Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
54 minuty temu, ms_arwi napisał:

Głowicę TH10 ze statywem TC20 mam w planie.

Z tego co pamiętam to S50 standardowo przychodził w zestawie ze statywem TC20, chyba, że się ostatnio coś zmieniło.

Napisano

Ależ forum temu służy żeby pytać, więc luz :) Tak, dobrze współpracuje. Trzyma łączność po wifi nawet przez ściany. Dwarf stoi w ogódku, ja siedzę na kanapie, pomiędzy nami ściana nośna i kilka metrów, ale połączenie stabilne. Ale uwaga, trzyma połaczenie jak ekran jest aktywny. Jeżeli zablokujesz ekran, to połącznie jest tracone, ale po odblokowaniu ekranu znowu nawiązywane. Ale to nie o tablet chodzi, tylko o Dwarf, bo na iPhone miałem to samo. Natomiast to, że straciłeś połączenie nie jest istotne bo Dwarf dalej robi, co miał robić.

Więc kupiłem na Ali najprostsze podparcie na tablet za 5zł stawiam go na tym podparciu i sobie stoi. Aplikacja Dwarf podtrzymuje aktywny ekran, więc ekran się nie wygasza. Zerkam tylko od czasu do czasu jak tam sytuacja wygląda :)

Napisano
21 godzin temu, ms_arwi napisał:

Rozważałam jeszcze m.in. odrośnik - czy to faktycznie się przydaje? 

Seestar ma podgrzewaną optykę, wiec nie będzie parować Odrośnik przydaje się przede wszystkim do odcięcia ewentualnego światła od lamp ulicznych lub innego źródła światła, które może paść na obiektyw. Ja osobiście używam takiego, który po zakończeniu sesji sam odpada od SeeStara. 

• Like 1

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano
21 godzin temu, piotrfie napisał:

Z tego co pamiętam to S50 standardowo przychodził w zestawie ze statywem TC20, chyba, że się ostatnio coś zmieniło.

Rzeczywiście wygląda na zdjęciu na identyczny, nie zwróciłam uwagi na to - w opisie teleskopu na stronach nie występował pod jakąś szczególną nazwą (albo nie doczytałam). Dzięki, w takim razie tylko TH10.

Napisano
45 minut temu, Thomas napisał:

Seestar ma podgrzewaną optykę, wiec nie będzie parować Odrośnik przydaje się przede wszystkim do odcięcia ewentualnego światła od lamp ulicznych lub innego źródła światła, które może paść na obiektyw. Ja osobiście używam takiego, który po zakończeniu sesji sam odpada od SeeStara.

Hm, lampy nie powinny być problemem. Za ogrodem mam póki co szczęśliwie kawałek pola, a sąsiedzi są fanami zaciemnienia - niektórych rolet okiennych nigdy nie podnoszą. Ale może nie doceniam światła z okolicy, bo jednak egipskich ciemności to tu nie ma. W każdym razie fajna opcja taki odpadający odrośnik - mogę prosić o konkretny model albo namiary, gdzie mogę taki nabyć, gdyby jednak był potrzebny?

Napisano

Nie zauważyłem odrębnego wątku dotyczącego S30 (Pro) więc napiszę tu, bo zasadniczo mam pytania dotyczące aplikacji seestar, która - jak przypuszczam - jest taka sama dla wszystkich trzech modeli. Ale zanim zapytam, to ponarzekam. Zainstalowałem aplikację na smartfona z androidem - łączenie z seestarem łatwe, ale sam interfejs tej aplikacji jest... straszny, a w zasadzie strasznie nieintuicyjny. Nie wiem, może jestem przyzwyczajony do ASIAIR, gdzie jest rzeczywiście tak, jak ZWO pisze czyli "as easy as 1,2,3". Tu tak nie jest. Cześć ustawień jest "pochowana" w dziwnych miejscach, a części wydawałoby się "oczywistych" ustawień w ogóle nie ma - nie wiedziałem np., że nie można dowolnie ustawić długości ekspozycji (?!), a może można, tylko przez te ok. 20min używania nie znalazłem takiej opcji. OK, to pytania:

1. Czy można ustawić długość ekspozycji dowolnie, np. innej dla danego rodzaju obiektu? Przykładowo, dla mgławic chciałbym 43sekundy, bo taki mam kaprys 😉 Tak w ogóle, to nie jest łatwo znaleźć opcji zmiany czasu ekspozycji (domyślna to 10s - długo szukałem opcji zmiany - trzeba wiedzieć, że w górnym prawym rogu ekranu są magiczne trzy kropki - seriously?)

2. Czy można ustawić liczbę klatek dla danego obiektu w planie? Jestem przyzwyczajony do ASIAIR, gdzie podaje się liczbę klatek i ekspozycję dla każdego zaplanowanego obiektu osobno. W seestar app to jest (chyba) niemożliwe (?). Jeśli dobrze rozumiem, to tu się w planie ustawia tylko kiedy ma się zacząć fotografowanie i jak długo łącznie ma trwać, a liczba klatek jest "zmienną wynikową" - czy tak jest? Czy może tak jest tylko w "domyślnych" ustawieniach, ale można to zmienić? Gdzie, jak?

3. Czy plan można ustawić inaczej niż paluchem na wykresie? To jest strasznie niewygodne na małym smartfonie (z przekątną poniżej 6")

4. Czy to normalne, że stackowanie leci hurtem z wszystkich klatek bez żadnego testu ich jakości? Przez ok. 3min. naświetlałem gromadę żłóbek i jakiś satelita przeleciał podczas jednej 10-sekundowej ekspozycji (nic nadzwyczajnego), a seestar dalej palił kolejne klatki, stackując kolejne razem z tą jedną - z krechą na cały kadr. Aż nie chce mi się wierzyć, że jak ustawię w planie fotografowanie danego obiektu przez 2h i wpadnie taka jedna klatka, to wszystko jest do wyrzucenia. Tak, wiem, że w opcji można ustawić zapisywanie każdej klatki, żeby sobie potem samemu zestackować po samodzielnej selekcji, ale bez jaj - chyba nie powinno tak być, że domyślnie pali i stackuje wszystko jak leci, z ptakiem w kadrze, samolotem, itd.

To na razie tyle, pewnie będę miał więcej pytań za jakiś czas (trybu video jeszcze nie ruszałem)

Jak ktoś zna link do jakiegoś przystępnego tutoriala, to proszę o podanie (może być in English)

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano (edytowane)
20 godzin temu, taffik napisał:

Jak ktoś zna link do jakiegoś przystępnego tutoriala, to proszę o podanie (może być in English)

Głupio tak się samemu cytować, ale skoro nikt nie podlinkował, to poszukałem sam i znalazłem. Co prawda sprzed roku i sprzed kilku aktualizacji aplikacji, no i dotyczy też samego urządzenia (S50), a nie tylko aplikacji, ale znalazłem w tym tutorialu odpowiedzi na część moich pytań (niestety to są odpowiedzi negatywne).

Przejrzałem jakąś liczbę tutoriali/testów/recenzji, w tym bezpośrednio od ZWO i wyjadaczy, takich jak Cuiv the Lazy Geek, ale ten tutorial jest chyba najlepszy.

Podlinkuję, bo może komuś się przydać na sam początek, a gość zrobił jeszcze sporo kolejnych tutoriali, m.in. po aktualizacjach aplikacji.

Edytowane przez taffik

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano (edytowane)

OK, to po dzisiejszych obserwacjach już mogę sam sobie odpowiedzieć na ostatnie pytanie z wczoraj. Wygląda na to, że TAK, to normalne, że Seestar domyślnie robi stacki z wszystkich klatek, nieważne czy są jakieś artefakty, czy nie. Widać to na poniższym zdjęciu - znowu satelita. Ale czy to się da gdzieś zmienić, ustawić zakres tolerancji, czy coś? 

Na drugim zdjęciu widać, że zrobiłem 50 klatek i Seestar żadnej domyślnie nie zignorował, mimo że nalazła cienka warstwa chmur i klatki pod koniec musiały wypadać gorzej niż na początku! Zignorował dopiero klatkę, gdy zasłoniłem mu ręką obiektyw 🙂, więc jednak ta opcja działa, przynajmniej w tym sensie, że jak nie widzi gwiazd, to nie stackuje 😄 Ale na poważnie, to lipa, no chyba że znowu gdzieś jest to skrzętnie schowane w ustawieniach i można ustawić zakres "czułości", itp. A może coś trzeba było skalibrować przed pierwszym użyciem?

f9bf059b.thumb.jpg.8617afab82e623e902c3894087211818.jpg

20260402_Seestar.thumb.jpg.897df97262d981246ee7a2431e50baed.jpg

Edytowane przez taffik

Napisano
8 godzin temu, taffik napisał:

Widać to na poniższym zdjęciu - znowu satelita. Ale czy to się da gdzieś zmienić, ustawić zakres tolerancji, czy coś? 

Znacznie lepszym podejściem niż stackowanie w samym SeeStarze jest zebranie pojedynczych klatek i zestakowanie ich np. w Siril-u czy Pix-ie. Wtedy można powybierać tylko lepsze klatki czy to automatem czy ręcznie.

Napisano

Kupując taką zabawkę nastawiamy się na prostotę i szybkie rezultaty, a nie na siedzenie po nocach przez kolejne tygodnie, wybieranie klatek i obróbkę w masakrycznie nieintuicyjnym Sirilu czy niepoważnie drogim Pixie.

Ciekawe jak działa to stackowanie, jeśli ma np. 100 klatek, na jednej jest kreska przelotu satelity i proces jej nie eliminuje jako artefakt. Bez sensu jak dla mnie.

• Like 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, piotrfie napisał:

Znacznie lepszym podejściem niż stackowanie w samym SeeStarze jest zebranie pojedynczych klatek i zestakowanie ich np. w Siril-u czy Pix-ie.

Tak, wiem że tak można i że jest lepiej, ale do tego typu "zabawy" to mam Askara, kamerkę astro ASI294MC i montaż AM5 😉

1 godzinę temu, polaris napisał:

Ciekawe jak działa to stackowanie, jeśli ma np. 100 klatek, na jednej jest kreska przelotu satelity i proces jej nie eliminuje jako artefakt. Bez sensu jak dla mnie.

No właśnie martwię się, że niestety tak jest. Może za dużo się spodziewałem po procesie livestacking. Ale jeszcze łudzę się, że to wina mojego telefonu (jest dość leciwy) - może aplikacja "dostosowuje" proces do wydajności telefonu i po prostu przy ekspozycjach 10s mój telefon "nie nadąża" z eliminacjami klatek z artefaktami (ale to chyba naiwne, bo ta eliminacja odbywa się w S30, a nie w telefonie). Ale jeżeli jest jakiś związek z wydajnością urządzenia sterującego to przy dłuższych naświetleniach odsetek odrzuconych powinien być większy (więcej czasu na analizę nowej klatki przed spłynięciem kolejnej). Tego nie weryfikowałem. Z drugiej strony przy dłuższych naświetlniach odsetek odrzuconych może być większy dlatego, że jest większe prawdopodobieństwo kiepskiej klatki. Zmiana telefonu na lepszy (którą i tak planuję) wtedy niczego nie zmieni.

Na razie powiem tak - zabawka (jak to określił @polaris) fajna, ale zachwytu nie ma...

No, ale kupiłem głównie z myślą o wyjazdach (rodzinnych, ze znajomymi), w tym na zaćmienie Słońca do Hiszpanii, więc czekam na ten zachwyt. Są przecież jeszcze inne funkcje, z których jeszcze nie skorzystałem, a które mogą dać dużo frajdy: fotografia szerokokątna (tryb Milky Way) i fotografia plenerowa w dzień (Scenery - ze śledzeniem obiektów - to może być fajne).

Edytowane przez taffik

Napisano
19 godzin temu, taffik napisał:

OK, to po dzisiejszych obserwacjach już mogę sam sobie odpowiedzieć na ostatnie pytanie z wczoraj. Wygląda na to, że TAK, to normalne, że Seestar domyślnie robi stacki z wszystkich klatek, nieważne czy są jakieś artefakty, czy nie. Widać to na poniższym zdjęciu - znowu satelita. Ale czy to się da gdzieś zmienić, ustawić zakres tolerancji, czy coś? 

Dziś odebrałam swojego S50 i przejrzałam apkę oraz tutoriale do niej. Niby algorytm live stackingu robi selekcję obrazów, ale faktycznie przelatującego satelity nie wychwytuje jako błąd; chwilowe zachmurzenie już powinien w teorii wykryć (pytanie jak duże). Można co najwyżej zrobić ponowny stacking w "Deep Sky Stack" wybierając w apce Seestara obrazy, które mają być zestackowane.

Pozostaje mieć nadzieję, że w następnych update-ach poprawią algorytmy do tego live stackingu, w końcu przy obecnym rozwoju algorytmów analizy obrazów usuwanie rzeczy typu satelity nie powinno być trudne. 

Napisano
W dniu 3.04.2026 o 09:09, polaris napisał:

obróbkę w masakrycznie nieintuicyjnym Sirilu czy niepoważnie drogim Pixie

Cóż @polaris, chyba jednak zgodzić się z tym stwierdzeniem nie mogę.

Oczywiście to moja osobista i zupełnie prywatna opinia, co zwalnia mnie z wszelkich dodatkowych wyjaśnień, przypisów i glos 😉.

Trudno mi zaszufladkować Siril-a jako nieintuicyjnego -  co, jak mniemam, miałoby być przeciwieństwem Pix-a. Moim zdaniem poziom intuicyjności w obu jest podobny. Nie wyróżniał bym żadnego z nich w tej kwestii. Oba są jednakowo intuicyjne, czy jak kto woli nieintuicyjne. Każdy w nieco inny sposób 😉

Co do ceny - licencja wieczysta Pix-a to jakieś 2/3 rocznego kosztu Photoshopa (i to ze zniżkami wszelkimi).

Pix darmowy nie jest, ale też na tle graficznej komercyjnej "konkurencji", robi wrażenie prawie "przyjaźnie wycenionego" 😉.