foto. Ale w sumie to nie jest zły pomysł zrobić sesję, żeby popatrzeć co na kadrach wychodzi przy krótkich czasach na żywo. 😉

Dzięki i pozdrawiam Stefan 

• Like 1

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Stiopa napisał:

Dzięki kolego za obszerne wyjaśnienie 😁 Mam Asi Air i wiem co i jak. Raczej byłem ciekawy Twojej opcji obserwowania. Ja używam tylko do foto. Ale w sumie to nie jest zły pomysł zrobić sesję, żeby popatrzeć co na kadrach wychodzi przy krótkich czasach na żywo. 😉

Dzięki i pozdrawiam Stefan 

Z mojego ogrodu wizualnie DSów prawie nie widać a dzięki kamerce i składaniu na żywo mogę zobaczyć więcej niż kiedyś marzyłem! Ta technika też ma ograniczenia i czasami porywam się na obiekty zbyt trudne ale to wszystko razem sprawia mi ogromną przyjemność. Kiedyś, z racji warunków, był tylko Księżyc i planety. Teraz obserwuję obiekty z katalogu NGC (te łatwiejsze 😉 ) a jest ich ... 

Pozdrawiam Michał

Edytowane przez misiowaty
  • Like 1

-