Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś zauważyłem, że mój pędzel (mam taki - Celestrona) do czyszczenia optyki zaczął "smarować" mi delikatnie optykę tłustymi smugami.

Czy i jak umyć taki pędzel? Tym samym płynem, który używam do mycia optyki (korzystam z tego "marki" Delta Optical)?
Czy też lepiej kupić nowy (to trochę hardcore'owe raczej podejście, bo przecież pędzel będzie się co jakiś czas również brudził)?

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin

Napisano (edytowane)

Starannie uprać Ludwikiem od naczyń, dobrze wypłukać wodą zwykłą a potem najlepiej destylowaną a przynajmniej dobrze wygotowaną. Suszyć chroniąc od kurzu.

Edytowane przez Janko
  • Thanks 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Ja pewnie taki pędzelek za 20 zł wywaliłbym do kosza, bo szkoda byłoby mi go znowu testować na optyce za tysiące.
Wstyd dla firmy i sklepu, że sprzęt do czyszczenia optyki ją brudzi.
Koniecznie napisz do sklepu, żeby nie było, że nie wiedzieli.

Kiedyś kupiłem plastikowe zatyczki 1.25 i 2 cale zrobione z kiepskiego plastiku, który bardzo śmierdział.
Napisałem do sklepu, że strach tego używać, bo może to co się wydziela wejść w reakcję z powłokami na optyce.
I wycofali ze sprzedaży.

Wielkie dzięki @Shuwar za opisanie sprawy na Forum !

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

No pytanie tylko czy brudził od początku czy po jakimś czasie używania , zakładam to drugie , wtedy raczej pędzelek zwyczajnie zabrudził się "tłuszczem " z rzęs zebranym z powierzchni okularu.

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Pędzel byk ok od początku. Dopiero ostatnio zaczął smużyć podczas czyszczenia wszystkich szkieł. Musiał faktycznie zebrać tłuszcz z któregoś szkła. Nie jest to jakieś wielkie smużenie, ale zauważalnie coś na nim siedzi.

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin

Napisano

Ten pędzel nie jest nieśmiertelny, w dodatku ma o wiele niższą żywotność niż Lens Pen, którego - autopsja i doświadczenie innych obserwatorów - użyjesz maksymalnie 400-500 razy. 

Zainwestuj w Lens Pena, jeśli podjąłeś decyzję o takim czyszczeniu okularu. Ale i tu licz się z tym, że różnie może być - niektóre z nich są idealne, inne szybko się zużywają. Zdarzyło mi się trafić na zupełnie nowy, który po kilku użyciach też robił smugi, albo gubił włosie, które próbowałem usunąć z powierzchni szkła jakąś godzinę. 

@Koszy89 ma absolutną rację - czasami zabrudzisz okular "tłuszczem" z rzęs, pędzlem to tylko rozsmarujesz. Lens Pen może Ci w tym pomóc, druga jego strona usunie ślady. Ale znów - to trzeba z umiarem i wielką delikatnością, czasami siedzę nad tym godzinę czy dwie, delikatnie muskając okular, tak, by absolutnie żaden paproch czy tłuszcz tam nie został. 

• Like 1

"Spójrz ponownie na tę kropkę. To nasz dom. To my"