Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jako, że to mój pierwszy post, witam się grzecznie z koleżankami i kolegami. Szukałem sposobu na montaż filtrów 1,25 cala na mojej lornetce TS 15x70, która akurat nie posiada gwintów w okularach. Dokupiłem w firmie POL-GUM Skierniewice 2 gumowe przelotki "fi30 GW31". Wkładam w to na wcisk filtry a potem całość w oryginalne gumy na okularach lornetki. Wchodzą dość ciasno, ale po nabraniu wprawy nie jest to trudne. Trzeba robić to uważnie i nie wciskać na wariata zbyt głęboko, żeby gwintem filtra (ostry) nie porysować sobie soczewki okularu lub nie zadrapać powłoki wyczernienia. Do moich oczodołów to pasuje całkiem dobrze, nic nie przeszkadza/nie uwiera w obserwacji. Może komuś się przyda.

1.  Profi adaptery 😉

ELQH0H.jpg

2. Zamontowane

pjQhVd.jpg

Edytowane przez NeXuS
  • Like 1
  • NeXuS zmienił tytuł na TS 15x70 Marine - montaż filtrów 1,25 na okularach bez gwintu
Napisano

Witam na forum!

Całkiem ciekawy pomysł. Kiedyś miałem podobny problem z dużą lornetką APM 25x100 i tak go rozwiązałem, choć pewnie w TS jest zupełnie inaczej i to pewnie nie sprawdziłoby się

ATM: montaż AZ bartonianbino-leżak do lornetek

Aculon 7x35, Geco 8x30, Bushnell Legend M 8x42, Meade Pro 10x56, Nikon Monarch 5 16x56, APM 25x100 ED,

SW 102/500, Bresser 102/1350.

Napisano

Fakt, oglądałem w tym księżyc z filtrami ND, no to jeszcze, ale do szerszych zastosowań będzie kicha. Trzeba poszukać bardziej wyrafinowanego rozwiązania, jak u Bartka.

Napisano

Jeszcze dokończę temat, jak już zacząłem. Z filtrami slim (UHC-E od Astronomik) jest lepiej. Wchodzą pod gumowy o-ring, w wycięcie okularu, więc przylegają bezpośrednio do okularu - bliżej się nie da. W tym przypadku z polem widzenia jest lepiej - wielkiej tragedii nie ma (oczywiście bez okularów korekcyjnych).

MLjaU7.jpg

Napisano

Też się bawiłem z filtrami do lornetek. Jednak w moim odczuciu zawsze bardziej przeszkadzały, niż pomagały. Nie ma to jak naturalny wygląd nieba, bez zafałszowanych barw, obciętego pola widzenia, szkiełek tuż przy oku itp.

• Like 2

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf