Skocz do zawartości

Mgławice planetarne okiem Seestar S50

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Herkules - Abell 39 (12,9mag) - 55 minut naświetlania, SQM-L - 21mag. Wizualnie w 30mm z filtrem OIII zaskoczyła mnie swoją jasnością bo wyskoczyła od razu jako duży jasny placek, bez filtra nie widoczna.

1722377795753~2.jpg

Edytowane przez kai
  • Like 9

Taurus T350 + Asterion Ecliptica Light

To już musi sam autor się wyrazić w tej materii, formalnie to astrofoto. Ja uważam, że wszytko wykonane  Seestarem to EAA .

• Like 2

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

42 minuty temu, ignisdei napisał:

To już musi sam autor się wyrazić w tej materii, formalnie to astrofoto. Ja uważam, że wszytko wykonane  Seestarem to EAA .

Mam takie samo zdanie.

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

W zamierzeniu w tym temacie prezentuje nieobrobione zdjęcia z Seestara (ewentualnie niewielka edycja na komórce), dlatego jest to moim zdaniem typowe EAA. Komentarz jak to wygląda wizualnie jest tylko dodatkiem, zasięg Seestara szacuje na 1,5-2 mag większy niż mojego oka przez 14", więc mogą się zdarzyć fotki mgławic, których nie uda im się dostrzec, zwłaszcza że jakość nieba pod którym obserwuje jest średnia. Mój własny priorytet to obserwacje wizualne, które weszły w nowy etap po zakupie taniego filtra OIII - Svbony 18nm. Różnica w porównaniu z wcześniej posiadanym Svbony UHC jest ogromna, co spowodowało zwiększoną częstotliwość obserwacji mgławic planetarnych 🙂

Wężownik - Abell 43 - 14,69mag  - 50 minut naświetlania, SQM-L 21,15mag. W zamierzeniu miał to być wyjazd pod ciemne niebo jednak, SQM-L było o 0,4 mag gorsze niż zwykle - prawdopodobnie skutek bardzo dużej wilgotności na pograniczu zamglenia. Jednak mimo to udało mi się dostrzec mgławice - najpierw w 30mm(57x) tylko zerkaniem na granicy widoczności, obserwacje potwierdziłem w 20mm(85x) - troszkę lepiej widoczna, ale nadal jako bardzo ulotna mgiełka. Obserwacje oczywiście z filtrem OIII.

1722980286646~2.jpg

• Like 9

Napisano (edytowane)

Orzeł - Sharpless 2-71 - 12,30mag - 40 minut naświetlania z wbudowanym filtrem. SQM-L - 21,10, przejrzystość średnia. Wizualnie - na początku miałem problem z odnalezieniem - jako że jest dość jasna zacząłem od 12,5mm ale w miejscu gdzie się jej spodziewałem nic nie mogłem dojrzeć.  Po założeniu okularu 30mm mgławica wyskoczyła od razu, tyle że o 15' na wschód od miejsca gdzie jej wcześniej szukałem, czyli pozycji podawanej przez Skysafari. Najlepiej widoczna w 20mm (85x) - uwidaczniał się wtedy jej prostokątny kształt. W 12,5mm (140x) bez dodatkowych szczegółów. Obserwacje z filtrem 0III.

1723331990754~2.jpg

A poniżej jeszcze fotka pobliskiej, bo odległej tylko o 50' kulki NGC 6749 - 12,4mag ( 30 minut naświetlania) . Wizualnie pod niebem 21 mag była dla mnie trudna - ulotne pojaśnienie w 20mm, ciężkie do wychwycenia na jasnym tle.

1720309677027~2.jpg

Edytowane przez kai
NGC 6749
  • Like 7

Pegaz -  Jones 1 (ARO 195) - 12,1mag - godzina naświetlania z wbudowanym filtrem, SQM-21,2mag. Duża (5 minut średnicy) mgławica najlepiej widoczna w 20mm(85x), wyraźnie rozdzielona na dwie części, w 12,5mm(140x) ogromna, ale bez dodatkowych szczegółów.  obserwacje filtrem OIII, bez filtra niewidoczna.

1723508058044~2.jpg

• Like 9

W dniu 11.08.2024 o 12:05, kai napisał:

A poniżej jeszcze fotka pobliskiej, bo odległej tylko o 50' kulki NGC 6749 - 12,4mag ( 30 minut naświetlania) . Wizualnie pod niebem 21 mag była dla mnie trudna - ulotne pojaśnienie w 20mm, ciężkie do wychwycenia na jasnym tle.

Też ostatnio obserwowałem w tym rejonie, tyle, że dwuocznie w bino 6", a później jednoocznie w 22" ale na gorszej miejscówce. Ta NGC 6749 była dużo łatwiejsza w bino i szerokim polu (ES 24mm, 32x) niż w dużym Newtonie. 

Sh2-71 obserwowałem w 16" i podobnie jak Ty miałem problem z namiarem przez Sky Safai: 

Co ciekawe ta planetarka jest widoczna również w małym powiększeniu (32x) binara 6" i filtrami OIII

• Like 3
  • Thanks 1

• 3 tygodnie później...

Orzeł - 2 mgławice odległe od siebie o niewiele ponad stopień - NGC6772 (12,60mag) i Abell 55 (13,19mag) , 40 minut naświetlania pod niebem 21mag. Abell 55 jest zdecydowanie ciemniejszy niż wynika z podawanej jasności - wizualnie w 20mm(85x) z filtrem OIII widoczny jako bardzo delikatna mgiełka. NGC 6772 o wiele jaśniejsza, z łatwością widoczna bez OIII. 

172352~2.jpg

• Like 7

Napisano (edytowane)

Kasjopeja -  Abell 82 (12,69mag) i Abell 84 (13mag) , 50 minut naświetlania z wbudowanym filtrem pod niebem 21mag. Przejrzystość słaba, Seestarowi to nie przeszkadzało, ale wizualnie obie mgławice były widoczne tylko zerkaniem, Abell 82 jeszcze w miarę dobrze, ale 84 na granicy widzialności, W lepszych warunkach z filtrem OIII  obie wyskakują od razu w 20mm (85x).

abell.png

Edytowane przez kai
  • Like 7
  • Thanks 1

• 2 tygodnie później...

Delfin - Abell 72 - 12,69mag. 60 minut naświetlania, SQM-L 20,8mag. Bliska odległość gwiazd 8 i 9,5mag powoduje że wizualnie jest trudniejsza niż wynikało by to z jej jasności. Po niebem 20,8mag przy średniej przejrzystości wydawało mi się że coś tam majaczy pomiędzy gwiazdami, ale nie mogę uznać tej obserwacji za potwierdzoną, przy SQM-L 21,1 widoczna w 20mm jako pojaśnienie, bez szczegółów. Obserwacje z OIII 18nm.

new.jpg

Edytowane przez kai
  • Like 9

• 4 tygodnie później...