Skocz do zawartości

Foto samsungiem S23ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Proszę o poradę...

Zachwyca mnie astrofotografia ale wyłącznie amatorsko. Lubię patrzeć w niebo przez naszego 8" DO-GSO (choć dziś chciałabym juz czegos "mocniejszego"). Mam dobry aparat w komórce (Samsung Galaxy s23 ultra) i dobry 3 osiowy adapter Celestron NexYZ.  Najfotogeniczniejszy jest oczywiście pan księżyc przez 9mm Celestron X-cel lx . Wczoraj próbowałam złapać Saturna i bez problemu mi się to udawało przez teleskop. Wiadomo, że nie był wielki i nawet nie widziałam przerwy Cassiniego, ale był piękny złoty, mocno świecił i widać było 2-3 księżyce. Niestety przy pomocy adaptera i komórki nijak nie mogłam go złapać. Jedyne co mi się udało, to wideo z ręki przez obiektyw i potem zrzuty ekranu 🫣

Wszystkie moje fotki są dla mnie i ewentualnie dla pochwalenia się w swoim środowisku. Wiem, że cudów nie wyczaruję, bo nawet nie umiem zrobić prawidłowych ustawień, robię to intuicyjnie. Nic nie mówią mi fachowe nazwy ani astro ani fotograficzne 🤭 ale może doradzicie jak złapać obiekty mniejsze niż księżyc i jowisz? Tak bym chciała ujrzeć jeszcze jakieś DSy ale to chyba za słaby teleskop... Mam jeszcze Morfeusza, ale jak do tej pory, to najlepiej sprawuje się ten Celestron. Nie znam sie tez na fachowej obróbce zdjęć.  Może znacie jakiś prosty program do tego? Poniżej wstawię kilka fotek

20240517_214825.thumb.jpg.4e48f7e91e95e8a2e80be68e65899300.jpg20240517_214825.thumb.jpg.4e48f7e91e95e8a2e80be68e65899300.jpg20240517_214126.thumb.jpg.84194a70f64cfe0a5839546350bf878b.jpg20240517_213958.thumb.jpg.0f6235c058c65fc23a5b85ce27838079.jpgScreenshot_20240518_082044_Gallery.thumb.jpg.5038a28347d119f84fc11f84cf3934b6.jpgScreenshot_20240517_230054_Gallery_remastered.thumb.jpg.a4cc319f8056ab0f16066f999f3010c0.jpg20240517_223246.thumb.jpg.935e7a6fca27010477fd2ae28a398579.jpg20240517_223157.thumb.jpg.0d2b89c848dbd094cfc883c12d993871.jpg20240714_161749.thumb.jpg.6ad83a2d671b616e94183f504876d8d6.jpg20240714_161611.thumb.jpg.7d237387e8603df8e8a46900a1d43ac8.jpgScreenshot_20240714_015502_Gallery.thumb.jpg.0e15b5f29d334693d666cede8962dfe2.jpgScreenshot_20240714_024056_Gallery.thumb.jpg.b1d80bf4ebaa566195dbeef8d4da172d.jpgScreenshot_20240714_015542_Gallery.thumb.jpg.71fc75cc559cb73487836e550cba2602.jpg

20240517_223604.jpg

Screenshot_20240714_024132_Gallery.jpg

Edytowane przez joko

Twój teleskop nie jest przeznaczony do astrofotografii. I dalej - zdjęcia robione nawet najlepszym telefonem przez okular nigdy nie będą wyglądały jak te, które widzisz w sieci, a które są po prostu robione przy pomocy dedykowanego do astrofoto sprzętu. Tutaj nawet programy graficzne niewiele pomogą. 

Nie mogę otworzyć co prawda plików wideo, które przesłałaś, ale to mi wygląda na złe ustawienie ostrości w teleskopie - spróbuj powalczyć po prostu z "pokrętłem". I stań w oddali od źródeł światła (lampy, domy). 

Co do DS-ów - na pewno chcesz je, jak napisałaś, "ujrzeć"? Czy tu chodzi o to, by je złapać na zdjęciu? 

• Like 2

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

3 godziny temu, wessel napisał:

To co widać na zdjęciach - oprócz Księżyca i Saturna - to przecież wyłącznie obraz rozogniskowanej gwiazdy lub planety ....

To prawda, ale mnie zachwyciły te właśnie gwiazdki, bo nie sądziłam, że mają takie cudowne kształty... Patrzę na nie mą artystyczną, babską duszą i napatrzeć się nie mogę. Nie każdy musi na to wszystko patrzeć naukowo i na poważnie 😉 Dla mnie to wszystko, to niebo, ten kosmos jest ŁAŁ nawet, jeśli ktoś inny widzi inaczej 😊

12 godzin temu, Czadras napisał:

Twój teleskop nie jest przeznaczony do astrofotografii. I dalej - zdjęcia robione nawet najlepszym telefonem przez okular nigdy nie będą wyglądały jak te, które widzisz w sieci, a które są po prostu robione przy pomocy dedykowanego do astrofoto sprzętu. Tutaj nawet programy graficzne niewiele pomogą. 

Nie mogę otworzyć co prawda plików wideo, które przesłałaś, ale to mi wygląda na złe ustawienie ostrości w teleskopie - spróbuj powalczyć po prostu z "pokrętłem". I stań w oddali od źródeł światła (lampy, domy). 

Co do DS-ów - na pewno chcesz je, jak napisałaś, "ujrzeć"? Czy tu chodzi o to, by je złapać na zdjęciu? 

Pliki wideo nie chcą mi się załadować 😒

2 godziny temu, joko napisał:

To prawda, ale mnie zachwyciły te właśnie gwiazdki, bo nie sądziłam, że mają takie cudowne kształty... Patrzę na nie mą artystyczną, babską duszą i napatrzeć się nie mogę. Nie każdy musi na to wszystko patrzeć naukowo i na poważnie 😉 Dla mnie to wszystko, to niebo, ten kosmos jest ŁAŁ nawet, jeśli ktoś inny widzi inaczej 😊

No właśnie. Traktuj to wyłącznie jako wizje artystyczną bo astrofotografia opiera się jednak na pewnej technicznej poprawności zdjęć. Nie jest to obraz gwiazdy tylko artefaktów wygenerowanych przez optykę teleskopu.

Czy szum fal morskich jest muzyką? Jest dźwiękiem - przyjemnym lub nużącym ale tylko dźwiękiem.

• Like 1

3 godziny temu, joko napisał:

Te "gwiazdy" (podejrzewam, że chodzi jednak o Jowisza i Saturna, albo wyłącznie Saturna) nie mają takich kształtów. Rozumiem, że w sztuce błędy czasami tworzą nowe wizje artystyczne, ale to trochę tak, jakbyś zachwycała się paprochem w oku, który przesłonił Ci widok na Mount Everest:) W kosmosie warto szukać czegoś obiektywnego, czegoś, co rzeczywiście istnieje - Saturn, choć w tym teleskopie relatywnie mały, jest sam w sobie przepiękny, piękniejszy niż te rozogniskowane bazgroły. 

Ale jeśli już koniecznie chcesz pójść w tym kierunku - spróbuj popatrzeć na Saturna w pobliżu lampy albo złapać go nad jakąś łuną. Będzie przypominał "tęczowe UFO". Tylko później proponuję jednak popracować z "pokrętłem", żebyś zobaczyła, jak się sprawy faktycznie mają:)

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

2 godziny temu, Czadras napisał:

Te "gwiazdy" (podejrzewam, że chodzi jednak o Jowisza i Saturna, albo wyłącznie Saturna) nie mają takich kształtów. Rozumiem, że w sztuce błędy czasami tworzą nowe wizje artystyczne, ale to trochę tak, jakbyś zachwycała się paprochem w oku, który przesłonił Ci widok na Mount Everest:) W kosmosie warto szukać czegoś obiektywnego, czegoś, co rzeczywiście istnieje - Saturn, choć w tym teleskopie relatywnie mały, jest sam w sobie przepiękny, piękniejszy niż te rozogniskowane bazgroły. 

Ale jeśli już koniecznie chcesz pójść w tym kierunku - spróbuj popatrzeć na Saturna w pobliżu lampy albo złapać go nad jakąś łuną. Będzie przypominał "tęczowe UFO". Tylko później proponuję jednak popracować z "pokrętłem", żebyś zobaczyła, jak się sprawy faktycznie mają:)

Saturna w okularze teleskopu widzę bardzo wyraźnie, choć szkoda, że nie większego. Jowisza, bez problemu, choć też fajnie by było zobaczyć więcej szczegółów. Jestem zwykłym amatorem i dla relaksu, z ciekawości  i zauroczenia patrzę przez teleskop. Te fotki też robię amatorsko dla siebie. Pewnie, chciałoby się mieć lepszy sprzęt i wiedzę, ale.... 😬

Wszystkie te zdjęcia (nawet większość ujęć Księżyca) mają mniejszy lub większy problem z ostrością. 

Jeśli w tym Samsungu da się wyłączyć automatyczne ustawianie choćby czasu naświetlenia i ustawienie ręczne - efekty mogą być lepsze, bo przy ciemnym niebie automatyka ustawia za długie czasy i ujęcia są prześwietlone. 

Jeśli chciałabyś porządnie ustawić ostrość to warto spróbować maski Bachtinova (coś takiego: https://teleskopy.pl/Maska-Bahtinova-195-240-mm-(Artesky,-SKU--BATHINOV-195240)-teleskopy-6830.html tylko należy zwrócić uwagę, aby miała właściwą średnicę dla twojego teleskopu). Takie narzędzie bardzo ułatwia poprawne ustawienie ostrości.