Skocz do zawartości

Rozmazane zdjecia i nagrania Saturna przez teleskop

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry mam pewien problem z Astrofotografia przy uzyciu mojego sprzetu nie do konca wiem w czym lezy przyczyna. Niestety moje zdjecia ostateczne po obrobce i filmiki surowe z kamerki podpietej do teleskopu sa rozmazane i psuje to efekt koncowy zdjecia jak mozna to naprawic lub edytowac w photoshopie czy przy obrobce/stacku zeby zdjecia byly ostrzejsze? Jesli jest ktos kto moze w jakis sposob pomoc mi to naprawic lub nakierowac co zrobic zeby tak sie nie dzial na przyszlosc bede wdzieczny.

ZDJECIE SATURNA PO OBROBCE I PODGLAD SUROWEJ KLATKI PRZED STACKIEM: https://megawrzuta.pl/filesgroup/c9e21bfaec9abe72bba97cb2f7a30990.html
Sprzet: ZWO ASI 678MC, Teleskop: Zoomin 150/1400 Newton.

Jeśli Twój teleskop nazywa się "Zoomion", to jego długość jest zdecydowanie krótsza niż deklarowana ogniskowa 1400 mm, i niestety ma wbudowanego Barlowa. Barlow ma pewnie krotność z dwa, a to znaczy, że prawdziwa ogniskowa to jakieś 700 mm, a światłosiła ~ f/4.7. Znam tylko jeden Barlow, który na pewno dobrze działa w takiej światłosile, ale on kosztuje (parę razy) więcej niż ten teleskop z montażem, więc zgaduję, że ten w teleskopie może pogarszać obraz.

A obraz przed Barlowem też nie jest za fajny, bo jak czytam ten teleskop ze światłosiłą poniżej f/5 ma lustro sferyczne, a powinien mieć paraboliczne.

Jeśli na dodatek ten teleskop nie daje się kolimować (czy w instrukcji jest coś o kolimacji ?), to na pewno nie nadaje się on do obserwacji czy astrofotografii planet. Może spróbuj wycelować w Księzyc, bo to jest najłatwiejszy obiekt, i w ten soosób zobaczysz, czy ten teseskop w ogóle się do czegoś nadaje.

Nie obserwuj i nie rób zdjęć przez okno, i przed użyciem zostaw teleskop na zewnątrz przynajmniej z godzinę, aby temperatura jego luster wyrównała się z otoczeniem.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

15 godzin temu, Mareg napisał:

Jeśli Twój teleskop nazywa się "Zoomion", to jego długość jest zdecydowanie krótsza niż deklarowana ogniskowa 1400 mm, i niestety ma wbudowanego Barlowa. Barlow ma pewnie krotność z dwa, a to znaczy, że prawdziwa ogniskowa to jakieś 700 mm, a światłosiła ~ f/4.7. Znam tylko jeden Barlow, który na pewno dobrze działa w takiej światłosile, ale on kosztuje (parę razy) więcej niż ten teleskop z montażem, więc zgaduję, że ten w teleskopie może pogarszać obraz.

A obraz przed Barlowem też nie jest za fajny, bo jak czytam ten teleskop ze światłosiłą poniżej f/5 ma lustro sferyczne, a powinien mieć paraboliczne.

Jeśli na dodatek ten teleskop nie daje się kolimować (czy w instrukcji jest coś o kolimacji ?), to na pewno nie nadaje się on do obserwacji czy astrofotografii planet. Może spróbuj wycelować w Księzyc, bo to jest najłatwiejszy obiekt, i w ten soosób zobaczysz, czy ten teseskop w ogóle się do czegoś nadaje.

Nie obserwuj i nie rób zdjęć przez okno, i przed użyciem zostaw teleskop na zewnątrz przynajmniej z godzinę, aby temperatura jego luster wyrównała się z otoczeniem.

Tak moj teleskop to zooomin i wczoraj rzeczywiscie patrzylem i ma wpudowanego barlowa, w obserwacji wizualnej daje naprawde ladne efekty na ksiezycu widac wszistkie kratery bardzo ostro tylko jak uzywam kamerki to ta jakosc jest taka sobie, istenieje jakas mozliwosc wyjecia tego barlowa ale po wyjeciu go jak nacelowalem na jakis dom z daleka w miare to obraz jest rozmazany i widze tylko kolor dachu czerwony. Z ta soczewka barlowa zamontowana dzialalo normalnie.

Teleskop zawsze przed obserwacja zostawiam na 1/2h na zewnatrz i zdjecia robie zawsze na zewnatrz nigdy przez okno.

Jak tuba jest przewidziana z Barlowem, to bez niego Ci teleskop raczej nie wyostrzy.

Jak wizualnie jest OK, to zacznij od fotek Księżyca jak będzie wysoko nad horyzontem, bo Saturn to trudny obiekt.

Poczytaj też o teście gwiazdowym i spróbuj tak sprawdzić swój teleskop.

A kolimacja, czy jest w ogóle możliwa, a jak tak, to czy robiłeś ?

Bez kolimacji rokowania na przyzwoite zdjęcia Saturna są raczej słabe. Jest tu wątek o Saturnie, popatrz czym go ludzie robią i jak wychodzi. Na sąsiednim forum będzie więcej jego zdjęć.

Edytowane przez Mareg

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Kamerka ostrzy w innym punkcie niż oko.

Jeśli ustawiasz ostrość wizualnie, a potem wstawiasz kamerę, to rozmaz murowany.

Ostrość kamerki najlepiej ustawić maską Bachtinova. Pstrykasz fotkę w miarę jasnej gwiazdy o patrzysz jak układają się linie. Poprawiasz, pstrykasz kolejną fotkę i tak do skutku.

Opis ostrzenia maską znajdziesz np. tutaj:

https://astronomiaamatorska.blogspot.com/2011/12/ustawianie-ostrosci-maska-bahtinova-z.html?m=1

2 godziny temu, piotrfie napisał:

Kamerka ostrzy w innym punkcie niż oko.

Jeśli ustawiasz ostrość wizualnie, a potem wstawiasz kamerę, to rozmaz murowany.

Ostrość kamerki najlepiej ustawić maską Bachtinova. Pstrykasz fotkę w miarę jasnej gwiazdy o patrzysz jak układają się linie. Poprawiasz, pstrykasz kolejną fotkę i tak do skutku.

Opis ostrzenia maską znajdziesz np. tutaj:

https://astronomiaamatorska.blogspot.com/2011/12/ustawianie-ostrosci-maska-bahtinova-z.html?m=1

Tak wiem wszystko ustawialem osobno po podpieciu kamerki i uzywam maski bahtinova.

4 godziny temu, Mareg napisał:

Jak tuba jest przewidziana z Barlowem, to bez niego Ci teleskop raczej nie wyostrzy.

Jak wizualnie jest OK, to zacznij od fotek Księżyca jak będzie wysoko nad horyzontem, bo Saturn to trudny obiekt.

Poczytaj też o teście gwiazdowym i spróbuj tak sprawdzić swój teleskop.

A kolimacja, czy jest w ogóle możliwa, a jak tak, to czy robiłeś ?

Bez kolimacji rokowania na przyzwoite zdjęcia Saturna są raczej słabe. Jest tu wątek o Saturnie, popatrz czym go ludzie robią i jak wychodzi. Na sąsiednim forum będzie więcej jego zdjęć.

Mam Ladne fotki ksiezyca a raczej jego wycinki bo calosci mi nie obejmie kamera kratery wychodza dosc ladnie.

Poczytam i doinformuje sie o tym tescie gwiazdowym.

Kolimacja jest mozliwa ale nie mam zadnych narzedzi do skolimowania teleskopu ale wydaj mi sie ze jest dobrze ustawiony.

Gdyby kolimacja byla nie ustawiona w teleskopie to raczej na wizualce juz bym widzial ze obraz jest rozmyty czy cos a byl bardzo ostry. Jak wczoraj patrzylem. Lustro glowne tez czyscilem wczoraj dokladnie wiec to tez nie jest wina lustra.