Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, Piotr G. napisał:

Filtr słoneczny wyglądał na nieco brudny, więc go obejrzałem przy pomocy mocnej latarki niestety on się zmarszczył (od światła latarki) i takim pomiętym zrobiłem zdjęcie Słońca. Chyba jest mało ostre. Czy mogę tym sprzętem zrobić jakieś obserwacje (zdjęcia) przez chmury? Proszę o jakąś radę.

Piotr G.

Jak silna była ta latarka, że pod wpływem światła folia się zmarszczyła? No chyba, że zbliżyłeś filtr do gorącej żarówki. Zdecydowanie lepszym filtrem do robienia zdjęć Słońca  Seestarem jest folia ND3,8 lub ND5. Można zrobić samemu tylko trzeba wpierw zakupić folie Baadera ND5 i osadzić ją na specjalnie do tego przygotowanej tulei. Należy pamiętać żeby zachować szczególną ostrożność i nie dopuścić żeby obiektyw był skierowany na Słońce kiedy nie ma na nim filtra. 

Zdjęcia przez chmury nie zrobisz. No chyba, że przez cienkie cirrusy. Generalnie żeby wyszły dobre zdjęcia potrzebna jest bezchmurna noc lub przynajmniej czysty skrawek nieba na który w danym momencie skierujesz teleskop.

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Proponuje na początek dla wprawy zrobić zdjęcie Księżyca. Zwykle w okolicach pełni pogoda robi się lepsza i może będzie okazja na zrobienie jakiś zdjęć. 

Seestar S50/SW ED80

Napisano
8 godzin temu, Piotr G. napisał:

Filtr słoneczny wyglądał na nieco brudny, więc go obejrzałem przy pomocy mocnej latarki niestety on się zmarszczył (od światła latarki) i takim pomiętym zrobiłem zdjęcie Słońca. Chyba jest mało ostre. Czy mogę tym sprzętem zrobić jakieś obserwacje (zdjęcia) przez chmury? Proszę o jakąś radę.

Piotr G.

Jak silna była ta latarka, że pod wpływem światła folia się zmarszczyła? No chyba, że zbliżyłeś filtr do gorącej żarówki. Zdecydowanie lepszym filtrem do robienia zdjęć Słońca  Seestarem jest folia ND3,8 lub ND5. Można zrobić samemu tylko trzeba wpierw zakupić folie Baadera ND5 i osadzić ją na specjalnie do tego przygotowanej tulei. Należy pamiętać żeby zachować szczególną ostrożność i nie dopuścić żeby obiektyw był skierowany na Słońce kiedy nie ma na nim filtra. 

Zdjęcia przez chmury nie zrobisz. No chyba, że przez cienkie cirrusy. Generalnie żeby wyszły dobre zdjęcia potrzebna jest bezchmurna noc lub przynajmniej czysty skrawek nieba na który w danym momencie skierujesz teleskop.

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Proponuje na początek dla wprawy zrobić zdjęcie Księżyca. Zwykle w okolicach pełni pogoda robi się lepsza i może będzie okazja na zrobienie jakiś zdjęć. 

Seestar S50/SW ED80

• 2 tygodnie później...
Napisano

EAA z czwartku na piątek. Dłuższa chwila bez chmur. Niestety spod miejskiego nieba. 
SeeStar S50, 1164x10s - nieco ucywilizowane w Pix-ie (gradient nadal jest, ale wcześniej był koszmar, nie gradient 😉), spora rotacja pola, więc crop.

image.thumb.jpeg.35168c89db364bbff6ffd189ef748872.jpeg

• Like 3
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Thomas napisał:

Robiłeś to Piotrze trybem mozaiki? Gdzie się podziały gwiazdy? Chyba przy obróbce sporo ich wycięło.

Nie. To nie jest mozaika. Kadr jest obrócony o 90 st. dlatego jest szerszy niż wyższy. Co do gwiazd - masz rację, przesadziłem. Mało zostało.

Edytowane przez piotrfie
Napisano
2 godziny temu, polaris napisał:

To odszumianie jest programowe z S50?

Programowe, tak. Z S50 nie.

Odszumione już w obróbce na kompie.

Latarnia pod balkonem dała taki gradient, że szum to był najmniejszy problem tego obrazka.

Napisano (edytowane)

M42 - poniedziałkowa walka między chmurami, tylko 29 min ekspozycja.

m4225-11-2024opismale.thumb.png.1c245d4e28aa21c94d0519dec17d7bd6.png

ps. Dodano aktualizację oprogramowania na iOS

Edytowane przez BlackAdder
  • Like 3

SW BKP150/750 Dual Speed, SW MAK 127, ZWO Seestar S50

Napisano (edytowane)

dwarf 3 ma lepszy sensor ale mniejsza aperture i ogniskowa , bardziej konkuruje tu z s30 niz s50 no i ma eq

Edytowane przez martinezx
Napisano (edytowane)

IC 434 z wczorajszej mroźnej nocy - centrum miasta.

IC_434_654x10sec_T11degC_2024-11-30finalopis2wersjamale.thumb.png.0a4f5cd6e8c89a2a5c006e6836abee12.png

Edytowane przez BlackAdder
  • Like 2

SW BKP150/750 Dual Speed, SW MAK 127, ZWO Seestar S50

Napisano (edytowane)

To może i ja się pochwalę. Jakiś czas temu sprzedałem swoją Syntę 8 " i kupiłem Seestara. Nie żałuję.

M27, 60 min po 10 sekund, obróbka w Siril. Niebo Bortle 6.

M27.thumb.jpg.19217484ec8fc917006abbb7dabfd91b.jpg

Edytowane przez kombiii
  • Like 4
  • Thanks 1
Napisano

kurcze ja myslalem o kupnie cyfrkowki + swsa gti a w przyszlosci teleskop ale jak s50 lub dwarf3 robi taka robote to dla amatora moze szkoda kasy jak tyle mozna z  tego wyciagnąć

Napisano

Ja również wykorzystałem niedzielne okno pogodowe.
Obiektów raczej nie trzeba przedstawiać. Nowe oprogramowanie Seestara daje radę. Funkcja mozaiki czy denoising dla takiego astro fotografa jak ja robi robotę.
Plejady robione w trybie mozaiki, czas to około 50 min. miałem nadzieję że mgławice będą bardziej widoczne i trochę się rozczarowałem. Jednak fakt że zdjęcie było robione z balkonu w mieście i zapomniałem użyć filtra wiele tłumaczą.
Konik to tylko 20 minut naświetlania, zaś M 42 to tylko 10 minut.
Wszystkie zdjęcia zostały obrobione tylko funkcją "Denoising" oraz poprawiłem lekko kontrast.
Niestety lepiej wyglądają te, niż obrobione przeze mnie w dedykowanych programach.

1000006940.thumb.jpg.1212265b54eb3022e783989e2e9db0d5.jpg

1000006938.thumb.jpg.d689815f4530557af388a867af154c63.jpg

1000006946.thumb.jpg.2d68c4a3b235f6e130048501c4d1d4b2.jpg

• Like 4

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.