Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie tak dawno  kupiłem Dobsona 12" myślałem nad filtrem ale trochę poczytałem i najpierw lepiej kupić dobry okular. Doradzicie jaki kupić okular do Ds-ów

Napisano

MUSISZ ! To przetrawić, wierz mi po lekturze ze zrozumieniem, będziesz mądrzejszy w wiedzy astro i nie zadasz tak skonstruowanego pytania 😉 

• Like 3

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

• Panasmaras zmienił tytuł na Problem z wyborem okularu
Napisano

Dokładnie tak, jak napisał  ignisdei . Najważniejsza źrenica wyjściowa. Do różnych obiektów inna. W drugiej kolejności, według mnie, ER, czyli odległość oka od okularu. Na samym końcu pole widzenia, wg mnie min 65deg. Powiększenie jest w zasadzie dyktowane źrenicą, no chyba, że do księżyca. On jest jasny, to można szaleć z powerem, na ile nasza atmosfera pozwoli. 

Jak chcesz dobrze i szeroko z małym, mniej komfortowym ER to Explore Scientific 68/82, jak dobrze, szeroko i z dużym ER to Morpheus / Pentax i wyżej.
Możesz polować na używane Vixen LVW, bardzo wygodne szkła o dobrej korekcji, nie produkowane już.

Jak ma być tanio, to zerknij na fora, ja proponuję SvBony 68, TMB planetary, Celestron X-cel, BST, omegon, Sky-Watcher uwa, HR planetary i podobne. Pamiętaj jednak, że im mniej dasz za szkło, tym więcej kompromisów musisz zaakceptować.

Czystego nieba, poczytaj to, co ignisdei Ci wskazał. 

Napisano

40mm przy F5 to źrenica 8mm, proponowałbym jednak pozostać przy 30mm jako rozsądnym maksimum. 

• Like 1

Taurus T350 + Asterion Ecliptica Light

Napisano

Ze źrenicą w. jest tak, w dół raczej nie da, ale w  górę jest spore uzasadnienie- już tłumaczę.

Używam do 16" f4 okulatu Swan 40mm wiem, że  źrenica 10mm u 50 latka, jakim jestem to science fiction, ale taki okular daje mi pole widzenia z powerem 45x,  choć okular 25mm chwycił by u mnie taką samą ilość światła co 40tka bo moja źrenica się bardziej nie rozszerzy 😉 Ale z okularem 25 mm miał bym power 72x😑 . Dlatego dla pola widzenia można iść w górę. Trzeba mieć jednak świadomość, że tyle samo pokaże światła 25 co 40mm. Pewnym rozwiązaniem problemu są tu okulary 100 stopni o korekcji do diafragmy!  Ale są okropnie drogie- równowartość tej Synty 12" 🙂 

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Okular generujący źrenice wyjściowa rzędu 8-10mm może być użyteczny, jednak na pewno nie poleciłbym go jako pierwszy wybór. Przy 12 calach F5 najpierw zakupiłbym przyzwoite 30 - 15 - 7mm , a dopiero później w zależności czy wolimy duże powiększenia, czy duże pola 4mm lub 40mm. Ja osobiście wole duże powiększenia i 30mm używam bardzo rzadko, zwykle moim najdłuższym okularem podczas obserwacji jest 12,5mm

• Like 1

Taurus T350 + Asterion Ecliptica Light

Napisano

Jaka największa źrenica ma sens zależy też od jakości nieba które się obserwuje.
Na moim przydomowym niebie wszystko ponad 4 mm daje mleczne tło, tak że tam do f/5 to maksymalnie 20 mm.
30 mm przy domu używam tylko z filtrami wąskopasmowymi, ale wtedy aby źrenice mi się rozszerzyły z lampami w okolicy, to muszę nakryć głowę i okular ręcznikiem.

Ja też nie zaczynałbym od okularu 30 mm, a raczej od jakiegoś 15 - 20 mm, bo 30 mm w f/5 to do ciemnych i trudniejszych obiektów, od których raczej nie zaczyna się obserwacji.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54