Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
20 godzin temu, Thomas napisał:

masz farta do pogody bo w Poznaniu ciągle brak warunków do obserwacji

Wygląda na to,  że na Dolnym Śląsku pogoda jest zupełnie inna niż w Wielkopolsce.

Trzeba by sprawdzić czy to tak od granicy województwa się zmienia czy może granice pogodowe nie pokrywają się dokładnie z administracyjnymi 😉

Natomiast, że to okolice Gór Sowich to jakąś sowę wypadało też ustrzelić 😉

M97_M108.thumb.jpg.bdb95e9b22952be9e4c754bffda0d00e.jpg

SeeStar S50, LP (dual band) filter, 1094x10s, 29-30.12.2024

Głuszyca k. Wałbrzycha

• Like 5
Napisano

Byłem 4 dni w Karkonoszach i miałem 4 dni pięknej pogody ze słońcem. Jak jechałem tam, to już od Leszna było nieźle. Jak wróciłem to mżawka.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Thomas napisał:

trzeba się przeprowadzić w rejony podgórskie

Wystarczy za Leszno, jak pisał @polaris Poniżej mapka sprzed 5min. Do tego już się przyzwyczaiłem tej jesieni/zimy, ale osobom z Małopolski i Dolnego Śląska musi się dziwnie czytać takie posty, bo u nich w listopadzie i grudniu pewnie z 50% nocy było bezchmurnych, a w Poznaniu dwie noce w listopadzie i jedna (w porywach do 1,5) w grudniu 😉 

Grudzien31.jpg.1feb3386b81df28ad413eb90f29c8269.jpg

Edytowane przez taffik
  • Like 3

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Korzystając z wyżu jaki zagościł dwa dni temu nad Szczecinem, zapolowałem na dwa obiekty zimowego nieba.
Na pierwszy ogień mgławica NGC 2359 znana także pod nazwą Hełm Thora znajdująca się w konstelacji Wielkiego Psa.
Około jednej godziny naświetlania po 10 sekund na klatkę, zdjęcie robione z balkonu blisko centrum miasta więc warunki raczej kiepskie. Obróbka, to tylko funkcja denoising w Seestarowej aplikacji i kilka ruchów suwakami kontrastu i koloru. Szczerze chciałem żeby wyszła bardziej niebieska, jednak się nie udało.
I kolejne podejście do IC 434 Koński Łeb z gwiazdozbioru Oriona. Obróbka podobna jak w pierwszym zdjęciu. Tutaj chciałem żeby było bardziej czerwono niż ostatnio i chyba mi się udało. Jednak tylko dwadzieścia minut materiału. Niestety co chwilę pojawiał się komunikat o złym prowadzeniu obiektu. Chyba przez lekki wiatr i fakt, że Seesar wisi na statywie Velbon i dodatkowo na głowicy poziomującej. Jednak na balkonie nie da się inaczej 🙂
Muszę w końcu wybrać się poza miasto. Zwłaszcza, że za chwilę będzie po zimowych konstelacjach.

helm.jpg

kon.jpg

• Like 7

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 5.02.2025 o 14:13, Jacek 2 napisał:

Korzystając z wyżu jaki zagościł dwa dni temu nad Szczecinem, zapolowałem na dwa obiekty zimowego nieba.
Na pierwszy ogień mgławica NGC 2359 znana także pod nazwą Hełm Thora znajdująca się w konstelacji Wielkiego Psa.
Około jednej godziny naświetlania po 10 sekund na klatkę, zdjęcie robione z balkonu blisko centrum miasta więc warunki raczej kiepskie. Obróbka, to tylko funkcja denoising w Seestarowej aplikacji i kilka ruchów suwakami kontrastu i koloru. Szczerze chciałem żeby wyszła bardziej niebieska, jednak się nie udało.
I kolejne podejście do IC 434 Koński Łeb z gwiazdozbioru Oriona. Obróbka podobna jak w pierwszym zdjęciu. Tutaj chciałem żeby było bardziej czerwono niż ostatnio i chyba mi się udało. Jednak tylko dwadzieścia minut materiału. Niestety co chwilę pojawiał się komunikat o złym prowadzeniu obiektu. Chyba przez lekki wiatr i fakt, że Seesar wisi na statywie Velbon i dodatkowo na głowicy poziomującej. Jednak na balkonie nie da się inaczej 🙂
Muszę w końcu wybrać się poza miasto. Zwłaszcza, że za chwilę będzie po zimowych konstelacjach.

helm.jpg

kon.jpg

Napisano

Widzę Piotrze, że post udało się zacytować, jeszcze tylko coś napisz od siebie.

Chłopaki, specjaliści od SeeStara, pomóżcie koledze, bo ma problem z ustawieniem urzadzenia

• Haha 1

pozdrawiam Radek

Napisano

Nie znam szczegółów, Piotr G. dzwonił do mnie, a nie za bardzo miałem czas gadać w pracy, ale ma problem z ustawieniem sprzętu na balkonie. Wspominał też, o problemach z ogarnięciem postów na forum. Poczekajmy chwilę, aż ogarnie edycję to poda więcej informacji. Ja nawet nie widziałem na oczy SeeStara.

pozdrawiam Radek

Napisano

Jeśli będzie kolega miał jakieś pytania to niech napisze do mnie na PW. Postaram się w miarę możliwości pomóc.

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

W razie pytań również pomogę. Balkon jest miejscem gdzie moja "Gwiazda Morska" 🙂 ląduje najczęściej.

A tymczasem, Mgławica Rozeta NGC 2237, Gromada Choinka NGC 2264, Mgławica Planetarna Eskimos NGC 2392
.
Ta ostatnia chyba nie jest dobrym materiałem dla tego sprzętu.
Obróbka taka jak zawsze, czyli pójście na skróty 🙂

1000009061.jpg

1000009056.jpg

1000009050.jpg

• Like 2

Napisano

Przy dobrych warunkach można sporo z tej "zabawki" wycisnąć. Z synem zakupiliśmy seestara s50 niespełna miesiąc temu i naprawdę daje nam bardzo dużo frajdy. Kluczem jest (jak zawsze pewnie) dobre czyste niebo najlepiej min. bortle 4. Niestety ze względu na to, że jestem tu w miarę nowy, nie mogę wstawiać zdjęć... szkoda.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sezon na polowanie na dziury w chmurach.

Na urlopie udało mi się złapać 20 lutego kilkadziesiąt minut czystego nieba.

M51, SeeStar S50, IR-cut, 58x20s

M51_mad.thumb.jpg.57da16ce30d18174c4ef746be9551231.jpg

• Like 3
Napisano
2 minuty temu, Aqstyk napisał:

Masz go w trybie EQ, że po 20 sekund robisz?

Ta fotka była bez klina.
20s bez problemu daje radę w ALT-AZ, a jeśli nie jest zbyt wysoko, to nawet rotacji pola przy tak niewielu klatkach szczególnie nie widać.
Postawienie SeeStara na klinie paralaktycznym to głównie lekarstwo na rotację pola, bo czasów szczególnie długich i tak, jak na razie, nie da się ustawić.

W sumie z 63 klatek odrzuciłem tylko 5.

• Like 1
Napisano
Teraz, Aqstyk napisał:

ZWO zapowiedziało oficjalnie klina do S30 i s50 oraz kilka innych nowości.

Cóż, ważniejsze od klina produkcji ZWO byłyby zmiany w sofcie, aby zlikwidować martwą strefę po południowej stronie i umożliwić czasy nieco dłuższe niż 30s.
Klinów dostępnych jest nieco - ja, gdy używałem do którejś innej fotki klina, to był to akurat SkyWatcherowy klin od SWSA. Zupełnie wystarcza, bo SeeStara ze względu na krótką ogniskową i krótkie czasy, i tak wystarczy ustawić na biegun metodą "na oko".

• Like 1
Napisano

To jeszcze druga obrobiona fotka z 20 lutego, gdy M51 bezczelnie się schowała za dachem i trzeba było zmienić cel.

tym razem M101, 122x20s (było 137, ale 15 trzeba było wyrzucić), IR-cut. Tutaj już w narożnikach widać rotację pola.

M101_mad.thumb.jpg.1635ad43931f3743839fb67c6c67f506.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

Tu kilka moich produkcji sprzed kilku dni z Chorwacji. Bortle 4 robi robotę. Seestar s50, potem astap, graxpert, cosmic clarity, siril i na końcu trochę Adobe Lightroom.

final 1.PNG

IMG_5575.JPG

IMG_5573.JPG

Edytowane przez Aqstyk
  • Like 4
Napisano

Owoce wczorajszej mini sesji balkonowej.

Messier 37
Mgławica głowa małpy NGC 2174, moja żona za cholerę nie może pojąć skąd wzięła się jej potoczna nazwa. Nie widzi żadnego podobieństwa 🙂
Księżyc jaki jest każdy widzi.

1000009499.jpg

1000009503.jpg

1000009507.jpg

• Like 2

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy ktoś z Was zabierał Seestara na wakacje samolotem ?
Jeżeli tak, to prosiłbym o jakieś porady. Nie sądzę żeby pakowanie sprzętu do bagażu rejestrowanego było dobrym pomysłem ze względu na akumulator. Więc albo do plecaka w bagażu podręcznym a statyw do rejestrowanego albo próbować przemycić na pokład zarówno plecak jak i walizkę z Seestarem.
Chętnie poczytam jakie macie doświadczenia lub porady w tej kwestii.

Napisano

Jeśli chodzi o transport elektroniki i baterii to wiele razy spotkałem się z takimi ograniczeniami:

Cytat

Baterie litowe, w tym litowo-jonowe i litowo-polimerowe można przewozić według następujących wytycznych:

• do 100 Wh – w bagażu podręcznym luzem lub w urządzeniu, ale też w bagażu rejestrowanym (tylko wewnątrz urządzenia),
  • od 100 Wh do 160 Wh – tylko w bagażu podręcznym (luzem lub wewnątrz urządzenia; zazwyczaj nie więcej niż 2 sztuki). Czasem za zgodą obsługi można nadać je bagażem rejestrowanym,
  • powyżej 160 Wh – przewóz takich ogniw zazwyczaj możliwy jest jedynie w opcji nadania cargo.

Bateria S50 ma 22Wh, więc pojemność nie jest problemem. Urządzenie powinno być w czasie transportu zabezpieczone przed przypadkowym włączeniem. Jeśli nie jest to możliwe, to trzeba baterię wyciągnąć. A jeśli jest wyciągnięta, to pozostaje jedynie opcja bagażu podręcznego. Baterie poza urządzeniem muszą mieć zabezpieczone styki. Czyli teoretycznie możesz S50 nadać rejestrowanym, a tylko akumulator zabezpieczyć i zabrać do plecaka. 

I jeszcze jedna rzecz - u wielu przewoźników, jeśli głównym zadaniem urządzenia jest dostarczanie energii (np powerbank), to jest ono traktowane jako osobno przewożona bateria - czyli jedynie w podręcznym.

Ale to też warto dopytać u konkretnego przewoźnika, bo mogą być pewne różnice. 

• Like 1
  • Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

Dzięki Łukasz,
myślałem nad zabraniem baterii na pokład, Seestara zaś włożyć do rejestrowanego, jednak boję się, że kontrola bezpieczeństwa nie stwierdzi że sprzęt jest bez akumulatora i będą mnie wołać żebym to wykazał.
Więc chyba Seestar do plecaka a nóżki do walizki.