Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy spotkaliście się może z kimś, kto w Polsce używał by PiFidera? Albo ktoś z Was może bliżej analizował to urządzenie?

Sama koncepcja wydaje się interesująca...

Ewentualnie, może istnieje jakaś alternatywa na smartfona?

Napisano
4 godziny temu, Grzegorz Czernecki napisał:

Wiesz co możesz kupić za cenę tego ustrojstwa?

A jakie to ma dla mnie znaczenie, może mi powiesz?

Napisano
13 godzin temu, polaris napisał:

Zasada działania podobna do Starsense Explorer. Nie słyszałeś o nim?

Celestron StarSense Explorer (wersja LT70AZ) - test pod ciemnym niebem

A myślałem że tylko ze znalezieniem gwiazd mam problemy, przejrzałem Astronoce, a to mi jakoś umknęło. Fajna aplikacja. Z tego co doczytałem to tą funkcję ma też SkySafari 7 plus/pro ? Bo chyba lepiej kupić apkę niż teleskop.

PiFindera bym mógł próbować samemu ogarnąć, bo z malinką coś do czynienia miałem (z lutownica również). Ale gdyby SkySafari maiło taką funkcję, sprawdzającą się dobrze, to chętnie bym, poszedł w tą stronę...

Napisano

Mam Starsensa przy 18" newtonie u śmiga jak ta lala 🙂 Trzeba tylko kupić najtańszy teleskop z tym systemem, odkręcić starsensa a resztę sprzedać. 

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano
3 godziny temu, micropoint napisał:

Mam Starsensa przy 18" newtonie u śmiga jak ta lala 🙂 Trzeba tylko kupić najtańszy teleskop z tym systemem, odkręcić starsensa a resztę sprzedać. 

A jak wygląda u Ciebie kwestia i optyki telefonu? teraz smartfony mają po kilka obiektywów i wydaje się być trudno wycelować tak by był czysty przelot... czy wystarczy środkowa część ? Bo jak kombinuję z DIY i na razie jeszcze na gwiazdach nie testowałem, nie było w miarę czystego nieba, ale w obiektywie widzę na krawędziach rzeczy z poza lustra... I czy w oryginalnym uchwycie lustro z telefonem tworzy kąt 45 stopni?  Czy dobrze rozumiem że uchwyt nie ma możliwości ustawiania kąta i nachylenia, no i czy telefon jest równolegle do osi teleskopu?

Dzięki bardzo za pomoc 🙂