Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdecydowanie więcej tu wizuala niż foto, może lepiej przerzucić do "Obiekty Głębokiego Nieba"😉

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano

Zdecydowanie zostawiłbym to tutaj. Dział EAA jest idealny dla tej formy..

• Like 1

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Napisano

To już musi sam autor się wyrazić w tej materii, formalnie to astrofoto. Ja uważam, że wszytko wykonane  Seestarem to EAA .

• Like 2

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano
42 minuty temu, ignisdei napisał:

To już musi sam autor się wyrazić w tej materii, formalnie to astrofoto. Ja uważam, że wszytko wykonane  Seestarem to EAA .

Mam takie samo zdanie.

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Napisano (edytowane)

Orzeł - Sharpless 2-71 - 12,30mag - 40 minut naświetlania z wbudowanym filtrem. SQM-L - 21,10, przejrzystość średnia. Wizualnie - na początku miałem problem z odnalezieniem - jako że jest dość jasna zacząłem od 12,5mm ale w miejscu gdzie się jej spodziewałem nic nie mogłem dojrzeć.  Po założeniu okularu 30mm mgławica wyskoczyła od razu, tyle że o 15' na wschód od miejsca gdzie jej wcześniej szukałem, czyli pozycji podawanej przez Skysafari. Najlepiej widoczna w 20mm (85x) - uwidaczniał się wtedy jej prostokątny kształt. W 12,5mm (140x) bez dodatkowych szczegółów. Obserwacje z filtrem 0III.

1723331990754~2.jpg

A poniżej jeszcze fotka pobliskiej, bo odległej tylko o 50' kulki NGC 6749 - 12,4mag ( 30 minut naświetlania) . Wizualnie pod niebem 21 mag była dla mnie trudna - ulotne pojaśnienie w 20mm, ciężkie do wychwycenia na jasnym tle.

1720309677027~2.jpg

Edytowane przez kai
NGC 6749
  • Like 9

Taurus T350 + Asterion Ecliptica Light

Napisano

W dniu 11.08.2024 o 12:05, kai napisał:

A poniżej jeszcze fotka pobliskiej, bo odległej tylko o 50' kulki NGC 6749 - 12,4mag ( 30 minut naświetlania) . Wizualnie pod niebem 21 mag była dla mnie trudna - ulotne pojaśnienie w 20mm, ciężkie do wychwycenia na jasnym tle.

Też ostatnio obserwowałem w tym rejonie, tyle, że dwuocznie w bino 6", a później jednoocznie w 22" ale na gorszej miejscówce. Ta NGC 6749 była dużo łatwiejsza w bino i szerokim polu (ES 24mm, 32x) niż w dużym Newtonie. 

Sh2-71 obserwowałem w 16" i podobnie jak Ty miałem problem z namiarem przez Sky Safai: 

Co ciekawe ta planetarka jest widoczna również w małym powiększeniu (32x) binara 6" i filtrami OIII

• Like 4
  • Thanks 1
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Smok - Kohoutek 1-16 - 14,6mag. 120 minut naświetlania pod niebem 20,90mag. Niska jasność powierzchniowa powoduje że nie jest to obiekt robiący wrażenie w  Seestarze, ale jest o tyle ciekawy że tuż obok znajduje się kwazar KUV 18217+6419 (14,2mag, 3,5 mld lat świetlnych) - zaznaczyłem go na zdjęciu. Mimo że tak słabo prezentuje się na zdjęciu, o dziwo wizualnie udało mi się ją dostrzec - przy bardzo dobrej przejrzystości - już przy SQM-L 20,75. Obserwacje z filtrem 0III 18nm - z okularem 12,5mm -  wrażenie pojaśnienia na granicy detekcji, 20mm - ulotne pojaśnienie, 30mm - niewidoczne - tło za jasne. Kwazar widoczny tylko bez filtra, 

Edytowane przez kai
  • Like 3

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jaszczurka - Abell 79 - 15,3 mag oraz Cefeusz - Abell 77 - 14mag. 45 minut naświetlania pod niebem 20,90mag z wbudowanym filtrem. Jasność podawana przez Skysafari jest dość orientacyjna, wizualnie 79 jest prostsza niż 77. Do 77 robiłem kilka podejść i w zależności od warunków była albo niewidoczna albo na granicy widzialności. Porównywałem też na tych planetarkach filtry Svbony 18nm i Astronomik 12nm. Pod niebem 20,0mag przy dość dobrej przejrzystości  Abell 79 przez oba filtry wyglądał podobnie - widoczny zerkaniem, przy minimalnie ciemniejszym tle w Astronomiku. Natomiast Abell 77 w Svbony był zdecydowanie niewidoczny, natomiast w Astronomiku miałem wrażenie pojaśnienia, wydaje się więc ze ten egzemplarz jest minimalnie lepszy od Svbony, ale potwierdzenie wymaga jeszcze dalszych testów...

Bez tytułu.jpg

• Like 9

• 4 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Ryś - Jones-Emberson 1 - 12mag. 100 minut naświetlania z wbudowanym filtrem, SQM-L 20.65mag. Wizualnie pod jasnym zimowym niebem prezentowała się dość marnie - najlepiej w 20mm z OIII Astronomik 12nm - słabo widoczne dwie plamki będące najjaśniejszymi częściami okręgu. W prawym górnym rogu rozmyta plamka to galaktyka UGC4085 - 14,3mag.

17348176610332.jpg

Edytowane przez kai
  • Like 7

• 2 tygodnie później...
Napisano

Rufa - Minkowski 1-18 - 14mag. 40 minut naświetlania, SQM-L - 21mag. Poniżej NGC2438(11,5mag) na tle M46. Wizualnie sporo się namęczyłem żeby go dostrzec. Największy problem stanowiły 2 sąsiednie gwiazdki 12,8mag i 13.1 mag które nie zostały wygaszone przez OIII 12nm, Minkowski znajduje się pomiędzy nimi i przy mniejszych powiększeniach się z nimi zlewa. Dopiero w 10mm(170x) po bardzo długim wpatrywaniu chwilami pojawiała się blada plamka.  W porównaniu z nim NGC2438 świeciła jak latarnia, w 10mm pięknie uwidaczniając centralne pociemnienie.

1738271264988~21.jpg

• Like 7
  • Thanks 2

Napisano

Czad  ! , @kai świetny temat robisz !  W mojej subiektywnej opini najlepiej wykorzystany seestar pośród tego co obserwuje na FA i forach sąsiednich.

Do tego zawsze jeszcze krótka relacja ze zmagań wizualnych .

Coś fantastycznego, widziałem wcześniej już że wrzuciłeś nowy wpis , ale chciałem usiąść sobie na spokojnie do tego stąd ta lekko spóźniona reakcja .

Czy dysponując 14 calową armatą nie myślałeś o węższym filtrze ?

Kontynuuj temat , czekam na kolejne wpisy !

Brawo 👏🏻 

• Like 2
  • Thanks 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32  10x50 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dzięki @Koszy89  za miłe słowa, jeśli chodzi o filtr, to myślałem o węższym, ale wtedy na dzień dobry tracę 25% światła przez obcięcie jednego pasma OIII, poza tym nie mam gwarancji że to drugie będzie dobrze ustawione, więc pytanie czy na ciemnych obiektach na granicy widoczności  będzie duży zysk. Na razie więc odpuszczam węższe pasmo, póki co jestem na etapie porównania Svbony 18nm z Astronomikiem 12nm, zima nie sprzyja testom, więc tych porównań nie robiłem zbyt wiele, ale na pierwszy rzut oka różnica nie jest duża. W tym roku liczę też na ciemniejsze niebo - w drugiej części zeszłego roku nie udało mi się zejść z SQM-L  poniżej 21,2mag, mimo osiąganych wcześniej 21.6 - 21,7mag w tych  samych miejscówkach - z jakiej przyczyny - nie wiem, zaświetlenie się nie zmieniło, może to kwestia aktywności słońca... Poniżej kolejna fotka, tym razem robiona w dość słabych warunkach.

Woźnica - Kohoutek 2-1, 12mag. 37 min naświetlania,  SQM-L 18.9mag. Wizualnie obiekt dość prosty choć mało efektowny - mimo jasnego, zadymionego, nieba widoczny bez większych problemów, jako blada plamka w 12,5mm i 20mm, z filtrem OIII 18nm. Obserwowałem go również pod ciemniejszym niebem - widoczny lepiej, ale nie ujawniał żadnych szczegółów.

1737226210250.jpg

• Like 8

Napisano

Hej, coś musi być na rzeczy z tą jasnością  nieba i z tego co czytałem i jeśli dobrze kojarzę to  na łamach FA wspominał o tym  @Erik68 i jest to właśnie rzeczona aktywność słoneczna .Sam mam na swoich miejscówkach choć bez pomiaru podobne podejrzenia .

Zaś jeśli idzie i filtr to jak w dym można z tym zwrócić się do @dobrychemik, mam od niego rewelacyjne 7 nm ustawione tak że niemal bez strat łapie obie linie tlenu 😎

Zaś sam do swojej 10" a niedługo mam nadzieję 12" chce spróbować do planetarek właśnie svbony 18 nm i twoje doświadczenia z tym filtrem są dla mnie cenną informacja 👌🏻

• Like 1

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32  10x50 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
3 godziny temu, kai napisał:

Woźnica - Kohoutek 2-1, 12mag. 37 min naświetlania,  SQM-L 18.9mag. Wizualnie obiekt dość prosty choć mało efektowny - mimo jasnego, zadymionego, nieba widoczny bez większych problemów, jako blada plamka w 12,5mm i 20mm, z filtrem OIII 18nm. Obserwowałem go również pod ciemniejszym niebem - widoczny lepiej, ale nie ujawniał żadnych szczegółów.

1737226210250.jpg

Wow , zaskakujące jest to , że przy takim niebie obiekt wyskoczył bez większych problemów,  planetarki to wdzięczny cel z pod słabego nieba , szkoda że pogoda taka paskudna .

Spróbuję tego obiektu jak tylko pozwoli pogoda w 10" z filtrami z pod nieba 19,5 , zobaczymy 😉

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

Dzięki @Koszy89 za zwrócenie uwagi na ten wątek, aż szkoda, że do tej pory nie byłem świadomy jego istnienia.

@kai dobra robota! A nie myślałeś, by sprawić swojemu SeeStarowi lepszy filtr mgławicowy? DuoBand 7nm+7nm dałby dużą zmianę.

Edytowane przez dobrychemik
  • Like 1
Napisano

@dobrychemik Myślałem nad tym 🙂 Ale foto Seestarem jest tylko dodatkiem do obserwacji wizualnych, więc taki filtr nie jest priorytetem -bardziej interesują mnie filtry pod wizual 🙂Robiłem też proby z Svbony 18nm - i wyszły niepomyślnie - bardzo duża liczba klatek została odrzucona ze względu na małą liczbę gwiazd. Co prawda testy robiłem pod jasnym niebem 18mag - pod ciemniejszym może było by lepiej - ale skutecznie zostałem zniechęcony do zewnętrznych filtrow...

• 1 miesiąc później...
Napisano

Hydra - Abell 33, 12,89mag. 70 minut naświetlania z wbudowanym filtrem, pod niebem 20,4mag - rozjaśnionym przez księżyc. Najjaśniejszy z całej serii Abelli Hydry i Raka - 30,31,33,34. Pod niebem 21mag w  20mm z filtrem 12nm widoczny jako dobrze zdefiniowanie kółeczko dotykające gwiazdy 7mag. Pozostałe Abelle z tej serii w Seestarze prezentowały się słabo - wymagają wielogodzinnego naświetlania, natomiast wizualnie w okularze 23mm z filtrem 12nm : 30 - nie dostrzegłem, 34 - ulotne pojaśnienie na granicy widoczności zerkaniem , 31 - duże pojaśnienie, dość dobrze widoczne.

1743754321399~3.JPG

• Like 5

• 1 miesiąc później...
Napisano

Abell 35 - 13,3mag i Abell 36 -11,8mag - 60 minut naświetlania z wbudowanym filtrem. 2 blisko położone, duże mgławice - ze  względu na niskie położenie wymagają dobrej przejrzystości. Wizualnie przy SQM-L 21,3mag w 23mm z OIII 12nm  - Abell 35 widoczny tyko w postaci delikatnego pojaśnienia pomiędzy dwiema gwiazdami, natomiast Abell 36, mimo że teoretycznie 2x mniejszy (co też widać na zdjęciach) -  to dobrze widoczne większe, wyraźniejsze, kuliste pojaśnienie.

A35.jpg

• Like 6