Skocz do zawartości

Dokładka na okulary do montażu EQ5. Możliwość zrobienia dokładek do innych teleskopów

damianww

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przychodzę do was z kolejnym projektem 🙂 Tym razem na sprzedaż posiadam dokładkę na okulary do montażu EQ5.

Na zdjęciach widać jak to wygląda bezpośrednio na montażu. W tym miejscu chciałbym bardzo podziękować za pomoc użytkownikowi @Shuwar, który podesłał mi zdjęcia jak projekt wygląda już na sprzęcie 🙂

NIE TRZEBA nic demontować. Dokładkę montuje się pod oryginalnym uchwytem na okulary.

Dzięki dokładce mamy dodatkowe 4 miejsca na okular 1.25 cala + 3 miejsca na okular 2 cale (na zdjęciach widać 2 miejsca na 2 cale i 5 miejsc na 1,25 na zamówienie klienta. Oczywiście mogę wykonać też inne proporcje 🙂 ). Do dokładki dorzucam uchwyty, które montuje się bez żadnego klejenia czy też skręcania. Mają coś na rodzaj haczyków więc można je łatwo złożyć i rozebrać. Dokładka wykonana metodą druku 3D z materiału PLA.

W skład zestawu wchodzi:

-dokładka

-3 uchwyty mocujące

Cena to 80zł + koszt wysyłki (preferuję paczkomat - 17zł).

Chętnie podejmę się zaprojektowania dokładki do innego montażu bądź też innych części.

Zachęcam do zakupu i pozdrawiam 🙂

ImportedPhoto.744639326.742488-min.jpg

ImportedPhoto.744639316.890011-min.jpg

ImportedPhoto.744639316.87053-min.jpg

ImportedPhoto.744639291.897976-min.jpg

ImportedPhoto.744639291.87595-min.jpg

1000008952-min.jpg

1000008950-min.jpg

Napisano

Potwierdzam! Od dawna szukałem jakiegoś rozwiązania, które pomogłoby mi pomieścić się z rosnącą ilością okularów. Już traciłem nadzieję, aż natrafiłem na propozycję @damianww , które z czystym sumieniem polecam. Projekt jest wykonany bardzo dokładnie, świetnie spasowany, stabilnie przymocowany poprzez dokręcenie go śruby pod dolną, oryginalną półką. Teraz nie dość, że mam większą swobodę i łatwy dostęp do okularów, barlowów, to jeszcze dzięki rantowi (zabezpiecza przed przypadkowym zsunięciem) mam gdzie odkładać pudełka z filtrami.

Mieszkam na pomorzu i nigdy nie wiem, czy moje plany obserwacyjne będą mogły być zrealizowane i czy nie będę musiał / chciał przeskoczyć na inny obiekt. Do tego dopiero zaczynam przygodę z astronomią i często sprawdzam różne konfiguracje optyczne, by wybrać tą najlepiej nadającą się do danych warunków, obiektu. Dlatego lubię mieć pod ręką większą ilość optyki - teraz już nie jest to problem.

W razie pytań z chęcią odpowiem jak się sprawdza to rozwiązanie.

ImportedPhoto.744639316.764106.thumb.jpg.fa049b5ffa804cf696d3728b11a3e3fe.jpg

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  Celestron SkyMaster Pro ED 20x80; Benro: MACH3 + Ulanzi: U-190 
Optyka: ES: 30mm; 8,5mm  |  Morpheus: 12,5mm; 6,5mm, 4,5mm  |  TV 3mm
Filtry:    ES: RGB+UHC; Svbony: CLS; Omegon: polaryzacyjny; Baader: ND 5.0

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.