Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie do doświadczonych w obróbce DS w Sirilu: robiąc foty gromad kulistych Canonem i potem obrabiając w Sirilu zauważyłem, że zaczął mi robić paskudne tło. Używam do stackowania skryptu OSC_Preprocessing, na początku jak robiłem foty parę miesięcy temu to stack w trybie AutoStretch wyglądał tak jak poniżej, szum tła był nieregularny:

siril_stack_1_1.thumb.jpg.d051653adcc7f4bd029f953f24b7f2ce.jpg

Później po dalszej obróbce i denoise w GraXpercie jakoś to w miarę wychodziło, na moje potrzeby wystarczająco dobrze.

Im cieplej tym te stacki wychodzą gorzej, poniżej z ostatniej wczorajszej sesji drugie podejście do M13, szum tła wygląda tak, krechy w jednym kierunku zamiast nieregularności:

siril_stack_2_1.thumb.jpg.31b00a3c043e88e5bb2ec3c107815675.jpg

Później nawet denoise w GraXpercie nie daje z tym rady, widać słabe rozmazane smugi w tle. Jest sens próbować ręcznego stackowania z różnymi ustawieniami zamiast skryptu żeby temu zaradzić? Na razie ręcznego stackowania w Siril nie praktykowałem. Darki, flaty i biasy nie mają na to wpływu, to wychodzi z samych lightów - próbowałem też skryptu do stackowania bez DBF i takie same smugi wychodziły.

Napisano

A sprawdź jak są klatki przesunięte w czasie sesji - różnica pomiędzy pierwszą i ostatnią. Jeśli się pokrywają z orientacją krech na stacku, no to te krechy to zestakowany szum termiczny i niewiele się z tym da zrobić 😞 

Niestety jak w nocy jest 20C, to matryca ma jeszcze 5-10C więcej i to już jest termiczne morderstwo dla czipka przy długim naświetlaniu. 

• Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

Czyli wszystko jasne... tak wygląda pierwsza z ostatnią razem:

IMG_sesja_test_1_1.thumb.jpg.78ee0620153e9d94030cdd51d41efa5c.jpg

Co prawda nie stosuję długich naświetlań bo na EQ3-2 to mogę sobie 10s tylko postrzelać żeby gwiazdy nie jechały ale coś musiało być na rzeczy z tą temperaturą skoro wcześniej jak było zimno takie coś się nie robiło.

No nic, dzięki @jolo za podpowiedź, myślałem jeszcze żeby poszarpać się z ręcznym stackowaniem ale jak niewiele da się z tym zrobić to raczej nie ma sensu. A czy te promienie na najjaśniejszych gwiazdach to wina wilgoci? W nocy była spora wilgoć a ja dałem tylko dodatkowy dłuższy odrośnik z czarnego materiału, bez opaski grzejnej. Za pierwszym razem jak było zimno była opaska i te gwiazdy nie mają promieni na stacku.

Napisano

10s na eq3-2? Trochę mało, u mnie ten montaż pociągnie na spokojnie 30s z tubą 150/750 i canonem 1100d 

Obróbka tylko w sirillu, 40-50 klatek + kalibracyjneM31.druga.thumb.jpg.a9be3af90f6f5f29e5d2bc6755bb0793.jpg

M51V.jpg

• 10 miesięcy później...
Napisano

Mam pytanie dotyczące photometric color calibration.

Kiedy jest aktywna ta funkcja. Nie wiem czemu na niektórych stackach mam tą możliwość a na innych nie?

image.png.9a521ea6c93a251dd72cbcf8919d3aef.png

Napisano

Nie wiem jak to jest w Siril, ale w przypadku innych programów do takiej kalibracji fotometrycznej:

• obraz musi być kolorowy (heh 🙂
  • musi być zrobiony plate solve, żeby program znalazł gwiazdy odniesienia
  • dany obszar nieba musi zawierać gwiazdy odniesienia z katalogu fotometrycznego używanego przez program

jolo-astrojolo.png

Napisano
2 godziny temu, jolo napisał:

Nie wiem jak to jest w Siril, ale w przypadku innych programów do takiej kalibracji fotometrycznej:

• obraz musi być kolorowy (heh 🙂
  • musi być zrobiony plate solve, żeby program znalazł gwiazdy odniesienia
  • dany obszar nieba musi zawierać gwiazdy odniesienia z katalogu fotometrycznego używanego przez program

Obraz może nie wygląda na kolor ale był robiony kamerką ASI 585 mc. Widzę jedną zależność jeśli wrzucam zestackowany plik z ASI AIR to mogę zrobić PCC, jeśli robię stackowanie w Siril to wtedy nie ma już takiej możliwości. Stacki z ASI AIR są jednak wątpliwej jakości w stosunku do Siril.Czy ktoś może miał podobny przypadek?

Napisano

Porównaj nagłówki FITS z obu stacków - czy są tam między nimi różnice. W Siril w menu Tools chyba jest taka opcja. 

Możesz też tu wkleić oba. 

jolo-astrojolo.png

Napisano

23 minuty temu, jolo napisał:

Porównaj nagłówki FITS z obu stacków - czy są tam między nimi różnice. W Siril w menu Tools chyba jest taka opcja. 

Możesz też tu wkleić oba. 

dzięki, odkryłem o co chodzi - jednak Plate Solve, super dziękuje za pomoc

• 6 miesięcy później...
Napisano

Chciałem poznać Siril'a i trochę sobie poćwiczyć. Głupia sprawa, ale odbijam się od programu już na starcie.

Mianowicie jak zestakować klatki z kamery mono, osobne kanały  L+R+G+B? Trzeba pliki jakoś przygotować?

pozdrawiam Radek

Napisano
2 godziny temu, sferoida napisał:

Chciałem poznać Siril'a i trochę sobie poćwiczyć. Głupia sprawa, ale odbijam się od programu już na starcie.

Mianowicie jak zestakować klatki z kamery mono, osobne kanały  L+R+G+B? Trzeba pliki jakoś przygotować?

Zerknij tu:

• Thanks 1
  • 5 miesięcy później...
Napisano

Trochę sobie poćwiczyłem, kilka rzeczy się wyjaśnia. Widzę możliwości.

Tutaj przykład: 

Jedno spostrzeżenie. Siril jest baaardzo chłonny sprzętowo. Z przeszło 100 klatek z SeeStara S30pro, o łącznej wadze ok. 1 GB zrobił mi ok. 26 GB plików z processingu. Stackował parę godzin. Wiatraki wręcz wyją, komp grzeje i teraz wiem skąd taka temperatura w PL się pojawiła 🙂 Obróbkę trzeba zostawić na miesiące zimowe, będzie jakiś pożytek. Komputerek może i starawy, ale daje radę Win11 64 16RAM i72.50GHz

• Like 2

pozdrawiam Radek

Napisano
4 godziny temu, sferoida napisał:

Trochę sobie poćwiczyłem, kilka rzeczy się wyjaśnia. Widzę możliwości.

Tutaj przykład: 

Jedno spostrzeżenie. Siril jest baaardzo chłonny sprzętowo. Z przeszło 100 klatek z SeeStara S30pro, o łącznej wadze ok. 1 GB zrobił mi ok. 26 GB plików z processingu. Stackował parę godzin. Wiatraki wręcz wyją, komp grzeje i teraz wiem skąd taka temperatura w PL się pojawiła 🙂 Obróbkę trzeba zostawić na miesiące zimowe, będzie jakiś pożytek. Komputerek może i starawy, ale daje radę Win11 64 16RAM i72.50GHz

Panie, przestań Pan obrabiać te zdjęcia bo się w tym upale wytrzymać nie da.

MAK 90/1250, MAK 127/1900

Napisano
19 godzin temu, sferoida napisał:

To prawda, lepiej dogrzewać się zimą 😉 U mnie to było tak, że do póki nie kupiłem SSD to nie szło w ogóle nic zrobić w Sirilu, na HDD mielił w nieskończoność, na SSD dostał kopa ale faktycznie ilość pożeranych GB na dysku jest absurdalna...