Skocz do zawartości

Seestar S50-pytania-porady-zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, jolo napisał:

Z materiału zebranego przez filtr LP jest dużo trudniej wyciągnąć kolor gwiazd (przynajmniej mnie). Z tego stacka który podlinkowałeś udało mi się tak trochę na szybko coś takiego uzyskać: W Pixie zrobiłem kalibrację koloru, wyostrzanie, redukcję szumów i wyciąganie procesem Masked Stretch, a potem krzywymi. 

Wow, robi wrażenie, dzięki bardzo za pokazanie próbki możliwości umiejętności i programu. A/B widać dużą różnicę.

20 minut temu, Acidtea napisał:

Ten pas pojaśnienia tła to rotacja?

Niezupełnie. To jaśniejsze na środku to właśnie dobry materiał. Natomiast te ciemne narożniki to efekt szkód wywołanych rotacją. 

Skoro zebrałeś 672 klatki to ten jaśniejszy obszar to część zdjęcia na którą złożyły się wszystkie klatki. Natomiast w rogach jest ciemniej bo na skutek rotacji do nich wkład miało mniej klatek. W tych obszarach, szczególnie przy brzegach widać też większe zaszumienie (kolorowe kropki). To efekt tego, że na tę część zdjęcia złożyło się najmniej klatek.

Rotacja pola jest skutkiem orientacji montażu. Oś jego obrotu ustawiona jest pionowo a nie równolegle do osi obrotu Ziemi.

• Like 1

Podczas ostatniego zlotu w Zatomiu jednym z obiektów, które focilem Seestarem była mgławica Irys  NGC7023. Łącznie wykonałem 318klatek 10sek. Focilem w godzinach 23.24-0:20.

Trzy noce później  ten sam obiekt focilem spod mojego domu. Czas naświetlania bardzo zbliżony jedynie pora wcześniejsza. Zdjęcie robione 22:09-23.00

Zastanawia mnie skąd na drugim zdjęciu widoczna tak duża rotacja pola? Czy to efekt jaśniejszego nieba? W Zatomiu mamy niebo 21,87 a u mnie 19,8 mag.

Obecnie Irys zawieszony jest dość wysoko między 70-74° nad horyzontem. 

Ciekaw jestem waszej opinii. Może macie podobne doświadczenia?

1725747742797.thumb.jpg.ab225a184f32c4a4bef356c3fb41fcd3.jpg

Fot. Zatom

1726001952526.thumb.jpg.7158cb383219926b1ab8a75322f55cad.jpg

Fot. Kiekrz

• Like 6

Seestar S50/SW ED80

@Thomas Jak weźmiesz wszystkie pliki raw i wrzucisz np do darmowego  Deep Sky Stacker I poddasz je analizie automatycznej to pokarze jaka jest wartość tła. Dla ciemnego nieba to zwykle 1.2-1.4% dla miejscówki pod miastem to 1.9-2.5%. w mieście potrafi mi pokazać nawet 4-8%. Najważniejsze czy jest rozjazd pomiędzy klatkami.

• Like 1
  • Thanks 2
  • Confused 1

17 godzin temu, Thomas napisał:

No ale jak to stwierdzić?

Przejrzeć wszystkie fitsy po kolei. Świetnie się do tego nadaje ASIFitsView z pakietu ASIStudio. Jak klikniesz w opcję wyświetlania histogramu (tak z głowy nie pamiętam, jak się dokładnie nazywa), to masz tam też podaną średnią jasność danej klatki. Bez zamykania okienka z histogramem można strzałeczkami przełączać na kolejne klatki, i na bieżąco widać, jak się zmienia jasność. Tylko nie wiem, czy masz surowe fitsy - bo zdaje się, że w Seestarze trzeba zaznaczyć opcję ich zapisywania, a domyślnie jest wyłączona.

Co do stackowania klatek ze zmieniającą się jasnością, to dobrze jest w DSS zaznaczyć opcję "Per channel background calibration", żeby przed stackowaniem jasność klatek została znormalizowana. Inaczej, jeśli używa się algorytmu z odrzucaniem extremów (np. kappa-sigma) jest ryzyko, że zostaną odrzucone dobre dane - ponieważ z powodu zmiany jasności nie załapią się w widełki zdefiniowane dla algorytmu.

Edytowane przez Piotr K.
  • Like 1
  • Thanks 1

Cześć wam.

Czy zastosowanie np. klina paralaktycznego od Star Adventurer zniweluje rotację pola, ustawiając Seestara nie pionowo tylko skierowanego na Polarną? i czy można go zastosować do Seestara?

TAKAHASHI FSQ-106ED,  QHY 163M, QHY 163C, NEQ 6
SW 150/750, SW DOB 10, Platforma paralaktyczna
AstroWalker, SW Star Adventurer 2i
Canon 1100D, lornetka Nicon Action 10x50,

Tak, nie ma oficjalnego wsparcia w sofcie do tego. Trzeba albo kombinować albo oszukiwać, ale da się.

Inna sprawa to mechanika - rozbierałem już S50 i tam w osi azymutu jest co prawda metalowe łożysko, ale jedno i osadzone w plastikowej obudowie. Do tego plastikowe przekładnie. Przy pracy w pochylonej pozycji to się gnie i przekładnia na bank zużywa się szybciej. 

• Sad 2

jolo-astrojolo.png

Ok. Dzięki za informację. To ewentualnie pozostaje focić max przez jedną godzinę o tej samej porze w różnych dniach tego samego obiektu. Przynajmniej tak coś mi świta w głowie, że coś takiego czytalem. Pytam bo też czekam na swój egzemplarz 😀

• Like 1
  • Haha 1

Wiem, że to nie zastąpi porządnego sprzętu ale na np. wakacje itp. chyba będzie odpowiednim uzupelnieniem. Oglądałem zdjęcia na forum Seestara i zdjęcia z niego  obrabiane osobno całkiem fajnie wyglądają

13 godzin temu, Gayos napisał:

Ok. Dzięki za informację. To ewentualnie pozostaje focić max przez jedną godzinę o tej samej porze w różnych dniach tego samego obiektu. Przynajmniej tak coś mi świta w głowie, że coś takiego czytalem. Pytam bo też czekam na swój egzemplarz 😀

Robiłem tak ostatnio w Białowieży testowo - przez 3 nocki zbierałem po trochę materiału o tej samej porze i dało się to potem bez problemu złożyć. 

To tylko 30 minut w sumie poniżej, ale chodziło mi głównie o samą zasadę. 

2024-08-12-NGC891.thumb.jpg.b92dc82be7960c1570987179e91a59b9.jpg

• Like 8

jolo-astrojolo.png

W dniu 17.09.2024 o 14:23, Gayos napisał:

Cześć wam.

Czy zastosowanie np. klina paralaktycznego od Star Adventurer zniweluje rotację pola, ustawiając Seestara nie pionowo tylko skierowanego na Polarną? i czy można go zastosować do Seestara?

Tak. Zlikwiduje rotację. Ona właśnie wynika z tego, że oś obrotu a montażu AZ nie jest równoległa do osi obrotu Ziemi.

• Like 1

13 godzin temu, jolo napisał:

Robiłem tak ostatnio w Białowieży testowo - przez 3 nocki zbierałem po trochę materiału o tej samej porze i dało się to potem bez problemu złożyć. 

To tylko 30 minut w sumie poniżej, ale chodziło mi głównie o samą zasadę. 

2024-08-12-NGC891.thumb.jpg.b92dc82be7960c1570987179e91a59b9.jpg

Ale pikna NGC 891. A ile drobnicy się załapało w kadrze!

Jak kupię Seestara, to będę Ci wysyłał materiał do obróbki 😄 

• Haha 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Hej

Jak orientujecie Seestara w pozycji startowej - home position.

Teoretycznie nie powinno mieć znaczenia, bo ma wbudowany kompas, ale jednak ...

W sieci znalazłem różne opisy - kierunek wschód (włącznik na zachód) lub północ (włącznik na wschód). 

Pozdrawiam

SCT8", SCT9,25", Ioptron Minitower, HEQ5, Seestar S50, itd, itp.

Ustawiasz dowolnie, jedynie poziomujesz. Seestar przed pierwszym zdjęciem sam się kalibruje. Ale jeśli po tej kalibracji wyraźnie zmienisz jego położenie, to soft może poprosić Cię o kalibrację ręczną, taniec św. Wita wokół własnej osi. Ale @Thomas może napisze więcej.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Na początek uruchamiasz "Compass calibration" i jeżeli nie zmieniasz lokalizacji, to więcej tego nie ruszasz.  Następnie - za każdym razem gdy wystawiasz zestaw na zewnątrz, ustawiasz lub sprawdzasz poziom w "Adjust calibration" - najlepiej 0,0 i na tym koniec, przystępujesz do wyszukiwania obiektu. Na DS-ach nie zdarzyły  się problemy ze znalezieniem obiektu, natomiast w przypadku Słońca lub Księżyca czasami S50 takie miał i żądał ponownego wypoziomowania.

Nie mogłem się doczekać M42 na nocnym niebie i dzisiejszej nocy udało się uchwycić - Księżyc nie pomagał 🙂

Obróbka Siril i Affinity Photo

M42Finalmale.thumb.png.8137405ae60677f24c5924efc0793e31.png

Edytowane przez BlackAdder
  • Like 8

SW BKP150/750 Dual Speed, SW MAK 127, ZWO Seestar S50

Podczas ostatniego częściowego zaćmienia Księżyca na koniec sesji postanowilem również walnąć M42. Smażyłem między 5:15 -5:50. Pod koniec już prawie świtało, ale i tak jestem zadowolony z efektu.

1726631346389.thumb.jpg.5534def741936a3066244b2ed58dd274.jpg

Edytowane przez Thomas
  • Like 9

Seestar S50/SW ED80