Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny? 

Chcesz oglądać teleskop, czy coś przez teleskop? 

A tak na serio, jakieś oczekiwania co do obserwacji? 

Jakie masz warunki do obserwacji? 

A my Tobie powiemy co i w jakim budżecie. 😁

Mówiąc fajny miałam na myśli jakiś konkretny, przez który zobaczę coś więcej niż samoloty. Nie znam się na teleskopach, dlatego pytam tutaj. Oczekiwania co do obserwacji? Chciałabym zobaczyć na maksa jak najwięcej się da 😜

Witam . Ciekawe pierwsze pytanie, to jest forum astronomiczne a nie o pieczeniu ciastek, więc tak , wszyscy znają się tu na teleskopach 😁. Zacznij od przeczytania istniejących tematów, jest tego na prawdę mnóstwo na forach, określ też swój budżet, możliwości obserwacyjne itp ......

22 minuty temu, Artur333 napisał:

Witam . Ciekawe pierwsze pytanie, to jest forum astronomiczne a nie o pieczeniu ciastek, więc tak , wszyscy znają się tu na teleskopach 😁. Zacznij od przeczytania istniejących tematów, jest tego na prawdę mnóstwo na forach, określ też swój budżet, możliwości obserwacyjne itp ......

Chęć odpowiedzi (a może pomocy 🤔) powalająca... 

Moja odp jest napisana na luzie i nie powinna być negatywnie odebrana. Po prostu to tak, jak na forum motoryzacyjnym spytała byś jaki masz kupić samochód nic o sobie nie pisząc... A istniejące tematy to ciekawa lektura która może wiele nauczyć...

Jeżeli zależy Ci na zrozumieniu: Czym jest Teleskop i jak nim obserwować Musisz się wybrać na zlot , tak się składa, że niedługo 5vwrześnia mamy nasz lot forumowy  koło Choszczna. Wybierz się choć na jedną nockę jako gość i zobacz jak to wygląda .

A n tą chwilę: Zapraszam do działu

"Mój pierwszy teleskop":. Gdyż setki ludzi wcześniej pytało o to samo i udzielono mi odpowiedzi.

Admin

https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/forum/17-pierwszy-teleskop/

• Like 2

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Godzinę temu, ignisdei napisał:

Jeżeli zależy Ci na zrozumieniu: Czym jest Teleskop i jak nim obserwować Musisz się wybrać na zlot , tak się składa, że niedługo 21 września mamy nasz lot forumowy  koło Choszczna. Wybierz się choć na jedną nockę jako gość i zobacz jak to wygląda .

A n tą chwilę: Zapraszam do działu

"Mój pierwszy teleskop":. Gdyż setki ludzi wcześniej pytało o to samo i udzielono mi odpowiedzi.

Admin

https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/forum/17-pierwszy-teleskop/

Robert chyba 5-8 wrzesień jest zlot w Zatomiu 🤪

Jako teleskop "do wszystkiego", przez który już sporo zobaczysz, proponuję:

Sky Watcher BKP 15075 EQ3-2 
To, według mnie, najbardziej uniwersalny sprzęt. 

Do tego okulary:

24mm 68deg Explore Scientific
12,5mm 78deg Baader Morpheus
6,5mm  78deg Baader Morpheus
Soczewka Barlowa Celestron X-Cel LX 2x 1,25" (do 6,5mm na księżyc).
+ dobry filtr podwójny polaryzacyjny 1,25" lub dobry komplet filtrów ND (też do księżyca)

Masz sprzęt na lata obserwacji.

Edytowane przez andy_2000

Myślę, że "nieprzesadzona cena" o jakiej pisze autor wątku mocno odbiega od ceny powyższego zestawu. Dobrze byłoby gdyby @MartaKarolina podała chociaż zakres cenowy o jakim myśli ale coś czuję, że więcej nie napisze 🙂

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

micropoint Domyślam się, ale optyka kosztuje. I tak podałem opcję minimum, żeby oczy cieszyły się z widoków ale portfel pozostał. Skoro ludzie są w stanie wydać 10k PLN na tydzień moczenia pleców w "allinclusive" albo nawet u nas nad morzem, to zakup sprzętu, który posłuży lata jest rozsądnym wyborem. Zresztą kupując dobre szkła można je łatwo odsprzedać, część pieniędzy się w razie co zwróci. Tydzień "allinclusive" minie jak sen złoty i  nic nie zostanie. Kwestia priorytetów i świadomej inwestycji w hobby. Mamy tak mało dni na obserwację, że szkoda męczyć oczy słabą optyką, nic przy tym nie widząc. "Życie jest za krótkie, żeby pić marne wino" jak to w tej piosence leciało. 

14 godzin temu, Stiopa napisał:

Robert chyba 5-8 wrzesień jest zlot w Zatomiu 🤪

Naturalnie coś mi się popieprzyło dzisiaj, dzięki za czujność poprawione. 😀

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

10 godzin temu, andy_2000 napisał:

Jako teleskop "do wszystkiego", przez który już sporo zobaczysz, proponuję:

Sky Watcher BKP 15075 EQ3-2 
To, według mnie, najbardziej uniwersalny sprzęt. 

Do tego okulary:

24mm 68deg Explore Scientific
12,5mm 78deg Baader Morpheus
6,5mm  78deg Baader Morpheus
Soczewka Barlowa Celestron X-Cel LX 2x 1,25" (do 6,5mm na księżyc).
+ dobry filtr podwójny polaryzacyjny 1,25" lub dobry komplet filtrów ND (też do księżyca)

Masz sprzęt na lata obserwacji.

Dziękuję :) właśnie o konkretny przykład mi chodziło, żebym miała się czego zaczepić, z czym porównywać to co już mam na oku. Jeśli chodzi o zakres cenowy, to właśnie tak do 2k, ale to takie plus minus... zapytam jeszcze, można zdjęcia tym robić? 

Jeżeli posiadasz już lustrzankę, to można ją podpiąć za pomocą adaptera do wyciągu teleskopu . Tylko do wspomnianego montażu EQ3-2 trzeba by dokupić silnik w jednej osi i można już robić kilku sekundowe ekspozycje , spektakularne zdjęcia po obróbce to nie będą, ale na początek daje radę 

26 minut temu, Artur333 napisał:

https://astromaniak.pl/viewtopic.php?f=4&t=20659

Możesz np przejrzeć ten temat, tylko zwróć uwagę, że tylko niektóre zdjęcia są robione takim Newtonem jak z linku wyżej na EQ3-2 

31 minut temu, Artur333 napisał:

Jeżeli posiadasz już lustrzankę, to można ją podpiąć za pomocą adaptera do wyciągu teleskopu . Tylko do wspomnianego montażu EQ3-2 trzeba by dokupić silnik w jednej osi i można już robić kilku sekundowe ekspozycje , spektakularne zdjęcia po obróbce to nie będą, ale na początek daje radę 

Yhyym... no ok, dzięki 

Jak nabierzesz ciutkę doświadczenia to zrozumiesz czemu Twoje otwarcie " Chcę kupić teleskop do wszystkiego" nie wywołało spodziewanej reakcji . Bo aby odpowiedzieć na Twoje pytanie potrzebnych jest trochę informacji, których nie podałaś tylko oburzyłaś się że nikt nie chce konkretnie odpowiedzieć.

W sumie na te parę pytań mogłabyś odpowiedzieć i teraz: - czy będziesz obserwować w mieście czy poza, czy dysponujesz środkiem transportu do teleskopu, czy masz balkon.... nie ma teleskopów " do wszystkiego" . Planety ( jeśli nie chcesz oglądać kropek tylko tarczki) to duże apertury ( lustra) i duże powiększenia, Słońce - zupełnie inny sprzęt, mgławice i galaktyki w ogóle wizualnie ciężko dostępne i zupełnie nie przypominające tych ze zdjęć. Astrofotografia planetarna i obiektów nieba głębokiego ( galaktyk i mgławic) to w praktyce dwie osobne sprzętowo dziedziny.

W dniu 10.07.2024 o 01:13, MartaKarolina napisał:

Mówiąc fajny miałam na myśli jakiś konkretny, przez który zobaczę coś więcej niż samoloty. Nie znam się na teleskopach, dlatego pytam tutaj. Oczekiwania co do obserwacji? Chciałabym zobaczyć na maksa jak najwięcej się da 😜

Co w zasadzie chciałbyś obserwować i co znaczy na maksa ? 
Poświęciłaś z 10 min na poczytanie? Wiesz, że to później jeszcze trzeba umieć obsłużyć. 

2 godziny temu, Mumia napisał:

Co w zasadzie chciałbyś obserwować i co znaczy na maksa ? 
Poświęciłaś z 10 min na poczytanie? Wiesz, że to później jeszcze trzeba umieć obsłużyć. 

No właśnie im bardziej się zagłębiam w temat, to zadaje sobie pytanie czy wykorzystam możliwości sprzętu z moimi umiejętnościami obsługi... 

3 godziny temu, wessel napisał:

Jak nabierzesz ciutkę doświadczenia to zrozumiesz czemu Twoje otwarcie " Chcę kupić teleskop do wszystkiego" nie wywołało spodziewanej reakcji . Bo aby odpowiedzieć na Twoje pytanie potrzebnych jest trochę informacji, których nie podałaś tylko oburzyłaś się że nikt nie chce konkretnie odpowiedzieć.

W sumie na te parę pytań mogłabyś odpowiedzieć i teraz: - czy będziesz obserwować w mieście czy poza, czy dysponujesz środkiem transportu do teleskopu, czy masz balkon.... nie ma teleskopów " do wszystkiego" . Planety ( jeśli nie chcesz oglądać kropek tylko tarczki) to duże apertury ( lustra) i duże powiększenia, Słońce - zupełnie inny sprzęt, mgławice i galaktyki w ogóle wizualnie ciężko dostępne i zupełnie nie przypominające tych ze zdjęć. Astrofotografia planetarna i obiektów nieba głębokiego ( galaktyk i mgławic) to w praktyce dwie osobne sprzętowo dziedziny.

Na razie obserwacja na balkonie w mieście. Tak się zapaliłam do pomysłu, że z wielu rzeczy nie zdawałam sobie sprawy. Chciałam na jednym sprzęcie za parę groszy zobaczyć wszystko, a gdzie jeszcze obsługa sprzętu, to też nie będzie łatwe. 

1 minutę temu, MartaKarolina napisał:

Na razie obserwacja na balkonie w mieście. Tak się zapaliłam do pomysłu, że z wielu rzeczy nie zdawałam sobie sprawy. Chciałam na jednym sprzęcie za parę groszy zobaczyć wszystko, a gdzie jeszcze obsługa sprzętu, to też nie będzie łatwe. 

Nie demonizujmy znowu tak tej obsługi , ogarniesz to , skoro balkon w miescie to cele obserwacyjne mocno zawęzają się do tzw. US czyli Księżyca Słońca i planet , mozna uskuteczniać wprawdzie co jaśniejsze DS-y czy posiłkować się filtrami , ale to narazie bym zostawił , skoro wiemy wreszcie ,że balkon w mieście to dopytajmy teraz czy jest w zanadrzu środek transportu (auto) by wyjechać w ciemne miejsce poza miasto obserwować DS ? jesli tak to  z jakiego piętra trzeba by znosić sprzet do auta ? Aha no i na jaki kierunek geo "patrzy balkon "?  jak szeroki jest balkon ?

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Tylko Panowie z dystansem, żeby Pani zaraz nie stwierdziła, że porywa się z motyką na księżyc i odechce się jej wszystkiego. Musimy zachęcać do pięknego hobby a nie zniechęcać. Niestety dzisiaj inaczej się do tego podchodzi. Dzisiaj w dobie internetu chcemy mieć wszystko podane od razu. 

Ignis dobrze zasugerował, żeby zajechać na zlot lub umówić się z kimś, aby zobaczyć na żywo co i jak. 

Ja dopiero właśnie na zlocie zobaczyłem czego naprawdę chcę i jak to wygląda... 

Póki co, jeśli balkon duży, polecam Newtona na dobsonie taki 8" to uniwersalny rozmiar na początek. 

21 minut temu, Koszy89 napisał:

Nie demonizujmy znowu tak tej obsługi , ogarniesz to , skoro balkon w miescie to cele obserwacyjne mocno zawęzają się do tzw. US czyli Księżyca Słońca i planet , mozna uskuteczniać wprawdzie co jaśniejsze DS-y czy posiłkować się filtrami , ale to narazie bym zostawił , skoro wiemy wreszcie ,że balkon w mieście to dopytajmy teraz czy jest w zanadrzu środek transportu (auto) by wyjechać w ciemne miejsce poza miasto obserwować DS ? jesli tak to  z jakiego piętra trzeba by znosić sprzet do auta ? Aha no i na jaki kierunek geo "patrzy balkon "?  jak szeroki jest balkon ?

Środek transportu jest.  Mieszkanie jest na pierwszym piętrze, balkon niewielki, bo metr szerokości, ale (nie wiem czy głupio nie zabrzmie) mogę otworzyć podwójne drzwi balkonowe 🤔. Balkon wychodzi na północny zachód.

Czyli położenie balkonu mało korzystne. Planety będą już nisko. 

Sam balkon malutki na Newtona. Otwieranie drzwi balkonowych mija się z celem dlatego, że ciepłe powietrze będzie mieszać się z zimnym i powstanie tzw pływający obraz, który znacznie popsuje jakość i ostrość. A dwa w zimę np trochę słabo otwierać balkon w nocy😬

39 minut temu, Stiopa napisał:

Czyli położenie balkonu mało korzystne. Planety będą już nisko. 

Sam balkon malutki na Newtona. Otwieranie drzwi balkonowych mija się z celem dlatego, że ciepłe powietrze będzie mieszać się z zimnym i powstanie tzw pływający obraz, który znacznie popsuje jakość i ostrość. A dwa w zimę np trochę słabo otwierać balkon w nocy😬

A co to znaczy nisko? To źle?

3 minuty temu, MartaKarolina napisał:

Środek transportu jest.  Mieszkanie jest na pierwszym piętrze, balkon niewielki, bo metr szerokości, ale (nie wiem czy głupio nie zabrzmie) mogę otworzyć podwójne drzwi balkonowe 🤔. Balkon wychodzi na północny zachód.

No to jak północny zachód to kiepsko niestety , pozostaje obserwować z przed bloku , pobliskiej polanki etc , obiekty US obserwujemy przede wszytkm  na południowym niebie .

A o to moja subiektywna lista sprzętu na poczatek z krótkim komentarzem  :

1. GSO 8 Dob , teleskop Newtona na montazu Dobsona , niekwestionowany król stosunku ceny do mozliwosci obserwacyjnych , sprzęt uniwersalny , planety ksiezyc mgławice galktyki , samoloty ,  nie bez powodu jeden z najczesciej wybieranych telekopów na poczatek .

głowne plusy : duza srednica lustra pozwalająca zobaczyc juz sporo DS, tani a stabilny montaż , intuicyjne naprowadzenie i podązanie za obiektem poprzez sterowanie ręczne , światłosiła F6 mniej wymagająca dla okularów niz F5 tzn mozna kupić tansze

głowne  minusy : waga i gabaryty w szczególnosci dla kobiet , bez urazy  , to  nie sprzet na balkon , chyba ,że duży , brak możliwosci łatwego i taniego  zmotoryzowania montażu 

cena uzywanego z podstawowym wyposazeniem 1300-1700 

2.  MAK 127  na montazu eq3.2  król małych balkonów , zgrabny kompaktowy sprzęt do obserwacji zdecydowanie ukierunkowanych na US , światosiła F12 nie wymagająca dla okularów, wytarczą dobre ploose np seria vixen NPL ; ciekawe obserwacje DS również sa mozliwe jednak z pewnymi ograniczeniami  wynikającymi z nie mozliwosci uzsykania duzych żrenic wyjsciowych i duzego pola widzenia , apertura oczywiscie również mocno skromniejsza niż GSO 8 , ale może sporo,  montaż łatwo i tanio mozna wyposażyć w napęd wtedy obserwowany obiekt pozostaje w centrum pola widzenia co bardzo podnosi wydajność obserwacji planetranych , bez napędu prowadzenie odbywa się ręcznie pokrętłem i również jest  wygodne ze wzgledu na to że  krecimy jedną gałką .

uzywany zestaw to 1700-2000

3. Newton 150/750 na montazu az4 lub eq3.2, uniwersalność jak w przypadku 1 pozycji jednak z pewnymi róznicami ,  mniejsza apertura choć wciąż spora jak na początek , swiatłosiła F5 wymaga wiecej od okularów niż F6 , dostajemy za to znacznie krótszą  i lżejszą tubę , idąc w kierunku uniwersalności wieszamy go na montazu AZ4(sterowanie reczne góra dół prawo lewo, brak mozliwoisci dodania napędu ) , a nastawiająć się bardziej na planety i księżyc na opisanym wyzej EQ3.2

uzywane na eq3.2 mozna kupic juz za około 1200-1400, na az4 powinno byc ciut taniej 

4. SW 90/900 jedna z moich ulubionych propozycji dla osób które nie bardzo więdzą czego chcą , mniej zorientowanych , nie pewnych tego czy to hobby ich wciągnie , sprzet by wydać niewiele i się przekonac , pozwoli z satyfakcją oglądać przedewszytkim US , oraz  mimo skromnej apertury z powodzeniem pozwoli zaobserwowac wiele jasnych DS , najczesciej spotkamy go na montazu AZ3 , jest to opcja najtansza , nie pozbawiona wad , ale jak najbardziej uzyteczna , sprzedawany również dość czesto na montażu eq3.2 , wybór montazu AZ czy EQ wg info z podpuntu 3ego.

ceny uzywek z podstawowym wyposazeniem od 500 zł na montazu AZ3 do około 900 zł na eq3,2 .

• Like 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

7 minut temu, Koszy89 napisał:

No to jak północny zachód to kiepsko niestety , pozostaje obserwować z przed bloku , pobliskiej polanki etc , obiekty US obserwujemy przede wszytkm  na południowym niebie .

A o to moja subiektywna lista sprzętu na poczatek z krótkim komentarzem  :

1. GSO 8 Dob , teleskop Newtona na montazu Dobsona , niekwestionowany król stosunku ceny do mozliwosci obserwacyjnych , sprzęt uniwersalny , planety ksiezyc mgławice galktyki , samoloty ,  nie bez powodu jeden z najczesciej wybieranych telekopów na poczatek .

głowne plusy : duza srednica lustra pozwalająca zobaczyc juz sporo DS, tani a stabilny montaż , intuicyjne naprowadzenie i podązanie za obiektem poprzez sterowanie ręczne , światłosiła F6 mniej wymagająca dla okularów niz F5 tzn mozna kupić tansze

głowne  minusy : waga i gabaryty w szczególnosci dla kobiet , bez urazy  , to  nie sprzet na balkon , chyba ,że duży , brak możliwosci łatwego i taniego  zmotoryzowania montażu 

cena uzywanego z podstawowym wyposazeniem 1300-1700 

2.  MAK 127  na montazu eq3.2  król małych balkonów , zgrabny kompaktowy sprzęt do obserwacji zdecydowanie ukierunkowanych na US , światosiła F12 nie wymagająca dla okularów, wytarczą dobre ploose np seria vixen NPL ; ciekawe obserwacje DS również sa mozliwe jednak z pewnymi ograniczeniami  wynikającymi z nie mozliwosci uzsykania duzych żrenic wyjsciowych i duzego pola widzenia , apertura oczywiscie również mocno skromniejsza niż GSO 8 , ale może sporo,  montaż łatwo i tanio mozna wyposażyć w napęd wtedy obserwowany obiekt pozostaje w centrum pola widzenia co bardzo podnosi wydajność obserwacji planetranych , bez napędu prowadzenie odbywa się ręcznie pokrętłem i również jest  wygodne ze wzgledu na to że  krecimy jedną gałką .

uzywany zestaw to 1700-2000

3. Newton 150/750 na montazu az4 lub eq3.2, uniwersalność jak w przypadku 1 pozycji jednak z pewnymi róznicami ,  mniejsza apertura choć wciąż spora jak na początek , swiatłosiła F5 wymaga wiecej od okularów niż F6 , dostajemy za to znacznie krótszą  i lżejszą tubę , idąc w kierunku uniwersalności wieszamy go na montazu AZ4(sterowanie reczne góra dół prawo lewo, brak mozliwoisci dodania napędu ) , a nastawiająć się bardziej na planety i księżyc na opisanym wyzej EQ3.2

uzywane na eq3.2 mozna kupic juz za około 1200-1400, na az4 powinno byc ciut taniej 

4. SW 90/900 jedna z moich ulubionych propozycji dla osób które nie bardzo więdzą czego chcą , mniej zorientowanych , nie pewnych tego czy to hobby ich wciągnie , sprzet by wydać niewiele i się przekonac , pozwoli z satyfakcją oglądać przedewszytkim US , oraz  mimo skromnej apertury z powodzeniem pozwoli zaobserwowac wiele jasnych DS , najczesciej spotkamy go na montazu AZ3 , jest to opcja najtansza , nie pozbawiona wad , ale jak najbardziej uzyteczna , sprzedawany również dość czesto na montażu eq3.2 , wybór montazu AZ czy EQ wg info z podpuntu 3ego.

ceny uzywek z podstawowym wyposazeniem od 500 zł na montazu AZ3 do około 900 zł na eq3,2 .

GSO 8 Dob, czy mówimy o tym:

https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/optyka/teleskopy/teleskop-sky-watcher-synta-sk-dobson-8-pyrex

?

2 minuty temu, MartaKarolina napisał:

I serio będzie za duży na balkon? Nie wydaje się. 

pamietaj ,że nie chodzi tylko o to by go tam postawic ale i nim obserwowac poza tym jak juz wyzej była mowa , masz balkon na pn zach , po co się pchać na balkon z dobsonem w miescie skoro nie widac z niego planet i księzyca a DS-y z miasta sa "słabe ".

zadanie dla Ciebie, wpisz w wyszykiwarkę stellarium web , odszukaj Jowisz Saturn Ksieżc , przyjrzyj sie jaką wedrówkę po niebie wykonują te obiekty gdy sa widoczne , mozesz w datowniku przeskoczyć juz na sierpien /wrzesień , gdyz obecnie planety wschodzą pózno 

Spróbuję pomóc...