Skocz do zawartości

Wybór okularów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem w posiadaniu Dobson 8”. Dokupiłem sobie okular Morpheus 9mm z którego jestem bardzo zadowolony. Czekam teraz na hyperiona 31mm. W niedalekiej przyszłości chciałbym dokupić okular z większym powiększeniem. Teraz pytanie, który z poniżej wymienionych ma sens do tego teleskopu. 
- Morpheus 4.5mm

- Hyperion 5mm

- Morpheus 6.5mm

Chciałbym jeszcze dodać, że za 2 lata chce zmienić teleskop na większy, jednak na ten moment chce uzbierać sobie dobry sprzęt i filtry. 

Jak mniemam większe powiększenie ma byc pod kątem obserwacji planet , księzyca , bezkompromisową jakość obrazu zapewniają okulary Ortho , ploos , kellner ... charakteryzyją się jednak małym polem i ER co może dla niektórych okazać się problemem zwłaszcza dla teleskopów prowadzonych ręcznie , Ty dodatkowo korzystasz z szerokich wygodnych szkieł jak ten Morfeusz więc ta przesiadka może nie  byc dla Ciebie .

Z dwóch podanych przez Ciebie zdecydowanie bardziej Morfeusz 6,5 mm , ale możesz sie zainteresować tez celestronem X cell 7 mm . 

• Like 1

Gso 10"Dob, Mak150 EQ, ,Ref120F5 AZ,  ZRT 457Az G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Zdecydowanie Morfeusz 6,5 z tych wymienionych. Hyperion, jak zauważyli Przedmówcy, to poziom niżej, natomiast 4,5... No cóż, kilka tygodni temu pytałem tu o to samo. Ogólny wniosek był taki, że zjazd poniżej 6 mm będzie miał sens kilka razy w roku, gdy pozwolą Ci na to warunki. I w pełni się pod tym podpisuję. 

A w przedziale między 9 a 31 mm już w coś celujesz? Czy to zostawiasz sobie na później? 

DO-GSO Dobson 8" / GSO 30 mm / Baader Morpheus 17,5 mm / Pentax XW 10 mm / Tele Vue Delos 6 mm / UHC / Sky Surfer III

Pomiędzy 31mm, a 9mm mam okular dołączony do teleskopu (24mm) i z czasem też go wymienię. Niestety okulary dobrej jakości są drogie więc biorę na raty i spłacam powoli 😄. Może mi doradzicie też w tej sprawie. Hyperion 24mm, czy Morpheus 17.5mm? Wtedy z czasem miałbym zestaw 6.5mm, 9mm, 17.5/24mm, 31mm. 

Druga sprawa to filtry. Jeśli możecie doradzić to jakie kupić do mgławic. OIII to wiem, ale czy są jeszcze jakieś warte uwagi?

Większość Ci poradzi 24mm, więc ja 17,5 mm 🙂

Większość DS to maluchy więc 17,5mm wystarcza w zupełności bo dużych obiektów jest niewiele w porównaniu do małych chyba, że lubisz szerokie pola, gromady itp.

Trochę brak na rynku bardzo dobrej 24mm, był Nagler 26mm, ale już ich nie produkują, więc w zasadzie pozostaje bardzo dobry Pentax XW 23mm.

• Like 1

Powiedzcie mi jeszcze na koniec jedną rzecz. Mgławica pierścień w 9mm widoczna, w Orionie też, gromady kuliste w Herkulesie widoczne z wyszczególnieniem gwiazd, ale Małe Hantle, Krab, Mgławica Mrugająca i wiele innych mgławic nie widzę. Żeby chociaż mgiełka była, ale nie jestem w stanie ich zobaczyć.

Jeszcze trochę leniwe pytanie, ale pod jakimi hasłami szukać wiedzy pod względem rozmiarów obiektów i jak to się ma do parametrów teleskopu i okularów. Zazwyczaj trafiam na jakieś ogólne informacje, albo super zaawansowane. 

Tutaj jest wiele kwestii na przykład doświadczenie, wiedza czego się spodziewać w okularze, techniki obserwacji, niebo pod jakim obserwujesz itd... Wszystkie te obiekty w dobrych warunkach są dostępne bez problemu w 8 calach...

Rozmiary masz podane na przykład w wikipedii lub w apkach jak Stellarium, Skysfari.

Przejrzyj sobie trochę materiałów stąd...

https://www.astropoludnie.pl/viewtopic.php?f=25&t=949

Tutaj masz przewodniki, które napisałem i może Ci pomogą dodatkowo...

https://www.astropoludnie.pl/viewtopic.php?f=38&t=912

Poza tym pooglądaj w necie szkice z 8 calowego teleskopu, żeby wiedzieć, jak możesz zobaczyć dany obiekt, jednak też nie jest to idealne ponieważ zależy od kwestii, które wcześniej wymieniłem i często zobaczysz mniej o kilkadziesiąt procent...

1 godzinę temu, Pioter napisał:

Co do filtrów to już wiem, ale zostaje mi dylemat 17.5 czy 24mm. Co będzie bardziej pasujące do zestawu jaki wyżej wymieniłem.

I na jaki filtr się zdecydowałeś?

Ja podobnie jak @Setaarius poleciałbym 17, 5 właśnie czy to do 8"F6 i tak samo potem do większego telepa F5 , sam mam obecnie 10tke f5 i używałem głównie okularu 14 mm ale czasem odczuwałem brak źrenicy stąd sprzedałem 14 i dziś poluje na Morfeusza 17, 5 albo esa 18.

Gso 10"Dob, Mak150 EQ, ,Ref120F5 AZ,  ZRT 457Az G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

1 godzinę temu, Pioter napisał:

Powiedzcie mi jeszcze na koniec jedną rzecz. Mgławica pierścień w 9mm widoczna, w Orionie też, gromady kuliste w Herkulesie widoczne z wyszczególnieniem gwiazd, ale Małe Hantle, Krab, Mgławica Mrugająca i wiele innych mgławic nie widzę. Żeby chociaż mgiełka była, ale nie jestem w stanie ich zobaczyć.

Jeszcze trochę leniwe pytanie, ale pod jakimi hasłami szukać wiedzy pod względem rozmiarów obiektów i jak to się ma do parametrów teleskopu i okularów. Zazwyczaj trafiam na jakieś ogólne informacje, albo super zaawansowane. 

W kwestii informacji o obiektach choć nie wprost ale za pomocą sposobu ich oznaczenia na mapie fajne rozwiązanie jest w atlasie Interstellarium  deep sky atlas który gorąco polecam nabyć skoro jak widać jest u Ciebie zacięcie DSowe.

Polecam też tę listę obiektów best 500, masz tam w tabeli podane rozmiary i magnitudo , zwróć uwagę na różnice jasności i jasności powierzchniowej , kiedyś zaczynając przygodę z DS się na to łapałem, pewnie nie tylko ja , zachodziłem w głowę dlaczego nie widzę  obiektu  X choć widziałem teoretycznie słabszy obiekt Y .  

Dużo przydatnych rzeczy znajdziesz na stronach które podali koledzy a ja od siebie polecam zajrzeć na tę stronę

,https://www.deepskywatch.com/index.html

znajdziesz tu min. niezły atlas pdf oraz w zakładce deep sky guide wyglad obiektów Ds w formie negatywów.

Screenshot_20240821-195646.png

17242624388206768245760657064550.jpg

17242624211822829535913762521811.jpg

Best 500 Deep Sky Objects.xlsx

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1

Spróbuję pomóc...

Z filtrami z kupnem się wstrzymuje, ale doradźcie mi może jakiej firmy filtry OIII i UHC które są przyzwoite. Może sobie kupię w Polsce i ktoś mi przywiezie. Tutaj mam w cenach ok 800-1000 zł za sztukę.

Teraz, Pioter napisał:

Z filtrami z kupnem się wstrzymuje, ale doradźcie mi może jakiej firmy filtry OIII i UHC które są przyzwoite. Może sobie kupię w Polsce i ktoś mi przywiezie. Tutaj mam w cenach ok 800-1000 zł za sztukę.

No to nowe i dobre tyle kosztują niestety.

Topowe marki filtrów wizualnych to Astronomik czy Lumicon ale i niektóre filtry marki Svbony  czy Optolonga i baadera są bardzo dobre i godne uwagi .

Z filtrami podobnie jak z okularami jest trochę indywidualnego podejścia do tematu ale większość powie że jeśli posiadać na początek 1 dobry to filtr UHC inni w tym ja powiedzą że OIII gdzie jedni polecać będą szerszego astronomica 12 nm a wielu powie że lepszy węższy Svbony 7nm 😅

Na ten moment i zwłaszcza do czasu zakupu większego telepa z filtrami bym się wstrzymał, chyba że coś fajnego używanego by wpadło okazyjnie w ręce np dobry  zmierzony  Orion ultrablock 2 cale

Spróbuję pomóc...

W związku z tym, że nie używam dwucalowych okularów tylko 1,25 to świadomym wyborem są dla mnie też takiego rozmiaru filtry, a co za tym idzie są tańsze. Ja posiadam głównie filtry Astronomik OIII i H-Beta oraz UB Oriona.

Jako podpowiedź powiem Ci, że na opakowaniu każdego filtra od Astronomik jest podana transmisja więc warto zamawiając zadzwonić i spytać z jaką mają i wtedy decydować skąd zamówić i dać opis, że ustalone telefonicznie iż ten chcesz.

U mnie na forum znajdziesz zestawienia obiektów pod filtry, które opracowałem.

Generalnie przejrzyj sobie te wątki 

https://www.astropoludnie.pl/viewforum.php?f=25

Najpierw jednak kupiłbym okulary, a potem myślał o filtrach.

Edytowane przez Setaarius

• 2 tygodnie później...

Panowie mam jeszcze jedno pytanie dotyczące okularów. Wczoraj w końcu wyłonił się za drzew Saturn i oglądałem go okularem 9mm. Fajnie widać, pierścień był, ale jest mikroskopijny. Mars wygląda jak jasna gwiazda. Wcześniej byłem zdecydowany na zakup okularu 6.5mm, ale teraz mam dylemat, czy jednak nie 4.5mm. Cały problem w tym jest, że nie wiem jaki obraz mi pokaże przy powiększeniu x260. Mam 8” teleskop. Nie jest to zbyt duże powiększenie jak na tą klasę teleskopu? 

Mialem kiedys Dobsona 8" i okular Hyperion 31mn i absolutnie go odradzam. Obraz był zły,  a okular poszedl na giełdę.

Dopiero kupno ES 30mm 82 stopnie zrobił na mnie opad szczęki:)

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Napisano (edytowane)

Miałeś na ósemce okulary 4.7, czy kupiłeś je później? Nie chodzi mi o super obraz, ale taki żeby jednak coś rozróżniać na planetach, Marsa w ogóle zobaczyć, a nie jako gwiazdę.

Edytowane przez Pioter

Tak miałem, na planetach użylem go raz na dwa lata. 

Najczęściej używałem 7mm

Obraz w 4.7 nie był już ostry.

A Hyperiona 31mm  skoro już masz to naciesz się nim.

Kiedyś go wymienisz. 

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png