Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie u was niebo?

U mnie kiszka, niby chmur nie ma, ale coś mocno zasnute jakimś syfem. 

Synta 12",  ES-y 30; 14, 8.8, 4.7;  filtry Lumicon 2"  OIII, UHC, H-Beta, H-Alfa
DSC  Lornetka 25X100, noktowizory

avatar3.png.b609b6d8baad58eb4a731d0d85b910e6.png

Napisano

Tuby to się chyba rozgrzewają 🙂. Jak wracałem z Folwarku to mi termometr w aucie pokazywał 24°C (ok. północy).

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, midimariusz napisał:

Jakie u was niebo?

U mnie kiszka, niby chmur nie ma, ale coś mocno zasnute jakimś syfem. 

Cirrusa nie ma ,ale za to pyły zawieszone w dużym stężeniu ,prawie nad całą Polską. U mnie to samo .

Widzę że dyskusja rozgrzewa komórki....."Szklana pogoda! Olll niebieskie od komórek...."- Lombard,też z Poznania....🤭

Edytowane przez Erik68
  • Like 1

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano
4 godziny temu, Erik68 napisał:

Cirrusa nie ma ,ale za to pyły zawieszone w dużym stężeniu ,prawie nad całą Polską. U mnie to samo .

Potwierdzam z pomorza zachodniego , ubiegła noc była trochę lepsza ale z wt-na śr mocno słabo , rozważałem wczoraj DS  terenowe ale własnie ze względu na jakość nieba odpusciłem wyjazd i powalczyłem w przydomowym ogródku . 

Oby to się jakoś przewiało czy coś , ale chyba bez deszczu nie ma co liczyć na specjalną poprawę 🤔

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127  ,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32 , 10x50 ,20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

Co te pogniecione Naglery się tak walają po ziemi? 😄

Edytowane przez Hamster

MAK 150 Orion, MEADE AC 120/700, ED80

Napisano
32 minuty temu, Hamster napisał:

Co te pogniecione Naglery się tak walają po ziemi? 😄

Jakoś trzeba odreagować kiepski seeing 😉

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Pogoda dopisuje, a ja niestety nie mogłem przyjechać 🤔Pozdrawiam wszystkich zlotowiczów, będę śledził Wasze relacje

Napisano

W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować organizatorowi (Gajosowi) za zorganizowanie i ogarnięcie logistyczne tego Zlotu. Również szczere podziękowania dla wszystkich Uczestniczek i Uczestników za tak mile i owocnie spędzony czas. Do zobczenia a myślę, że będzie nas więcej na Zlocie wiosennym.

• Like 1
  • Thanks 3
Napisano

Zazdroszczę 😞 

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

My z Marcinem też dojechaliśmy do domu. Serdecznie wszystkim dziękuję za kolejny udany zlot. Szczególne podziękowania dla Jacka @Zielu za opanowanie montażu (szkoda ze to było w sobotę a nie wcześniej) 

• Like 3
  • Thanks 1
TAKAHASHI FSQ-106ED,  QHY 163M, QHY 163C, NEQ 6
SW 150/750, SW DOB 10, Platforma paralaktyczna
AstroWalker, SW Star Adventurer 2i
Canon 1100D, lornetka Nicon Action 10x50,
Napisano
14 minut temu, Gayos napisał:

My z Marcinem też dojechaliśmy do domu. Serdecznie wszystkim dziękuję za kolejny udany zlot. Szczególne podziękowania dla Jacka @Zielu za opanowanie montażu (szkoda ze to było w sobotę a nie wcześniej) 

U mnie zlot trwa!!

IMG_20240908_185925_783.thumb.jpg.4c45ba55530519a9d771c78ff08ff301.jpg

• Like 8
Napisano

Cześć,

również dziękuję wszystkim za udany zlot, a @Gayos za zaklepanie pięknej pogody 🤩

Niestety od początku miałem problemy ze sprzętem (StellarMate, tu również podziękowania dla @Zielu za pomoc w ustawieniach Ekosa) ale po powrocie ze zlotu sprawdziłem swoje Asi Air, które wcześniej zepsułem przez jailbreak i kilka komend w terminalu 🤦🏻

Wszystko przestało działać. Nie chciał robić platesolve ani powrócić do niższego softu 😭

Na szczęście chyba wyszła jakaś większa aktualizacja w międzyczasie i w niedzielę udało się zrobić update. Platesolve zadziałał i montaż ruszył jak narazie tylko w domu. 
Dzisiaj może będę miał okienko pogodowe to sprawdzę w boju czy wszystko działa. 

Szkoda tylko tych pięknych 4 nocek które spędziłem w Zatomiu 😱

• Like 1

ZWO AM5, TecnoSky Quadruplet AG70 F/5 + ZWO ASI 183 MC Pro + ZWO CAA + ZWO EAF, Orion 30mm Guidescope + ZWO ASI 120MM Mini, AsiAir Plus

Napisano
8 godzin temu, polaris napisał:

To był pierwszy zlot, z którego wróciłem bez sprzętu.

Co, ukradli?🤭😁

luneta sześć cali, ef przez pięć