Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich na forum. Zaczynam swoją przygodę z obserwacją nieba i chciałbym prosić o poradę. Zakupiłem ostatnio teleskop Sky-Watcher BK 909 90/900. Nie jest to jakaś wysoka półka, ale od czegoś trzeba zacząć. Na razie niestety warunki nie pozwalają na przetestowanie sprzętu na gwiazdach, natomiast popatrzyłem sobie już trochę przez niego w dzień. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Sprzęt wydaje się porządny i dobrze wykonany. Jeżeli chodzi o obraz, to przy okularze Super 25 jest naprawdę wg mnie super. Obraz ostry, kontrastowy - wiadomo nieduże powiększenie. Co do okularu Super 10, to tak jak pisali w opiniach inni... Nie jest super i na to byłem przygotowany. Obraz ciemniejszy, mniej kontrastowy i ostry. No ale patrzeć się da. Mimo tego chciałbym kupić coś lepszego aby cieszyć się większym powiększeniem z lepszą jakością. Głównie chodzi mi o obserwacje Księżyca, Saturna, Jowisza, może galaktyki andromedy. I tu pytanie. Jaki okular wybrać, aby koszt nie przewyższył ceny teleskopu, ale żeby zbliżyć się do max użytecznego powiększenia teleskopu przy możliwie najlepszej jakości obrazu. Najlepiej gdyby było to coś w okolicach 200 zł. Z góry dziękuję za pomoc :-)

Napisano (edytowane)

Cześć.

Nawet, gdyby okulary 25mm i 10mm cechowały się identyczną jakością optyczną, 10mm relatywnie zawsze da "gorsze" obrazki niż 25mm. Po prostu mniejsza źrenica wyjściowa i spadek "jakości" obrazu na skutek znacznie większego powiększenia, Dlatego, jeśli chcemy porównać dwie serie okularów ze sobą, zawsze należy porównywać te same ogniskowe.

Tanie i dobre (oczywiście w stosunku jakości do ceny) to SvBony 68 9mm. U Ciebie powiększenie 100x i żrenica wyjsciowa 0,9 mm. Do planet w naszych warunkach i w Twoim teleskopie będzie ok.
Masz teleskop f10 więc okular będzie się spisywał przyzwoicie.

Jeśli chcesz większe powiększenie (na razie odradzam, planety nisko) to Sky-Watcher SWA-58 7 mm / X-Cel LX 7mm i ich pochodne. Ale to na razie odpuść. 

Ja bym brał to SvBony 9mm 68 na początek (lub ich inne wcielenia: SkyWatcher wa-66 9mm/Svbony 9 mm AFOV 66).

W następnej kolejności kupiłbym coś lepszego od 25mm z zestawu. I na to zbieraj pieniądze, bo opcja minimum to według mnie  ES68 24mm.

Edytowane przez andy_2000
Napisano

Hej. Ja także jak Ty chciałem sprawdzić (budżetowo) możliwości tegoż achromatu i biorąc pod uwagę cenę i jakość postawiłem na wspomniany tu wyżej SVBony, tylko że zoom 7.2 - 21.6 

Dobrze sprawdza mi się z barlowem vixen t2 dając jeszcze większy wachlarz powiekszeń (wiem, wiem dużo szkła po drodze i do tego zoom, ale naprawdę daje  w tym teleskopie dobre obrazy) 

Wiem że mowa była o okularze do 200pln ale piszę o nim bo na sąsiednim forum z giełdy kupiłem go za niespełna 3 stówki w stanie sklepowym. 

A i jeszcze jedno w sw 90/910 ten zoom daje średnie i duże (graniczne) powiększenia ale to w końcu długie achro, na spektakularne widoki mgławic i galaktyk przy soczewce 90mm nie liczę, a jeśli chcesz jednak spróbować zapolować coś na szeroko i z większą zrenicą to też budżetowo plossl gso 32mm wystarczy. 

• Like 1
Napisano

Mówisz kolego dokładnie o takim modelu:

https://allegro.pl/oferta/okular-svbony-zoom-sv135-7-21-mm-1-25-15445029603?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335829&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMInKPBrKLKhwMVHVKRBR1j2BJtEAQYAyABEgJOifD_BwE

?

200 zł to cena wyjściowa, jeżeli taki zoom dawałby naprawdę fajny obrazek, to może warto to przemyśleć, bo mam tu w zasadzie kilka okularów w jednym no i jaka wygoda używania... Jak jest z jakością takiego zoomu w porównaniu do pojedynczych szkieł?

Napisano

Nie, nie o tym a o 7.2-21.6 który ma trochę większe pola widzenia od tego który podlinkowaleś no i nowy jest dwa razy droższy niestety... 599pln

Ale co do pola własnego okularu , to używając maksymalnych planetarnych powiekszeń jak dla mnie jest mało istotne, mój sw 90/910 siedzi na eq3-2 z napędem i nie muszę gonić za obiektem czy puszczać go przez duże pole widzenia żeby spokojnie obserwować jak w Az czy dobsonie a o to chyba chodzi żeby skupiać się na detalach a nie na manewrowaniu montażem i czekaniu na wygasniecie drgań. 

Zoom naprawdę przyzwoity, ostry prawie w całym polu. Opisy znajdziesz na CN 

O ile  pole przy 21.6 mm jest niewielkie  to szybko rośnie przy zmianie ogniskowych i już przy 15 czy 11mm jest naprawdę wystarczajace i komfotowe przy obserwacji gromad kulistych, czy jaśniejszych mgławic jak hantle czy ring no i oczywiście planet i księżyca 

A tak od siebie dodam że ostatnio podszedłem tym zoomem do Izara, rozdzielony w powiększeniu 202x i źrenicy 0.44 bez mętów i farfocli, ale to już chyba zależy indywidualnie od oka. 

Zoom SVBony 7.2-21.6 barlow vixen t2 sw 90/910 

Napisano
39 minut temu, mihuu napisał:

Chociaż jak tak zgłębiam parametry, to trochę wąski kąt ma ten zoom...

Tak jak wspomniałem, chcesz szeroko i jasno to plossl gso 32mm do tego achromatu wystarczy, może nawet 40mm ale ten chyba będzie już chyba winietować 

Napisano
1 minutę temu, Alf112 napisał:

Tak jak wspomniałem, chcesz szeroko i jasno to plossl gso 32mm do tego achromatu wystarczy, może nawet 40mm ale ten chyba będzie już chyba winietować 

...... ale przeznaczenie  90mm f10 to moim zdaniem średnie i duże powiększenia (oczywiście ograniczone przez aperturę i rozdzielczość) a rozległe obiekty jak andromeda wypada lepiej w lornetce 15x70 dlatego też miałem zakupić coś w okolicach 30/40mm ale dałem sobie spokój i uzupełnieniem tej tuby jest oberwerk 15x70 

Napisano
10 minut temu, Alf112 napisał:

...... ale przeznaczenie  90mm f10 to moim zdaniem średnie i duże powiększenia (oczywiście ograniczone przez aperturę i rozdzielczość) a rozległe obiekty jak andromeda wypada lepiej w lornetce 15x70 dlatego też miałem zakupić coś w okolicach 30/40mm ale dałem sobie spokój i uzupełnieniem tej tuby jest oberwerk 15x70 

U mnie w lornetce 15-22x50 galaktyka andromedy, to taka mała szara plamka tylko jest... Co do tego zoomu, to szkiełko faktycznie fajnie, ale i dość drogie... Zacznę chyba jednak od polecanego wyżej SkyWatcher wa-66 9mm. I jeszcze pytanie, czy jest szansa na zobaczenie z tym okularem i moim teleskopem pierścieni Saturna i może jakiejś namiastki pasów na Jowiszu? Czy jednak 100x,  to będzie to zbyt małe powiększenie?

Napisano
38 minut temu, Alf112 napisał:

Napisano

Do planet używałem swa 6mm 58° w 

9mm zobaczysz tym teleskopem i pasy na Jowiszu i pierścienie Saturna ale w skali mikro, 100x na planety to niestety mało. 

A odnośnie lornetki, to 15x70 na rozleglych obiektach pod ciemnym niebem bije na łeb 90/910, 

Napisano
7 godzin temu, mihuu napisał:

U mnie w lornetce 15-22x50 galaktyka andromedy, to taka mała szara plamka tylko jest.

Bo mała źrenica wyjściowa. W lornetce 10x50 pod ciemnym niebem widać dysk (źrenica wyjściowa 5mm). W teleskopie 90/910 nawet w małych powiększeniach też raczej zobaczysz samo centrum galaktyki - taką plamkę właśnie.

Napisano
17 godzin temu, andy_2000 napisał:

W następnej kolejności kupiłbym coś lepszego od 25mm z zestawu. I na to zbieraj pieniądze, bo opcja minimum to według mnie  ES68 24mm.

Tak, to fajny okular, mam. Ale używam też Plossla 25mm Vixen i też jest w porządku (choć ma mniejsze pole, ale za to jest lżejszy i tańszy) do teleskopów o małej światłosile (jak ten achromat). Na pewno nie warto iść w powiększenia większe niż 150x  (okular 6mm) - przynajmniej z moim byłym egzemplarzem tak było w przypadku planet - do Księżyca było dobrze, jak się trafiły warunki.

Napisano

Frosch, ten 25mm z zestawu nie jest wcale taki zły, dlatego wymiana na trochę lepszy Plossl jest, według mnie, mało opłacalna. ES68 będzie wyraźnie lepszy, warto dozbierać. 6mm da źrenicę wyjściową 0,6 mm i do księżyca przy dobrych warunkach to się sprawdzi, ale przy planetach wybrałbym w tym teleskopie 7mm, stąd przykład x-cel 7mm. 

Napisano

Polecam Baader Classic Ortho na planety z tym 90/900 , cała seria 6, 10, 18 i 32mm. Wiem że to drożej niż 200 za okular ale warto. Jak nie te to plossle Vixen NPL, albo używane Antares plossl, ale może być ciężko nabyć, bo już nie produkują.

• Like 1
Napisano

BCO są dobre, ale chyba lepiej sprawdzą się w EQ z napędem z uwagi na wąskie pole. Kolega, podejrzewam ma właśnie AZ3. Do tego ER mają krótki a 32mm to już plossl. 

• Like 1
Napisano

BCO 6 z polem własnym ~50* i ogniskową 900 mm daje powiększenie 150, czyli pole widzenia jest 50*/150 =1/3*.
Ziemia w 3600 sekund obraca się o 15*, czyli o 1/3 stopnia w 80 sekund.
Jak są mikroruchy, to spokojnie można tak obserwować bez napędu.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
Godzinę temu, mihuu napisał:

Ostatecznie wybór padł na Sky-Watcher SWA-58 7 mm. Zobaczymy, co z tego będzie 🙂

mihuu, skąd jesteś? 

Mógłbym pożyczyć na testy swa 58 6mm

Napisano

michuu dobry wybór. Fajne już powiększenie i wciąż jeszcze "ludzka źrenica wyjściowa". Zerknij na saturna, powinieneś sporo zobaczyć, choć pierścienie są "bokiem do nas". 
Miłych obserwacji.

Napisano

A ja myślę, że jednak wybór mógłby być lepszy. Zakupiony okular to klon niegdysiejszych okularów Toma Burgessa niestety na pewno gorszej jakości. Gwarantowany mydlany obraz  i wrażliwość na osiowe patrzenie jak w TMB i im podobnych, którego nie zrównoważy wątpliwe pole 58 stopni. W obserwacjach planetarnych liczy się jakość obrazu w centum, a tu dobre orthoskopy są trudne do pobicia ze względu na małą ilość elementów i co za tym idzie mało sytuacji powietrze -szkło.  Potrzebny jest też napęd, wtedy małe pole okularu przestaje mieć znaczenie. To nie znaczy że ten okular jest zły, jest wart swej ceny, ale na przyszłość rozejrzałbym sie właśnie za jakimś BCO, albo lepiej [drożej] BGO lub Fudziyama HD ortho albo coś z serii Vixen LV lub SLV [lantanowe].

• Like 2
Napisano

Ja tam bym nie mial dylenatów. Do najwiekszych powiekszen zdecydowanie ortho.

• Like 2

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano
3 minuty temu, lemarr7 napisał:

na przyszłość rozejrzałbym sie właśnie za jakimś BCO

Minusem BCO o zbliżonej ogniskowej (6mm) będzie małe odsunięcie źrenicy wyjściowej (ER) i maleńka soczewka oczna- niektórzy lubią, ja np. nie, było to dla mnie niewygodne. Tej wady nie miał właśnie wymieniony przez Ciebie Vixen SLV 6mm. Tak jak wcześniej pisałem, w moim egzemplarzu obrazy planet w takim powiększeniu były takie sobie (trochę pomagało zmniejszenie apertury). Co ciekawe, mam wrażenie, że achromat 70/900 lepiej znosi większe powiększenia niż 90/900 (nawet ze zmniejszoną aperturą) - może to kwestia egzemplarza, ale testowałem póki co tylko na Księżycu (stosując nawet okular 5mm, obraz był dość ostry, choć ze względu na małą źrenicę wyjściową wolę mniejsze powiększenia).

Napisano (edytowane)

@Frosh - tez mam takie wrażenie ze pomimo takiej samej ogniskowej 70/900 wytrzymuje wieksze powiejszenia od 90/900. Obraz pomimo ze jest ciemniejszy przy tym samym powiekszeniu, to jednak jest bardziej ostry.

Edytowane przez JSC

Refraktory: TS 102/1122ED, Vixen 80/1200, SW 80/400, SkyLux 70/700

Newton: SW 200/1000

Mak: Bresser 100/1400

Montaże: Bresser EXOS-2, Vixen New Polaris, Bresser Astro3

Napisano
Godzinę temu, JSC napisał:

@Frosh - tez mam takie wrażenie ze pomimo takiej samej ogniskowej 70/900 wytrzymuje wieksze powiejszenia od 90/900. Obraz pomimo ze jest ciemniejszy przy tym samym powiekszeniu, to jednak jest bardziej ostry.

Zgodzę się z JSC dlatego czasem na planetach czy księżycu warto poeksperymentować i zdjąć tylko małą zaślepkę tubusu mamy wtedy 60/900  pomimo że minimalnie ciemniej to obrazy mogą pozytywnie zaskoczyć. 

• Like 1
Napisano

W porównaniu swa 58 6mm do vixen npl 6mm swa był lepszy pod względem pola i ER, ostrość i kontrast to zdecydowana przewaga vixena a przecież o to w obserwacjach planetarnych przede wszystkim chodzi 

Napisano

Wszystko fajnie, tylko vixen npl 6mm ma ER 3mm. To jest bardzo mało, okular siłą rzeczy paruje, wygoda obserwacji jest niska a do tego łatwo, przy tak małym ER łatwo poruszyć teleskopem wprowadzając drgania. 
Proponowany vixen slv 6mm jest pod tym względem dużo lepszy, ale tutaj znów budżet nie ten. 

Napisano

OK, jestem po pierwszych testach 🙂 Fakt, że nie czekałem do później nocy i jak tylko pokazał się Saturn, to ruszyłem go oglądać. Ogólnie widoki bardzo fajne, chociaż planetka mogłaby być ze dwa razy większa w okularze 😉 Ale mimo tego wyraźnie widoczne są bokiem ułożone pierścienie. Pewnie w nocy widok byłby nawet trochę lepszy ale wczoraj nie mogłem zbyt długo posiedzieć. Ogólnie jestem zadowolony. Teraz czekam na Jowisza i Księżyc. A powiedzcie mi proszę jeszcze jedną rzecz. Co by się stało gdybym np. powiększeniem przekroczył 2xśrednicę szkła? Czyli u mnie załóżmy max, to 180x, a ja dałbym np. powiększenie 250x? Jak wyglądałby obraz, czy byłoby coś w ogóle widać, czy obraz byłby kompletnie do d***. Pytam pod kątem dokupienia może kiedyś soczewki barlowa 2x.