Skocz do zawartości

Seestar S50-pytania-porady-zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyślałem, że może warto założyć oddzielny wątek poświęcony temu sprzętowi. Który ma jak myślę tyle samo zwolenników, co przeciwników.
Na początek może kilka słów o tym czym jest SEESTAR s50.
Otóż jest to mały trzy soczewkowy teleskop apochromatyczny o aperturze 50mm. ogniskowej 250 mm. wyposażony w kamerę Sony IMX462, moduł GPS, wi-fi oraz bluetooth.
Dzięki dedykowanej aplikacji teleskop pozwala nam na wykonywanie zdjęć zarówno obiektów US jak i DS. O czym warto wspomnieć, to fakt, że obiekty DS są przez aplikację stackowane na bieżąco (co przyprawia na początku o zawrót głowy) 🙂 mamy również możliwość zapisywania pojedynczych klatek w pamięci samego sprzętu.

Po co to wszystko ?
Przecież w naszej społeczności mamy wielu kolegów którzy zajmują się astro fotografią od dawna, poświęcają jej mnóstwo czasu, energii oraz nie przespanych nocy. Owocem tego są genialne zdjęcia kosmosu. Przed którymi chylę czoło, podziwiam i żałuję, że sam tak nie potrafię.

No właśnie, po to 🙂
Żeby miłośnicy astronomii tacy jak ja i pewnie wielu innych, poczuli choćby namiastkę tego czym jest fotografia kosmosu. Blisko trzy dekady zajmuję się wizualnym podziwianiem piękna wszechświata. Przez większe, mniejsze, lepsze lub gorsze sprzęty. Zawsze byłem związany tylko z obserwacjami typu teleskop-okular i to było (jest) wspaniałe.
Jednak SEESTAR pozwolił mi wejść o jeden mały stopień wyżej. Nie oczekuję po tym sprzęcie profesjonalnej fotografii, mam pełną świadomość jego wad. Jednak już wiem, że jako sprzęt wyjazdowy i nie tylko przynosi mi niesamowitą frajdę i spełnia moje oczekiwania. Totalnego laika astro-fotografii.

Zapraszam wszystkich posiadaczy SEESTARa do dzielenia się swoimi zdjęciami.
Zadawajmy też pytania, sam mam ich jeszcze sporo.

• Like 4

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

To może wywołam do tablicy @jolo 🙂
Warunki jakie mam do dyspozycji na obecną chwilę.
Szczecin osiedle blisko centrum miasta.
Centrum miasta 3 km. na północ.
Widok z balkonu na południe.
Wschód do dyspozycji.
Zachód po zmroku, między blokami. Korona Północy, Herkules.

Co wybrać na dzisiejszą sesję ?
Czy użyć wbudowanego filtra ?
Dlaczego naświetlać tylko klatki 10 sekund?  🙂
A może jednak 20 sekund ?

20240829_200122.jpg

Wrzucę moją fotkę z przedwczoraj.

Gorąco polecam tutorial Cuiva do obróbki zdjęć z Seestara, w kilka minut można mocno poprawić to co wychodzi domyślnie.

Ogólnie idealna zabawka do rozstawienia w 3 minuty. Świetny do zabrania w podróż, walizeczka zajmuje naprawdę niewiele miejsca.

Gdyby tak kiedyś wypuścili następcę z trybem EQ byłoby pięknie.

NGC281.jpg.b65409118c5b360ed71b4c33ee175601.jpg

• Like 4

12 godzin temu, Jacek 2 napisał:

Warunki jakie mam do dyspozycji na obecną chwilę.
Szczecin osiedle blisko centrum miasta. (...)

A jakie tam jest niebo? Zasięg tak z grubsza? 

Ja póki co to widzę tylko że S50 bardzo lubi ciemne niebo i zimne noce. Kolorowa matryca, bez chłodzenia, to tak właśnie będzie. Ten filtr dual band z tego co widzę dość szeroki jest i pomoże trochę na LP, ale to tylko przy mgławicach emisyjnych.

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Wczoraj nie powalczyłem za wiele. Niestety zaraz po zapadnięciu zmroku niebo zakryły chmury.
Dwa zdjęcia, jedno takie jakie wypluł SEESTAR drugie obrabiane w telefonie.

@jolo niebo słabe, to środek Szczecina 😞 no i noc wręcz tropikalna.

@matrixxus mogę prosić o link do tego tuturiala ?

2.jpg

1.jpg

• Like 1

Możliwe że chodzi o ten tutorial https://www.youtube.com/watch?v=lMoSAHOgbD4

Najważniejsze żeby obrabiać zestakowany plik FITS, a nie JPG.  Jeszcze lepiej jest zbierać klatki luzem i potem je poskładać np w AsiStudio choćby nawet. Live stacking w Seestarze trochę się gubi, kiedy lata masa satelitów (paskudztwo starlinkowe na przykład).

Surowe z Seestara:

Stacked_175_Unknown_10.0s_IRCUT_20240808-004509.thumb.jpg.a87134b3e46dc06d20b736e58e0bb13f.jpg

Złożone osobno:

2024-08-12-M33.thumb.jpg.afe86c779e3fdddb8de57264ed362018.jpg

• Like 4

jolo-astrojolo.png

20 godzin temu, Mirek napisał:

To ustrojstwo pojawiło się na jesiennym Zlocie w ilości 2 szt. Teraz będzie ich więcej bo ja pojawię się ze swoim. Daniel przybywaj na Zlot

Chciałeś powiedzieć na wiosennym zlocie 😉

Seestar S50/ED80

@Mirek chyba mijamy się z zeznaniach.😉 Na jesieni chyba nikt nie miał Seestara. Przynajmniej ja sobie nie przypominam.  Swojego kupilem w przedsprzedaży w teleskopach.pl we wrzesniu właśnie podczas zlotu. Pierwszy raz przywiozlem go na wiosnę wraz z @Acidtea.

Jeszcze dwa-trzy zloty a co drugi z nas będzie pstrykał Seestarem 😁

• Haha 1

Seestar S50/ED80

Teraz już się pogubiłem, wiem, że widziałem seestara po raz pierwszy u Ciebie i Acidtea ale na pewno było to w tym lub ubiegłym roku (a może i wcześniej). Pamięć mam idealną ale na dwa dni. Ważne że sprzęt pojawił się na Forum i zyskuje zwolenników. Szkoda tylko, że Jolo (Łukasz) nie zasili naszej społeczności na Zlocie bo na pewno można byłoby się dowiedzieć wielu ciekawostek na temat tego urządzenia.

Obejrzałem ten tutorial pościągałem proponowane w nim programy. No i muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Kurcze, to działa w dodatku całkiem dobrze. Bez wątpienia obróbka zdjęć to wyższa szkoła jazdy i wiem, że jeszcze długo będę się jej uczył. Ale już cieszy mnie to co wychodzi. W sumie dopiero tydzień temu @Zielu powiedział mi, co to jest Rotacja Pola 🙂 Teraz już wiem. Przy takich dużych obiektach jak NGC6960 ciężko się jej pozbyć. Łatwiej było przy NGC688 czy M27. We wspomnianym tutorialu jest jeszcze inna (trudniejsza) metoda składania. Zostawiam ją na potem.
Tak to wygląda na obecną chwilę.

Stacked_187_NGC 6888_10.png

Stacked_150_NGC 6960_10.0s_LP_20240831-234428_GraXpert_GraXpert.png

• Like 1

W dniu 30.08.2024 o 20:44, Thomas napisał:

Na jesieni chyba nikt nie miał Seestara. Przynajmniej ja sobie nie przypominam.  Swojego kupilem w przedsprzedaży w teleskopach.pl

Swój zamawiałem na początku lipca 2023, a przyszedł 11 września.

Z tego co pamiętam był to pierwszy Seestar na sulejewskim polu 😉 Czyli formalnie był jeszcze nawet latem, bo przed astronomicznym początkiem jesieni 😉

2 godziny temu, polaris napisał:

W Poznaniu to teraz chyba pół miasta ma Seestary.

Trzeba by się tam przenieść... 

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

1 godzinę temu, polaris napisał:

Samego Poznania nie polecam. Banda rowerzystów o IQ rozwielitki sieje agresję i chamstwo drogowe. 

W której części miasta ich widziałeś?

Pytam tak na wszelki wypadek, aby jadąc, jak co dzień rowerem, się w tę bandę nie wmieszać 😉

Edytowane przez piotrfie
  • Haha 1